Stužková v neúplných rodinách
Ahojte. Nás to čaká o rok, ale teda už teraz mám z tohto kúsok obavy. Aktuálne je čas ,,stužkových"
Ako to prebiehalo u Vás, alebo ako to plánujete riesit?
U nás mužov syn z prvého manželstva bude mať stužkovú o rok a teda muž tam chce mať aj mňa ako svoju manželku. Predsa aj my sa staráme, vychovávame, prispievame....že mala by som tam byť aj ja.
Ide o to, že mne sa akosi do toho nechce. Mužova ex si od rozvodu nikoho nenašla aj keď ho iniciovala sama z dôvodu, že niekoho má. Takže ona tam bude bez partnera, je svojská a ťažká povaha, takže silno pochybujeme, že za rok sa to zmení. No a toto je to, čo mňa trápi. Keby viem, že ona bude s partnerom na stužkovej a zabáva sa, zatancuje, tak mi to pride také príjemnejšie. Zvláštne mi bude, že ona bude tam viac sedieť a my tancovať, keďže muž rád tancuje. Vôbec nemám problém ani s tým ak si spolu zatancujú, ale myslím, že ona nebude chcieť. Tiež mám zvlástnu predstavu z toho, že sedíme kde si rozdielne, lebo teda ona veľmi veľa zlých vecí urobila ale akosi sa rokmi urovnali, takže ja s ňou isto komunikovať nebudem ale sadnúť si k nej nesadnem, čo muž ani neočakáva a že on chce sedieť so mnou, úplne mimo nej. Za mňa ako matka zlyhala, skoro úplne odtrhla syna od otca, takže tu ozaj nie je dôvod sadnúť si za 1 stôl. Ak by sa správala inak, nemala by som problém za 1 stôl sadnúť a ani na spoločné dovolenky s ňou ísť.
Zvláštne sa cítim a tak ma zaujíma ako sa stužková riešila u Vás vo Vašich neúplných rodinách, prípadne ako by ste to riešili.
Ďakujem.
Inak môj muž to takto mal roku pána, keď mal stužkovú. Bola som tam ja, jeho otec, jeho macocha a mama. Normálne sme všetci spolu sedeli za stolom, aj keď tie vzťahy boli aké boli.
@janinah Píšeš nezmysly. Keď sú dvaja rozvedení, z čoho otec má novú manželku, tak sa ani nemá čo baviť s ex, ktorá je jeho minulosť, nepatrí do jeho života. Nie je povinný sa s ňou stretnúť za žiadnym účelom či akokoľvek baviť. A nehovor, že nová manželka nepatrí na stužkovú svojho nevlastného syna, lebo ona je tá, čo je dôležitá osoba pre jeho otca a ona je tá, čo s tým synom maturantom žije pod jednou strechou, nie jeho biologická matka. Chlapec by si mal vybrať, či otec s novou ženou alebo jeho matka pôjde na stužkovú. Chlapec nemá právo spájať dvoch rozvedených rodičov dokopy, v žiadnom prípade a predpokladám, že ani otec nemá záujem vidieť svoju ex.
@anonym_49eca4 v živote som väčšiu sprostosť nečítala. Otec a mama sú navždy spolu rodičia dieťaťa, je jedno, či spolu alebo od seba. A dieťa si nemá čo vyberať koho tam chce, dupľom nie dostavať ultimáta od rodičov, to je extrémne nezvládnutá situácia od rodiča, keď to robí a ver mi, nechcela by si byť v koži toho dieťaťa. rodičia sa majú správať ako dospelí emočne vyzretí jedinci a vyhovieť dieťaťu v tom, že sa aspoň pár hodín znesú, keď to zvládli v minulosti (minimálne počas sexu), tak aj teraz a nebyť ako malé deti dupajúce nohami “ja chcem a chcem”…
U nás na stužkovej boli iba rodičia, aj keď boli rozvedení. Je to stužková ich dieťaťa, tak vydržali ten večer spolu.
