Syn chce ísť na internát

28. feb 2022

Prišlo k tomu čoho som sa obávala.Syn si vybral školu v Ba bude dávať prihlášku, ale aj na gymnázium v našom meste, ale očarilo ho škola v Ba kde by išiel radšej.
Ako mama som s tým vôbec nerátala mysleli sme si, že si vyberie zo škôl v okolí, ale spolužiak chce ísť tiež na tú jednu a zrazu s ním nie je reč už sa vidí v Ba ruka hore, internát, budeme chodiť do Mekacu a po obchodoch.Najprv som to brala jedným uchom dnu, že ho to prejde.Nech to vyznie, že som uzkostliva, stíhačka a pod ja s tým nesúhlasím a neviem sa zmieriť, že bude doma len cez víkend, že si bude niekde na internáte variť, žiť v takom prostredí, že tu doma sa venoval športu, má kamarátov, rodinu....učí sa výborne ešte ako tak by som mala nádej, že

autor
28. feb 2022

Ho neprijmú, ale myslím, že prijímačky spraví a na ten odbor a školu sa nehlási až tak veľa detí.Vobec s tým nesúhlasím a už 2 noc neviem spať.Ako ste prijali, keď deti odišli z domu?Ja nie som na to pripravená.Muz je radšej ticho, ale vidím, že ho to trápi možno viac ako mňa.Synovi ani tak nejde podľa mňa o školu ako to, že by išiel s kamarátom a užíval si.Na internáte nie sú raňajky, večere iba obedy neviem asi som šialená, ale som nevychovala dieťa, aby sa ťahal s taškami špinavého prádla a žul po večeroch bagetu či cestoviny s kečupom.

0silvia0
28. feb 2022

No moj vydrzal na internate tyzden, vobec mu to tam nesadlo. Pobalil sa a prisiel domov a radsej do skoly 4 roky dochadzal. A to som ho vobec neodhadla, myslela som, ze si internat uzije.
A neprezivala som ten odchod tak ako ty s asociaciami na zutie bagety😉

pribinak
28. feb 2022

Tiež som šla v 15tich na internát, čo ja viem? Normálne som spravila školu a neubudlo zo mna.

lentajeho
28. feb 2022

Podľa mňa nič zle na tom nie je, ale chápem že ste na neho zvyknutá že je stále doma pri vás a teraz by mal ísť niekde na internát a budete ho vidieť len víkend, ale na to by ste si časom zvykli. Môj brat chodí na internát z NMNV do Liptovského Mikuláša a sestra z NMNV do Modry chodia už druhý rok a nesťažujú sa. Nech ide na takú školu čo ho bude hlavne baviť.

kaja01
28. feb 2022

Pravdu, bola som rada, že dcéra odišla na internát. Búrlivá puberta a bolo doma dosť dusno. Minulý rok školu skončila, ukľudnila sa. Učila sa dobre, zmaturovala vynikajúco, na školu sa ďalej dostala. Určite neviem o všetkom čo na internáte robili, ale policajti mi nevolali, riaditeľ školy mi nevolal, z internátu mi nevolali. Prežili sme to v zdraví obidve.

nika3136
28. feb 2022

Ano, si uzkostliva stihacka

kitycat
28. feb 2022

Uz toho syna odstrihni od neviditelnej pupocnej snury. Kolki byvali na internátoch a ich rodicia to zvladli

tafita
28. feb 2022

Ide na stredoskolsky internat, dobre chapem?
Lebo tam nie je az taka,, ruka hore". Prvaci maju vychadzky cca do 19.00 +-, povolenie si musia pytat od vychovavatela. Su pod dozorom 24/5. Este aj varit si bude iba pod dozorom dospeleho.
Da sa aj tam vselico povymyslat, ale stale su to stredoskolaci, ktori nie su plnoleti.

cosmic_origin
1. mar 2022

Môj otec pracuje na stredoškolskom internáte. Normálne si tam väčšina žiakov varí jedlo, buď každý sám, prípadne ak sa dohodnú, jeden navarí viacerým. Takže aspoň sa naučí variť. Prípadne si môže zohriať zabalené jedlo z domu. Prádlo si kľude môžu vyprať, stačí len povedať vychovávateľovi. Kontroluje sa večierka, robia sa počas dňa náhodné kontroly, že či tam niekto nerobí blbosti, ktoré nemá. Robia sa hygienické kontroly izieb. Pokiaľ je slušne vychovaný, z internátom by nemal byť problém.

dadka128
1. mar 2022

Nechaj ho, nech ide, nech si vyberie školu akú chce, aká ho baví, čo by mal z gymplu? Tam nemáš konkrétne vzdelanie... Čo sa týka peňazí, môže si tam nájsť robotu, len aby sa neflakal, a nemíňal peniaze, aby sa naučil, že si treba šetriť, vážiť, atď... Ešte nevie, čo to všetko obnáša. Teraz sa teší, realita je iná. Uvidíš,, koľko tam vydrží, hlavne mu nebran študovať, to co by ho bavilo.

elizabet173
1. mar 2022

ja som išla na internát v 14, môj syn v 15. Nie je to len ruka hore a behanie po obchodoch, ale aj väčšia zodpovednosť a schopnosť postarať sa sám o seba. Veď hádam vieš, ako si ho vychovala, prečo mu nedôveruješ? Treba sa s ním veľa rozprávať a nie dve noci nespať. Povedať mu, že mu veríš a spoliehaš sa na to, že bude mať dobré študijné výsledky stále. Ináč na stredoškolskom internáte to nefunguje ako na vysokoškolskom, sú tam určité pravidlá, nemôže sa flákať po meste do 21,00 len tak.

