icon

Štýl obliekania - začínajúca puberta

14. apr 2023

Vôbec sa mi nepáči, ako sa moja dcéra začala obliekať, vždy bolo také dievčatko, usmievavé, ružové, copíky, vrkoče, je pravda, že sukne, šaty nenosila nikdy, ale vždy bola oblečená ako dievča.
Odkedy začala puberta, tvrdí, že je to jej štýl, že ju nikto nepresvedčí na niečo iné.
Príklad, čierne rifle, voľné, biele tričko skoro po kolená, na to tmavú mikinu tiež dlhú a širokú, tie botasky s vysokým členkom. Ale úplne inej farby. Vlasy do tváre, aj keď sa učeše, naschvál sa postrápatí.
Začínam sa hanbiť za vlastnú dcéru. Nedá si povedať, že je to aj moja vizitka, ako chodí oblečená, či do školy, či do spoločnosti. Nemám možnosť vidieť ako chodia oblečené dievčatá v jej veku, ale čo vidím vonku, tak práveže sa mi to nezdá.
Kúpila som jej pekné rifle, aj trošku potrhané, nech sa necíti ako 5 ročná, pekné svetre, mikiny jej veľkosti, nech to vyzerá na nej ako na človeku a vôbec to nechce. Tak isto len všetko čierne.
Prosím, ukážte mi ako chodia vaše dievčatá, nemusíte posielať tváre, viem, že aj ja píšem anonymne, ale zaujíma ma to a aj jej nech trošku ukážem, že sa môže obliekať aj krajšie a aj tak moderne a v štýle, ako chodia dnešné dievčatá.

aaadkaaa
14. apr 2023

Pozri, radsej nech chodi ako bezdomovec, nez ako prostitutka😅hole brucho, zadok co trci az po nohavicky. Co tam po tom, ze na to 90%dievcat ani nema postavu, ze vyzeraju horsie ako ja po 2 porodoch, ved sa to nosi😅 a ozaj je problem v beznych obchodoch kupit nieco ine ako "bezdomovec" alebo "prostitutka" 😅 mne sa tiez ta oversize moda nepaci,ale co narobim. Tiez mam doma pubertu, tiez chce vsetko len tmave, zatial nie po kolena a vytahane, ale ziadne vzory, obrazky a hlavne nie farby😆 neriesim, nech si nosi co chce, jedine, co nedovolim ozaj je to polonahe obliekanie, to proste na 11-14 rocne deti nepatri....

0silvia0
14. apr 2023

u nás je už po puberte a toto obdobie už majú decká za sebou. Zostalo mi doma asi 10 ks 5xxl jednofarebných tričiek. Čo tým chcem povedať? Prejde to...
Ja som v tomto veku chodila ako bezďáčka tiež, vojenská košeľa a dlhá sukňa na gumu. Chvalabohu, aspoň som nemusela riešiť frajerov😀

kofa77
14. apr 2023

na oslavy, divadla, a pod. by som jej vysvetlila nejake pravidla, aj ked teraz odmietne, ona si to vezme k sebe, neboj. puberta je aj o tom, ze furt a za kazdu cenu budem v opoziciii rodica. a ani za svet nepriznam, ze moze mat aj pravdu, just nie.

katica06
14. apr 2023

😀naša si s farárom veľmi rozumie, chodí rada do kostola, m
preferujú rovnaký hudobný štýl

dota6
14. apr 2023

Ahoj :D no akože ja som musela mojej mamke tiež dvíhať tlaky. Ked som chodila na ZŠ chodila som vo veľkom oblečení, veľká šatka okolo krku :D a mamke sa to tiež nepáčilo. Môj dôvod bol ten, že som bola extrémne chudá a hanbila som sa za to. Tak som na seba natrieskala najväčšie veci aby som vyzerala objemne. Proste nie a nie pribrať, moje spolužiačky už vyzerali žensky a ja ako palica k paradajkam. Tak som to takto kompenzovala.
A potom prišiel ďalší extrém ked som mala 15 :D na strednej škole a spoznala som metal :D celá v čiernom, čierne vlasy, čierne oči ako panda, reťaze, cvočky :D a toto asi moju mamku najviac mrzelo, no nepovedala mi nikdy nič :D lebo je skvelá. Akurát ma poprosila aby som tie retaze a cvočky nemala v kostole :D
A potom ďalší extrém z čiernej na blond a dievčatko naspäť :D hudba ostala, štýl života tiež ale nejak som sa videla na fotkách a nepáčilo sa mi to. Proste to tak postupne prešlo, hľadala som sa a dospela som, vyrástla som z toho.
Mojej mamke som vďačná, za všetok rešpekt a čas, ktorý mi nechala :D aj keď tomu nerozumela a chytala sa za hlavu ako to vyzerám :D

