Slovenčina druhý stupeň
Ahojte. Môžem poprosiť o skontrolovanie odpovedí a pomoc s doplnením niektorých úloh?
Vopred veľmi pekne ďakujem. Je to príprava na prijímacie skúšky

8. Cvicenie je podla mna B - ani jedno slovo nemozes pouzit v inom vyzname
V 35. úlohe a)rozprávka b)bájka c)balada
10. Zle rozdenele slova - krid-lo, ma-mic-kin, za-krik-nu-ty,. Ta prhlava a krmidlo - normalne som na pochybách aj ja sama 😁 snad niekto poradí lepsie
10. Nemáš správne rozdelené slová... Kríd-lo... Skontroluj si ďalšie... My sme sa v škole učili že nemôžu byť 2spoluhlasky pri sebe ak rozdeľujes slová.
12. Je a
Fúha, toto by bolo na celkovú opravu a doucenie sa. Nečitate s porozumením. Napr. Úloha 20- akým slovným druhom,nie slovom... Veľmi vela chýb tam je..
20. Zhodny privlastok babuckine - privlastnovacie podstatne meno
Kytica kvetov - nezhodny privlastok (aka kytica? Kytica kvetov) privlastok je kvetov - podstatne meno
@zorkahorka privlastnovacie prídavné meno
@danik1505 aha, fakt, dik. Uz som dlho zo skoly prec 😁
@zorkahorka - 21. sadaj, slnko sadaj je personifikacia. (Ked na nezive veci a pojmy prenasame ľudské vlastnosti)
Mna teda zaujala veta "Uspech si vydob sam!" Ved to ani nejde do ust...
@zorkahorka ďakujem
@dievecka ďakujem
@iam24 ďakujem
@gejb ďakujem
35. rozprávka, bájka, tragédia, 21. prirovnanie, zdrobnelina, personifikácia, 8 b., ktorýsi slovenskí hokejisti - 1. pád množného čísla.
@pleja ďakujem
veľká vďaka všetkým za pomoc a ešte ak by ste niektorí vedela poradiť
Označ možnosť, v ktorej vo všetkých slovách dochádza k spodobovaniu:
a) bez zubov, liečba, klzký
b) podkolienky, splniť, rozkázať
c) s bratom, obrazy, knižka
d) obrus, nikde, hádka
Zakrúžkuj, v ktorom rade nedochádza k spodobovaniu:
a) raz, návšteva, túžba, k stolu
b) odkedy, všetky, raz, návšteva
c) načas, k stolu, túžba, príliš
d) príliš, odkedy, svojím, chcú
Bez zubov, liečba, klzky
Načas, k stolu,...
@gejb ďakujem
@zorkahorka
@zorkahorka prh-la-va, kr-mid-lo
Podla prvej ulohy sudim, ze nejde o slovenku a to by sa dalo pochopit. Ale ak ide o slovenku, tak je to hroza. V oboch pripadoch odporucam doucovanie slovenskeho jazyka.
A teda aj podla ostatnych uloh.
@pleja v 35-ke je posledný žáner balada a N pl. má byť ktorísi slovenskí hokejisti
@eperia dik, takto som si to aj myslela 😄
Nie vydob, ale vydobi. Som ucitelka SJL, no momentalne nemam cas cele to prejst, ale chyb je tam viac ako dost.
Uloha c. 8 isto B.

v 1. Cviceni mas takmer vsetko zle, mylis si casy a cislo. 1. Sg, minuly, 2. Pl, 3. Sg, minuly, 4. Buduci, 5. Pritomny
Neviem, ci sa teraz urcuju osiby tak, ako mas ty, ale za mojich cias to bola 1.,2., a 3. Osoba
Ak si mylis sg s pl, pis to po slivensky a nepomylis sa