icon

Spolužiačky vyčlenili dcéru z kolektívu

nelina1
26. jún 2016

Dobrý večer, neviem ako čo najlepšie riešiť situáciu, dcéra končí 7 ročník. Do tohto ročníka sa bavila so spolužiačkami a oni s ňou, aj keď v triede neboli dáke super vzťahy. Tento rok mala konflikt so spolužiačkou, ktorá si začala odchytávať ostatné dievčatá, ohovárať ju a intrigovať. Dovtedy sa na dcéru doslova nalepila a tvárila sa ako dobrá kamarátka. Začala ju dusiť, dcére bolo už nepríjemné ako sa na ňu lepila a tiež ju sklamala, tak jej dcéra dala najavo, že s ňou končí. K ostatným je spolužiačka veľmi podkožná, lichotí im a nadbieha, odťahuje od dcéry každého, kto sa s ňou baví . Dcéra hrá v hudbe a niekedy preto vymešká z vyučovania, čo si musí samozrejme dobrať, ale nie je to tak často a tiež bola chorá.
Už dávnejšie som si všimla, že keď chce popýtať tieto dievčatá o domáce úlohy, je problém , že jej ani nezdvihnú telefón, alebo už keď jej úlohy dali, vždy jej niečo chýbalo a jednoducho dcéra dostala horšiu známku, alebo pred učiteľkou vyzerala, že sa na niečo vykašlala. Zo začiatku mi to zdôvodnila, že spolužiačka je už raz taká a často zabúda.
Tento mesiac bola hrať týždeň pri mori, keď sa vrátila tak ju oslovila spolužiačka na facebooku a opýtala sa ako bolo. Ona jej odpovedala a napísala, že nech jej pošle čo za ten čas prebrali a tiež aké majú úlohy, Dotyčná jej napísala, že sa jej nechce vstať, dcéra jej ešte raz napísala a spolužiačka ju už ignorovala a vypla sa. V ten istý deň rovnaký scenár s druhou spolužiačkou -ako cez kopír, no proste z ich strany úplná odbavovačka. Tieto dievčatá pôsobia na mňa dojmom, že nevedia do troch narátať, som z tých reakcií šoknutá. Tá druhá jej ešte na otázku, čo brali na matike posmešne napísala, že príklady a tiež sa vypla.
Odvtedy sa s ňou nebavia, keď príšla k nim otočili sa jej zadkom a dávajú najavo aké sú všetky naj kámošky. Bojkotujú ju. Chlapci sa s ňou zatiaľ bavia. Dcéra sa učí z dievčat najlepšie aj keď má v poslednej dobe veľmi málo času na učenie z dôvodu svojich mimoškolských aktivít. Nechcem aby si odtrpela čas v škole a zhoršil sa jej prospech. Čakajú nás najťažšie dva ročníky. Mimo triedy kamarátky má.

Strana
z6
nicemary
7. okt 2016

@nelina1 Ty ako slusny clovek uvazujes tak, ze keby tvoje dieta robilo zle druhemu, tak ho napomenies, vyhresis, potrestas... a to iste podvedome cakas aj od inych - rodicov, ucitela, psychologicky - ale oni taki nie su. Im neide o vychovu. Ide im o to, aby problem zamietli pod koberec.
Neviem, ci ma zmysel bojovat o to, aby dcera nadalej chodila do skoly so spoluziakmi a ucitelmi, kde na nej nikomu nezalezi. Ak je ona za to, radsej by som rozmyslala nad prestupom. Hlavne ked vidis, ze inde ma kamaratky, ze nie je nijaky asocialny typ.

nelina1
autor
7. okt 2016

@nicemary =Úplne s tebou súhlasím, ale sú aj možnosti ako sťažnosť, inšpekcia...

silaviat
7. okt 2016

@nelina1 ak skola vie o probleme a neriesi a pritom tam nieje jediny problem so sikanou ale je ich viac.. zamyslela by som sa nad tym, ci zrovna tato skola moze dat tvojej dcere prave vzdelanie a nielen to,ale i vzor do zivota.... dieta sa ma do skoly tesit, naucit sa ucivo a pripravit na zivot... preto nielen kvoli tomu, ze tvoja dcera trpi ale i inym skutocnostiam, by som ju preradila na inu skolu ... teraz idu do puberty a bude to horsie a horsie.. skor ako cakat kedy psychycka sikana prejde nebodaj do fyzickej by som uz konala a vybavovala inu skolu ... na sk je zname ze proti spolubcanom niko nikdy nic nepodnikne lebo by to bola diskriminacia.. mozes sa i na hlavu postavit oni dobre vedia ze proti nim nik nic nepodnikne ... ta holka by potrebovala preplesk z kazdej strany a niekolko krat aby sa spamatala,ale... skoda si robit namahu karma je zdarma .... raz iekoho tak naserie,ze jej to spocita ... 😝

ada274
7. okt 2016

@nelina1 ak si neuspela u ucitela chod za riaditelom a zisti aky ma postoj on. nechod do konfliktu, len zisti co mieni v tejto veci robit on. Ak ma zaujem riesit tento problem tak fajn rieste to v trojici - ty, triedny, riaditel. Ak je ucitel makky a nezaujima sa, mozno mu k rozhodnosti pomoze riaditel. Ak dcera velmi trpi, urctite vybav prestup do vedlajsej triedy.

