icon

Skúsenosti s umeleckými strednými školami

nikusapechova
12. sep 2025

Dobrý deň
Idem si po radu snáď nájdem odpoveď. Dcéra navštevuje výtvarný kruzok velmi rada kreslí v škole je nastenkarka. Momentálne je 8 ročník a pomali riešime strednú skolu. Zvažujeme umeleckú ale teraz neviem ktorú. Internát nevadi máte skúsenosti z týmito školami ako ich hodnotíte. Sme z okolia NR. Zhruba ake je školné. Chcela by som reálne skúsenosti. Dakujem

Strana
z2
katkaseiner
12. sep 2025

kamoskina dcera chodi do BA, zial presny nazov skoly ti nepoviem, okolo 150-200 e stoji skolne - vraj je to sukromna stredna skola. Neviem ci som pomohla, mozno nie...

salsa26
12. sep 2025

Ahoj, známej dcéra chodí na umeleckú školu. Platia školné, lebo je to súkromná škola. Rozprávala som sa s ňou a zhrnula to takto : prvé 2r. sú v pohode, potom deti, ktoré majú potenciál, tak už počas školy dostávajú ponuky, odporúčania atď.... Aj iniciatíva učiteľov, je ich niekam posunúť. Deti, ktoré potenciál nemajú... Tak nič... Dochodia školu a ak nemajú záujem podnikať vo svojej profesii, tak to majú náročné.

anonym_0dab58
12. sep 2025

https://www.ssusnitra.sk/
Skúsenosť nemám, ale viem že sa platí, tuším 150€/mesiac.
Počula som, že učeniu toho veľa nedajú - myslím takým tým bežným vyučovacím hodinám. Ale povedzme si pravdu umelci nemajú chuť sa učiť matematiku, fyziku, chémiu ...
Ale ak má talent a je priebojná, viem si predstaviť, že toto je fajn spôsob prežiť stredoškolský čas.
Ak sa v budúcnosti nebude chcieť živiť ako umelec, tak neviem či má táto škola pre ňu zmysel...

anonym_7c9812
12. sep 2025

@nikusapechova dobre si to premyslite.To je fajn, že kreslí, ale uživí ju to?Grafický dizajn, loga, vizitky?Bude tetovať?Kamarátka má takto umelecký ladenu dcéru kreslenie, spev, klavír išla na konzervatórium do NR.Ak je dobrá plat jej doučovanie rôzne techniky, dnes veľa ľudí kreslí, tvorí robí náušnice, obrazy.V umení je ťažko sa presadiť musí byť fakt veľmi dobrá

kacena4
12. sep 2025

no v prvom rade si pozrite skoly v okoli ake odbory ponukaju a co by chcela robiť. my sme to riesili minuly rok tiez v 8r. a nakoniec sme si povedali ze dame na inu skolu hoci je fakt nadana miluje kreslenie kreslí denne niekolko hodin chodi do dvoch ludoviek, ale ... akú buducnost pri AI ma tento smer?? malu... preto volime zubny technik kde sa modeluje alebo ortopedicky technik kde sa tiez modeluje a je tam buducnost. a ak bude chciet aj potom rozsirit si obzory v tomto smere moze ísť na nadstavbu. drzim palceky v rozhodovaní
inak na statnej viac menej neplatis nic ale problem sa dostat. na sukromnu je dostať sa lahsie skolne cca 200€ mesacne to je ba

nikusapechova
autor
13. sep 2025
@katkaseiner

kamoskina dcera chodi do BA, zial presny nazov skoly ti nepoviem, okolo 150-200 e stoji skolne - vraj je to sukromna stredna skola. Neviem ci som pomohla, mozno nie...

@katkaseiner
Každá odpoveď sa mi pocita. Mame rok na zváženie takže dakujem

nikusapechova
autor
13. sep 2025
@salsa26

Ahoj, známej dcéra chodí na umeleckú školu. Platia školné, lebo je to súkromná škola. Rozprávala som sa s ňou a zhrnula to takto : prvé 2r. sú v pohode, potom deti, ktoré majú potenciál, tak už počas školy dostávajú ponuky, odporúčania atď.... Aj iniciatíva učiteľov, je ich niekam posunúť. Deti, ktoré potenciál nemajú... Tak nič... Dochodia školu a ak nemajú záujem podnikať vo svojej profesii, tak to majú náročné.

