Rodičovská kontrola v 14 rokoch: Ako ju vypnúť?
ja viem že ma rodičia chcú chrániť ale nechápem prečo mi nechcú vypnúť rodičovskú kontrolu. Ja som zodpovedná, múdra, viem sa o seba postarať ale moji rodičia si to stále o mne nemyslia. Moji spolužiaci ju nemajú a chovajú sa tak ako sa chovajú ( fajčia, pijú, chodia poza školu, pozerajú p**no). Ja by som nikdy nic z toho neurobila a rodičia mi neveria. Keď som vonku s rodičmi a prechádzame cez cestu tak mi mama furt hovorí nech sa nezabudnem pozrieť do ľava a do prava. Cítim sa ako úplný idiot. Ta rodičovská kontrola ma strašne obmedzuje. Vždy keď si sťahujem nejakú appku alebo hru tak sa musím spýtať rodiča alebo si nemôžem nič sama objednať (cez švih mobil) čo úplne bežne už deti v mojim veku robia. Nechapte ma zle, ja mám mojich rodičov rada ale niekedy fakt sa fakt chovajú ako keby mám 5 rokov.
@agatliskova ak píšeš že nič z toho by si neurobila.. predpokladám že nechceš dopadnúť ako tvoji spolužiaci. Máš len 14 si mladá a nie si plnoletá čiže na jednej strane tvojich rodičov chápem a nechcú ti zle sú za teba zodpovední. Ja mám 18 čiže prešla som si viac situácii (ale nie zlými) ale skôr sa už v dospelosti pozerám na to inak. Ak chceš napíš mi súkromnú správu
@agatliskova asi preto niesi ako tvoji spoluziaci, ktorych si tu opisala, nic zle na tom nevidim, su len starostlivi a bud rada, ze mas takych rodicov, ked ides cez cestu radsej sto krat povedat, aj ked niesi idiot ako keby sa malo nieco stat, ze davaju na teba pozor neznamena, ze si blba.
Mám 27r, som vydatá, mám dieťa. Ale keď idem s mamou cez cestu, inštinktívne ma chce chytiť pred prechodom 🤷🏻♀️ to je rodičovská láska.
A prosím ťa čo by si si chcela sama objednať bez opytania ? To môžeš keď pôjdeš na brigádu a zarobis si.
Ja aj mojho frajera chytam cez prechod 😂
Syn bude mat 14 v júni a stále mu schvaľujem appky.. žiadna dráma to nie je... ani pre neho,ani pre nás.. o čas si chcel nainštalovať peknú konínu,tak sme si spolu prečítali,co to vlastne potvrdzuje a aké jeho informácie (vrátane fotiek) to môže posielať ďalej...
Z toho čo si napísala nič zlé nevidím. Rodičia sú za teba zodpovední do 18 tak aj dovtedy môžeš mať kontrolu na mobile.
@agatliskova nechcem ťa strašiť, ale mám 40 a moja mama sa ma stále pýta, dokedy som bola večer v meste 😃😃😃 dieťaťom si, kým máš rodičov 🙂🙂🙂
Moj ma 14 a ma rodicovsku kontrolu ;) Aj ked protestuje samozrejme
@agatliskova aj ja mam rodičovskú kontrolu, a to mam 38. Ale mne nevadí. No a k Tebe. Nie si Ty moja dcéra? Lebo akoby to písala ona. Rodičia vedia, že už máš 14, vidia, ako im rasties a dospievas pred očami. Naďalej im ukazuj, že Ti môžu dôverovať a oni postupne budú uberať z kontroly. Čoskoro to uvidíš aj sama. Zatiaľ s tým nič neurobíš. A ak nerobíš naozaj nič, čo je potrebné riešiť a kontrolovať, tak by Ti to nemalo vadiť. A ver mi, že by to mohlo byt aj ďaleko horšie. Rodičia Ta veľmi ľúbia, ak je toto to najhoršie, čo Ti robia.
