icon

Spolužiačky vyčlenili dcéru z kolektívu

nelina1
26. jún 2016

Dobrý večer, neviem ako čo najlepšie riešiť situáciu, dcéra končí 7 ročník. Do tohto ročníka sa bavila so spolužiačkami a oni s ňou, aj keď v triede neboli dáke super vzťahy. Tento rok mala konflikt so spolužiačkou, ktorá si začala odchytávať ostatné dievčatá, ohovárať ju a intrigovať. Dovtedy sa na dcéru doslova nalepila a tvárila sa ako dobrá kamarátka. Začala ju dusiť, dcére bolo už nepríjemné ako sa na ňu lepila a tiež ju sklamala, tak jej dcéra dala najavo, že s ňou končí. K ostatným je spolužiačka veľmi podkožná, lichotí im a nadbieha, odťahuje od dcéry každého, kto sa s ňou baví . Dcéra hrá v hudbe a niekedy preto vymešká z vyučovania, čo si musí samozrejme dobrať, ale nie je to tak často a tiež bola chorá.
Už dávnejšie som si všimla, že keď chce popýtať tieto dievčatá o domáce úlohy, je problém , že jej ani nezdvihnú telefón, alebo už keď jej úlohy dali, vždy jej niečo chýbalo a jednoducho dcéra dostala horšiu známku, alebo pred učiteľkou vyzerala, že sa na niečo vykašlala. Zo začiatku mi to zdôvodnila, že spolužiačka je už raz taká a často zabúda.
Tento mesiac bola hrať týždeň pri mori, keď sa vrátila tak ju oslovila spolužiačka na facebooku a opýtala sa ako bolo. Ona jej odpovedala a napísala, že nech jej pošle čo za ten čas prebrali a tiež aké majú úlohy, Dotyčná jej napísala, že sa jej nechce vstať, dcéra jej ešte raz napísala a spolužiačka ju už ignorovala a vypla sa. V ten istý deň rovnaký scenár s druhou spolužiačkou -ako cez kopír, no proste z ich strany úplná odbavovačka. Tieto dievčatá pôsobia na mňa dojmom, že nevedia do troch narátať, som z tých reakcií šoknutá. Tá druhá jej ešte na otázku, čo brali na matike posmešne napísala, že príklady a tiež sa vypla.
Odvtedy sa s ňou nebavia, keď príšla k nim otočili sa jej zadkom a dávajú najavo aké sú všetky naj kámošky. Bojkotujú ju. Chlapci sa s ňou zatiaľ bavia. Dcéra sa učí z dievčat najlepšie aj keď má v poslednej dobe veľmi málo času na učenie z dôvodu svojich mimoškolských aktivít. Nechcem aby si odtrpela čas v škole a zhoršil sa jej prospech. Čakajú nás najťažšie dva ročníky. Mimo triedy kamarátky má.

slivka3
27. jún 2016

@celasapremenim Ďakujem,no uvidime co zas bude,lebo tie dcerine spolužiačky sú fakt ako neriadená strela...len cigarety,chalani,zavist...... čistá katastrofa s dnešnou pubertalnou mládežou.
Aj moja ide dole vodou,co sa týka ucenia,spravanie este ako tak zvladame....

arabellka
27. jún 2016

necitala som cele ale prispejem svoj nazor. Mam rovnako stareho syna. Presne to iste sme zazivali my,s chlapcami, ale iba ohladne uloh. Ziadne ine problemy chlapci nemali. Neriesila som dovody preco to take je /s ulohami/,nezdrziavala sa tym, jednoducho som napisala mail kazdej jednej ucitelke z predmetu co chybal a na moje prekvapenie, bolo to super. Neskor si uz aj sam poziadal o ulohy konkretnu ucitelku. Za vsetko slusne podakoval, nebol najmensi problem.
A to druhe...vztahy dievcata medzi sebou...tak to neviem poradit.

jana8867
30. jún 2016

Dobrý deň, z toho,čo ste napísali, si myslím,že spolužiačky dcére závidia, nech už je to čokoľvek, v dnešnej dobe si deti závidia medzi sebou veľa vecí (od oblečenia, úspechov, elektroniky až po maličkosti). My sme zažili podobnú situáciu, dcéru z kolektívu vyčlenili už niekedy v 4.-5. ročníku. Aj na tie úlohy, čo ste spomínali si pamätám, dcéra sa bála aj chýbať, zohnať úlohy bol problém. Ak sa dobre učí,nech ide z 8. ročníku na bilingválne gymnázium, pokiaľ by ju to bavilo, my sme to tiež tak vyriešili.

