Slovenčina - kontrola viet
Ahojte, potrebujem len skontrolovat či to mám dobre 😄
Včil tu bola. - subštandardná
b) Ranu zašili niekoľkými štichmi. - štandardná
c) Dievčatá prišli dobre oháknuté. -substadardna
d) Furt sa na to pýta. -štandardná
e) Schôdza sa uskutoční v budove ministerstva. - spisovná
Furt sa na to pýta - subštandardná forma
(cvičenie z knihy Maturujem zo slovenčiny- Lauková - Polakovičová) - odporúčam k maturite
oháknuté - subštandard (ako máte - reakcia na prvý komentár)
aj štich je hovorove podla mna, mne to vzdy opravovali na steh:
https://slovnik.juls.savba.sk/?w=štich&s=exact&...
tu sa nerieši hovorové...štich - štandard - ako autorka má v riešení (mám pred sebou knihu, z ktorej sú tie vety)
Ty brdo, to je z akého ročníka ucivo? Slovenčinu ovladam super, vela si z teorie pamatam aj zo skoly, ale tieto terminy mi nic nehovoria...
@zorkahorka knižka je z roku 2008
@bobaas vdaka. ked tak guglim, tak sme to asi predsa len preberali na vyske 😀 len si to nepamatam 😀
Nie je D) subštandardná? Furt mi nepríde ako spisovné slovo, ale skôr sa pýtam ako radím 😂
@sparrows Hmm, to ti neviem poradiť 🤣 mne príde ako substndardna pretože to furt no neviem možno je spisovne idem pogooglit.
@zorkahorka 4. Rocnik stredná 😅 ani kamaratky z gymnázia sa čudovali, ze čo to je ze vraj nic také nepreberali.. neviem ale však dobre vedieť niečo nové.
Aj*
ešte raz - v dobrom - na kolenách mám knižku, z ktorej sú tieto vety - furt (ako som písala vyššie) je subštandard
@bobaas dakujeem
nie je zač, zbožňujem slovenčinu, mám túto knihu, keď treba, poradím.
@bobaas dakujeem, idem opraviť a ďakujem za názov knižky pôjdem si ju zaobstarať 🙏🏼
@bobaas ták, ták súhlasím, slovencina je nádherná ☺️
Knižka sa oplatí aj k maturite, je v nej všetko v prehľadnej forme. pre mňa - aj v praxi - jedna z najužitočnejších investícií

Myslím, že je dobre, len ja by som dala c.) ako štandardná...nechcem Ťa pomýliť ale...