Aj keby prestupila vedla, problem asi treba riesit dalej a trvat na tom aby bol vinnik pomenovany a dorazne upozorneny ze sa sprava neziaduco. Lebo samotny prestup na vyriesenie problemu stacit nemusi, sikana moze pokracovat v inej forme.

radusiq
7. okt 2016

@nelina1 blba situacia a je fajn ze to chces riesit spravodlivo a neutekat. Problem je, ze kym ty prejdes cez vsetky levely kde sa da stazovat od triedneho po inspektorat, a kym dostanes aj nejaku odpoved, nebodaj riesenie, prejde vela casu ktory si dcera bude musiet odtrpiet a jej psychika dovtedy moze byt v haji. Osobne by som riesila okamzite prestup - teraz na zaciatku roka je to este vcelku idealne - a potom staznosti na zriadovatela/inspektorat podlozene tym ze si bola nutena toto spravit kvoli sikane ktoru kompetentni odmietali riesit.

bmuller
7. okt 2016

@nelina1 pocuj, kolko rokov maju tie baby? uz 13 ci 14? uz su celkom velke na riesenie veci zoci-voci... skusala to tvoja dcera riesit s dotycnou na rovinu? lebo sikanista zvycajne sikanuje toho, kto sa necha & ostatnych spoluziakov do toho taha, aby "zvacsila" svoju moc pred ostatnymi. ak vravis, ze sa v nepritomnosti sikanistky bavia mnohi spoluziaci s dcerou normalne, to znamena, ze urcite sa mnohym spravanie tej truby sikanistky nepaci ani o to nestoja (co je aj normalne, drviva vacsina deti, nastastie, nepotrebuje byt angazovana v konfliktoch tohto typu)... ved to sa moze zvrtnut na hocikoho, kto sa tej babe znepaci, to su v tej triede vsetci v strachu pred jednou drzanou?
...ak by tvoja dcera skusila napr. cez prestavku v okruhu vsetkych spoluziakov sa opytat a vydiskutovat so sikanerkou, co proti nej ma, mohli by sa veci pohnut - minimalne by ostatni videli, ze nema z nej strach a ze dotycna nie je taky vsemocny king, akym by chcela byt. aspon by sa ukazalo, o co jej ide (pripadne to nejak skryto nahravat, aby mala dokaz, napr. co jej dotycna povie atd...)
lebo, zial, nemyslim, ze riesenie cez rodicov a ucitelov spoluziackych konfliktov v takom veku je dobre ci zmysluplne - dotycna by mohla este zatuzit po pomste, ze ju niekto ohovara pred rodicmi alebo ucitelmi. a este horsie by to mohli zobrat jej rodicia 😠 niektori, zial, nemaju elementarnu mieru reflexie na spravanie svoje ci svojich deti 😖

nicemary
7. okt 2016

@nelina1 teoreticky ano, ale skor myslim, ze ta to len unavi a zdepta. Ak si taky bojovnicky typ, tak chod do toho, inak neviem.
Este by si mohla nieco vyriesit cez zriadovatela skoly, zisti si nadriadeneho riaditela a teda cez neho. Mna by asi nikdy nenapadlo ist sa stazovat az na riaditela skoly, ale raz som do takeho niecoho bola vtiahnuta a to by si pozerala, ako aj absolutne neustupcivemu riaditelovi zrazu zalezalo na vyrieseni problemu, ktory roky ignoroval. To boli fofry, do troch dni bolo vsetko vybavene. Vec, v ktorej sa mu rodicia roky doprosovali...

cacianka
8. nov 2016

zmenilo sa niečo po mesiaci ?

nelina1
autor
9. nov 2016

Dcéru sme preložili do druhej triedy, je tam spokojná. Vyzerá to, že zapadla dobre. Má už niekoľko kamarátok. Lepšie sme urobiť nemohli.

evitka83
9. nov 2016

@nelina1 vacsinou nedopadne dobre, ked sa rodic angazuje v tychto pripadoch, decka ucitelom nic nepovedia a tvoja dcera si to od nich potom vyzerie este viac. Ked vychadza dobre s chalanmi, nech si pyta ulohy od nich, resp. ak ma v inych triedach kamosky, riesila by som prelozenie do inej triedy

miselkawm
9. nov 2016

@nelina1 urobili ste super rozhodnutie. Prajem vam vsetko dobre a aj dcerke, aby sa dokazala zo vsetkeho pozbierat a nasla znova chut chodit do kolegtivu

nelina1
autor
9. nov 2016

@evitka83 Už chodí do druhej triedy.

nelina1
autor
9. nov 2016

@miselkawm Ďakujem za povzbudzujúce slová. Tiež prajem všetko dobré.

ramone_666
30. nov 2016

Ak je niekto v niečom dobrý, ak má nejaké úspechy, to býva vždy "problém". Samá závisť, ohováranie, intrigy, hnus. Prípadne keď sa niekto odlišuje od bežného priemeru.....viem, o čom hovorím. Nikdy ma nebavili tie typicky "babské" reči, ako je ohováranie, kritizovanie oblečenia a účesov, klebety a preto som nezapadala......
Odjakživa hovorím, že s chalanmi je lepšie, dá sa s nimi lepšie porozprávať a tak.

