Samostatná izba na internáte

30. jún 2025

Mám takú dilemu. Od septembra mám vysokoškoláka a riešime internát. Sú tu také úvahy,že by sme chceli platiť celú izbu, nakoľko je to (zatiaľ) jediná cesta akeho-takeho kludu a súkromia pri studiu. Neriesili ste to niekto? Nejaké skúsenosti? Je to cenovo relatívne aj dosť,ale súkromie je prednejsie než financie,tak by som uvítala skúsenosti zo životnej praxe.

wade
30. jún 2025

2 najlepších kamarátov mám z izby na internáte. Nechcel by som vtedy bývať sám. Najlepsie roky 🙂

kapanek1
30. jún 2025

Ja som byvala na internate pred rokmi. Boli sme tri na izbe. A jeden polrok som bola sama na izbe. Byt sama bolo na nezaplatenie. Ako vravis, mat svoj klud, sukromie, ides spat kedy chces, ucis sa kedy chces a nik ti pri tom netrieska dverami, nepocuva hudbu na plne pecky... za mna ak financie nehraju rolu chodte do toho aby byval sam.
Samozrejme ako pise vyssie, ak by mohol byvat s kamaratmi/ rodinou tak to je uz ina rec. Ale ak ho pridelia k cudzym ludom nie je to bohvie co. Tak som to mala ja. Prvacka a koniec Bc. Party, fajcenie na izbe... cez vikend nechodili ani domov. Hroza

sisa_s
30. jún 2025

A zistovali ste, ci to bude mozne? Jednotky izby mavaju starsi studenti a platit si dvojku sam tiez nemusia povolit, ked cakaju ini na volne miesto

lin_a
30. jún 2025

presne ako pise vyssie - najprv zistovat, ci to vobec bude mozne (moj skromny nazor, ze skor nie ako ano, pretoze na miesta na internatoch cakaju desiatky ludi). O samostatnej izbe - jednotke - mozu prvaci akurat tak snivat, starsi studenti to maju vybojovane dobrym prospechom. 😉
A som toho nazoru, ze aj byvanie s random cudzimi ludmi na internate ma nieco do seba a u mna to bolo velmi obohacujuce - nasla som si skvele kamaratky, clovek ma s kym zdielat radosti aj starosti studia, navzajom si pomoct. Nauci sa tolerancii, kompromisom, jednat s ludmi a zisti, ze svet sa netoci len okolo neho 😇

lili2015
30. jún 2025

Neviem o tom, že by na intrakoch boli nejaké jednotky izby s určite neprenajmu 2ku izbu pre 1. Miest na internáte je málo a všetky sú využité. Ak potrebuje súkromie, odporúčam podnájom. Inak za mňa zlaté roky, my sme bývali 4 na izbe, kúpeľňa spoločná na chodbe 😅. Chvíľu s nami bývala ešte 5. Kým sa jej ušlo miesto na intraku, spávala v spacáku na nafukovacom matraci na zemi. 😅. Také pekné roky to boli.

misinka20
30. jún 2025

Joj nerobme z dospelého vysokoškoláka malé decko. Aj tak tam bude hluk, alkohol, sex, dokonca drogy, sú to internáty. Chvála Bohu, že som študovala v dobe kedy mi mamička nesedela za riťou a neriešila či budem mať kľud na spinkanie 🙈. Bola som rada, že som nejaký internát mala a občas nás spalo na trojke izbe aj 8 🤣🤣🤣 O spoločných sprchách bez dverí pomlčím 🙈. Skôr by som ho poučila o antikoncepcii, na jednotkách (ak ju vôbec dostane) sa najlepšie "zašívalo" 😁😁😁. Neboj prežije to. Joj keby úžkostlivé matky vedeli aká je to na intrákoch divočina nepustili by svojích miláčikov do 30 z mama hotela 🤣🤣🤣. Nech si to hlavne užije, sú to totiž najkrajšie roky 🥳🥳🥳.

katarinaba
30. jún 2025

Najdite mu privat. Je vela deti, co maju ledva na internat a miesto potrebuju. Ked jednotku nedostane, tak ja by som sa hanbila obsadit dvoku len pre moje jedno rozmaznane dieta.

danica2711
30. jún 2025

Panebože... prenajmi mu byt a nasťahuj sa tam s ním, aby si odstrašila všetkých kamošov a baby, čo ho budú chcieť vyrušovať pri štúdiu... Dokedy chceš chudákovi chalanovi organizovať život?

hederamonstera
30. jún 2025

Nechaj nech si to poriesi sam, pana beka

biba_18
30. jún 2025

tie decká sú už strašne rozmaznané ... ak mu bude vadiť hluk, nech brigáduje a ten rozdiel si doplatí ...

biba_18
30. jún 2025
@lili2015

Neviem o tom, že by na intrakoch boli nejaké jednotky izby s určite neprenajmu 2ku izbu pre 1. Miest na internáte je málo a všetky sú využité. Ak potrebuje súkromie, odporúčam podnájom. Inak za mňa zlaté roky, my sme bývali 4 na izbe, kúpeľňa spoločná na chodbe 😅. Chvíľu s nami bývala ešte 5. Kým sa jej ušlo miesto na intraku, spávala v spacáku na nafukovacom matraci na zemi. 😅. Také pekné roky to boli.

