icon

Študujúca dospelá osoba a vreckové

martija
16. jan 2023

Ahojte, rada by som sa opýtala ostatných mamiciek ako prispievate a ci vôbec dospelým stredoškolským študentom. Či brigaduju.. Syn má 18. Brigádu nemá. Nie je na internáte. Desiatu mu robíme (ma mladších bratov, preto už urobíme aj jemu, i keď chcem aby si robil sám, ale on si neurobí a celý deň nič potom neje, nedá mi to 😒) , obed ma doma, dopravu a telefón hradíme. Dostával 40e mesačne, od januára pýtal zvýšenie 😀 zvýšila som na 50 mesačne, viac mu dat nechcem. Nikdy z peňazí nevyjde a nikdy nič nešetrí. Je to málo ? Veľa?

Strana
z4
bayuska
16. jan 2023

@martija viesco tak ti poviem, nie je to len o vychove, samozrejme osobnost spravi vela, ale aj o tom, ako si zvykol... Kym som zila s mamou, tak som tiez nepohla "ani prstom" kym som nemusela... akonahle som bola u ocka, absolutne mi nevadilo sama od seba popratat alebo hocico ine, desiatu by mi ani nenapadlo ze by mi spravil a pritom sme sa o tom nikdy nerozpavali, ze teraz to bude tak a tak. U mami som si malokedy spravila desiatu sama, ale zas tam boli aj ine veci, teraz s odstupom casu viem, ze u mami som bola v depresii, len som o tom nevedela. Tak to mam aj teraz v dospelosti, ked mam zle (psychicke) obdobie, neviem sa donutit ani len zapnut pracku alebo spravit si jest a ked som na tom dobre, tak mam "vrtlu v zadku" :D

martija
autor
16. jan 2023

@bayuska tak to je tiež veľká pravda. On v podvedomí vie, že o všetko sa mu postarám, tak nerieši. Nemá to niečo navyše v sebe, že mama nechaj, ja to urobím. To skôr ten najmenší sa mi snaží pomáhať viac. Čiže aj povaha aj prostredie formujú to dieťa. Keď sa s ním rozprávam všetko si prizná, mali sme aj problémy v rodine, t vtedy ma objal, povedal, že sabude viac snažiť, viac pomáhať. Časom sa to u triaslo a už zabudol, že chcel pomáhať viac..

konikkon
16. jan 2023

@martija rodičia mi platili všetko ( aj zábavu, kávu s kamarátkami, diskotéky, či kino), kým som dostudovala VS. Čo som si zarobila na brigádach, som minula na čo som chcela. Išla som na dovolenku a pod. Veľa a často som nebrigadovala, užívala som si prázdniny a voľno. Budem sa snažiť, aby som toto rovnako mohla dopriať aj mojim deťom.

martija
autor
16. jan 2023

@konikkon počítam, ze napriek bezstarostnemu študentské u životu budeš pracovitá a zodpovedná? Ale aj tak si myslím, že dievčatá sú v tomto lepšie. Môj syn ani škole moc nedá, to ma trápi asi viac, ako to, že nevie hospodáriť s peniazmi.

cecilia29
16. jan 2023

Ja som pred 5 rokmi dokončila výšku. Otec mi dával 100E a musela som si platiť všetko . Teda mobil, knihy, cestovné (30 km), obedy , desiatu ci olovrant ak som si kupovala v meste (sakozrejme som kohla vziat z domu), oblečenie, aj platit dovolenku . Po výške som mala nasporenu 1000E. Ale napr zarobila som si na prospechovom štipendiu. A rozšírila som chov kôz a predávala mlieko. Hradia som aj krmiva a veterinu. Ale zároveň som sa učila finančnej gramotnosti. Možno skúsiť tak ?

bayuska
16. jan 2023

@martija presne toto, ze on to nemusi ani robit naschval, ale bohuzial neviem ako ti v tomto poradit... mozno skusit nechat nejake veci tak (nenukat jest, nepopratat po nom atd) a ked bude hladny/ostane jeho tanier 3 dni na stole, tak mozno sa do toho sam pusti a zisti, ze ho to nestoji tolko namahy a este dostane aj mileho slova, ze si vsimol, popratal a aj on bude mat zo seba dobry pocit (aspon teda mne toto pomaha ked mam tie zle stavy, ze sa snazim si dat nejake male ciele, napriklad si nieco rychlo navarit, alebo fakt len zapnut pracku, co nie je robota ale tym, ze ten maly ciel splnim, tak nejak podvedome chcem nieco dalsie a takym stylom sa mi vacsinou z toho podari dostat co najrychlejsie a viem, ze tato metoda funguje v roznym oblastiach, nie len co sa tyka depresii 🙂 A tiez co je taka velka vec pre mna a je to podvedome, zatial som sa s tym nenaucila pracovat - dajme tomu, ze treba povysavat, ja si to dam ako maly ciel ale v tom pride manzel a poprosi ma, ci by som povysavala, tak vacsinou ma vsetok ten chtic opusti a netusim preco to tak mam :-/ cize mozno mu fakt skusit nechat v nejakych veciach totalnu volnost a prave vtedy sa to mozno zlepsi 🙂 Ked donho nebudes hustit, aby si nasiel brigadu a on zisti, ze fakt ina cesta nie je, tak si ju casom najde aj sam 🙂