modraslza
7. júl 2016

@nelina1 Chuda dievca, zavidia jej. Ja sa stym stretavam cely zivot poviem ti , ked jej zavidia teraz budu jej zavidiet i v buducnosti. Hlavu hore asi je niecim ina-vynimocna . Sice ja osobne este ani dnes neviem cim som bola stale ina, nemam ziadne vynimocne schopnosti,ani ako sexbomba sa nevidim, ale zeny sa mi stale otacali chrbtom. Treba sa snou porozpravat, nech ju to netrapi a nech sa nesnazi ak oni nemaju zaujem nech ich ona sama ignoruje a radcej nech pyta ulohy od chlapcov. Ale najlepsie samozrejme od ucitelov, avsak stale sa to neda. Mne tiez nosili ulohy chlapci. A to sice dievcatam zacalo viac vadit, ale oni ju predca odmietli a odmietaju. Ja osobne som mala v jej veku podobne problemy a preto som sa zacala kamaratit viac s chlapcami a bolo to super...Po case sa pridali k nam dve dievcence a to mi potom stacilo..Po skole som ostala v kontakte iba s dvoma , a dokonca som nedostala ani pozvanku na stretavku po rokoch.

modraslza
7. júl 2016

@nelina1 Treba dcere vysvetlit nech ostava hrda a nech ich ona sama ignoruje. Ja som mala hrozne vztahy na zakladnej skole, mam i zle spomienky, ...ale na strednej to uz bolo super zmena celeho kolektivu a to som uz mala plno kamaratiek v triede, ale i dodnes si pamatam na vztahy zo zakladnej a pocity co mi sposobovali.. A i dnes sa stretavam so zavistou zien (mam zname , ale ziaden ozaj blizky kamaratsky vztah so zenou, iba jednu ) , Som to iba ja alebo je tu viac zien s podobnymi skusenostami?

jana8867
10. júl 2016

@modraslza Dobrý deň, moja dcéra zažívala totožnú situáciu ako vy, dodnes má 2-3 kamarátky, s ktorými sa kamaráti, ktorým môže reálne dôverovať, sú tu vždy pre ňu a ona pre ne. Vždy, keď sa spätne vraciame k spomienkam zo ZŠ, zasmejeme sa na tom, žartujeme o tom, ale vtedy tam bola dcéra roky nespokojná, so závisťou sa stretávala denne. Hold žijeme v dobe, kedy si deti medzi sebou navzájom závidia všetko, od dobrých známok, oblečenia až po dovolenky či výlety.

jana8867
10. júl 2016

@slivka3 Je mi ľúto, že spolužiačky tak dokážu dcéru ovplyvniť. Sú deti, ktoré sa ovplyvniť nedajú, motivuje ich to ešte viac na sebe pracovať, zlepšovať sa. Toto je ten horší prípad, kedy sa dcéra snaží medzi spolužiakmi len zapadnúť, nevymykať sa priemeru, ale to nie je pre ňu najlepšia cesta.

jana8867
10. júl 2016

@pribinak Toto je téma, ktorá sa mala riešiť už pred rokmi, keď moja dcéra chodila na ZŠ. Vtedy sa to neriešilo, bolo to ojedinelé, nič podobné na internete takmer nebolo. Dnes je závisť v školách na dennom poriadku.

jana8867
10. júl 2016

@nelina1 Dotyčnú slečnu by som vyplieskala na Vašom mieste i na mieste jej rodičov.

modraslza
10. júl 2016

@jana8867 Nepomoze vyplieskanie, jedine nech ostava svoja a nech ich ignoruje a nech neskusa medzi ne zapadat, kedze pre nieco to i tak nepojde..Su tam i chlapci a chlapci vedia byt skvely kamarati, i lepsi nez dievcata v tom nevinnom veku este 🙂

slivka3
11. júl 2016

@jana8867 Nie je,ale je v takom veku,kedy dobre mienené rady nepočúva.

kytula
11. júl 2016

Ahoj, žiaľ ja to tak aj u dospelých často, že sa pridajú k hlupakom, len aby im nerobili zle a mali pokoj. Nech Tvoja dcéra zostane sama sebou a tie ostatné dievčatá, tzv. Slabosky, nech sa ďalej vtieraju do zadku tej hlupej devy. Nech sa priateli s chalanmi, vždy je ľahšie človeku keď nie je celkom sám.