@salsa26 a ak môžem vedieť kam chodila na skolu. Ono si myslím že je veľa detí ktore pôjdu iným smerom. Dcéru baví kreslenie a jazyky. Tak hľadám ake su moznosti ďakujem

salsa26
13. sep 2025
@nikusapechova

@salsa26 a ak môžem vedieť kam chodila na skolu. Ono si myslím že je veľa detí ktore pôjdu iným smerom. Dcéru baví kreslenie a jazyky. Tak hľadám ake su moznosti ďakujem

@nikusapechova v Košiciach

nikusapechova
autor
13. sep 2025
@anonym_0dab58

https://www.ssusnitra.sk/
Skúsenosť nemám, ale viem že sa platí, tuším 150€/mesiac.
Počula som, že učeniu toho veľa nedajú - myslím takým tým bežným vyučovacím hodinám. Ale povedzme si pravdu umelci nemajú chuť sa učiť matematiku, fyziku, chémiu ...
Ale ak má talent a je priebojná, viem si predstaviť, že toto je fajn spôsob prežiť stredoškolský čas.
Ak sa v budúcnosti nebude chcieť živiť ako umelec, tak neviem či má táto škola pre ňu zmysel...

@anonym_0dab58 dakujem. Ono je ťažko povedat ktorá skola by pre ňu mala zmysel lebo baví ju kreslenie jazyky. V inom je to horšie a zvieratá aj s nimi to vie. Ďakujem

nikusapechova
autor
13. sep 2025
@anonym_7c9812

@nikusapechova dobre si to premyslite.To je fajn, že kreslí, ale uživí ju to?Grafický dizajn, loga, vizitky?Bude tetovať?Kamarátka má takto umelecký ladenu dcéru kreslenie, spev, klavír išla na konzervatórium do NR.Ak je dobrá plat jej doučovanie rôzne techniky, dnes veľa ľudí kreslí, tvorí robí náušnice, obrazy.V umení je ťažko sa presadiť musí byť fakt veľmi dobrá

@anonym_7c9812 ma to ako koníček vytvára spolužiačkam ich postavičky ovláda viaceré techniky a idú jej jazyky a kreslenie hľadám naozaj skolu ktorá ju bude aj baviť. Väčšina detí sa casto nakoniec uplatnia inde.

slavkicek
13. sep 2025
@nikusapechova

@anonym_7c9812 ma to ako koníček vytvára spolužiačkam ich postavičky ovláda viaceré techniky a idú jej jazyky a kreslenie hľadám naozaj skolu ktorá ju bude aj baviť. Väčšina detí sa casto nakoniec uplatnia inde.

@nikusapechova syn začal práve chodiť na súkromnú umeleckú školu, školné je 240e na mesiac. Odbor ma grafický dizajn, zatiaľ sa mu paci, uvidíme co bude ďalej

kiwi3
13. sep 2025

urcite ziadnu sukromnu, ma to katastrofalnu uroven. absolutne nic to tomu dietatu neda, vsetci tam preliezaju len preto, lebo si zaplatili. ziaci vacsinou nemaju vobec ziadnu snahu a kazdy normalny ucitel odtial odchadza po par mesiacoch. fakt nie.

stefi_k
13. sep 2025

@nikusapechova popozerajte skoly a chodte pozriet den otvorenych dveri, uvidi ake maju poziadavky a co sa u nich vyucuje, kludne uz aj tento rok. Potom by som porozmyslala aky obor by ju mohol bavit lebo ponukaju rozdielne obory a zamerania. Dcera chodi na polygraficku, co nie je supka, obor grafik tlacovin, ale tiez umelecky zamerana. Tiez zvazovala supku v obore reklamna tvorba ale statnu nie sukromnu. Niektore skoly ponukaju pripravku, aj to by mohla skusit, uvidi poziadavky konkretnej skoly.

mafinka219
17. sep 2025
@stefi_k

@nikusapechova popozerajte skoly a chodte pozriet den otvorenych dveri, uvidi ake maju poziadavky a co sa u nich vyucuje, kludne uz aj tento rok. Potom by som porozmyslala aky obor by ju mohol bavit lebo ponukaju rozdielne obory a zamerania. Dcera chodi na polygraficku, co nie je supka, obor grafik tlacovin, ale tiez umelecky zamerana. Tiez zvazovala supku v obore reklamna tvorba ale statnu nie sukromnu. Niektore skoly ponukaju pripravku, aj to by mohla skusit, uvidi poziadavky konkretnej skoly.