minutka
14. apr 2023

Mna to sice este len caka. Ale zamerala by som sa na dolezitejsie veci. Ci je fajn dievca, aby uznavala normalne hodnoty, snazila sa v skole… s oblecenim a ucesmi nech sa pokojne vyburi. Ved kedy potom? V dospelosti by to bolo vtipne. Akurat by som sa dohodla na kompromise do kostola, divadla…

svokrinjazykmonika
14. apr 2023

To je úplne normálne, treba ju nechať, je to len obdobie a ju to prejde. Ja som tiež mala obdobie že celá v čiernom a chalanské veci a o rok som už nosila ružové šaty ako barbie. Skutočne ju treba nechať tak, ona si hľadá svoj štýl, svoju osobnosť. Musí skúšať. Veď kedy keď nie teraz? Hlavne aby sa v tom cítila dobre. A ver že ona vie lepšie čo si teraz obliekajú jej rovesníci. Keď ju budeš od jej štýlu ohovárať tak ona just sa nezmení. Vážne ver mi, musíš ju nechať 😄 práve naopak by si ju mohla v tom podporiť. Opýtaj sa jej, či to má aj nejaký názov ten štýl, napr. aesthetic, boho alebo sa inšpiruje KPopom. Pozrite si spolu niečo na internete také outfity a kúp jej čo sa jej páči. Aj keď tebe nie ale podpor ju 😊 bude šťastná

renka30
14. apr 2023

Dcéra bude mať 12, jej najoblubenejsi outfit su rifle (volnejsie) a oversize mikina ale nastastie v svetlych farbach, biele Nike tenisky. V lete nosi volnejsie tricka, aj cierne...ale zatial sa vieme ako tak dohodnut ohladom oblecenia, aj ked musim povedat, ze ak ideme nakupovat tak ide radsej s muzom, ten je v tomto benevolentnejsi 🙂. Inak nedavno sme boli v divadle, nebola sice za dievcatko, to mi hned povedala, ze saty alebo suknu na seba neda, ale mala cierne slusne nohavice, oversize koselu a tenisky (ine topanky nema ani nebudem kupovat, ked ich aj tak 1-2x obuje a budu male).

thoughtfulweirdo
14. apr 2023

Ja si veľmi dobre pamätám, že moju mamu mdloby obchádzali, keď videla, ako chodím doobliekaná v tínedžerských rokoch 🤭 vo chvíľach prímeria mi rozprávala, ako sa ona musela cestou do školy prezliekať až za dverami bytu, lebo rodičia by ju takú do školy ani nenechali odísť 😅 a je mi úplne jasné, že o pár rokov budem škrípať zubami aj ja nad kreáciami mojich detí. To k tomu proste patrí 😄

