Riešenie antikoncepcie na školách
Čo si myslíte o tom, že z návrhu osnov na sexuálnu výchovu bola vyškrtnuta antikoncepcia? Mne to príde už naozaj ako zlý sen. Antikoncepcia nie je len o tom, že poďme si užívať a buďme promiskuitní lebo môžeme. Je to základ poznania, ktoré musí človek mať, keď chce začať so sexuálnym životom. Bohužiaľ sa s ním v dnešnej dobe začína skôr ako sme boli zvyknutí my, ale keď už to nemôžeme zmeniť, môžeme sa aspoň snažiť aby to tie deti robili zodpovedne. Ale ak máte niekto iný názor, rada si ho prečítam. Chcem vidieť aj pohľad druhej strany.
@mamelka no, ak je neplnoleta tehotna, tak samozrejme ide to na Jugendamt. Ja sa len smejem dvojitemu meritku- ak nie je vydata, tak no problem. Socialka vsetko zabezpeci. A ak nahodou je vydata, tak je problem, lebo dievca ma chodit do skoly a nie rodit (kedze v inych krajinach sa da uzatvarat manzelstvo aj skor ako v 18tich).🤨🤨🤨
@bluka2 darmo, v 10tich je drviva vacsina dievcat deti a s pochopenim teda sa nestretnes. Ale ak to je polrocne vyucovanie, co zmozes... tu ich chcu pripravit skor, no a ucinok to ma aleze uplne opacny...🤐🤐🤐
@vevesh ja si to na našej nemeckej katolíckej škole proste neviem predstaviť. Nemohli si vybrať ani medzi náboženstvom a etikou, proste ma náboženstvo. Pre mňa ok, aspon sa naučím sama nejaké príbehy z Biblie 😂 dala som ju tam, lebo vraj najlepšia škola a aj som veľmi spokojná. Toto si neviem predstaviť, jej učiteľ vyzerá byť taký kostolovy typ, ťažko to opísať, ale vôbec to k nim nesedí. Ako sa vlastne dozviem ich program na budúci rok? Bez toho, aby som sa na tému musela pýtať, lebo sa tam cítim trochu akoby v tom kostole, ktorý je inak hneď vedľa a niekedy tam chodia namiesto telesnej 😂
A vždy poteší, keď sa v nejakej téme stretne "nemecka skupinka" 😂
@mamelka tak ano. to ale nieje problem sexualnej vychovy (teda zcasti ano...pani sa chysta tesi do prace a nevie ze ak sa spermia spoji s vajickom otehotnie alebo neviem prve dieta asi bocian priniesol) hlavny problem je ale uplne inde. niekto nevie prijat zodpovednost za svoje spravanie, ani rozhodnutia...pani hlada vsetky mozne dovody sveta preco sa potrebuje zbavit dietata (jeho surodenec bude trpiet, ono bude trpiet vsetci budu trpiet a mat pokazeny zivot) miesto toho aby si otvorene priznala, nechcem sa zatazovat chorym dietatom, ja som ten dovod preco musi ist prec. je to hrozne ale je to tak. nic ine tam nehra rolu. neznasam taketo temy a takychto ludi. nech si kazdy robi co chce v medziach zakona, ale so vsetkou zodpovednostou. ja som zodpovedna za svoje rozhodnutia pocity a reakcie, a jednoducho ma slaktrafa ak sa niekto v dospelom veku sprava jak pribleble decko "to samo" "to bol jeho napad" "to nie ja" ide ma prekotit....ale tato tema siaha dalej nez do sexuality. lebo tieto crty sa opakuju pravdepodobne v celom zivote nie iba sexualnom.