@lili2015 u nás letisko a vyspali by sme sa aj 4 na jednej posteli 😂

viestta
30. jún 2025

Kedze pocet miest na internatoch je mensi ako pocet ziadatelov o internat mate minimalnu sancu aby vam vyhoveli. Moze sa stat, ze budete radi ak vobec internat dostanete...

dankakuc
30. jún 2025

podľa toho aké mesto, BA určite nie, miest na internáte je žalostne málo a žiadateľov veeeeľa. Lepšia alternatíva je prenájom bytu aj keď zdieľaného ale sám na izbe.

tenerifka
30. jún 2025

My sme od zaciatku studia platili byt, nechces ist touto cestou? Byt s 2 samostatnymi spalñami, kuchyñou, 2 x kupelña s wc... zdielala ho s kamoskou, kazda mala svoje sukromie, ale zaroveñ nebola sama. Jeden rok vyskusala byvat uplne sama v inom 1-izbovom byte, a nevyhovovalo jej to.

sisska96
30. jún 2025
@misinka20

Joj nerobme z dospelého vysokoškoláka malé decko. Aj tak tam bude hluk, alkohol, sex, dokonca drogy, sú to internáty. Chvála Bohu, že som študovala v dobe kedy mi mamička nesedela za riťou a neriešila či budem mať kľud na spinkanie 🙈. Bola som rada, že som nejaký internát mala a občas nás spalo na trojke izbe aj 8 🤣🤣🤣 O spoločných sprchách bez dverí pomlčím 🙈. Skôr by som ho poučila o antikoncepcii, na jednotkách (ak ju vôbec dostane) sa najlepšie "zašívalo" 😁😁😁. Neboj prežije to. Joj keby úžkostlivé matky vedeli aká je to na intrákoch divočina nepustili by svojích miláčikov do 30 z mama hotela 🤣🤣🤣. Nech si to hlavne užije, sú to totiž najkrajšie roky 🥳🥳🥳.

@misinka20 nie všade sú lajdáci. Napríklad u nas bol totálny klud, náročný odbor. žiadne drogy a sex hore dole.

anjelicek26
30. jún 2025

Nech najprv pozrie, koho tam bude mat, moze mat fajn studenta alebo takeho, co po skole maze do prace a mas uplne sväty klud...riesit vies problem aj ked vznikne...inak nejaky privat.

lili2015
30. jún 2025

Ešte by som spomenula, že internát má veľmi veľa výhod. Na štúdium slúži študovňa a tam bolo vždy ticho a kľud na učenie, aj keď inde to bolo divoké. Keďže je na kope veľa ľudí, aj zo starších ročníkov, vždy mi niekto pomohol s testami, dal mi poznámky z minulého roka, kupovali sme si knihy z 2. Ruky atď. Hneď sme mali informácie, čo bolo na skuske, človek bol proste v centre diania. Nijaká informácia mi nikdy neušla. V tomto vidím nevýhodu podnájmu.

autor
30. jún 2025
@tenerifka

My sme od zaciatku studia platili byt, nechces ist touto cestou? Byt s 2 samostatnymi spalñami, kuchyñou, 2 x kupelña s wc... zdielala ho s kamoskou, kazda mala svoje sukromie, ale zaroveñ nebola sama. Jeden rok vyskusala byvat uplne sama v inom 1-izbovom byte, a nevyhovovalo jej to.

@tenerifka chcem,ale zatiaľ sa mi nedarí nájsť

luccija
30. jún 2025
@lili2015

Ešte by som spomenula, že internát má veľmi veľa výhod. Na štúdium slúži študovňa a tam bolo vždy ticho a kľud na učenie, aj keď inde to bolo divoké. Keďže je na kope veľa ľudí, aj zo starších ročníkov, vždy mi niekto pomohol s testami, dal mi poznámky z minulého roka, kupovali sme si knihy z 2. Ruky atď. Hneď sme mali informácie, čo bolo na skuske, človek bol proste v centre diania. Nijaká informácia mi nikdy neušla. V tomto vidím nevýhodu podnájmu.