@janinah Píšeš nezmysly. Keď sú dvaja rozvedení, z čoho otec má novú manželku, tak sa ani nemá čo baviť s ex, ktorá je jeho minulosť, nepatrí do jeho života. Nie je povinný sa s ňou stretnúť za žiadnym účelom či akokoľvek baviť. A nehovor, že nová manželka nepatrí na stužkovú svojho nevlastného syna, lebo ona je tá, čo je dôležitá osoba pre jeho otca a ona je tá, čo s tým synom maturantom žije pod jednou strechou, nie jeho biologická matka. Chlapec by si mal vybrať, či otec s novou ženou alebo jeho matka pôjde na stužkovú. Chlapec nemá právo spájať dvoch rozvedených rodičov dokopy, v žiadnom prípade a predpokladám, že ani otec nemá záujem vidieť svoju ex.
@anonym_49eca4 tak to je riadna sprostost.ty budeš mať asi rozvedeneho chlapa s dieťaťom,keď máš takýto názor
@anonym_49eca4 dosť divný názor , to že sa rodičia rozviedli že dieťa stráca z jedného z rodičov. Práve rodičia napriek tomu že im to spolu nevyšlo, by sa mali snažiť aby dieťa tým trpelo čo najmenej.
Nevraviac o Tom že tým že majú spolu dieťa komunikovať by spolu mali.... Pretože úloha otca po rozvode nespočíva len v platení alimentov...
@anonym_49eca4 dosť divný názor , to že sa rodičia rozviedli že dieťa stráca z jedného z rodičov. Práve rodičia napriek tomu že im to spolu nevyšlo, by sa mali snažiť aby dieťa tým trpelo čo najmenej.
Nevraviac o Tom že tým že majú spolu dieťa komunikovať by spolu mali.... Pretože úloha otca po rozvode nespočíva len v platení alimentov...
@sense lenže to by tí otcovia mali v prvom rade chcieť. Nie všetci otcovia sú rozumní
Nás to čaká o pár týždňov. Dcéru vychovávam už roky s druhým manželom. Jej otec o ňu nemá záujem. Občasné sms typu 'ako sa máš' za záujem nepovažujem. Na stužkovú odmietol prispieť, nezaujíma sa ani o prípravy. Snáď nečaká, že ho dcéra pozve aj s jeho dámou? Na stužkovú idem ja a môj druhý manžel, s ktorým žijeme už jedenásť rokov. Ak by sa otec o ňu normálne zaujímal, staral sa, brával si ju aspoň na víkendy, nemám problém stráviť tento večer s ním. On sa však už od čias kovidu odstrihol a ja nevidím dôvod prosiť ho, aby sa zaujímal o vlastné dieťa. Prebrala som to aj s dcérou, ona sama ho tam nechce. Je to smutné, ale je to tak. Bola to jeho voľba, zvykli sme si na život bez neho. Vo vašom prípade by som to prebrala so synom a jeho rozhodnutie akceptovala. Ak tam bude chcieť mať mamu a otca, mala by si to prijať bez ohľadu na to, aká jeho mama je a ako ju vnímaš.
U nás bol manžel pri svojich deťoch sám, bezo mňa. A býv.manzelka tak isto. Veď to sú ich deti. Stužková zas nie je svadba, že by tam museli byť partneri/manželia.
@anonym_autor nenávidím mužovu ex. Napriek tomu by mi ani len nenapadlo dotrepať sa na stužkovú ich syna. To sa absolútne nehodí. Ten jeden večer snáď môže každá jedna zaťať päste a vydržať. Toto nie je o vás. Toto je o chlapcovi ktorý má právo mať v tento deň pri sebe oboch rodičov. Nie macochy
Čaká ma to v decembri, ja s partnerom a ex so svojou "nádherou". Ako toto dopadne?!
Čaká ma to v decembri, ja s partnerom a ex so svojou "nádherou". Ako toto dopadne?!
@anonym_76b6aa no daj vediet 🤣
Treba sa spýtať chlapca. Ja som na svoju stužkovú pozvala tých čo má vychovávali, chodili so mnou po doktoroch, na krúžky, a pod.. t.j. u nás mamu a nevlastného otca. Bio otec to musel prezit
@anonym_autor prečo to ty vôbec riešiš, ty nie si v tomto prípade hlavná postava aj keď to tak popisuješ akoby išlo o tvoj veľký deň. Pýtali sa rodičia vôbec svojho syna na jeho názor?