Zaujímavé, že ľudia tu zachytia diskusiu o tom ako si jedna matka nechce nechať možno postihnuté dieťa a pripisujú to dnešnej dobe, ale nevšimnú si témy o tom ako je mnoho rodičov zaskočenych menštruáciou ich dcér v 9-10 rokoch (na margo výučby o menštruácii/poluciii v štvrtej triede). A hranica veku prvých sexuálnych skúseností že klesla z 15-22 rokov na 13-14? Či 12-13, nepamätám si presne.. no neviem..ja mám 36 rokov a mala som nejednu spolužiačku, ktoré to mali v tomto veku za sebou. Aj jednu tehotnú v ôsmej triede.
@kristiii ludia vidia a zameriavaju sa na to, co vidiet chcu. ja som skoro v tvojom veku a tiez si pamatam, ze v osmej triede mali spoluziacky sexualne skusenosti. (dokonca styri o ktorych viem) a teraz to padlo na 12-13 ale ak to niekto vidiet nechce, tak to neuvidi. ak to tu taky clovek aj precita tak pojde dalej a bude sa tvarit ze v jeho svete to neexistuje. preto tvrdim ze ak su pribrzdeni rodicia (nie vsetci vdaka bohu), mal by ako take vzdelanie zabezpecit aspon stat a teda skolstvo.
@bluka2 jednoducho, vo 4. rocniku na rodicovskom sa normalne preberaju nastavajuce temy. Toto je tema HSU resp.SU (Heimat-/Sachunterricht) a ucitel(ka) daneho predmetu oboznami rodicov, kedy asi sa bude zaoberat temou. Niekedy to prenechavaju aj externym vzdelavatelom ci ucitelom, cize si viem predstavit aj takuto variantu...
@jabadabadu ano ale bez hormnov zeby?
@kristiii
@monuska112 baby, neberte to teraz ako urazku na vas, ale jasne, ze vzdy existovali baby, co v 12-13tich nieco mali, ale boli z ineho etnika alebo totalne asocialne rodiny. Deti z priemernych rodin pred 40 rokmi nezacinali zo sexom v 12, dokonca ani v 14. U mna siroko daleko v okruhu prve sexualne zazitky bab boli v priemere 19r. na vyske. Na strednej sme mali az tri -styri baby z celeho rocnika, co to mali za sebou v maturitnom rocniku. Na ucnovkach zacali v 15-16r.. Ale urcite nie na zs a toboz v 4-5triede, co vravite, ze to bolo vzdy normalne alebo ze sa nasli...
@vevesh neber to ani ty ako urážku, ale čítaj prosím s porozumením. Nespomínala som 4-5 triedu v súvislosti so sexuálnymi skúsenosťami, ale vek 9-10 rokov v súvislosti napríklad s menštruáciou. Veľa dievčat a aj ich rodičov je tým v tomto veku zaskočenych, keďže u nás prichádzala väčšinou okolo 12-13 rokov. A čo sa týka sexu, chodila som na OA a naozaj som mala nejednu spolužiačku/spolužiaka, ktorí začali už na základnej škole. A teda vôbec neboli ani z iného etnika ani žiadni asociáli 🤦 Ja som mala 17 a bola som oproti väčšine "pozadu". Priemer bol cca tých 16.
@vevesh musím sa kristi tiež zastať. Je pravda, že rómovia začínajú tieto veci skôr a majú hranice posunuté, ale ja som napríklad mala prvý sex v 16 a bola som skoro posledná z triedy ak nerátam kresťanský založené dievčatá, ktoré to s tým až po svadbe mysleli vážne. Ale teraz k tym rómom. Myslíš si, že tie deti niekto v tomto aspekte vzdelava? Vsadím sa, že časť tych tém tu na MK že či môžem byť tehotná je práve od dievčat buď rómskeho pôvodu alebo z rodiny, ktorá nie je príliš materiálne zabezpečená. Sú výnimky aj v týchto skupinách, nechcem sa nikoho dotknúť, ale priemerná vzorka rodičov týchto skupín je skrátka taká, že porodním a udržaním pri živote ich starostlivosť o dieťa konci. Výchova nič, sexuálna výchova už vôbec. A potom v 14 ti tu bude typka písať, že či môže otehotnieť, keď sa bola po sexe vycikať. Ja síce súhlasím s tým, že by sa to malo riešiť v rámci rodiny, ale sú rodiny, v ktorých sa to riešiť nebude. Su ženy, ktoré vedia čo je to pi*a a na čo sa používa, ale slovu pošva nerozumejú (to sa mi vážne stalo). Títo ľudia by mali podľa mňa dostať základné info aj keď nie úplne dokonalé aspoň od tej školy, keďže doma môžu byť radi keď vedie čo majú robiť s krvacajucou vagínou a pomaly si myslia, že tvaroh medzi nohami je normálna vec.
