Sebecká 15-ročná pubertiačka
Ahojte, k tejto diskusii ma inspirovala dalsia o smutnom zivote rozvedenej zeny. Mam 2 pubertalne deti, dcera ma 15, s exom sme rozvedeni. Dcera ma velmi narocnu povahu, je neskutocne sebecka, vsetko musi byt podla nej, ked nie je, tak sa oduva, háda, vrieska, odmieta pomahat v domacnosti, háda sa s bratom a x dalsich veci. Tak to bolo od malinkateho malicka.
Najviac ma vsak dorazilo, co mi vcera zahlasila - ze mojou povinnostou je starat sa o nu, varit jej, prat, kupovat, co chce, lebo predsa matky musia! robit a ze vlastne ona ma aj tak neznasa, lebo ona pri mne nema zivot, ja jej stale len nieco prikazujem, zakazujem, chcem, aby chodila zo skoly domov a ona pritom chce byt kazdy den do vecera vonku. Aj cez skolu. Ja som konstruktivny clovek, rada sa dohodnem, moja jedina podmienka bola, ze si bude udrzovat poriadok vo svojich veciach a bude sa pripravovat do skoly, potom by sme sa urcite vedeli aj dohodnut, kedy pojde von. A s kym. Ale u nej dohody neplatia. Dohodneme sa trebars vecer, ze moze ist na druhy den von, ked si uprace izbu a zrazu mi len syn zavola poobede do prace, ze kde ma sestru, ze neprisla domov zo skoly, volam jej, nedviha telefon, a potom mi len velkodusne dvihne, ze ona je u tatinka a on jej dovolil. A v izbe zatial bordel a kotia sa jej tam mravce. U exa je tyzden, pride domov, a ked sa s nou idem porozpravat, ze toto si nemoze dovolovat, zacne vrieskat, ze ano, ona sa na mna tesila, a ja po nej len kricim a vycitam jej (hoci som mierna, nekricim a snazim sa v klude rozpravat). Neprijme ani naznak kritiky, okamzite prska, jezi sa, mila je, len ked nieco potrebuje. Ex jej neda ani peniaze, ani skolske potreby, ani oblecenie, vsetko zabezpecujem ja.
No a k vcerajsej hadke, vyhlasila, ze ma neznasa, odmieta sa so mnou bavit a ona odchadza k tatinkovi, lebo on je najlepsi rodic, lebo
Ahojte! Tak vcera za mnou dcera prisla, ci ju teda nechcem doma, ked chcem, aby sla k otcovi, ze ona tam nechce ist 🙈 ved samozrejme...tak som povedala, ze ju velmi lubim, ale velmi ma boli, ako sa sprava, ze sme rodina, tak si mame vsetci navzajom pomahat a starat sa jeden o druheho, ze kazdy ma nejake povinnosti. Ze ak tu ma ostat, takto sa nadalej spravat nemoze. Medzi nami, neverim, ze to bude mat nejaky trvaly efekt, ale tak ospravedlnila sa mi, vcera sekala dobrotu, pomahala bez odvravania, tak uvidime. Samozrejme, uz sa dozadovala, kedy ju pustim von. Tak som povedala, ze uvidime pri prvych znamkach a ked bude mat upratanu izbu (co je vecny kriz...). Uz len dosledne trvat na dodrziavani pravidiel. Drzte nam palce, nech sa tu vzajomne nepozabijame 🙈
autorka- k tej izbe, moja dcéra tiež neskutočné niekedy a raz mi jedna psychologička povedala, netreba niekedy riešiť, treba zatvoriť dvere a nechaj tak. Začala som praktizovať a stalo sa, že raz do týždňa si sama dobrovoľne tú izbu uprataala. Tak som si povedala, že keď to tak zostane, budem rada. Doteraz to tak zostalo. Riady nosí do kuchyne každý druhý deň, oblečenie každý druhý tretí do prania. Ja raz do týždňa umývam podlahu v celom byte a to chce mať aj ona umyté, tak keď vie, že budem umývať, tak si rýchlo uprace, povysáva a zase má týždeň pohov 😉.
Uvidíš ako sa to bude vyvíjať. Treba vždy využiť tie svetlé chvíľky a rozprávať sa. Keď uvidí, že funguje to, že keď si splním povinnosti, budem mať aj práva, tak sa jej to možno nejako uloží v hlave a bude dobre. Držím palce
autorka, suhlasim s
@kvetinka75 - na ten poriadok netlac. Nech ma aj bordel v izbe, ked inak bude pomahat.
Porozpravaj sa s nou v tom style, ze ju mas rada, ale ked chce ist k ockovi nech ide, oboznam ju s tym co sa moze stat a ze potom bude sama znasat dosledky.
Realita je desivá pretože viem čo pubertaci robia.. rodičia nevedia pre nich sú tieto drogy nové ale ver že to je v pubertiackych skupinách. Pre ňu je momentálne najdôležitejšia partia kamaráti. Je to normálne v tomto veku sa formuje. Pomôže len ozaj tvrdá výchova. Držím palce … skus si prečítať nejaku psychologickú knizku a správaní mozno sa na bas problém pozries inak.

@luccija poslala by som ho spat :D