nelina1
autor
6. okt 2016

Tak píšem Vám po čase. Na konci šk. roka som bola škole za psychologičkou a triednym učiteľom, pretože som na vlastné oči videla, ako spolužiačka rýpala do ostatných detí, keď popri nich prešla. Boli medzitým prázdniny takže sa nič nedialo. Po príchode do školy deti navonok sa od dcéry dištancovali. Dokonca aj chlapci, ktorí s ňou občas prehodili slovo sa od nej odtiahli.
Keď boli na výlete, dve dievčatá sa s ňou normálne bavili, keď tam dotyčná nebola, druhý deň ju nepoznali...
Keď ich učiteľka dala do skupín, bavili sa s ňou dievčatá normálne - opäť šikanistka chýbala.Dcéra po čase zistila, že na druhý deň už ,,kontrolovala,, , či sa s dcérou niekto bavil. Naposledy nakričala na spolužiačku, ktorej sa dcéra prihovorila, že sa s ňou nesmie baviť. Dcéra išla povedať triednemu, čo sa stalo a čakala, že situáciu bude riešiť, Ten jej len povedal, že sa teší na rodičovské a absolútne nič neriešil. Keď som mu zavolala, aby situáciu riešil, veľmi neochotne išiel do triedy na desať minút a totálne vlažne sa k tomu postavil. So šikanistkou jedná v rukavičkách, ako s cukrovou bábikou. Tvári sa, že bude niečo riešiť na rodičovskom, ale mne to príde ako totálne nesprávny krok, pretože tam môže dôjsť len ku konfliktu medzi rodičmi a situáciu to riadne vyhrotí.

lussyka
6. okt 2016

@nelina1 môj brat to riešil tak..lebo zažíval rovnakú situáciu so svojou dcérou, že ju vyčlenili..teda jedna osoba takto búrila ostatných.. že si počkal tú šikanistku pred školou a tak na ňu navrieskal a vyťahal ju za vlasy, že odvtedy je pokoj.... a na rodičovskom ked sa doňho obuli jej rodičia tak aj im povedal s krikom svoje... a naozaj je odvtedy kľud...

limoncino
6. okt 2016

@lussyka veľmi dospelé a inteligentné riešenie. Ťahať dieťa, hoci šikanistku za vlasy. Aj jej otca by vyťahal za vlasy? (ak nejaké má).
Prednedávnom sa u nás tiež stala podobná vec, otec sikanovanej si odchytil sikanistku, dal jej facku, navrieskal na ňu. A o pár hodín si spokojne sedel s manželkou a synom v aute, keď ich zablokovalo iné auto, vyskočil otec sikanistky, s pár rodinnými príslušníkmi, hneď na uvítanie zaťali chlapcovi do hlavy krompáč, otca zmlátili neviem čím, že mu opuchla hlava na dvojnásobnú veľkosť a neprestali ho biť, kým nechrčal a odišli.
To len tak, že nikdy nevieš, ako tomu druhému rodičovi prepne v hlave po tom, ako sa dozvie, že mu niekto cudzí udrel dieťa. Lebo nech je hocijako zlé, vždy je to niekoho dieťa

lussyka
6. okt 2016

@limoncino Tak v tomto prípade to tak nedopadlo... každý si bráni svoje dieťa - to je pochopiteľné..ale pokiaľ sa učitelia k tomu nemajú lebo napr. daný rodič je sponzor školy tak samozrejme to ani riešiť nebudú....tak prečo by to rodič nemal vziať do svojich rúk? To si ma nechať zničiť dieťa šikanou?

lussyka
6. okt 2016

@limoncino a asi spokojne neodišli...asi už sedia všetci v base za ublíženie na zdraví... či?... trošku neprekrúcaj...

perdiem
6. okt 2016

@nelina1 riešiť má rodič s rodičom, keď sú jeho rodičia ochotní, choď za riaditeľom školy

perdiem
6. okt 2016

Oprava, keď sú rodičia neni ochotní, treba riešiť s riaditeľom školy. Neviem na čo čakáš. Rieš to.

limoncino
6. okt 2016

@lussyka ja nič neprekrúcam ,nikde som nenapísala, že spokojne odišli, len, že odišli. Či sedia alebo nesedia nie je teraz vôbec dôležité. Pointa bola úplne niekde inde.
Keď si dieťa dovolí na dieťa je niečo iné, ako keď dospelý človek udrie, hoci najčistejšími a najúprimnejšími úmyslami CUDZIE dieťa.
Sponzor školy, avšak stále je to dospelý človek, možno keby sa s ním brat porozprával, tak sa mohol vyhnúť ataku na dieťa. Sama píšeš, že na rodičov dieťaťa nakričal a je pokoj, mal to urobiť hneď.

