Sebecká 15-ročná pubertiačka
Ahojte, k tejto diskusii ma inspirovala dalsia o smutnom zivote rozvedenej zeny. Mam 2 pubertalne deti, dcera ma 15, s exom sme rozvedeni. Dcera ma velmi narocnu povahu, je neskutocne sebecka, vsetko musi byt podla nej, ked nie je, tak sa oduva, háda, vrieska, odmieta pomahat v domacnosti, háda sa s bratom a x dalsich veci. Tak to bolo od malinkateho malicka.
Najviac ma vsak dorazilo, co mi vcera zahlasila - ze mojou povinnostou je starat sa o nu, varit jej, prat, kupovat, co chce, lebo predsa matky musia! robit a ze vlastne ona ma aj tak neznasa, lebo ona pri mne nema zivot, ja jej stale len nieco prikazujem, zakazujem, chcem, aby chodila zo skoly domov a ona pritom chce byt kazdy den do vecera vonku. Aj cez skolu. Ja som konstruktivny clovek, rada sa dohodnem, moja jedina podmienka bola, ze si bude udrzovat poriadok vo svojich veciach a bude sa pripravovat do skoly, potom by sme sa urcite vedeli aj dohodnut, kedy pojde von. A s kym. Ale u nej dohody neplatia. Dohodneme sa trebars vecer, ze moze ist na druhy den von, ked si uprace izbu a zrazu mi len syn zavola poobede do prace, ze kde ma sestru, ze neprisla domov zo skoly, volam jej, nedviha telefon, a potom mi len velkodusne dvihne, ze ona je u tatinka a on jej dovolil. A v izbe zatial bordel a kotia sa jej tam mravce. U exa je tyzden, pride domov, a ked sa s nou idem porozpravat, ze toto si nemoze dovolovat, zacne vrieskat, ze ano, ona sa na mna tesila, a ja po nej len kricim a vycitam jej (hoci som mierna, nekricim a snazim sa v klude rozpravat). Neprijme ani naznak kritiky, okamzite prska, jezi sa, mila je, len ked nieco potrebuje. Ex jej neda ani peniaze, ani skolske potreby, ani oblecenie, vsetko zabezpecujem ja.
No a k vcerajsej hadke, vyhlasila, ze ma neznasa, odmieta sa so mnou bavit a ona odchadza k tatinkovi, lebo on je najlepsi rodic, lebo
zbytočne budeš vysvetlovať čo je dobré a čo nie. Ono to aj časom pochopí. Možno. V tomto veku, všetko čo povieš v dobrom, môže brať ako ,,útok,, A že ju nepodporuješ, iba buzeruješ a pod. A bude robiť veci poza tvoj chrbát, TAk je lepšie radšej vedieť a byť v strehu ako nevedieť čo robí poza chrbát.
Máš ju zverenú do svojej starostlivosti,tak ťa bude akceptovať a bez rečí. Ak nie, povedz, že dáš návrh na súd, nech ju teda zveria otcovi,no natrvalo.
Nebude sopľaňa s tebou krútiť. Musíš pritvrdiť, inak ti bude skákať po hlave. Nie je v nejakej nevhodnej partii, jej správanie je čudné.
Máš úplne super prístup a dcéra by si to mala vážiť, zneužíva to.
Ešte raz by som si sňou sadla po najbližšom takomto výstupe, ponúkla by som jej pre začiatok online sedenie u psychológa (vysvetlila jej že to nieje hanba a že jej môže dobre padnúť sa porozprávať).
Ak by záujem nemala tak by som pritvrdila, nech zistí že celý svet sa netočí iba okolo nej. Už je dosť veľká na to aby vedela zvládať svoje emócie a pochopila že kto chce mať výhody musí mať aj povinnosti.
Ak chceš aby niečo spravila môžeš jej dať na výber (Umyješ riad alebo povysávaš?)...buď ti dá jasnú odpoveď čo ide robiť alebo dáš na výber synovi a bude robiť čo jej ostane. V prípade že spustí scénu/nebude to robiť zakáž mobil, skráť večierku, zatrhni vreckové.