januelik
16. jan 2023

Moja dcéra má 18 ale na týždeň má 50€ s tým že si kúpi jedlo, sem tam nejaké drobné pomôcky, väčšie potreby do školy kupujem ja. Vždy jej aj niečo ostane a hodí do pokladničky

martija
autor
16. jan 2023

@cecilia29 klobúk dole!

martija
autor
16. jan 2023

@bayuska áno presne, to vadí aj synovi. Muž je u nás ten prísnejší, ten zaveli bez kompromisov, a tedy sa syn ešte viac zatne. Nemajú pekný vzťah 😔

konikkon
16. jan 2023

@martija hned po škole som sa zamestnala. U toho istého zamestnávateľa som zamestnaná 13. rok. Mám už vlastne bývanie a rodinu. Počas práce som si stihla dokončiť ešte DPŠ. Môj brat dostal od rodičov rovnake podmienky, tiež má už svoju rodinu, tvrdo maká, aby ju uživil, postavil veľký dom, žije slušným životom... Rodičia boli na nás v detstve prísni, ale na druhej strane nám aj dopriali. Avšak, ak by sme kaslali na školu, či sa flakali kade-tade, zrejme by nás hnali do roboty.

martija
autor
16. jan 2023

@konikkon je ťažké byť prísny s milujúci rodič, nájsť ten kompromis. Musíš mat skvelých rodičov a musia byť na vás hrdí.

cecilia29
16. jan 2023

@martija aj náš otec bol prísny ale milujúci. Veľa sa s nami rozprával a venoval sa nám. Ale povinnosti vždy boli. Bol na nás náročný. Ja som mala režim ešte najvolnejsi

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
dankagirl
17. jan 2023

@martija moj chodí 1 rok na Strednú do Tt desiatu si berie z domu ,oblečenie a dopravu mu hradime mi ..
Dostáva 5 € týždenne a všetko si odloží ..
V lete brigádoval vo Vinohrade a má ešte ušetrené ..
Každý mesiac mu posielam 30€ rodinne na jeho účet ,tie vôbec nemíňa šetrí na auto ..
Aj peniažky,ktoré dostáva na narodky atd. odkladá si
Už id malička ich vediem k zodpovednosti a povinnostiam doma musí upratovať zároveň zo sestrou

dankagirl
17. jan 2023

@martija dieta učí a vedie rodič k zodpovednosti od malička
Keď mu nedáš základ a príklad … tak smola

dankagirl
17. jan 2023

@martija tak u nás skôr dcéra porobika z vreckovým kiksy,ale nastavila som jej zdrkadlo a vysvetlila čo a ako a našťastie pochopila …
Od vtedy je opatrná a šetrná

dankagirl
17. jan 2023

@elizabet173 presne tak to u nás funguje
Komunikácia ,prívetivá prísnosť a zásady
Milujúci a chápajúcu prístup ,rešpekt a uznanie
Rovnocennosť a rovnoprávnosť pri robeni úloh a povinnosti
Žiadne rozdiely medzi mužskou a ženskou prácou

ninusa221
17. jan 2023

@martija desiatu som si robila aj ja sama ale keď som chodila do školy už autobusom 6:15 a prišla domov o 4 tak proste musela som si ešte niečo kúpiť v obchode 🙂 musíte aj pozerat na to že išlo všetko hore aj v potravinách keď som si pred 4 rokmi na strednej kúpila v lidli tasticku pizzovu jedna stala 35 centov teraz stojí 60.