nelina1
autor
6. okt 2016

Snažila som sa situáciu riešiť. Nečakala som na nič - riešila som s triednym, ktorý sa chová ako úplný slaboch, tváril sa, že bude sit. riešiť, bola som za psychologičkou, tá nepodnikla tiež nič, len sa dcéry opýtala, či to znova prepuklo, keď bola dcéra za ňou /ono to v prvom rade nikdy neskončilo/.
Nejak ráznejšie sme to neriešili lebo šikana sa u nás rozvinula koncom roka. Dcéra počula od šikanistky na celú triedu smerom k spolužiačke, ktorá si s ňou prehodila tri vety - krikom na celú triedu a totálne nasrato: Prečo si sa s ňou bavila? a nejakú debatu naviac zameranú na to, že sa s ňou nemôžu baviť. Išla to riešiť za triednym, ten vôbec nemal záujem situáciu riešiť a vyhovoril sa , že sa teší na rodičovské a pohoda tabáček.
Volala som mu ja, že na čo čaká, nech to rieši. Prišiel do triedy, kde sit. riešil cca 10 min,
Šikanistka sa k jednej veci priznala, ale zaprela, že zakazovala ostatným spol. baviť sa s dcérou. Tá na ktorú kričala, zaprela tiež, že sa jednalo o dcéru je toho veľa. Učiteľova reakcia ma dorazila, vôbec neraeagoval na cigánku, ktorá toto robí, ale jediné načo sa vzmohol bolo: Dievčatá prečo si robíte zle?
Od rána som sa pokúšala dovolať psychologičke - márne. Nakoniec som zavolala dcére, nech jej povie, že chcem s ňou hovoriť, samozrejme, že ju našla, ale nedovolala som sa, ani mne samozrejme nik nevolal. V triede bol dlhodobo šikanovaný chlapec, samozrejme učiteľ nič nevidel kým neprišiel podnet z vonku ale samozrejme, že nerieši nič. Napíšem neskôr som v robote.

charity
6. okt 2016

@nelina1 Pekne blby personal skoly. Ale vzdat to nesmies. Treba dcere pomoct. Takze bud smer riaditel skoly alebo ju presunut na inu skolu do zdraveho kolektivu.

nelina1
autor
6. okt 2016

@charity Hej pekne ma už serú. Šikanistka je cigánka, učiteľ sa s ňou baví ako s cukrovou bábikou. Všetky dôkazy nakoniec zovšeobecnil -,, Nesmiete si robiť zle.,, Takže nakoniec nepotrestal vyníka a podstate by sa obeť mala zamyslieť, že nemá robiť zle.

nelina1
autor
6. okt 2016

Triedny chce situáciu ,,riešiť,, na rodičovskom - mne povedal do telefónu, že okrem iných ecí. Čiže super profesionálny prístup - nech to riadne vyeskaluje medzi rodičmi.

celasapremenim
6. okt 2016

@nelina1 napis narovinu, o ktoru presne skolu sa jedna, nech to rodicia vedia, co budu zapisovat deti do skol
skola si tymto urobi fajn meno a ludia, co im zalezi na tom, aki ucitelia ucia ich deti sa tejto skole radi vyhnu, ak sa to bude dat

wicka5
6. okt 2016

chod naprv za riaditelom - ak ani on situaciu nebude riesit, tak mu povedz, ze napises na inspekciu - a aj to urob. To je institucia, ktora ma za ulohu riesit aj taketo pripady.

nelina1
autor
6. okt 2016

@wicka5 Riaditeľ o všetkom vie.

nelina1
autor
6. okt 2016

@celasapremenim teraz by to bolo na škodu veci

celasapremenim
7. okt 2016

@nelina1 ok, rozumiem, drzte sa

nicemary
7. okt 2016

Z vlastnej skusenosti napisem, ze ak to triedny, ani psychologicka a riaditel nechceli a nechcu riesit, tak vas vsetkych caka boj s veternymi mlymni.
Uz teraz vidno, ze situaciu len alibisticky ututlavaju, zatajuju sa a hraju nefer. Ked vlastne cela institucia ide proti tebe, aku mas sancu ???
Oni nepojdu do konfliktu s tou dievcinou /u vas ciganka, u nas to boli bieli chlapci z bohatych rodin/.
Nerob si iluzie o rodicku, bude sluzit len na to aby z tvojej dcery urobili vinnika celej situacie lebo pre nich je to tak jednoduchsie... Urcite tam nechod sama, ale s manzelom, lebo sa z toho nespamatas.
Zazila som presne taky isty postup so synom a nechcela som verit znamej, ktora mala starsieho syna a riesila rovnaky problem este par rokov pred nami / v inom meste, na inej skole/, ze to tak zle dopadne, ale dopadlo - aj s tym hroznym rodickom.
Mozes sa este obratit na nadriadeneho riaditela, ale ak vsetci zainteresovani zo skoly potvrdia, ze tvoju dceru vlastne nikto nesikanuje, ze je to len rozmaznana namyslena citlivka, komu bude verit ? :(