@stefi_k aj moja chodi na polygraficku, tiež sme rozmýšľali nad umeleckou . Máte prvačku?

stefi_k
17. sep 2025
@mafinka219

@stefi_k aj moja chodi na polygraficku, tiež sme rozmýšľali nad umeleckou . Máte prvačku?

@mafinka219 ano prvacku. Zatial sa jej paci skola, tak uvidime.

mafinka219
17. sep 2025
@stefi_k

@mafinka219 ano prvacku. Zatial sa jej paci skola, tak uvidime.

@stefi_k ja si myslim, že su kamošky a spolužiačky 🙂🫢

stefi_k
17. sep 2025
@mafinka219

@stefi_k ja si myslim, že su kamošky a spolužiačky 🙂🫢

@mafinka219 aj ja mam taky pocit, mozem hadat, ta kamoska z intraku s ktorou sa zoznamila prvy den 😆😆 svet je maly

mafinka219
17. sep 2025
@stefi_k

@mafinka219 aj ja mam taky pocit, mozem hadat, ta kamoska z intraku s ktorou sa zoznamila prvy den 😆😆 svet je maly

@stefi_k presne tak a ich maminy sa nahodne stretli na koniku....odpadnem🙂🫢

stefi_k
17. sep 2025
@mafinka219

@stefi_k presne tak a ich maminy sa nahodne stretli na koniku....odpadnem🙂🫢

@mafinka219 sranda, ako sa pozdava skola tvojej ? Okrem intraku, pocula som o utoku komarov..

stastnamamulka
17. sep 2025

Mám druháčku na štátnej umeleckej ,odbor reklamná tvorba ,východné Slovensko.Otvárali 8 odborov po 8detí,teda 2 triedy.Aj ťa zaujima niečo konkrétne?

mafinka219
17. sep 2025
@stefi_k

@mafinka219 sranda, ako sa pozdava skola tvojej ? Okrem intraku, pocula som o utoku komarov..

@stefi_k zatial sa jej páči 🙂a útok komára bol tiež....potrebovala psychickú podporu😂 počula som..

stefi_k
17. sep 2025
@mafinka219

@stefi_k zatial sa jej páči 🙂a útok komára bol tiež....potrebovala psychickú podporu😂 počula som..

@mafinka219 to som rada. Mam zarial taky pocot, ze aj ucitelia su celkom fajn. Uvidime, kedy daju prve rodicko. Laura ma najvacsi srandu z toho, ze nevedia niekedy najst spravnu triedu.

anonym_0f992d
17. sep 2025

@nikusapechova kamoskin syn chodil do Ba na Šupku, tam platí,že len naozaj dobrý sa uchytí,viac ako polovica detí sú deti "umelcov". Na stužkovej to bolo vidieť asi najviac. On sa chytil v reklame, tiež robil tie "neslušné" obrázky pre divadlo P.O. Hviezdoslavova 😉v Bratislave

anonym_006118
17. sep 2025

Moj pohlad ako clovek co pracuje na VS (architektura a dizajn) so studentami aj zo strednych umeleckych skol: Ak sa dieta dobre uci a ma ciel ist aj na vysoku skolu, volte radsej gymnazium a kreslenie/ vytvarnu podporte kvalitnym kruzkom. Ak chce ist skor do reklamy/ grafiky a po strednej pokracovat rovno v nejakej reklamke (pozor velmi intenzivna a narocna praca) tak stredna umelecka skola je ok. Ak by chcela ist neskor na vysoku - VSVU - musi byt fakt dobra, top v ramci svojej skoly. STU - tam s cisto umeleckou strednou skolou sa da dostat, ale ti studenti to studium potom nezvladaju. Nemaju zakladne navyky sa ucit, nechapu zakladne vypocty, fyziku, matematiku, velakrat neprejdu cez prvy rocnik. Po skusenostiach a pracou s takymito studentami (cest vynimkam) by som sama svoje dieta na strednu umelecku skolu urcite nedala. A aj po tej vysokej skole je velmi narocne sa presadit a zarobit v tychto umeleckych smeroch.

andrea2667
18. sep 2025

@nikusapechova Úroveň vzdelávania na umeleckej škole neviem posúdiť. Ale jedna je blízko nás a tie nešťastné deti vyzerajú ako panoptikum hrôzy lebo sa pretekajú, kto je najväčší bohém a najviac free umelec. Neviem, či sa všetci môžu profesionálne uplatniť. Zdravý rozum mi hovorí, že do budúcnosti je lepšie študovať grafický dizajn napr. na polygrafickej alebo elektrotechnickej škole, odevný dizajn na odevnej priemyslovke, bytový dizajn gymnázium + VŠ...

nikusapechova
autor
18. sep 2025
@stastnamamulka

Mám druháčku na štátnej umeleckej ,odbor reklamná tvorba ,východné Slovensko.Otvárali 8 odborov po 8detí,teda 2 triedy.Aj ťa zaujima niečo konkrétne?

