Študujúca dospelá osoba a vreckové
Ahojte, rada by som sa opýtala ostatných mamiciek ako prispievate a ci vôbec dospelým stredoškolským študentom. Či brigaduju.. Syn má 18. Brigádu nemá. Nie je na internáte. Desiatu mu robíme (ma mladších bratov, preto už urobíme aj jemu, i keď chcem aby si robil sám, ale on si neurobí a celý deň nič potom neje, nedá mi to 😒) , obed ma doma, dopravu a telefón hradíme. Dostával 40e mesačne, od januára pýtal zvýšenie 😀 zvýšila som na 50 mesačne, viac mu dat nechcem. Nikdy z peňazí nevyjde a nikdy nič nešetrí. Je to málo ? Veľa?
@kaktusik007 ale tiež môže keď nie cez školský rok kvôli učeniu, tak cez prázdniny brigádovať.
@dominikamacakova otazka je ci mama a tatko maju 100 eur na kavicky...to mi uz pride vzhladom na to, co napisala o synovi prilis, takto nebude mat motivaciu na sebe pracovat nikdy
Starší syn má tiež 18, tento rok končí ucnovku, od prvého ročníka sa financuje sám. Žiadne vreckové mu už dávno nedávame. Strava, škola -toto hradime my, občas mu kúpim nejaké oblečenie. Ak potrebuje, občas mu doložim na niečo,ale inak je samostatný, ešte aj vodičák si zaplatil sám,my sme doložili len 200e.
@darkswan jasné, ak majú tak prečo nedať peniaze. Teda ja by som dala deťom, ale samozrejmosťou je aj pomáhať doma, učiť sa , urobiť si desiatu atď... Ja už moju 3 ročnú učím natrieť si chleba.
Ja by som dávala najviac 30 eur vreckové .ostatné ak naviac niečo chce ,nech brigaduje ....
@martija ja som od 15mala brigády, keď aj nie počas školy ale cez prázdniny a víkendy. Takže keď som chcela oblečenie alebo ísť do kina, pizzu musela som si zarobiť . O to viac som si, vážila peniaze, Vreckové som, nikdy nemala, bohuzial mamina si to nemohla dovoliť. Podľa mňa tá 50tka mu musí stačiť, na kino, pizzu, kofolu. viac by som nedávala lebo aj to mu bude neskôr malo a zvykne si
@sense ano, cez prazdniny urcite... len u nas v okoli napriklad na brigadu beru vyhradne az plnoletych 🤷🏼♀️ takze na autorkinom mieste ak teraz v lete nebude makat, bude bez penazi. Jeho rozhodnutie
Suma sa mi zda v poriadku, na to, ze mu platite mobil, dopravu, jedlo ma doma… ak chce viac, 18rocny clovek naozaj moze brigadovat aspon par hodin. A ze priorita ma byt studium, no nie vzdy tieto veci suvisia. Ja som brigadovala od 16tich, znamky vyborne, normalne na VS a co si pamatam aj dost mojich spoluziakov (aj ked ano, dievcata boli v tomto sikovnejsie). Zas netvarme sa, ze par hodin v soboty by niekoho ovplyvnilo v studijnych vysledkoch. A letne prazdniny, vsak tam je sanca nasetrit si na kavicky na cely rok.
@79viktoria79 nevidím dôvod, aby si stredoškoláci kupovali desiatu v bufete poväčšinou sú to samé nezdravé veci a to bude mať vreckové minute za týždeň aj pol.
@martija suma sa mi zdá akurát.No tak si rozmysli či pôjde 2x mesacne do kina či raz.Chapem, že sa to rýchlo rozkotula, ale ak mu je malo moze cez víkend brigádovať cez týždeň by som stredoškolakovi nedovolila brigádovať.A máš aj dobrý dôvod s ním porozprávať na temu VS bolo by dobre, aby si ju spravil, keď nemá remeslo v ruke automechanik a pod...
Ono treba aj prihliadať, že máš 3 deti a, ak máš každému dávať po 50 eur plus platiť dopravu, oblečenie, stravu je to dosť financií o ktorých deti ani netušia.Ak by minul výnimočne skoro bola by som ochotna mu niečo podsunut, ale nie pravidelne.Syn fajčí, chodí do fitka, kupuje si oblečenie, má frajerku?ono aj záleží na čo to minie, ak u to menucka v mekaci, pizza,energeraky tak nie
Síce nemám tak staré deti ale keď som ja bola študentka tiež som nedostavala žiadne vreckové. Mama mala dve prace aby nás uživila z bratom a obaja sme od 16r chodili na brigády a koľko krát som si z vlastného aj autobus do školy musela zaplatiť. Cez víkendy som chodila upratovať do penziónu a stihla som sa aj učiť aj som zmaturovala. Problém dnešných rodičov je že neučia detí samostatnosti. Ja by som mu peniaze naviac nedala a keď tak tak za niečo čo urobí navyše. Kosiť trávu, venčiť psov, upratovanie áut. Moj muž jeden čas 10 ľudom kosil záhrady. Prečo lebo oni podnikatelia prišli domov o 17 a kosiť sa im už nechcelo ale pokosené chceli mať.