@mamelka aj sterilizacia je forma antikoncepcie .. vsetko cim zabranis pocatiu je antikoncepcia 🙂 preto vravim ze treba rozlisovat ci pod pojmom antikoncepcia rozumie autorka len tabletky s mnozstvom neziaducich ucinkov alebo akykolvek sposob ochrany pred tehotenstvom ..
ja s antikoncepciou nemam problem a z casoveho hladiska a v mojom pripade budem volit nieco dlhotrvajuce 🙂
@veronika_pb myslela som to ako antikoncepcia celkovo a myslím si, že takto to bolo myslené aj v tých osnovách. Neverím, že by niekto edukoval deti tak, že jediný spôsob ochrany je hak. Hlavne keď vôbec nechráni proti sexuálne prenosným ochoreniam. Toto som si tu inak niekde všimla, že sa tu niekto ohanal tým, že nepotrebuje žiadnu ochranu lebo mal v živote len jedného partnera. Ale vsadím sa, že na testy ho pred tým neposlala, aby sa uistila že je zdravý keď už chcela súložiť bez ochrany. Mala proste šťastie a teraz to používa ako argument správneho rozhodovania sa.
Prepac, pod “autorka” som myslela tu, ktora napisala ze neuznava antikoncepciu .. myslim ze uz jej tu aj par zien napisalo ze antikoncepcia je akykolvek sposob chranenia sa, aj ta prerusovana suloz, ktoru praktizuje 🙂
a ano mas pravdu, to ze mas jedineho partnera ty neznamena, ze aj ty si prenho ta prva 😉
@veronika_pb aha, chápem 😂 no, tak tu aspoň vidíme, že nevzdelane sú aj staršie ročníky a nie vždy tá sexuálna výchova v podaní rodiča môže byť dostatočná
@palicka o aen rodič to má skade vedieť tie informácie, ak sa ich niekde nenaučil a nikto iný mu to nepovedal, tak skade to tomu dieťaťu vysvetlí ?
a keď sa tu všetky oháňate, že by to mal vysvetliť rodič, prečo je potom na školách náboženstvo? to by nemal vysvetľovať rodič?
@vevesh tak baby o ktorych hovorim ja urcite neboli z ineho etnika, pochadzam z BA a take spluziacky som ani nemala a ci boli socialne slabsie, no mozno jedna z tych styroch. a napriek tomu vsetky z nich maju dnes VS.
@kristinaanna a rodic ako prišiel k tomu dieťaťu, keď je tak natvrdlý, že nemá primárne znalosti z biológie? Pudy? Neposkvrnené počatie bolo cca 2000 rokov dozadu.
@kristinaanna náboženstvo je voliteľný predmet. Každý rodic má praví pre svoje dieťa vybrať etickú vychovu
@palicka tak etika je tiez otazka viac vychovna. to by mal tiez zvladnut rodic. teda ved aj musi...neviem aku etiku ste mavali vy, my sme vacsinou mali triednu hodinu pocas etiky.
@monuska112 my nie. A ani nikto z kolegov si z toho triednicku hodinu nerobí. Je to predmet ako každý iný, má svoj obsahový i výkonový štandard.

@jane1987 ja budem brat vedro a milion vonaviek😄 sáčok sa pretrhne,vedro nie😄😄😄