@lili2015 v tomto je to dobré, že si navzájom pomôžu.Autorka najprv by som počkala ako sa to vyvinie možno mu spolubývajúci budú sedieť a, keď nie tak potom podnájom.Neviem prečo ste ostatné ustipacne moja kamarátka bola s dcérou kupovať veci na internát aj tam bola s ňou upratovať a nie je opicia mama je to normálne.Baba v cudzom meste veď dobre padne aspoň ten začiatok pomoc a pocit, že nie som na to sama.Stale je to ich dieťa aj, keď má 20 r

sella38
30. jún 2025

Išla by som do prenájmu garsónky.

biba_18
30. jún 2025
@sella38

Išla by som do prenájmu garsónky.

@sella38 neviem v akom meste, ale u nás v KE za garsonku pýtajú aj viac ako 450€...

sella38
30. jún 2025
@biba_18

@sella38 neviem v akom meste, ale u nás v KE za garsonku pýtajú aj viac ako 450€...

@biba_18 tak ale s tým musí rátať, ak chce takýto komfort.

abbey1
30. jún 2025

Ja ti úplne rozumiem. Bola som rada, že dcéra mala internát riešený tak, že to bol akoby obrovský byt, 3-4 izby, kuchyňa, Kúpeľná, obývačka. Každý mal svoju izbu a bolo to na nezaplatenie. Našťastie si aj všetci sadli, ďalší rok si spolu prenajali 2 domy blízko seba a dodnes sú niektorí v kontakte.
Ale teda bolo to v zahraničí a aj cena tomu zodpovedala. :(
V Brne viem, že tiež tak majú niektoré internáty. Každý má svoje súkromie a zároveň sú v kontakte s deckami.
Ak u vás nie je taká možnosť, riešila by som podnájom s kamarátmi. Držím päste.

autor
30. jún 2025
@luccija

@lili2015 v tomto je to dobré, že si navzájom pomôžu.Autorka najprv by som počkala ako sa to vyvinie možno mu spolubývajúci budú sedieť a, keď nie tak potom podnájom.Neviem prečo ste ostatné ustipacne moja kamarátka bola s dcérou kupovať veci na internát aj tam bola s ňou upratovať a nie je opicia mama je to normálne.Baba v cudzom meste veď dobre padne aspoň ten začiatok pomoc a pocit, že nie som na to sama.Stale je to ich dieťa aj, keď má 20 r

@luccija presne tak 👍

biba_18
30. jún 2025
@luccija

@luccija len je rozdiel pomáhať dieťaťu s nákupom - ako platiť 2-násobné peniaze za ubytko lebo mladý/mladá nechce z nejakého dôvodu bývať na intraku ...

viestta
30. jún 2025
@biba_18

@luccija len je rozdiel pomáhať dieťaťu s nákupom - ako platiť 2-násobné peniaze za ubytko lebo mladý/mladá nechce z nejakého dôvodu bývať na intraku ...

@biba_18 a mozno mlady by s tym ziaden problem nemal...

misinka20
30. jún 2025
@sisska96

@misinka20 nie všade sú lajdáci. Napríklad u nas bol totálny klud, náročný odbor. žiadne drogy a sex hore dole.

@sisska96 Kto tu hovorí o lajdákoch? Píšem o bežnom živote na internáte. Študovala som ťažký odbor a aj napriek "divočine" som sa zvládala aj učiť aj si užiť študentský život. Tu matky robia z dospelých detí neschopákov, všetko im na zlatom podnose pripravia a potom tu čítame o mužoch, čo nie sú schopní žene nijak pomôcť lebo si ich matky tak naučili...

sisska96
30. jún 2025
@misinka20

@sisska96 Kto tu hovorí o lajdákoch? Píšem o bežnom živote na internáte. Študovala som ťažký odbor a aj napriek "divočine" som sa zvládala aj učiť aj si užiť študentský život. Tu matky robia z dospelých detí neschopákov, všetko im na zlatom podnose pripravia a potom tu čítame o mužoch, čo nie sú schopní žene nijak pomôcť lebo si ich matky tak naučili...

@misinka20 no určite, na ťažkom odbore není čas na takéto veci

misinka20
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
misinka20
30. jún 2025
@sisska96

@misinka20 no určite, na ťažkom odbore není čas na takéto veci

@sisska96 Zjavne vieš o tom veľké nič... nie každý je tak neschopný, že pri štúdiu potrebuje tichúčko a 8 h spánok. A ver tomu, že ma to pripravilo na realitu života kde v práci zvládam náročné úlohy v hluku, strese a v časovej tiesni, v ktorejkoľvek dennej či nočnej hodine...