A ak si brigádu sám nehladá skus sa aj ti niekde popitať a pomocť mu.
@martija napíšem ako je to u nás. Dcéra je v maturitnom ročníku, má 18 rokov. Minulý rok brigádu mala, v obchode, ale managerka obchodu jej smeny stále rušila, čiže až tak veľa nerobila. Tento rok som jej povedala, nech kašle na brigádu a sústredí sa na školu.
Vreckové dostáva 100 euro mesačne. Stravuje sa väčšinou doma, občas si niečo kúpi, niečo si zoberie z domu.
Synovi sme tiež dávali takéto vreckové keď študoval, už pracuje, zarába si sám.
ja mám 18 ročnú na gympli žiadna brigáda neprichádza počas školského roka do úvahy, dávam jej každý týždeň 25 eur, cestovné, mobil, veci do školy platím ja....občas si zoberie desiatu väčšinou si kupuje a ušetrí si z toho napríklad na knihu....skús mu dávať peniaze vždy v nedeľu, aby ich neminul naraz a hneď si z toho niečo odložil na niečo...takto to robím s mladším zatiaľ to funguje
Tak vidím, že to je naozaj rôzne. Asi sme teda v priemerne. Podľa reakcií usudzujem, že záleží asi aj na deťoch, ich zodpovednosti. Keď rodič vidí, že dieťa je zodpovedné, vie si odložiť, pripadne rozumne minút, dá aj viac.
Ja by som chcela aby aspoň cez leto išiel brigádovať, ideálne zahraničie. Nech sa skúsi starať o seba chvíľu sám. Zaujímavé však, že mám 3 synov, vychovávame rovnako a najmladší, ktorý mal najmenej pozornosti je najšikovnejší a najviac samostatný. Večeru si robí sám a niekedy za ním prídu bratia a skúsia ci neurobí aj im 🤣 nepochodia.
Ako ked to citam 100€ tinedzerovy na mesiac, ked rodicia vsetko platia to je trosku luxus nie? Ako 100€ preflakat na kavicky, cigarety, a ine veci je trosku dost nie? Ved nech chodia von s kamosmi, raz za cas na kavu ci do kina ale nech pocitam ako pocitam tak 100€ nvm kde minu, ked komple udrzbu skolne oblecenie atd platia rodicia.
Paci ss mi nazor ze sa narobia dost a ze nech sa sustredia na skolu, to je fakt, ale aj hodnotu penazi pochopia az vtedy ked zistia co je nieco chciet a nemat nato. To ako sa to naucili sa ukaze o par rokov.
@martija Veru, máš pravdu, aj my máme tri deti a v niektorých veciach sú ako jeden, ale v niečom sú diametrálne odlišní. Na tvojom mieste by som tomuto synovi vreckové aspoň momentálne nezdvíhala, nech sa naučí najprv hospodáriť s tým čo má, lebo by to k ničomu lepšiemu neviedlo. V prípade, že sa zlepší jeho prístup k peniazom a práci ako takej, tak môžete po vzájomnej dohode nastaviť novú sumu. Ale vy mu zas nezasahujte do toho na čo a kedy to minie, to je už jeho vec, odpustite si akékoľvek komentáre, hodnotenie. A v žiadnom prípade ani nedávajte nič navyše, nech okúsi aké to je, keď nerozmýšľa o dôsledkoch svojho konania. Škoda, že sa nenaučil zodpovednosti, pracovitosti, finančnej gramotnosti ako malý chlapec, teraz je to pre neho aj pre vás o to horšie, ale neboj, všetko sa dá napraviť. Chce to len jasné, pevné pravidlá - kedy a koľko eur od vás v mesiaci dostane, čo mu hradiť nebude (teda na čo mu má vreckové stačiť) a čo z voľnočasových aktivít mu budete hradiť v plnej miere vy - lebo stretávam sa aj s tým, že rodičia dávajú trebárs 100 eur mesačne dieťaťu ako vreckové ale musí si z toho platiť mobil, kino, cestovné na krúžky či do školy/električenka, desiate do školy (pretože rodičia to riešia školským bufetom alebo fastfoodom a pod.),... tak v takom prípade samozrejme dieťaťu v skutočnosti až tak veľa na "voľné" míňanie nezostáva. Dcérina spolužiačka si napríklad z vreckového odkladá aj na oblečenie, pretože to jej od SŠ rodičia už nehradia, keďže dostáva podľa nich vysoké mesačné vreckové (100 eur). A samozrejme - v lete by sa mal už určite poobzerať po nejakej brigáde, možno aj teraz, keďže ako píšeš - zjavne veľa učeniu "nedá", študijné výsledky má slabé, ďalej sa vzdelávať veľmi nechce.
Držím vám palce, nech to zvládnete a úspešne dotiahnete do zdarného konca 👍.
