Sebecká 15-ročná pubertiačka

12. sep 2023

Ahojte, k tejto diskusii ma inspirovala dalsia o smutnom zivote rozvedenej zeny. Mam 2 pubertalne deti, dcera ma 15, s exom sme rozvedeni. Dcera ma velmi narocnu povahu, je neskutocne sebecka, vsetko musi byt podla nej, ked nie je, tak sa oduva, háda, vrieska, odmieta pomahat v domacnosti, háda sa s bratom a x dalsich veci. Tak to bolo od malinkateho malicka.
Najviac ma vsak dorazilo, co mi vcera zahlasila - ze mojou povinnostou je starat sa o nu, varit jej, prat, kupovat, co chce, lebo predsa matky musia! robit a ze vlastne ona ma aj tak neznasa, lebo ona pri mne nema zivot, ja jej stale len nieco prikazujem, zakazujem, chcem, aby chodila zo skoly domov a ona pritom chce byt kazdy den do vecera vonku. Aj cez skolu. Ja som konstruktivny clovek, rada sa dohodnem, moja jedina podmienka bola, ze si bude udrzovat poriadok vo svojich veciach a bude sa pripravovat do skoly, potom by sme sa urcite vedeli aj dohodnut, kedy pojde von. A s kym. Ale u nej dohody neplatia. Dohodneme sa trebars vecer, ze moze ist na druhy den von, ked si uprace izbu a zrazu mi len syn zavola poobede do prace, ze kde ma sestru, ze neprisla domov zo skoly, volam jej, nedviha telefon, a potom mi len velkodusne dvihne, ze ona je u tatinka a on jej dovolil. A v izbe zatial bordel a kotia sa jej tam mravce. U exa je tyzden, pride domov, a ked sa s nou idem porozpravat, ze toto si nemoze dovolovat, zacne vrieskat, ze ano, ona sa na mna tesila, a ja po nej len kricim a vycitam jej (hoci som mierna, nekricim a snazim sa v klude rozpravat). Neprijme ani naznak kritiky, okamzite prska, jezi sa, mila je, len ked nieco potrebuje. Ex jej neda ani peniaze, ani skolske potreby, ani oblecenie, vsetko zabezpecujem ja.
No a k vcerajsej hadke, vyhlasila, ze ma neznasa, odmieta sa so mnou bavit a ona odchadza k tatinkovi, lebo on je najlepsi rodic, lebo

autor
12. sep 2023

Prepacte, dopisem sem, lebo uz som nevidela spodne riadky. Ze ona sa stahuje k exovi, lebo on je najlepsi rodic, lebo on ju nekontroluje, dovoli jej chodit von, kde chce, s kym chce, dokedy chce a to je pre nu priorita. Ja uz nemam sil bojovat s veternymi mlynmi. Mam ju nechat? Docvakne jej niekedy, ze znamka dobreho rodica je v tom, ze sa o svoje dieta stara, zaujima, neda mu vsetko, co chce? Tak neskutocne ma to psychicky vycerpava ☹

1234321
12. sep 2023

Dcéra si pyta tvoju pozornosť. Žiaľ, niektoré deti rozvedených rodičov sa takto správajú. Cítia sa nedocenené, potrebuju pomoc, pýtajú si záujem. Ďalej záleží ako ste ju vychovávali a komunikovali s nou. Či ako kamaráti s hranicami alebo všetko išlo rozkazom/toto urob/toto musíš/ toto nesmieš.

melanta
12. sep 2023

A čo na to ex? Chce si zobrať dcéru k sebe. Kto jej bude u neho robiť ten servis, ktorý je povinná podľa nej robiť matka?

viestta
12. sep 2023

Ano, nechaj ju. Mozno ked bude u otecka, tak ani tam to nebude mat ruzove a neobmedzene hranice. Mozno je najvyssi cas aby si dievca "natrepalo cumak". Krute, ale zabera. A urcite aj otec pochopi, ze ju nemoze nechat zit bez hranic. Pretoze je to ine mat dieta "na navsteve" a ine je ho mat doma den pri dni a starat sa o vsetko co potrebuje.

melanta
12. sep 2023

Hlavne, nič nevyriešiš výčitkami, krikom. Nastaviť pravidlá, povinnosti a aj "postihy" a všetko dodržať, ani kúsok nepoľaviť. Ale teda ak otec chce, skúsila by som nech tam ide, aj keď neviem si to ako matka dcéry predstaviť. Ale dala by som tomu šancu. Pretože si myslím, že jedna vec je byť u otca víkend či týždeň a iné tam žiť. Keď tam bude žiť, rýchlo sa spamätá dievča, otecko alebo oteckova nová partnerka.