@stastnamamulka hlavne ma zaujíma ci je velka tlačenica a ako narocne je studium. Počula som ze na niektoré skoly je veľmi ťažké sa dostať a zároveň ze niektoré su neskutočne drahé. Ako prebiehali talentovky ??? Ďakujem

nikusapechova
autor
18. sep 2025
@anonym_006118

Moj pohlad ako clovek co pracuje na VS (architektura a dizajn) so studentami aj zo strednych umeleckych skol: Ak sa dieta dobre uci a ma ciel ist aj na vysoku skolu, volte radsej gymnazium a kreslenie/ vytvarnu podporte kvalitnym kruzkom. Ak chce ist skor do reklamy/ grafiky a po strednej pokracovat rovno v nejakej reklamke (pozor velmi intenzivna a narocna praca) tak stredna umelecka skola je ok. Ak by chcela ist neskor na vysoku - VSVU - musi byt fakt dobra, top v ramci svojej skoly. STU - tam s cisto umeleckou strednou skolou sa da dostat, ale ti studenti to studium potom nezvladaju. Nemaju zakladne navyky sa ucit, nechapu zakladne vypocty, fyziku, matematiku, velakrat neprejdu cez prvy rocnik. Po skusenostiach a pracou s takymito studentami (cest vynimkam) by som sama svoje dieta na strednu umelecku skolu urcite nedala. A aj po tej vysokej skole je velmi narocne sa presadit a zarobit v tychto umeleckych smeroch.

@anonym_006118 v jej prípade ide skôr aby ju skola bavila a dokončila ju. Idu jej jazyky a kreslenie a tam to tak aj končí. Vytvára mangy jej sen je ist do Japonska a vidieť miesta kde vznikajú anime filmy. Na jazyky je macher len tak sa učí Japonský a asi jej to ide. V zahraničí plynulo komunikuje po Anglicky uci sa aj Rusky pochytila aj Nemčinu. Ale inak ju skola nebaví a všade si kreslí. Ešte sa vie starať o zvieratá. Úprimne uplatnenie neriešim a nevidím v jej prípade akademický záujem. Skôr si myslím že po strednej vyrazi do sveta. Bola by som rada keby ju skola baví.

sulavikova
18. sep 2025

@nikusapechova odporúčam pozrieť si celkový záujem o školu v porovnaní so záujmom. Viem poslať link do súkr. správy resp. ďalšie odporúčania. Mám VŠ dejiny umenia, výtv.výchova a mnohé iné umelecké, zároveň veľký rozhľad v školstve.

stastnamamulka
18. sep 2025
@nikusapechova

@stastnamamulka hlavne ma zaujíma ci je velka tlačenica a ako narocne je studium. Počula som ze na niektoré skoly je veľmi ťažké sa dostať a zároveň ze niektoré su neskutočne drahé. Ako prebiehali talentovky ??? Ďakujem

@nikusapechova u nás bolo myslím cca 300 detí na prijímačkach a vzali 64,pár detí odišlo ,resp.prestúpilo v prvom ročníku na inú školu.Mesačne na umelecké potreby minie dcéra asi 20e, teraz bude potrebovať kvalitnejší notebook (cca 500e+)...na talentovkách mali priniesť hotový projekt z domu podľa zadania vopred a priamo v škole robili projekt podľa zadania na mieste.Plus body boli aj za diplomy a ocenenia počas ZŠ, odporúčam zapájať sa do súťaži😉

nikusapechova
autor
19. sep 2025
@sulavikova

@nikusapechova odporúčam pozrieť si celkový záujem o školu v porovnaní so záujmom. Viem poslať link do súkr. správy resp. ďalšie odporúčania. Mám VŠ dejiny umenia, výtv.výchova a mnohé iné umelecké, zároveň veľký rozhľad v školstve.

@sulavikova budem rada ak mi pošlete ten link. ... dakujem

Strana
z2