Riešenie oneskorenej puberty u dospievajúceho syna
Syn v júni bude mať 15 rokov. Je vysoký 184 cm. (prerástol otca) , ale dosť ma trápi váha cca 60 kg je strašne chudý, lieči sa na Skoliozu. Dosť ma ale zaráža, že aj detský vyzerá, myslím vôbec mu nerastú fúzy. a ani ochlpenie nemá na nohách bruchu żiadne, nezaujíma sa ani o dievčatá?
Športuje s celkom dobrými výsledkami, naopak vškole napriek snahe tie výsledky sú horšie.
V marci ide na.preventívnu, spomenuť to, alebo to nechať tak.
@colsami muž nemá na bruchu , ale inak má
Môj syn je tiež vysoký, fúzy na tvári nemá, už ma pomerne hrubý hlas, je fakt že váhu má vyššiu, ale je pomerne svalnatý, tiež robí šport
Však môžeš na prehliadke povedať nech mu zoberú krv a skontrolujú štítnu žľazu
Druha vec je genetika, otec starý otcovia z oboch strán majú aké postavy? Vlasy? Sú to chlpaté typy?
@pribinak nám tie svaly až tak nejdú
Nemusí mat každý svaly, niekto je tak viac šľachovitý typ.
Ale vidíš asi ako postava naberá take mužské tvary
@pribinak tréner ich aj poslať cvičiť, aj má nejaké probiotiká. Aj vajec kopec zje a svaly sa nejako netvoria. Na tie prášky je ešte mladý
Môj ma tiež 15, 180 cm, 60 kg, nemá fúzy, ani chlpy, iba trošku. Aj hlas má ešte taký nie úplne zmutovaný. Nepríde mi to divné. Každý má svoje tempo
@tilly neznepokojovať sa...
Mňa to nenapadlo samú od seba ortopéd mi dal chrobáka do hlavy
Co presne povedal ortoped?
Aký šport robí?
@vler sa ho spýtal či si holí nohy, okomentoval jeho postavu ( chudú) a povedal, že by sme mali ísť na Endokrinologiu skontrolovať či nemá oneskorenú pubertu
@pribinak 🏀 basketbal
Riadila by som sa odpoucanim ortopeda a sla na endokrinologiu
Jaj tak tam až take svaly nebude mat, mij robí plavanie
To je úplne iný typ postavy vďaka športu
Ak je svetlejší typ, tak chlpy nemusí mať ešte dlho. Mám bratrancov v 15-16r a teda fúzy by som na nich ťažko hľadala 🙂 ku tým “práškom” na cvičenie. Kľudne môže, myslím, že si tým myslela proteín a to je bielkovina, neuškodí mu to, sama to jedávam od 15 spolu aj s kreatínom. Kreatín spomínam skrz to, že športuje.
Môj pláva, chlpatý veľmi estw nie je. On má svetle vlasy, teda aj chlapy 🤣🤣
Tak skús nejaké béčko aby mu viac chutilo
@denkabemommy vlasy má tmavé 😁 Zatiaľ iba proteínový puding a sem tam tyčinku ak idú hrať.
@pribinak v plávaní musia byť tie svaly, keď som niekedy v telke videla plavcov toto ma zaujalo.
Môj hrá aj v kategórii do 17 rokoch (kadeti) a pri tých chalanoch vyzerá ako dieťa 😀
@pribinak Chutí mu, a práve mäso kde je zdroj bielkovín neodmieta. Nechce niektoré druhy polievok a prívarky. Dokonca aj zeleninu má vo svojom obľúbenom Kebabe😁
No nič tak nech pediater pozrie krv a podľa toho sa zariadis
@pribinak Ďakujem, spýtam sa jej určite
Zavisi od genetiky po kom ma, moj svagor sa od svadby za tych 15r ani nezmenil...vysoky, chudy, kostnaty ako bol...chlapcov maju tiez chudych a vysokych...do 13r, takze puberta este nie.
akoze nechcem byt nejak divna, ale puberta zacina prvotne pubickym ochlpenim, spolu s nim dochadza k zvacsovaniu penisu. Fuzy, brada, chlpy na nohach ci pod pazuchami mozu nastupit aj o dva-tri roky neskor.... takze ak by som mala pochybnosti by som sa pozrela ako syn vyzera v trenkach/slipoch (ci sa tam nieco rysuje) a asi aj natvrdo opytala, ako je na tom s ochlpenim tam dole. Akoze divne, beriem, ale pre prvotne info ci to riesit lekarom ci pockat toto poskytne.
vaha vs vyska - toto je individualne, moji synovia vazia menej a meraju viacej - budu mat o 2 mesiace 14 a 15. Tu naozaj treba zohladnit ake ste postavy v rodine.
a este jedna info, kedysi som kdesi citala ze puberta nastupuje podla matky --- kedy ta dostala menzes. Dcery idu do puberty o rok skor a synovia o dva roky neskor ----- na mna a mojich synov to sadlo presne, dceru nemam.
Ani drobné fúziky nad perou nemá?Hlas..mutuje?
Poraď sa s pediatrickou píšeš, že má tmavé vlasy tak ak chĺpky na nohách by mali byť už viditeľné.
@kaktusik007 koľko vážia?Môj synovec má 63 kg a je veľmi chudy pri 182 cm
@kaktusik007 synovia o dva roky neskor akomatka dostala menzes? cize ked som menzes dostala v 16-tich, tak moji synovia v 18? tak to teda nesedi, obaja su uz v puberte od 13- 14 rokov so vsetkym co k tomu patri - ochlpenie, zvacsenie penisu aj zhrubnuty hlas
@kaktusik007 ja som dostala v 14 tak by mal dospievať v 16. Aspoň počujem, že sú aj chudši chlapci. Tvoji chlapci športujú?
@luccija mne dal chrobáka do hlavy ortopéd, inak som to brala , že je normálny
U chalanov začína puberta +- v 13 r rast ochlpenia, penisu a mutovanie.Niekedy si to človek neuvedomí, az pokým ho neupozornia...pre istotu ho treba dať skontrolovať.
@kaktusik007 to sú teda vysokí chalani.Aj ty si si vysoká či to po ex majú také gény?aj tie nohy😆zlaté tak to verím, že aj pojedia.A to ešte porastu
moji majú 188 cm a 70 kg - 17-ročný a mladší 170 cm a 40 kg - 14 ročný, ja som nízka 165 cm a muž 184 cm

Jeho otec a Tvoj otec/bratia su ochlpeni a maju huste brady fuzy atd? Lebo aj to je rozdiel, ak geneticky podklad ma taky ze ako dospeli chlapi maju "par chlpov a fuzov", pojde to pomaly a malo.