ema22270
12. sep 2023

A odisla k tomu tatinkovi? Alebo zostala doma? Ked chce naozaj k nemu ist, ok nech si to skusi, ci to bude pre nu lepsie (ale nemyslis si, podla toho opisu exmanzela, asi jej nezabezpeci, co dcera potrebuje). Inak este take velke deti nemam, ale mam 14 rocnu neter a tie komplikovana povaha, ta doslova z domu uteka, ale tam su zas ine problemy aj v rodine. Je to urcite vsetko znakom pubery, toto jej spravanie a aj dosledok rozvodu, ze asi to tak vsetko horsie znasa.

autor
12. sep 2023

Sme rozvedeni dlhsie, ale ex je velmi zdatny manipulator a vzdy dosiahol, co chcel. Ona mi sama velakrat povedala, ze jeho ako osobu jej staci vidiet par krat za mesiac na 30min, ale ze on jej dovoli chodit.von s kamaratmi a ona chce chodit.von. Ja som typ rodica, ktory sa stara, zaujima, praveze velakrat mi citala spravy od kamaratky, chlapca, ktory sa jej pacil...niekedy mame krasne doverne chvilky a potom, akoby potrebovala to vzrusenie, hysteriu, konflikty, z nicoho nic vybuchuje, vyvolava hadky...este 10 min pred tou hadkou sme vymyslali vikendovy program...a zrazu zacala, ze ano, ona ma neznasa a odstahuje sa. Ja nie som proti tomu, aby sa stretavala s kamaratmi. Velakrat sa s nou pokojne o tom rozpravam, ze ja jej rada vyjdem v ustrety, ale nieco za nieco - bude si plnit svoje povinnosti, normalne slusne komunikovat, s uctou. Nie vyvreskovat a trieskat dverami, ked nie je po nej. S exom este debata neprebehla. Len som sa jej rano spytala, ci teda padaju nase vikendove plany, ci sa teda stahuje a mam sa porozpravat s jej tatinom. Takze ano, ona odchadza, ale az cez vikend, lebo teraz si nebude predsa vlacit tazky kufor! Ktory by som tiez samozrejme zabezpecila zas len ja 🤦‍♀️🤣

dievcacitajucelist
12. sep 2023

Určite si frustrovana a aj smutná z jej správania...ja mam 13 a 17 ročného a ver mi, ze mi tiež par "teplých" slov párkrát povedali... základ je nerozčuliť sa....napocitaj do 5 a povedz jej s úsmevom na tvári "áno, zuzanka musíš vyniesť smeti..."

K otcovi by som ju asi nepustila...pokiaľ dcére všetko povoli, ktovie ako by ešte dopadla

autor
12. sep 2023

@viestta ja som si tiez hovorila, ze nech ide, princezna. Problem vidim len v tom, ze sa bojim, ze sa u neho uz celkom pokazi. A skody uz budem tazko napravat.

marcellka32
12. sep 2023

Mám doma 15 ročnú ale takto sa nechova...má svoje chvíľky výbuchu ale potom to prejde...má stanovené hranice a sama vie že keď ich prekročí, tak nebude mať z toho osoh

autor
12. sep 2023

@melanta on jej ziadny servis nerobi. Paradoxne u neho nema problem varit aj nedelny obed, tu ma problem spravit si aj caj. Ale na to nemozem vobec poukazat, lebo okamzite ho obranuje, preco sa s nim idem porovnavat, a on to predsa nemusi. Nepochopitelne. Niekedy mam pocit, akoby ma vnimala ako svoju konkurenciu, nepriatela, proti ktoremu musi bojovat.

autor
12. sep 2023

Este sa aj bojim, ze ex chodi aj na tyzdnove sluzobky a urcite by bol schopny nechat ju aj samu doma a ona by bola len rada. Ona by proste chcela mat len volnost bez akychkolvek povinnosti. Obaja so synom dostali taku istu vychovu a on mi v zivote neodvraval a s nim vychadzam uplne normalne, je skromny, nenarocny. Zatial co ona ma nonstop poziadavky, a nic jej nie je dost. Ale poziadavky ma len na mna, nie na otca. Lebo vie, ze on jej neda, nekupi. Napriek tomu ho bude do krvi obranovat a velebit.