simca06022011
14. apr 2023

neboj to prejde... ja mam 12r a neriesim uz, to boli neustale hadky.. CO sa tyka akcii spolocenskych, vyberieme vzdy nieco slusne. S copikmi a ruzovymi satockami sa proste mozes rozlucit, moja si brala moje saty cierne dlhe, alebo si da nohavice a slusny top k tomu. Je aj ina moda, proste leginy a gate do ktorych obuvakom sa oblieka a stahujeme to dve, su uz prec davnejsie, teraz sa nosia siroke nohavice zase a prost eten efekt tam je... Bundu okrem mikin a pod, som jej kupila riadnu elegantnejsiu, aj ked teda kritika velka z celej rodiny, lebo s babickou vybrali obrovsku (damsku 46!!! pre 11rocnu!) neforemnu bundu, v ktorej by u nas zamrzla v zime, a aj kupili a ja som ju proste dala prec. Do dnes to pocuvam aka je ta bunda super :DDD funkcne oblecenie jej proste poviem, ze to nemoze vyzerat ako clupko (poucila sa, ta obrovska mikina sa jej zamotala na bicykli a strepala sa...). Cize ak nieco ma byt obtiahnute tak to bude.. mikiny xxl, tricka xxl isli u nas cca 1,5roka, teraz uz sa to normalizuje trosku (podla mna to bude aj vekom, ze proste zacinali rast prsia a hanbia sa a tak).
Kompromis u nas je... nebudem ju nutit "farby nosit", ked nechce (ja tiez nenosim co sa mi nepaci), ak sa dobre citi v sirokych nohaviciach, ok... a ze do skoly co nosit? chodi cista, vyzehlena, nohavice ma pekne, nederave, k tomu tricko, mikina aj tak ide vacsinou dole ked je teplo. Isla som do skoly a deti tam nosia TEPLAKY. Oproti tomu stale je dobre oblecena :D Este aj na prvy/posledny den v skole sa tam dostavili deti v teplakovych supravach...
Dotrhane nohavice jej nekupim, ani nic ine. Dokonca to maju v skolskom poriadku zakazane (tak ako rozne "odhalujuce" oblecenie). V obchodoch vyhliadnem aj slusne veci, v jej farbach, a proste donutim ju to vyskusat si, vela krat som ju presvedcila, a nakoniec to aj nosi... treba skusat.

denithestrange1993
14. apr 2023

Inak baby ja by sa sa velmi neuspokojovala myslienkou ze " je to len obdobie". Moj muz ma "obdobie" metalovych triciek uz cca 20 rokov 😂

tykat
14. apr 2023

Kostol... ver mi spravni farari maju radsej uprimne duse ako naskrobene golieriky. Pre pubertakov maju plne pochopenie, decka su vo veku ked sa hladaju, chvilu chcu ist s davom, chvilu proti prudu, normalna vyvojova faza.
Nechaj dceru zit, nevnucuj jej svetriky a kabatiky, skor sa s nou porozpravaj ci by predsalen nenasla nieco vhodnejsie vo svojom satniku, ale nechaj to na nu.

simca06022011
14. apr 2023

A inak dcera teraz mala 12r, zo shein si objednala prvykrat veci sama.. a na moje prekvapenie croptopy, cize cakajte skor ci neskor obrat :DDD teraz brusakuje v izbe po veceroch, aj cesat sa zacala, pred zrkadlom je tolko, ze uvazujem, ze ho zvesim... (pred par mesiacmi som ju musela aj do kupelne na silu tlacit). Stale na to nosi vacsiu mikinu, alebo koselu, ale aj tak :DDD pred rokom mi dala vrece veci "vyhodit" a ja som jej ho pekne zlozila z povaly, lebo prisiel ten spravny cas.. :D a jasne polka tych kratkych tricie, tielok sa zrazu velmi paci :D
skusaju...
A inak.. kozena bunda u nas ficala minuly rok :DD

janca704
14. apr 2023

My tym zijeme uz vyse roka - syn, coskoro 15. Oblecenie cim vacsie, tym lepsie...je vysoky a stihly, takze v tych obrovskych veciach vyzera dost hrozne. Velmi neriesim (akurat nedavno si rifle vyberal a velkost uz hooodne prestrelil, tak to som zatrhla, zobral mensie - podla mna stale obrovske😅) Ale je cisty, voni, nie je dotrhany. Rovnako to bolo asi 7rokov dozadu so synovcom a zrazu z obrovskych handier presedlal asi v 17-18rokoch na slimkove zalezitosti. Teraz ma 21 a oblieka sa "normalne". Takze ano, prejde to😅

rude_baby
14. apr 2023

@denithestrange1993 len je rozdiel mat 20 metalových tričiek a chodiť v 30tke, v 40tke v oversize svetroch po kolenách... Ja mam tiež boty, aj harringtonu, ale nechodím v tom stále

lola6666
14. apr 2023

Ja mám syna, má 11 a presne to iste riešime.už som to vzdala a nechavam ho tak. Aj keď niekedy neviem či plakať alebo sa smiať 🤦‍♀️