@agatliskova moje deti uz v tomto veku rodicovsku kontrolu nemali… do 12 rokov mali prisny rezim, odvtedy postupne zvolnujem… akoze ved tie deti sa musia naucit zit aj same… potom mame 30 rocnych mamickarov a zenske, co volaju mame ohladom kazdej chobotiny. Neda sa s rodicmi dohodnut na postupnom preberani kontroly? Porozpravat sa s nimi, ze teda o 4 roky uz budes dospela a snad je cas postupne preberat zodpovednost za seba… krocik po krocku, nehovorim, ze zas musia vsetko stopnut… a inak, co tu niektore pisete, ze vam aj teraz mama pripomina, ze sa mate pozriet, ked idete cez cestu… to ako vazne? 🤦🏼
@agatliskova nemozes si nic sama objednat? Nasa generacia si mohla objednat akurat tak zubarsku prehliadku, dostavala som vreckove 0€. Rodicia ta chcu chranit,skus sa vsak s nimi porozpravat aby ti trochu zmiernili rodicovske nastavenia.
Fakt inak mne to proste hlava neberie, že nemôžem si sama nič objednať. V 14r 😅 vtedy som chodila potajomky peso zo školy aj do školy (8km, čiže 16 denne) aby som ušetrila pár centov za lístok a mala dokopy 12€ mesačne. A teda zato som si mohla kúpiť čo som chcela no 😅
@agatliskova ja mám 24 a moja mama mi vždy dá ruku na prechode lebo sa boji 🤣
Samozrejme, že sa chovajú normálne. Buď rada, že máš rodičov, ktorí sa o Teba zaujímajú. Pochopíš, keď budeš mať deti.
Mňa inak tiež zaujíma či rodič vidí komplet všetko v telefóne dieťaťa
Ja budem mojej ešte aj mobil kontrolovať v 14tich. My mami sa na to pozeráme inak ako vy deti. Keď budeš dospelá pochopíš že rodičovská kontrola mobilu je v 14tich úplne normálna
@agatliskova pokial viem rodičovská zámka na mobile je len do 16 rokov, ako rodič vidím len to aké aplikácie dieťa používa, aký čas trávi na mobile. Inak zámka sa dá obísť, moje deti už na to prišli ☹️. Ja osobne rodičovskú zámku na mobile považujem za super vec, vidím okolo seba veľa detí závislých na mobile a keď vidím čo všetko sú schopní verejne napísať a zverejniť tak sa mi z toho vlasy ježia, nehovoriac, že to čo číta a pozerá dieťa na mobile ho výrazne ovplyvňuje a bohužiaľ len málokedy pozitívne a naozaj si nemyslím, že slečna v tvojom veku si má čokoľvek objednávať cez internet bez súhlasu rodičov. Buď rada, že máš rodičov, ktorým na tebe záleží, raz im za to poďakuješ.
@sterea moja sa naucila rodicovkse zamky zlikvidovat alebo obist hned ako dostala mobil.. ja to uz ani neriesim a neskusam. Miesto toho mame zavedene "mobil na policku", proste v urcitych dobach, ide mobil do kuchyne na policu a bude tam nech nie je na tom nacapnuta cely den.
Jasne si v obdobi kedy si chces vsetko najlepsie sama.
Bud rada ze mas rodicov akych mas. Ale toto ti este chyba-no casom pochopis aj to preco….
Hlavne nemas uz 14 ale stale mas iba 14.
Mne je ta trochu luto, aj inych deti. Deti sa ucia zodpovednosti aj tym, ze im rodicia doveruju a nekontroluju ich neustale, nechaju ich vyskusat si veci na sebe, niest nasledky (priemrane :D). NIe dieta pred cestou nechytam, my tak nejak automaticky ideme zastavime a max ja zo zvyku skor malu chytim za "ruku" , ze mozeme ist. Mojej dcere doverujem, je sikovna, zodpovedna, chodi sama do skoly zo skoly dlhe roky, vie ist sama do mesta = vie prejst aj cez prechod :DDD vie ist po krajnici na zastavku v tme rano od mala.. prisla by si nesmierne trapne keby som ju na taketo veci upozornovala. Ani moja mama to nerobi. U nas isla vychova vzdy stylom povinnosti urobit, inak volnost (az na par pravidiel ako vychadzky, a hlasit kam ideme a s kym, kedy prideme a este take uz zastarale veci ako ziadny makeup a tak :DD ) a teda viem, ze mladez to zvladne, zvacsa ide viac o strach rodicov. A dost hra rolu aj to, ze deti ak zrazu ostanu bez dozoru, nie su na to zvyknute, sa odtrhnu z retaze.