kristinapetronela
17. jan 2023

@ninusa221 veď to ,že predtým 50 eur ,to by som ešte 30 ušetrila ....a teraz je 50 eur tak na týždeň .tak len ona vie ,či musia šetriť alebo si normálne doprajú všetci členovia rodiny .lebo keby každý má vreckové 50 eur ... Ako je to dosť ale v dnešnej dobe ako išlo všetko hore tak skoro nič 😞

ninusa221
17. jan 2023

@kristinapetronela ja to už vidim podľa VŠ ( som na byte) mamina mi pošle 100€ idem na nákup kúpim základne potraviny jedno mäso a zaplatím 30€ plus cesta do školy, knihy a 100€ nemám za 5 dni. Strašne všetko išlo hore až mi je zle

saxana000
17. jan 2023

Od 16 som nedostala of nasich ani korunu mama mi zaplatila tak akurat veci okolo stuzkovej autobus do skoly a desiatu.na svoje zaluby a na vikendove party kino nove rifle som si zarabala sama.posledny rok na zdavotnej som masirovala pre sukromnu saunu mala podchytenych 5 tetusiek v baraku na masaze sedela na recepcii vo fitku 3x do tyzdna a predcvicovala zumbu kazdy utorok.. po nastupe do prace mi mama s ocom urcili najomne vo vyske 2000 korun ak tu chces byvat budes sa podielat internet trlka strava voda nieco stoja plus samozrejme domace prace upratovanie varenie nakupy... mladencovi daj najnutnejsie financie a ak chce viac nech zdvihne rit a ide vykladat do kauflandu zeleninu aby zistil hodnotu penazi.lebo za.rok budes mat doma zmaturovaneho hnilaka na urade prace co presedi cely den za pocitacom
By ma zaujimalo ako doma pomaha za take kralovske vreckove?ak chce zdvihnut nech viac aspon prida ruku k chodu domacnosti.pomaha ti s nakupmi?s mladsimi surodencami? Nema nic nasetrene?co napriklad vodicak?tiez zadotujes ty?

dankagirl
17. jan 2023

@ninusa221 tak moj syn si báli takú desiatu,ako keby na 3 dni
Má pri sebe kartu od svojho účtu a hotovosť ..
Aj mu vravím ,ze nech ide aj z kamošmi di mcdonaldu atd.. ale on povie škoda €€

dankagirl
17. jan 2023

@saxana000 wau si perfektná ako ja za mladi a super názor ..
Chybu robia rodičia a potom nech sa nečudujú ,že ich deti pošlú do pečka za to ,že im nedajú €
Ja podporujem svoje deti v ich snoch,v štúdii ale žiadne úľavy ..
Zodpovednosť musí byt

klaudi31
17. jan 2023

Hmm to je taký mama hotel, ale že doslova. Mladý muž vie, že sa o neho postaráte, tak proste na čo. No v takýchto prípadoch by malo nastať aspoň ako také ultimátum a mohol by si nájsť aspoň nejakú tú brigádu

loginexistuje
17. jan 2023

@martija cez skolsky rok by som neriesila aby to nebolo na ukor znamok ale v lete pekne nech ide do tesca robit vykladat za pokladnu atd vek na to ma

mira0611
17. jan 2023

@martija ahoj, ja by som mozno nedala vreckove na mesiac, ale na tyzden. 15 euro na tyzden a nech si zadeli. To, ze mu spravis desiatu aj ked je "dospely" je normalne, vsak si jeho matka a on je tvoje dieta a este pekne, ze ak uz robis pre mensie deti tak aj prenho, mne to pride blbe ze 2 detom spravim a 3.nie? Manzelovi nebalis jedlo do prace? Aj on je dospely.
Viac penazi by som synovi nedala, ak chce tak nech ide a cez prazdniny si zarobi. Aspon spozna novych ludi a nauci sa vazit si peniaze.
Vreckove by som mu dala kym studuje, okrem toho teraz uz nanho dostanes aj vyssie pridavky, asi by som mu tie peniaze dala ako vreckove.
Moj syn ma 14 rokov cez leto preto nemohol ist na brigadu aj ked velmi chcel aj si zohnal, ale ked sa dozvedeli jeho vek tak storno, zarobil si na konec cez bazos, a to tak, ze predal svoje zbytocne veci. Zarobil si cez 400 euro.

apolka77
22. jan 2023

@martija nedávala by som mu viac peňazí . Keď mu je málo, nech sa páči brigáda. Ma už 18 rokov ! Dospelý človek.
Pekne v piatok poobede či v sobotu môže ísť brigádovať a zarobiť si ...začne si vážiť peniaze keď uvidí kolko hodín strávil na brigáde.
Moja dcéra brigádu od 17 rokov krásne si zarobila cez prázdniny 800 eur teraz ide znova robiť v piatky soboty obsluhu na svadbách či oslavach...som na ňu hrdá. Vie koľko sa namakala cez prázdniny a tak od mňa ani nepýta viac a sajra si rozmyslí čo si kúpi a či to za to stojí ...

Strana
z4