icon

Sú dnešní 18 roční nespoľahliví a nepripravení na skutoční život?

20. mar 2022

Ahojte,

pisem radsej anonymne, pretoze Slovensko je male. 🙈

Svagor ma 18r a 16r dceru a potom este 2 mensie (12r a 6r). Co ma prekvapuje je, ked hovori, ze na dve starsie sa nemoze vobec spolahnut, ale vobec.

Ked idu s manzelkou niekam (velmi vynimocne terbars na vikend) bez deti, musi dat dve deti k jednym starkym a dve k druhym. Nie je ani mozne, aby aspon tie starsie ostali same doma. Svagor sa boji toho, ze si dcery ani nevsimnu, ze su vchodove dvere otvorene dokoran alebo ze budu piect kolac a zabudnu nan. Obe tieto veci sa uz stali (dokonca sa obavam, ze opakovane 😵).

Svagor hovori, ze to je problem celej generacie jeho dcer - ze tie deti nie su zodpovedne, spolahlive, ze vobec nie su pripravene "(pre)zit" v realnom svete, ze aj covid ich uplne zabrzdil..

Viem, ze tie priklady, ktore som uviedla su dost asi extremne, ale vidite aspon nieco podobne (nepripravenost na zivot/nezodpovednost) aj na vasich teenageroch?

Strana
z2
eeffka
20. mar 2022

Mam skoro 17r dceru a od cca jej 15tich ju nechavam riesit si veci, a pomaha nam starat sa o mladsiu dceru10r ako 3.ti dospely clen rodiny. Od 16.ma brigadu u mna v praci, nie zeby sme potrebovali ale aby sa naucila rezimu. Tie nesamostatne deti vychovavate vy rodicia tak neplacte nad generaciou 🤦‍♀️

luccija
20. mar 2022

Áno myslim si, že sú tak 5,7 r pozadu🙂cest výnimkám.Mozno je pravda taká, že švagor sa boji ich nechať samé doma, tak radšej to takto povie.Ale celkovo si myslím, že veľa dospelých detí býva dlho doma a študujú pomaly do 30 tky a tým sa z nich robia dlho deti.Ved dnešné deti si ani chlieb nemôžu odrezať, lebo sa bojíme, že sa porezu, ze sa zaspinia, že že ....kde by sa moja mama učila so mnou na prijímačky ako sa učím ja s dcérou🙂robíme chyby, život je iný dbá sa viac na niektoré veci.

mikadooo
20. mar 2022

Dcéra má vo svojej triede štyroch spolužiakov, ktorí prídu domov zo školy okolo jednej a sú sami doma do nejakej piatej, kým príde prvý rodič z roboty, alebo zo škôlky s mladším súrodencom. Bavíme sa o veku 10-11 ročných detí, ktoré v pohode zvládnu byť doma samé 3-4 hodiny a nepočula som nejaké hrozné ponosy. Čiže tiež vidím problém skôr vo výchove dotyčných dcér, ako v celej generácii.

eeffka
20. mar 2022

@mikadooo presne moja 10r pride o 1 ide von,porobi si ulohy, nejake biedne jedlo a gazduje sama kym prideme o 5.

nykkushka
20. mar 2022

Ja budem reagovať len na tvoj komentár - keď sme boli my v ich veku, vychovávali nás všetci.... - áno, v tej dobe mali učitelia, predavačky alebo hocikto "dôležitý" iné postavenie v spoločnosti, teraz žiaľ nemôže učiteľka, vychovávateľka a pod nič, lebo všetko prídu riešiť preemotivovani rodičia (česť výnimkam, nehadzem všetkých do jedného vreca) a dieťa môže niekoho aj zabiť, na vine budú všetci len nie dieťa. Takže áno, je to podľa mňa (ne)výchovou v rodinách aké sú deti, pretože nie všetky sú také, a tie majú asi iných rodičov 🤷‍♀️.

h2
21. mar 2022

Švagor robí veľkú chybu, že dáva deti k starým rodičom, keď idú so ženou preč. Veď 18-ročná je dospelá! Mal by im prejaviť dôveru a nechať to na nich. Takto budú nesamostatné aj naďalej. Keď som mala 18, odišla som bývať sama. Keď som mala 14, moja mama sa chodila na striedačku starať o svoju mamu (každý druhý mesiac bola preč). Domácnosť sme museli so sestrou (o rok staršia) a s otcom zvládnuť sami. Varenie bolo z 90% na mne, vtedy som sa naučila najviac. Netreba deti prehnane chrániť, treba im dôverovať a oni, keď budú musieť, tak to zvládnu.

elizabet173
21. mar 2022

ešte by som dodala, že to nesúvisí s dnešnou dobou, ale so spôsobom života v rodine a výchovou, čiastočne aj s povahou. Máme kamaráta, s ktorým sme kedysi chodili lyžovať, dnes má vyše 50 rokov, ale číra katastrofa. Chodili sme tri rodiny a jeho sme mali ako ďalšie dieťa.

bennn
22. mar 2022

Je to individualne. Zaleži od inteligencie človeka, alebo od toho, či skončí strednú a ide pracovať, alebo ide na vysokú atď atď. Aké má priority, či si užíva život alkoholom, a inými zlozvykmi alebo nie...

lujza123
23. mar 2022

To je výchovou aj celkovým nastavením rodičov ktorý si odmietajú pripustiť ze raz z ich deti budú dospelý ľudia.

Ináč mne už pár krát zhorel koláč, kým som sa naučila piecť, aj som nechala pootvorené vchodové dvere, aj kľúče zvonka v dveroch, v bránke.
To sú normálne veci ktoré sa občas stanú hocikomu

acrobaleno
23. mar 2022

Ako ktoré. Niektoré si môžu dovoliť ostať dlhšie deťmi bez nejakých väčší starostí a povinností a niektoré nie. A hlavne ako si ich vychováš.

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
seblicek
23. mar 2022

@jahoda_12 áno akurát som to chcela napísať, že by som všetky do jedného vreca proste nehádzala. Celkovo je doba iná ako keď sme mali my 18

nika1971
31. mar 2022

@elizabet173 aj my mame takeho kamarata...

juma2
31. mar 2022

nehadzala by som celu generaciu do jedneho vreca. hlavna je vychova a od nej sa potom vela toho odrazi

ivett1
6. apr 2022

To o čom píšeš, je dané výchovou...mám 14 a 16 ročné deti...

heln
6. apr 2022

ja si myslim, ze dnesne deti su uplne rovnake ako deti predtym, len vyrastaju v inych podmienkach.

ked som mala 18 po strednej (teraz mam po 40ke), tak som sla s mamou do personalnej agentury, obe sme si hladali pracu a personalista sa ma spytal na silne stranky, povedala som, ze som zodpovedna, moja mama sa zacala strasne smiat, lebo ona ma teda za zodpovednu nepovazovala.

Strana
z2