8aslan147
Odpoveď bola odstránená
adrianka2606
14. apr 2023

Tato tema ma naozaj pobavila 🙂
My sme si tiez presli "ciernym obdobim", dcera mala od 13 rokov vsetko len cierne, chcela mat aj izbu vymalovanu na cierno a na jesen, ked mala 15 rokov, jeden vecer spustila pubertalnu scenu, ze ona si nema zajtra co obliect do skoly, nema ziadne normalne tricko, vsetky ma len cierne. Kukam na nu, ze halooo, ved ty si nechcela a nedovolila kupit nic ine, len cierne, tak zacala gulat ocami, ze paneboze, to je ale traaapne 😀

laila22
Autor odpoveď zmazal
laila22
14. apr 2023

Moja sa oblieka podobne ako Tvoja. Môj štýl je úplne iný, ale nechala som to na ňu. Niekedy si dá ešte kapucňu na hlavu. Rada si obzerá mikiny v pánskom oddeleni... Ak ideme niekde k lekárke, na úrad.. Tak jej vždy poviem obleč sa prosím Ťa normálne, keď ideš so mnou... 😁. No a ona trochu povolí zo svojho štýlu a oblečie sa primerane. Dávno jej nekupujem oblečenie podľa môjho vkusu, lebo viem , že by to nenosila. Naposledy keď sme boli nakupovať som jej poradila to čo ona nosí a bola spokojná aj s bundou , aj s mikinou.. Takže nakoniec sme boli spokojné obe.. 😁.

denithestrange1993
14. apr 2023

@rude_baby no ja som tym chcela napisat len to,ze v puberte sa formuje vkus na rozne veci a je mozne,ze urcite prvky preziju dekady.

rude_baby
14. apr 2023

@denithestrange1993 áno, u niekoho dekády, u niekoho fakt len obdobie 🙄😁

judit47
14. apr 2023

Vidis tebe sa nepaci co dcerka nosi-keby si este len vedela co si mysli o tvojom style(mozno sa hanbi) ako sa obliekas zasa ty.

Kazda generacia ma ,,kulturu,,obliekanie a samozrejme v medziach by si si to s nou mala vydiskutovat aby sa nenarusila vasa vztahova vazba a o 15r tu dcerka nepisala ze jej mama jej vzdy vsetko zakazovala a nedovolila obliect co chce a bola zla bla bla.

Ja ked vidim ako sa ,,dogabu,,matky v mojom okoli tiez si pomyslim svoje-ale to je asi tak vsetko,kazdy mame iny styl kazdemu sa paci nieco ine..ale keby som bola dieta za niektore mamy sa v teen veku hanbim—>mozno ako tebe je trapne ako chodi ona ona sa zase nestotoznuje s tebou.Nehovorim, ze ti dcera ma hovorit co si mas obliect. Ale prislo by mi minimalne zaujimave ked by podobnu vec prezentovali matky ktore chodia zobliekane akoby sa vratili z pobytu a vsetko sa pere ,,a tento outfit,,bolo posledne ciste v skrini.

Sadnite si urcite si pravidla.

jaond19
14. apr 2023

No ja ked vidím ako chodia v okolitych skolach dievcata, tak veru asi je to teraz normalne... kedysi sme sa za take veci hanbili, dnes je to moda, rifle akoby o 3 cisla vacsie, sirsie a deravé, dlhe kosele ako zdedene po ujcovi, bundy nafuknute ale iba do polky chrbta, tenisky ala mega kopyto a vlasy ako vranie hniezdo.... moja ma 11r, zatial sa nam dari najst nejaky styl za ktory sa nemusim hanbit...