Vyhráža sa ti že pôjde bývať k otcovi? V danú chvíľu nereaguj, príď o hodinu/dve keď už bude z amoku vonku. Začni debatu či to teda naozaj chce a ako si takúto zmenu predstavuje. Podľa mňa sú to len slová lebo ťa chce vydierať. Ak by aj odišla je veľmi veľká pravdepodobnosť že by sa veľmi rýchlo vrátila, je iné mať u seba dieťa týždeň a iné mať ho non-stop.
A to že sa takto správa k svojmu bratovi a vrieska pre nič za nič? No naozaj by jej už jedna letela.
Ja som čo sa týka výchovy benevolentnejšia, dovolím veľa a veľmi rada budem pre svoje dieťa aj kamarátka. Ale ak by som videla že dieťa má voči mne dlhodobo takúto odozvu tak by som veľmi rýchlo nastavila hranice.
Mlada by okamzite prašila k fotrikovi a by videla. Aj on, aj ona
Este by som sa pri jej odchode usmiala
Teraz napr.ma prist zo skoly a ja neviem, ako sa k nej spravat, ked pride. Byt odmerana, vludna, spytat sa jej, ci sa teda stahuje prec? Alebo jej rovno zavelit, milacik, volala som s tatinkom, caka Ta, o hodinu odchadzas....netusim, fakt. Ale servis jej teda robit nebudem...ale mne je to cele tak strasne luto, velmi ma to frustruje ☹ ja som od prirody starostliva, taka kvocka, mam pocit, ze prilis makka...a ona to zneuziva. Vzdy sa snazim rozpravat sa s nou pokojne, rozumne, brat do uvahy aj jej argumenty, ale ona proste nerozmysla 🙄
@triss83 a presne, ze ja ju mam zverenu. Ked nebude napriklad chodit do skoly, najdu ju policajti v noci niekde ozratu, koho to bude zodpovednost?? Moja. Hoci, ked je u mna, ex nikdy neriesi, co ma, ake povinnosti, ci sla tam a tam, vie, ze na mna sa da spolahnut a na vsetko dohliadnem. Na neho sa ale neda spolahnut. A ak by sla k nemu, odmietam nadalej robit supervizora.
veď počkaj akú bude mať náladu tak pootm zvolíš prístup. Ak bude zase vo vývrtke tak sa jej spýtaj, či sa už dohodla s ex, kedy sa sťahuje a uvidíš ako zareaguje. Ak ti bude vyčítať, že sa jej chceš zbaviť, tak jej povedz, že ona tam chce ísť a ty jej brániť nebudeš ale nech ti dá vedieť, pretože to treba aj papierovo ošetriť. Nech vie, že to nie je len tak, kam vietor, tam plášť. Nech prevezme zodpovednosť za svoje rozhodnutia.
Navrhnúť striedavku. keď bude ex služobne preč, bude u teba a ostatné dni u neho.
A toto povedať aj exovi, možno mu ťukne , že to nie je len tak, že bude u neho ale že aj oficiálne bude za ňu zodpovedný
u mna by videla, ze ja jej mam varit, prat, zabezpecovat servis. to robim pre 4 rocnu, ale aj ona musi jednoduche veci upratat - chvalabohu ju to bavi. Uz sme si týmto presli u syna - ma 22, ale neopovazil sa ani v nahorsej puberte takto komunikovat. Hadali sme sa casto - kedze jeho povinnosti - t.j. umývacka, kôs, kuchynska linka boli vzdy v zlom stave... a jeho flegmaticke, ved uz idem, co riesis ma vedelo rozzurit do nepricetetnosti, najma, ked som to povedala 10x za 3 dni a aj tak to nebolo. Akurat ja som sa nedala... ty mas problem hlavne s dvojakou výchovou a hlavne nevýchovou u manzela... take deti zvyknu robit problémy druhemu rodicovi, kde su nejaké pravidla.. vidala som to u synovej spoluziacky... az teraz jej mama hovorila, ze sa to dalo dokopy (po 20tke)
Viem, že sa ti to zdá ťažké,no budeš musieť s ňou hodiť vážnu reč. Presne tým štýlom, že si za ňu zodpovedná a musí ťa akceptovať. Vytiahni na ňu sociálku, že keď budú problémy sociálka bude musieť konať, rovnako ako polícia...... musíš to zahrať, vystrašiť ju, nech si nemyslí, že ťa bude šikanovať.