lucka_ke
12. sep 2023

psychológa ste skúšali? pre ňu aj pre teba ako rodiča? moja sestra bola podobná ako tvoja dcéra, naši sa nerozviedli, ale sestra stále mame vyčítala, že nemá voľnosť, musí to či ono, potom v 18 doslova ušla z domu do zahraničia, vzťahy katastrofa dodnes... sú také povahy, s ktoými nepohneš - a teda ani školu nechcela dokončiť, mama jej doslova vybavila maturitu, vďačnosť 0, len výčitky ako sme sa my starší súrodenci mali dobre, že máme školy a ona nemá, ako sme ju doma týrali a podobné hlúposti

kvetinka75
12. sep 2023

no momentálne je v takom veku, že využíva situáciu vo svoj prospech. Ak má zrazu výbuchy, čo tak navrhnúť jej nejaký šport, nech sa trošku vyventiluje aj tam. Odbúra si energiu, vyplaví endorfíny. Možno by to pomohlo. Možno spolu niekam chodiť. Raz na nejakú babskú jazdu - kino, kozmetika, občas si zacvičiť. Na niečo zaujímavé. V tomto veku s človekom mávajú aj hormony. Ak má aj svetlé chvíľky, tak to nie je až také stratené. U otca by to mohlo všelijako dopadnúť. Aby sa nezačala po vonku potulovať a tam sa môže stať všeličo.

autor
12. sep 2023

@kvetinka75 ja jej praveze doprajem ☹ vyhodili sa jej vyrazky? Objednala som ju ku kozmeticke, sli sme spolu. Kazde 2 mesiace spolu chodime ku kadernicke. Sport robila, ale kvoli zdravotnym problemom musela prestat.

simca06022011
12. sep 2023

pozri, ocko jej servis nerobi, tak ju tam posli. Ty jej servis prestan poskytovat, mne by raz taketo nieco zacala vyhukovat tak jej jednu natiahnem, ma po mobile, aj peniazoch, aj nakupoch, chodi v jednych topankach a jednych nohaviciach. A videla by kto z koho. Ty nemusis bojovat. S exom ked tak hod rec, ze proste nech aj on ako otec zakroci, ked nie, dceru mu pobalis. osobne si myslim, ze za par mesiacov je spat. Ak sa nebude ucit a pod, samozrejme treba ockovi povedat, ze dohliadne na to vtedy on.
Ked otec nie je rodic, on to nemusi (myslim, ze tieto reci ma od neho, zeny musia, matky musia.. otec nevari, otec max vezme na obed, alebo je to "zenska robota"), nech si predstavi ona svoj zivot ako matky :D
Dcera casto inklinuje k otcovi, ja som na tom bola rovnako, jedine co otvori oci dietatu je realita. Mimochodm, jasne, k tebe si dovoli, lebo ty USTUPIS, POSTARAS sa, este je aj v tom veku, ze zistila ako cool je to vyuzivat vyhody rozvedenyhc rodicov, nieco dostane tam, ine dostane tam. Ty jej kupis, ty jej urobis. nabuduce si neuprace, odide, chyt vrece na smeti, pozbieraj to a vyhod (ak ti je to luto, hod to do pivnice, nech si len ona mysli, zeje to vyhodene).
Vela trpezlivosti s pubertackou prajem. Neustupuj. Ked chce nech si to vyskusa. S otcom by som ale riadne dhodla tieto navstevy, ked ju necha samu doma a pod. nech je to na nom.

autor
12. sep 2023

@lucka_ke ja som mala par sedeni, kvoli nej, teoria super, ale nejak som to pri nej nedokazala aplikovat do praxe. Jej som psychologa nenasla, detski su pretazeni, extremne dlhe cakacky, dospelacki ju nevezmu, chcela som jej dohodnut online sedenia, tie odmietla.

lucka_ke
12. sep 2023

mám so synom iné problémy (škola) a chodíme do Centra poradenstva a prevencie, nasmerovala nás školská psychologička, oni sú tam veľmi fajn a riešia rôzne oblasti u detí, skús u vás, ja by som ju k otcovi neposlala, lebo ešte skĺzne do nejakej partie a to už nezachrániš

kvetinka75
12. sep 2023

a keď má tie normálne chvíľky, neskúšala si s ňou prebrať jej chovanie? Moja dcéra tiež mávala také zmeny nálad, že všetko OK a o 5 minút nasratá na celý svet. Takže takéto zmeny sú v tomto veku ,,normálne,, povedala by som. Ostatné je aj o povahe. Ak je sebecká, tak asi sa to nezmení a bude taká celý život. Otázne je, do akej miery si to uvedomí a bude sa tak chovať k okoliu. Na druhej strane. Tie vyhrážky že odíde. Možno keby u neho bola, zistila by, že to nie je až také ideálne alebo ex by zistil, čo má doma , a možno by ju začal neskôr riešiť. Lebo keď je u neho občas a krátko, tak sa dokáže pretvarovať ale keby mala žiť 2-3 mesiace, pochybujem, že by on znášal jej správanie, bordel a pod. Potom dcéra hzistí, že ani tam to nie je také ideálne

kvetinka75
12. sep 2023

a čo konkrétne si nedokázala? Možno je v tom problém.