matabb73
14. apr 2023

Budeš sa s tým musieť zmieriť, puberta je takáto. Dieťa si hľadá vlastný štýl a nikým si do toho nedá hovoriť. Rodičmi už najmenej. Moja dcéra má 14 a chodí oblečená podobne. Tiež bola ako malá to cukríkové dievčatko. Jednu dobu v škôlke nosila len ružovú, fialovú a červenú a všade trblietky a flitre. Teraz chodí už dva roky prevažne v čiernej. Posledný rok nosí len tie široké rifle, najradšej má potrhané akoby ju napadol pes. K tomu vygajdané tričko hoci má aj krajšie a čo najväčšiu mikinu alebo hrubý sveter. Na nohy len Conversy alebo Vansy. Ona sa k tomu ešte aj maľuje na anime štýl a vlasy si zafarbila na ružovo. Proste hrôza. Včera išli so školou do opery a konečne sa obliekla normálne, mala sukňu a blúzku a normálne pekná baba z nej. Ja len dúfam, že po čase sa táto šialená móda zmení a začne sa obliekať krajšie. Ja som tolerantná, lebo som neznášala keď mi mama hovorila do obliekania, ale tejto móde fakt neviem prísť na chuť.

matabb73
14. apr 2023

@vikusjk aj moja fičí na K-pope a má olepenú polovicu izby. Viac som jej nedovolila, lebo by bola schopná nalepiť ich aj na strop. Dcéra bola pred asi dvomi týždňami na Anime show v Bratislave a to bol riadny zážitok pre ne.

kp7333
14. apr 2023

aj moja chodi v oversize veciach. hovorim si, ze stale lepsie ako sietkovane pancuchy, ultrakratke sortky a crop-topy. tiez som v puberte nosila len rifle, flanelove kosele, otcove svetre a oversize mikiny podla vzoru Kurta Cobaina. a vsetci, co sa obliekali inak mi vtedy prisli trapni.

jana_eyre_2
14. apr 2023

Úplne presne tak sa oblieka moja 14r neter.. ako dievčatko bola ružová bábika.. ako 10r začala nosiť veci po bratovi a už začínalo byť vidno ako meni štýl.. a teraz chodí v obrovských veciach, aj to má nejaký názov módy, len neviem aky.. nakupuje si sama v secondhandoch a síce sa mi to nepáči, musím uznať že vie svoje veci zladiť a hodiť ich do zaujímavého štýlu..

Myslím že máloktorá móda mladých sa bude páčiť ženám v strednom veku, pokiaľ to nie je móda z ich mladosti.. ale nejako si aj myslím že v takýchto veciach treba dieťa rešpektovať ako sa oblieka lebo tým chce ukázať samé seba podľa svojich predstáv a nechcela by som to meniť.. tak ako do tohoto môjho názoru spadá aj účes a podobne..
Ja mám tri deti a tieto záležitosti nechávam na nich.. väčšinu veci dedia, vyberajú si čo sa im páči a čo budú nosiť, chcem to tak robiť aj v budúcnosti.. 11 rsyn sa oblieka ako cyklista, 9r dcéra miluje čiernu a tak ma často čierne alebo tmavé oblečenie, čo nezabudne kritizovať svokra, a 6r zase dinosaury má aj na ponožkách.. keď budú starší, budem rešpektovať aj naďalej ich výber.. ja sa skôr zameriavam na to ako sa chovajú, to je premna najdôležitejšie..

mariska1989
14. apr 2023

Moja to isté mikina čo aj mne je veľká 🙈🙈 ale hej sa to páči .ta móda nebude u nich trvať večne je to puberta

simona92101
14. apr 2023

Nekupuj jej ty oblecenie,to co sa paci tebe sa jej vobec nemusi pacit.ja osobne som to neznasala,ked mi mama kupila veci,samozrejme vsetko ruzove,dievcenske..zober ju do obchodu,nech si sama vyberie.bohuzial,teraz je taky trend a moda,dievcata rastu,vacsina sa hanbi za svoje telo,schovavaju sa za volne oblecenie,alebo proste chcu byt cool.ziadna pubertacka ti nebude nosit copiky,ruzove svetriky atd. Pokial nechodi spinava potrhana a ako bezdomovec,nemas sa preco hanbit