Takémuto dietatu pomoze prejavovať lasku, vysvetľovať. Ono to znie vtipne, ale je to predsalen ešte dieťa, ktoré má city. Skus jej dat právo zasahovať do chodu domacnosti, čo ako by riešila, keby bola na tvojom mieste, postáv ju do role dospelej, že ako by si predstavovala, aby to u vás fungovalo. Povedz jej, že ju ľúbiš, že ti záleží na nej, na jej zdravi a že to ako matka samozivitelka nemas jednoduche, že sa snažíš zo vsetkych sil, aby jej nikdy nič nechýbalo, ale tiež si už vycerpana. Mne to jej rebwlovanie príde ako volanie po pozornosti, keď píšeš, ze vie byt aj normalna. U mna nikdy zákazy, príkazy, facka nepomohli. Len kľudne a emotívne rozhovory u mna fungovali. Mama bola tá, ktorá išla tou prvou cestou, preto som inklinovala viac k ocinovi a mala ho radšej, lebo presne vedel ako na mna.
@autorka - len toľko, že mam pocit že máš doma maju dcéru. 🙈 akurát, že moja má 14 a nie sme rozvedení. Inak v podstate od slova do slova si ju opísala, ešte aj brata má a presne je stále rovnako ukrivdená ako tá tvoja.... Normálne nechápem, také dobré dievčatko to bolo...včera som jej od nervou zkonfiškovala mobil tak som dostala titul najhoršia matka na svete 💃. Poradiť neviem, sama som zvedavá na odpovede, len som chcela, že to nemusí byť rozvodom - resp. aj keby ste boli spolu by ju puberta možno plieskala rovnako.
Urcite by ma mrzelo kebyze moje dieta zacne basnit o tom, ze u otca je lepsie a ako ma vsetko povolene ale asi v tomto pripade je najlepsie nechat ju nech teda ide s exom, vsak zakazane ovocie najlepsie chuti. A k tebe nech chodi len na vikendy - uvidime koho to viac prestane bavit. Nezabudni na to, ze ex zrazu strati akukolvek volnost - je nieco ine ked mas dieta na 2dni kazdych 14dnj a nieco ine ked musis spolunazivat s pubertakom vacsiu cast tvojho zivota. Vcelku by som sa tomu ani nebranila - este by som sa jej opytala ci jej mam nechat pripravene kufre predo dvermi alebo si ich pripravi sama. I ked tiez rozumiem, ze pre teba ako matku je to velka rana a clovek sa s tym len tak lahko nevyrovna🤔
Ahoj, moja sestra riesila pred rokom nieco velmi podobne. Neter (15r) prisla nato, ze mama je zla, prisna, stale po nej krici, musi si upratovat izbu, musi sa ucit...jedneho dna sa zbalila, ze ide byvat k otcovi, ved ten je predsa naj (aj ked v tomto pripade je to fakt starostlivy a dobry otec). No a o dva tyzdne bola spat pri mame, zistila, ze aj tam musi upratovat, ucit sa a este aj varit 😀 Tvoja dcera je v kritickom veku, zabranit jej nezabranis, iba co ta bude nenavidiet. Aj ked je to tazke, treba ju nechat ist k otcovi (samozrejme ak je zodpovedny, nie alkoholik, nasilnik...a pod.) ved on je tak isto rodic ako ty, a dcere po case spadnu ruzove okuliare z oci.
