Štúdium detí v zahraničí
Dcéra chce ísť študovať poľský jazyk rovno do Poľska.
Netuším, že či jej to mám dovoliť.
Študujú vaše deti v inom štáte? Aké sú okolo toho vybavovačky? Koľko to stojí?
Chce ísť študovať do Poľska strednú školu? Lebo ak je dospelá, tak dovoľovať jej nemáš čo. Moja dcéra študovala VŠ v USA, počítali sme s tým od základnej školy, takže sme sa na to pripravili.
Čo sa týka otázok ohľadom vybavovania a ceny, tak fakt čakáš nejaký rady, keď ani nenapíšeš, o aké štúdium ide? Pretože je rozdiel, či pôjde do Poľska študovať štátnu univerzitu, súkromnú alebo pôjde len na jazykový pobyt či do jazykovej školy.
@melanta Ide o štátnu univerzitu.
@anonym_autor ale veď to si vieš zistiť aj sama, či má škola nejaké štipendiá či školné. Treba sa informovať na konkrétnej škole. Či ty sa pýtaš na životné náklady študenta?
@0silvia0 Áno.
@melanta Ide o štátnu univerzitu.
@anonym_autor tak potom ako píše Silvia, na webe danej školy máš všetky informácie, aj pre zahraničných študentov, koľko stojí štúdium, možnosti ubytovania, možnosti štipendií. Čo sa týka životných nákladov študenta, tak tie budú v Poľsku približne ako na Slovensku. A to snáď vieš, koľko ťa dcéra stojí čo sa týka stravy, kozmetiky, liekov, dopravy, vreckového. Plus na webe si pozrieš internáty danej univerzity alebo realitné portály a ceny prenájmov. Ja osobne by som ti navrhla, aby si toto všetko spočítala dcéra. Chce študovať v zahraničí, chce, aby jej to platili rodičia - tak nech príde s návrhom a rozpočtom. My sme s mužom všetko mali zistené a spočítané. Ale dcéra mala odkomunikované, že ak chceš študovať v zahraničí, všetko si zistí, spočíta a dá nám plán a rozpočet. A my sme si to porovnali s tým, čo sme pozisťovali my. Čo som nenašla na webe, to som si zistila tak, že som na danú univerzitu zavolala.
Za mna super, spoluziaci tam boli cez erazmus a potom to predlzili nejako a dostudovali tam. Boli nadseni
Ty jej to nemáš dovolovať ale podporiť ju. Všetky dôležité veci zistí na stránke univerzity, poprípade si vyhľadá stránky pre súčasných študentov. Keď tam chce ísť určite vie vyhľadať informácie.
syn chce, aby som mu to dovolila. A teda ja som proti. Lebo ide o stredoskolaka, ktory si vybral univerzitu vo Svajciarsku - kde si nasiel medzi podmienkami prijatia ze ked bude mat maturitu z AT, bude moct mat horsi priemer znamok... takze najnovsie chce prestupi do AT na gymnazium a vykaslat sa na skolu, kde je teraz. V studiu v zahranici ho nemam problem podporit, povodny plan bol pol roka Francuzsko, pol roka Rakusko --- no evidentne to mlademu muzovi nestaci a ja zacinam chytat nervy.
ale teda autorka, ty riesis univerzitu - to uz je o inom a tam uz nemas co vlastne dovolovat - uz je dieta plnolete, uz ho iba podpor.

Chce ísť študovať do Poľska strednú školu? Lebo ak je dospelá, tak dovoľovať jej nemáš čo. Moja dcéra študovala VŠ v USA, počítali sme s tým od základnej školy, takže sme sa na to pripravili.
Čo sa týka otázok ohľadom vybavovania a ceny, tak fakt čakáš nejaký rady, keď ani nenapíšeš, o aké štúdium ide? Pretože je rozdiel, či pôjde do Poľska študovať štátnu univerzitu, súkromnú alebo pôjde len na jazykový pobyt či do jazykovej školy.