@anonym_autor toto sú také bludné predstavy že pozývaš ty. Študent pozýva ľudí ktorých tam chce, ešte aby ste neboli prekvapení že namiesto vás si zavolá frajerku a 2 kamošov :D. Počkajte si koho zavolá a hlavne myslíte naňho, nie na vaše spory a tancovanie. Sedieť budete tak ako bude v rozpise, rodina študenta sedí s ním, všetci spolu väčšinou.
@anonym_autor obavam sa, ze ty na toto velky dosah nebudes mat. student sa rozhoduje, koho na stuzkovej chce a pocet miest je limitovany. u nas su to strikne 3 miesta na kazdeho studenta, t.j. 2 rodicia a partner/ka. v dcerinej triede je tiez viac takych patchworkovcov- matka ma partnera, otec ma partnerku a na rodicku sa na to triednej pytali, odpoved bola - 3 osoby. ak ma student uz partnera, co zvacsa ti 19 rocni uz maju, tak pre ziadne macochy a otcimov tam miesto nie je. a uplne rovnako to bolo aj pred vyse 20 rokmi, ked som mala ja stuzkovu, vsetci sme tam mali frajerov a rodicov, aj tie rozvedene spoluziacky tam mali len rodicov, ziadne macochy a otcimovia neboli. nechapem, co by tam ti mali robit, vsak to nie je svadba. ine je samozrejme, ak jeden z rodicov zomrie, alebo sa jeden z rodicov o dieta vobec nezaujima, ale pri normalnej spolocnej starostlivosti nevidim najmensi dovod, aby na stuzkovej bol nejaky partner/ka matky/otca, ktory/a mimochodom o rok-dva moze byt len minulostou.
Patria tam rodičia maturanta.jeden večer sa snáď zvladnu spravat na urovni.Alebo chceš.aby maturant pizeral ako sa jeho otec zabava s " tou druhou" a mama sedi v kute? Ze mate vztahy ok s nevlastnym dietatom je super.chvalyhodne.ze sa staraš.ale stuzkova je len a len o rodicoch a ich dieťati.
A samozrejme by ma zaujimal nazor maturanta.
@janinah Aj ja si myslím, že by to mal rozhodnúť syn, bude maturovať, takže je dospelý. On by mal povedať koho tam chce mať.A ak si vyberie rodičov, treba to rešpektovať. Už len dúfam, že tí dvaja to zvládnu s noblesou a budú sa chovať primerane.
Syn si to zaslúžia to by mal pochopiť aj jeho otec.
@anonym_autor no ja som napríklad mala na stužkovej nevlastnéhp otca a nie svojho biologického. Úprimne, nemusím ani jedného. Zvolila som menšie zlo.
@anonym_autor
Ja som tak mala rodičov a pohoda, všetko bolo okej
Mama s mužom sedeli za jedným stolom a oco za druhým (nemal partnerku), on sa tam porozprával s druhými rodičmi a nič nebolo čudné a tiež netancoval
Ja som tam chcela mať aj mamu aj otca, oni tiež chceli byť na mojej stužkovej, ale spolu sedieť nepripadalo do úvahy a bolo by to aj blbé
Takže tak
Ja som bola s vtedajším partnerom, bio chcel ísť, ale keďže sa finančne na stužkovej nepodielal tak nemal nárok.
@anonym_autor na stužkovú patria výlučne obaja rodičia dieťaťa. Nikto iní. Bodka.
@anonym_autor na stužkovú patria výlučne obaja rodičia dieťaťa. Nikto iní. Bodka.
@dvanastka ,
sprostosť!
Ktorí rodičia tam patria?
Rodičia súčasní, teda aj ten, ktorý maturanta prijal za svojho, stará sa oňho roky, napríklad aj počas chorôb, prispieva na život v domácnosti s ním...?
Alebo len ten biologický, ktorý sa o svoje vlastné dieťa nestará, nechá ho s druhým rodičom a vlastne už roky ani nevie, ako vyzerá a ako zvláda svoj život?
Taký rodič na stužkovú nepatrí!

@anonym_autor podľa mňa tam majú byť len jeho rodičia. Čiže ty nie