Joooj ešte si vytrpis dokedy dostane rozum 🙂 ale pozor 15 roční už skúšajú drogy ako pervitín a marihuana. Hlavne amfetamín je veľmi zradný lebo rodič si všimne že sa niečo deje už ked je neskoro… tvoja dcéra je typicky problémový pubertiak aký som bola aj ja. Nedovoľ a nepovol jej v nicom. Daj jej lásku ale musíš byt aj neoblomna a tvrdohlavejsia ako ona ! Pubertiak chce len jedno kamarátov a slobodu bez prace … určite aleze urcite nechce tvoju pozornosť
@nataly420 no, tak s tymto si ma vydesila, idem si asi googlit, ake su priznaky pri tychto drogach 🙈
@arcenciell sucitim ❤️ tiez si myslim, ze je proste tazka povaha, v kombinacii s pubertou, akurat, ze ma na mna paku navyse, ze ked sa jej znepaci, zahlasi, ze ide k tatinkovi
No a inak sranda...prave mi pipla notifikacia, ze ma caka balik. Mladezi som objednavala oblecko, ako synovi, tak aj dcere. Dat jej to teraz? A dalsia vec, ona je zatazena na mobil, fakt ma stalo vela prace a usilia jej kupit ten jej aktualny, ak by sla otcovi, mam 100 chuti jej povedat, nech si vyberie z neho simku a mobil necha tu, nech jej tatinko kupi, aky len chce ... ale prieci sa mi vydierat ju materialnymi vecami.
1.puberta
2.povaha
3.prečo by si jej mala zabezpečiť "aj ten kufor"? ani by ma nehlo 😀 nech si chodí aj týždeň v smradľavých tangáčoch, no a čo 😀
4.po tomto všetkom jej ešte dávaš aj peniaze??? lebo ex jej nedáva? aha! 😀 mobil by som jej nechala len keď mi bude odpovedať. keď nie, tak ho očividne nepotrebuje
Nechať ju, dostane facku od života a naučí sa. Ale až ju dostane, nefúkať!!! Sama si chcela, sama si to pofúkaj. Viem, je to ťažké, ale je to potrebná lekcia do života. Žiaľ, niekedy to naše deti stojí priveľa.
zbalila by som jej zakladne veci a poslala k exoci .. velmi skoro by si uvedomila kde ma domov... a ziadne extra nakuy pre nu-zakladne potreby a dovidenia.. niesi rozhodne povinna jej vsetko kupovat ... nechces si upratovat chod spinava,nechces pomahat v kuchyni sprav si jest sama... nepaci sa ti-tam su dvere mala si uz 15 mozes sa rozhodnut kde chces zit ... vzala by som jej mobil aj pocitac .. a chces nove veci-existuje sekac
A čo keby si na to išla štýlom. Je mi veľmi ľúto, že to takto cítiš, láme mi to srdce, ale ak je to tvoje rozhodn0utie, tak DOBRE. Zavolaj tatinkovi, do hodiny sa zbaľ, odchádzaš k nemu. Pošlem mu presne xxxx(toľko ako on posiela na ňu) a nechám vám priestor. Máš potom mesiac na rozmyslenie. Ak sa potom rozhodneš ostať s tatinom budem to riešiť oficiálne cez súd.
Ak počas toho mesiaca urobíš akýkoľvek pruser ako zaskolactvo, alkohol a pod, bude to riešiť socialka či polícia lebo si zverená mne.
Ak sa rozhodneš ostať, dohodneme si pravidlá. (tu by som urcila co je pre mna priorita a na zaciatok dala zo 3.)Ak ich nebudeš dodržiavať beriem mobil a vreckové.
Videla to od otca ako sa chová tak teraz ho napodobňuje.U mňa by nepochodila by mala takú discíplínu že by zabudla aj vyvreskovať a hystérčiť.
Ja by som ju nechala. Čistá puberta toto. Nech ide k exovi, nech si užijú jeden druhého do sýtosti. Ešte by som jej kufre pobalila, aj s tými mravcami, nech to berie het. Keby mi začala vykrikovať ako som ja povinná, by som jej povedala, že ok, nech na mňa zavolá sociálku, môže ísť pokojne aj do domova, ak má pocit, že tam jej bude lepšie.