A hentaké špiny intrigánske treba mať vysoko viete kde a len sa im usmiať do tých bravčových ksichtov. 🙂

ramone_666
30. nov 2016

Neni to len o puberte: toto sa deje aj na vysokej škole....!!!

rainee
10. nov 2018

My si tiež niečím podobným prechádzame. Základný problém je, že je v triede málo dievčat a sú poskupinkovane už od škôlky. Tiež mamky sa dlho spolu poznajú a teda nepriamo nalinkovali, s kým sa budú kamošit ich deti. Ked si aj chceli pozvať dcéru domov, vraj nie, rodičia zakázali, nerozumiem tomu.Je tažké medzi nich preniknúť. Dcéra sa baví vseobecne s každým, nemôžem povedať že je tam dáko extra šikanovana aj keď náznaky odstrcenia aj ohovárania od jednej spokuziacky boli, ale nemá jednu normálnu kamošku a chalani sa bavia tiež medzi sebou. Tiež nebýva nikto pri nas. Úlohy som s ňou robila tak, že som robila automaticky učivo dopredu. Deti na seba čísla nemajú, nie každý má dokonca mobil....

rainee
10. nov 2018

@ramone_666 no asi všade sa nájde dáky sikanista aj šikanovany. Ja si pamätám na ZŠ sme mali v triede tiež skupinky,ale bolo tam 35 deti, vždy sa bolo s kým baviť. Na strednej bolo šikanovania oveľa menej a na výške som si to už vôbec nevšimla. Ale je pravda že baby sú horšie a zákernejsie. Tiež chodili deti von, tak boli aj kamoši z dvora či krúžkov. Teraz na dvore vôbec deti nevídam,ak odrátam mamičky s drobcami na ihrisku. Na krúžku ci v škole sa tiež moc nedá skamaratit , cez vyucko není čas a potom ide každý domov. A keď aj vidím že idú dáke teenagerky spolu von, každá len visí na mobile.

domca002
10. nov 2018

@rainee ja tiež niečo podobné teraz riešim dcéra bola najlepšia kamarátka s najobľúbenejší m dievčaťom v triede ,teraz sa asi bála že moja bude obľúbenejšia tak postvala všetky deti proti nej .je ich iba 10 v triede..nikto sa snou nekamarati iba sa jej posmeškuju robia jej naschvaly.moja už neznáša tu školu.ruesila sa to aj s riaditeľom školy snažil sa veľmi vo veľkom prestali no nebavia sa snou, drobné naschvály sú stále a už ma to nebaví riešiť a pozerať sa ako moja trpí pôjde od polroka do druhej školy.som zvedavá koho budú potom terorizovať

rainee
10. nov 2018

@domca002 no presne ako u nás. Neboj,oni si vždy niekoho nájdu. Trochu som aj ja rozmýšľala o zmene triedy (nie školy,lebo ju máme blízko), ale neviem či by to nebolo z blata do kaluže. V jednej triede sú lepšie decká kam by možno aj prestúpila ale zas majú hrozné učiteľky...

domca002
10. nov 2018

@rainee my sme malá dedina len jedna trieda a v nej len 10 deti .vedľa v dedine sú aspoň dve triedy tak uvidíme

tomas97
2. aug 2021

Pokial viem, tak každý predmet má osnovu. Stačí aby si dcéra vypýta tieto osnovy a vždy ide učivo jedno za druhým tak ako má ísť a maximálne bude jedno dopredu alebo jedno dozadu. Nič zle sa nemôže stať. Úprimne nevidím tiež dôvod, aby som niekomu posielal svoje poznámky alebo čokoľvek keď niekto má “iné” mimoškolské aktivity ktoré sú pravidelne. Raz keď bude pracovať, tiež sa nebude točiť svet okolo nej ale bude musieť riešiť prácu a svoje voľnočasové aktivity bokom. A bude mať 20 dni dovolenky a nič viac.

alguno
2. aug 2021

Závidia jej. Dcéra nech zostane sama sebou, nerobí nič zlé. Nech si ich nevšíma, ani neprovokuje. Ver mi, nakoniec oni prídu za ňou.

lenusa2809
11. apr 2024

Ahojte dievčatá, prešlo pár rokov od príspevku, ale máme taký istý problém. Nie v škole, ale v tanečnej skupine, kde dcéra tancuje. Problém je, že tá, ktorá šikanuje je dcéra mojej kamarátky, dobrej kamarátky. Dcéra vraví, že nemám riešiť zatiaľ nič, ale chodí domov z tréningu psychicky vyčerpaná. A mne príde nefér, nepovedať kamoske, aby usmernila dcéru. Čo mám robiť????

Strana
z6