autor
12. sep 2023

@lucka_ke ano, ona tiez ide stale na mna, ze ano, bratovi som kupila, co ja viem sluchadla a jej nie. Ale ze jej sa kupilo x-nasobne viac veci, oblecenia, to neriesi, a o tom sa nechce debatovat! Ked im dam vybrat si medzi domacimi pracami, odmieta si vybrat, tak si vyberie jej brat, a uz ho ide sticovat, vrieskat po nom, ze ma lahsiu "robotu". Vsetci sa maju lepsie, len ona je uboha obet.

lucka_ke
12. sep 2023

hej sú také povahy, žiaľ nie vždy sa s tým aj niečo dá robiť, niektorí si uvedomia po rokoch keď majú vlastné deti, niektorí nikdy a celý život sú obete, mohla by som ti rozprávať

kvetinka75
12. sep 2023

keď nechce debatovať, nech nedebatuje. Povieš ako to je a hotovo. Nech si trucuje v izbe. A to vážne brata šticuje? Možno by nezaškodila jedna výchovná.

kvetinka75
12. sep 2023

@lucka_ke ano, sú ľudia, ktorí sa celý život cítia ako obete ale keď im človek povie prečo, tak to pravda nie je.

autor
12. sep 2023

@kvetinka75 ked ma normalne chvilky, je uplne zlata, sama od seba zacne, ze ide sa sustredit na skolu (je prvacka na strednej), ide na sebe pracovat a bude mat poriadok..a zrazu jej prepne a zacne vyvreskovat. Akoze fakt, uplne zatmenia, len tak, zrazu. Akoby nedokazala zit v normalnom, pokojnom prostredi. Inak ex bol velmi podobny. Ono tie otocky prichadzaju tak nahle a take banality zacne riesit, ze na to sudny clovek ani nevie reagovat. Co povedala pred minutou, uz neplati. A tie svetle chvilky su bohuzial cim dalej, tym menej caste.

januska12323
12. sep 2023

Keď ocinko nerobí servis nerob ani ty. Zvládne upratovať, variť u neho zvládne aj doma. Keď vrieska rovno ju pošli do izby, nie si na jej nálady zvedavá.

lucka_ke
12. sep 2023

@kvetinka75 hej presne a my ostatní sme mali všetko jednoduché, všetko sme dostali na tácke a nič sme nemuseli 🙂 pritom sme si museli všetko vydrieť, získať vlastnou prácou a snahou, ale to nevysvetlíš

simca06022011
12. sep 2023

tak jej vyber ty a nepytaj sa, by som jej povedala, ze nie je ziadna obet ani primadona, co mi bude vrieskat doma.. JA osobne, by som s nou nedebatovala. Brata zacne sticovat, ostava doma v izbe. Kludne je aj domace vezenie dam ak zacne po mne vrieskat, este bude hrat dramaqueen (moja to sem tam mava, ale teda u nas staci ze odidem z izby a necham ju, dokonca uz sa vie hereckovsky aj rozrevat) tak jej jednu svacnem, nech sa ukludni. Ono moze to byt fakt pubertou, u nas psycholog v skole povedal, ze niekdey detmi tak lomcuju hromony, ze proste slnecno/burka kazdu chvilu inak. MOja napr je nervna som si vsimla po urcitych veciach s kamoskami, nieco s diskusiou v mt, hrou.. proste uplne jej sibne :DD

autor
12. sep 2023

@simca06022011 ano, u nas je tiez problem, ze vecne mobil v ruke a zacala si aj energetaky kupovat. Ked jej najdem, beriem, vylievam, zakazem. Ale ked si kupi a vypije cestou do skoly/zo skoly/s partiou, na to uz dosah nemam. Tolkokrat som jej pokojne vysvetlovala, ako to skodi. Nic. Hrach na stenu hadzat. 0,00000....

kvetinka75
12. sep 2023

tak už vieš po kom to má. Nemôže to byť nejaká forma ,,postihnutia psychiky? Neviem ako to lepšie napísať. Nemyslím priamo nejakú psychiatrickú dg. ale niečo v tom zmysle