1.Ten mobil by som jej vzala a prestala platit.2.Ak sintaka konstruktivna mala by si si s ex sadnut a dohodnut sa s nim na zaklade situacie ako bidete spolocne postupovat.Ale aby 15 rocna sopla takto jednala s matkou?Nuz problem musi but vo vychove led to takto bolo odjakziva.
A pride mi to ze si skor mama kamoska,ktora ma sice respektujucu vychovu, ale ziadne hranice,mantinely.Ja len cumim ake vysady ma tvoja 15 rocna pubertalna dcera,kozmetika,kadernicka,novy mobil ako haloooo!Mas tolko tromfov v rukave ako jej ukazat kto je tu rodic,kto dieta a kde je jej miesto,ale ty radsej vahas.Ako hovorim ziadne hranice.Vezmi mobil,daj jej simku,nech si ju strci kde chce,nech jej mobil.plati kto chce.Kym ta nezacne respektovat nebude ho mat.Ani oblecenie ani nic.Si makka,ako si povedala k otcovi si nedovoli.A ano,posli ju tam,uz vcera bolo neskoro.S tym ze ma dvere otvorene kedykolvek,ale musi zmenit spravanie.
@maminkadeticiek respektujuca výchova je o tom, že sa rešpektujú obe strany navzájom. Tu rešpektuje len jedna strana.
Ahoj dobre si poznáš dieťa, áno píšem stále je to dieťa, v citlivom veku, rozvedených rodičov, nálady, hormóny, chce ti ubližovať. Ako komunikujes s exom? On ma záujem o dcéru o syna?
Školu nefláka, ako sa učí?
Mozes sa poradiť so psychologičkou, kludne s exom mozno dohodnúť sa na striedavke....
A hlavne rozhovor s dcérou co plánuješ ako to vidíš ty ako ona, pravidlá si skúste dohodnut.
Niektoré deti v tomto veku, si myslia, ze svet je gombicka, rodicia hlupáci nepotrebný a vydieraju.
Drzim ti palce akceptovať ta musí, ty si rodič...
A hlavne jej vysvetlí, že sociálka z rodiny odoberá deti, nie rodičov 😁
A ešte také by som jej vytlačila na dvere. Zdroj https://www.lewik.org/term/7300/povinnosti-diet...
Ich asi klonuju🤪ja som tiež mala dnes výstup s pubertackou.Akonahle tvoja dcéra zistí, že môže manipulovať tak bude a ide jej to výborne.Ked vie aké su tvoje povinnosti ako rodiča vie aj svoje?Neviem čo by som robila, ale určite by som jej povedala, že nebude pobehovať hore dole podľa toho kde jej to pôjde na nervy, tak nech si to dobre rozmysli.Teraz je na koni myslí si ako Ta rani, keď povie, že odíde.Hlavne to nedaj na sebe znat rozhodla si sa choď....ešte Ti môže o týždeň povedať, že ani Ti to nebolo ľúto.
Keby som dnes mala kam dcéru poslať tak ma kufor pred dverami🙂A pravdaže by som jej mobil zobrala nech jej ocinko kúpi.Len druhá vec je, že u otca sa môže zdivociet ešte viac a toho by som sa obávala.Vie vôbec otec, že tam chce ísť?
Mňa táto puberta neuveriteľne vyčerpava, keď si už človek myslí, že je snáď na dobrej ceste zase dostane facku.Su decká čo nechodia ku kozmeticke, kadernícke, obnosené veci a vážia si rodičov.Treba byť prísnejšia
A nie, nové oblečenie čo si objednala by som jej zatiaľ nedala...

tak jej stopni peniaze, moja minala na kozemtiku a kraviny, ma toho tolko ze to bude plny kontajner ked to nazbieram po izbe.. tak som jej stopla vreckove. Clanky o infarktoch by som jej dala, mladych ludi, nam tu skolabovali uz dvaja mladi hokejisti... cca 20r na treningoch.. fakt je to cele psycho.. kedysi sme sa bali ze deti budu fajcit :D teraz mi topri novych "hrozbach" pride usmevne...