Co sa tyka mobilov, tak to je taka diskutabilna vec = ma to pozitiva, negativa a zalezi naozaj na nazore rodica a povahe dietata. Moja si obsah vie ustrazit. Ja ako som skor pisala rieism iba cas na mobile, lebo by nam s kludom anglicana vsetky data minula na netflix.
Nakupy cez mobil = predpokladam, ze kvoli tej ochrane rodicovksej to nevies pouzit. lenze tu si vezmi, ze to je ochrana aj tvojich penazi (ak mas, moja dcera ma ucet, kartu a vreckove tam, ale nema povolene online platby) apenazi rodicov. Neviem co by si si chcela kupovat a platit, ale teda tiez by som to nepovolila. Ak dcera nieco chce, napr. raz za rok jej objednam shein, nahadze do kosika, prejdem to s nou potom a uhradim to ja. Ak chcela nieco v nejakej apke, tak jedine ak to bola naucna vec som jej to uhradila. V 14tich rokoch by si ani nemala mat moznost sama vytvarat objednavky, aj nas zakon uklada povinnost objednavatela mat minimalne 16r ak sa nemylim. Cize musia objednavky robit rodicia ;)
Problém je, že toto je vek, kedy si už deti myslia, že sú veľké....
Ale zároveň ešte nemajú tú zodpovednosť a rozhodovaciu schopnosť...A nedokážu z prvej analyzovať situáciu a možné riziko, pretože nemajú tú skúsenosť.
Je to citlivý vek. Dakedy sa v tomto veku (v niektorých krajinách dodnes) dievčatá vydávali a mali prvé dieťa, museli makať a postarať sa o domácnosť a večer poslúžiť manželovi. 🤷♀️ Vieš si to predstavit?
Tvoji rodičia zrejme pre teba chcú nejakú lepšiu budúcnosť, kde sa budeš môcť o sebe rozhodovať sama, a žiť život aký si ty vyberieš. Akurát si na to musíš trošku počkať. Neboj sa, nič ti neutecie. Makaj na sebe, vzdelávaj sa, využívaj všetko, čo ti je ponúknuté, aby si potom mala neobmedzené možnosti.
Ja som hrávala s kapelou...od 14-15 rokov som mala vlastné peniaze a prakticky fungovala ako chcela...ale musela som makať. Výsledkom sú tri vysoké školy a skvelo platená práca ktorú milujem, kopec zážitkov, úžasná rodina...ale nebolo to zadarmo. Rodičia ti kontrolu uvoľnia v momente keď budú vidieť, že si naozaj spoľahlivá zodpovedná a tvoja motivácia nie je "lebo spolužiaci majú", ale že máš nejaký cieľ a makaš na sebe a na ňom.
@agatliskova si este prilis mlada na to aby si pochopila ake nastrahy su v zivote, 14 je naozaj malo. je strasne vela podvodov cez objednavky a mnohe apky kradnu data, takze rodicia su snad len opatrni. pozri si film v sieti, uvidis co je realita na internete. a neboj, aj ked budes mat 40, tak ta mama upozorni, aby si sa pozerala cez cestu.

tak asi nechcu aby si dopadla ako tvoji spoluziaci :D (sama si si odpovedala ako skoncili, ked tu kontrolu nemaju)
"nemozem si sama objednat" - kreditku asi nemas ze? jaj minat bez opytania peniaze z nie tvojej karty je tak zodpovedne :D
a to pozeranie cez cestu :D este dnes hovorim manzelovi, ked ideme cez prechod, ze Pozor auto :D i ked ho isto vidi ale ..automaticky to zo mna vybehne... clovek sa proste boji o ludi, na ktorych mu zalezi ;)
inak tieto veci pochopis, ked budes mat deti :D asi tolko k tomu