@martija urcite je to aj o konkretnom dietati. Moj syn bol tiez taky pohodlnejsi a rad minal, tak toho som uz od 16tich sikovala pekne krasne na brigady, aj chodil nech vie ako sa peniaze zarabaju. Pekne v lete cez prazdniny rano vstavat, nech sa paci.
U dcery mame iny pristup, lebo ona sama ma iny pristup k peniazom.
@autorka, vreckove je vporiadku najma ak je to student, nie je ale vporiadku to, ze ma svoje prava zmaknute, vie si bez hanby opytat viac ale nepises ci ma k tomu aj nejake povinnosti, zjavne nema brigadu, to asi nemusi, nie kazdy student ju ma a nie stale je to zaruka zodpovednosti alebo nejakych buducich vycibrenych kvalit, len pomaha napr. s niecim doma, tusi, ze aj ty mas v dnesnej dobe aj ine vydaje a tak pod......rozpravate sa napr. aj o tom, co tu pises? Je uz dost velky na to, aby nejake povinnosti doma mal a to vreckove aj navysene je okejko myslim, najma pre chlapca, obvykle v tom veku maju vecne hlad.
Desiatu mu robis ty, ok a s cim by mohol pomoct on.... tam by som skusila debatu presmerovat a ak ho chces naucit trochu financiam rozumiet, tak by som mu vreckove navysila tak, aby si to vsetko co pises, mobil a pod. platil sam a aby sa mu na to ostatne zvysilo....aby trochu bol nuteny s tymi peniazmi robit aj nejake kroky, pretoze ak vsetko riesite za neho, tak jemu logicky nic ine ako minut ich na blbinky neostava a to nema ani 5 rokov....toto mal byt jeho zaciatok pri uceni sa financiam.
Pozri na to, je vela blogov, nemci maju cele prepracovane systemy ako na vreckove u deti, dokonca aj s vyskou, kolko dostavaju v akom veku, co si za to hradia...on by uz mal vediet viac ako ich len minut a asi by to mal od teba/vas pocut ...nie karhavo, to asi aj obcas robis, skor ze mu veris, ze to zvladne, zmanazuje a ze by si bola rada, ak by sa mu cosi podarilo aj usetrit, ze to podobne robite aj vy, kludne mu ukaz, vysvetli princip ako to mas ty...ako to robis. Jednoducho sa o tom rozpravajte.
@martija ked sa bojis ze mina hned spravila by som s nim dohodu a davala mu vreckove tyzdenne nie mesacne/ napr. vzdy v nedelu. A dala by som napr. 15€ eur tyzdenne. To je cca 60€ viac asi nie. Tym padom sa nestabe, ze minie hned a nebude musiet cakat do konca mesiaca 🙂
Na strednej som dostala 30€ v pondelok večer že si mám za 20 dobyť kartičku na autobus a 10€ mám do piatku. Piatok mi mama dala ak som išla na diskotéku 10€. podľa mňa to závisí aj od toho koľko môžte mu dať financii
@atinkaa ja som na peniaze dosť skúpa musím povedať. Takže vždy mu dám vyžrať, a väčšinou mu poviem, že nemám, že musí vyjsť z toho čo má ,ak pýta extra. (otec mu skôr dá) Takže odnáša zálohy aby mal euro, dve k dobru, pripadne povie kamarátom, že nejde von, lebo nemá peniaze. Ešte ma napadlo napríklad veci čo chce objednávať, zo zahraničia zatrhnem kvôli vysokému poštovnému. Ako skúša stále, ale asi je skromný. (v rámci puberty) Teda ak mu nedám, už nepýta a čaká na dátum. A pomáha iba tak bežne, občas riady umyje, izbu si uprace, smeti vynesie, viac neurobí. Aj tou musím pripomínať. 😒
@melanta plne súhlasím ani ja nebudem chcieť od deti aby brigádovali tiež sme keď sme študovali snažili sa rodičia a vyrástli z nás zodpovedný pracujúci ľudia tak chcem aby si deti vychutnali ešte štúdium a potom ešte voľno pokial sa dá
@ninusa221 ja si myslím, nechcem paušalizovat, že my dievčatá keď sme boli, vedeli sme to s peniazmi lepšie. Ja som sem tam dostala 5 korún, to bolo okolo 93 a rožok obložený stal 3 koruny. Desiatu mi nikto nerobil a ani som nepipla a nepýtala viac a koľko krát som bola celý deň hladná, keď som bola lenivá desiatu si spraviť.
Moja má tiež 17, občas brigáduje, od februára toho bude viac. Vreckové dostáva len 25 euro. Cestovné, stravu, vodičák a všetko čo povolíme kúpiť platíme my. Vreckové teda vysoké nemá, ale brigádami si financie vylepšuje.
rozhodla by som sa podla toho aky je. Ak sa uci vela sa venuje skole a vazi si to tak Ok aj viac. Ale ak si to vazit nevie a skolu flaka sup na brigadu este by som mu aj nasla nejaku vhodnu.

@tinkavvv uplny suhlas