vanda323
1. mar 2022

@tafita Prváci do 19:00…? Nooo ja som bola tiež na internáte a bolo to do 22:00..... Aj v prvom ročníku

mauduska
1. mar 2022

@vanda323 že ste ako 15 roční mohli behať po vonku do 10tej večer? aj na intráku mojej školy museli byť prváci nazad o 19:00, večierka 22:00 a ešte ich aj dozorovali, či sa učia v predpísanom čase a pod.

vanda323
1. mar 2022

@mauduska Tak ja neviem, ale mňa nikto nedozoroval, ešte aj poza školu som veľa krát ostala na intraku a nikto si to ani poriadne nevšimol....takže asi tak pre mňa bol internát hrôza.....mamka má potom vzala preč šlo to somnou dole vodou aj prospech sa mi zmenil keď.som.dochadzala bolo potom všetko oka

rajskejablko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikazuko
1. mar 2022

Ja som toto rovno zatrhla ešte keď bola dcéra mala,že určite by som ju v 15. nepustila na internát. Na výšku áno. V našom meste je dobrý výber škôl. Ale máme už vyriešené,chodí na 8 ročne gymnázium 🤷

jana_eyre_2
1. mar 2022

Ja nemám ešte také veľké deti, ale chápem ta v jednom - tiež mám povahu, že sa obavám vždy nepoznaného..

keby som popustila uzdu svojej blbej bojazlivej povahe, tak ja som helikopterova mama ako vyšitá.. ALE uvedomujem si že to NIE je dobré a tak si na veľa veci zvykám.so sebazaprením, v sebe dusím obavy a von to nedávam.. aby mali deti potrebnú voľnosť.. a vždy to nakoniec dopadne tak, že si na všetko zvyknem a deti to.zvladnu..

Dám taký príklad.. keď bol prvý syn maličký a dostal bicykel.. nevedela som si ani vo sne predstaviť akoby mohol chodiť bicyklovat sám a bezomna.. strašne som sa bála, predstavovala si čo všetko sa môže stať.. postupom času som si úplne zvykla na to, že bicykluje stále ďalej a stále viac sám.. dnes má 10 a bicykel je jeho najväčšia vášeň.. bicykluje sa rád a ja už pradávno nebeham za ním, dokonca uz dá pozor pri bicyklovaní aj na 5r brata keď treba.. toto je iba ilustrácia..

ale mama si nakoniec zvykne.. zvykne si na to, že sa zrazu bude chodiť kúpať s kamarátmi.. (toto je moja ďalšia vnutorna obava)

To že ide tvoj syn na internát je nová situácia, vieš že mu musíš dať možnosť vyskúšať si to.. keď príde nová situácia človek sa boji, predstavuje si nepredstaviteľné a najhoršie scenáre, ale časom si na všetko zvykne a stane sa to bežnou praxou, prestanes sa vnútorne báť.. určite si ho vychovávala najlepšie ako si vedela a teraz už musíš len zatnut zuby.. na stredoškolskom internáte sú také postupy, že deti nemajú nekonečnu voľnosť, ale naučia sa väčšej samostatnosti.. pre rodiča je podľa mňa vnútorne ťažké dieťa pustiť, ale vie ze to musí urobiť.. a možno nakoniec sám zistí že to nie je také ľahké ako si myslel a ostane znova doma..

Chápem ta, že sa bojíš, to banie sa o deti pokladám za najťažšiu časť rodičovstva.. ale tak to je, musíme im dať voľnosť aby sa naučili žiť.. to zvládneš a on tiež 🙂

misenka3
1. mar 2022

Moja dcéra už rok sníva ako pôjde na internát. Mne a mužovi vlasy dupkom stoja . Dievča 15 ročne z malej dediny a hneď do hlavného mesta🤦‍♀️. Ale nás to čaká o rok. Najprv ,si ona vysnívala, že však nejaký byt(nekradneme-nereálne 🙃),tak ju manžel hneď uzemnil, že buď internát alebo denne dochádzať. Ale keď mu vravel kolega,čo všetko sa na tých internátoch robí(hlavne vysokoskolskych), tak mi manžel zahlásil,radšej nech dochádza. Som sama zvedavá. Ja sa o tom s ňou stále bavím,vysvetľujem. Na jednej strane samostatnosť. Na druhej do akého kolektívu sa dostane. Sama viem,že v 15, sa človek hľadá. Nie je to len o výchove z domu. Je to aj o povahe. No uvidíme,či ju vôbec vezmú na školu. Hovorím si ,že je to v Božích rukách.

andreatytler
1. mar 2022

Asi si necakala ze by idisiel z domu tak skoro. Asi si cakala ze sa to udeje ked bude mat 18 a pojde but na vysku alebo pracovat. Tiez by som bola zaskocena. Ale neviem ci zakazovanie alebo odhovaranie pomoze. Vela mamiciek place ked deti odchadzaju z domu. Asi sa s tym len budes musiet vyrovnat.
Skus si predstavit ze to nie je tvoj syn ale napriklad synovec. Urcite by si sa pozrela na celu situaciu viac s rozumom a odstupom. Je chlapec dozrety na taku samostatnost? Prospeje mu ak sa bude o seba starat? Bude to pre neho uztocna zivotna skusenost? Prospeje mu ak mu budem viac verit? Je to dobra skola a bola by to dobra invesicia do jeho buducnosti? Ako by si na tieto otazky odpovedala ak by islo o tvojho synovca?

limetka69
1. mar 2022

Nie cosi..... Nepust ho nikam, nahodou by sa z neho este vyklul sebestacny chlap. 😃

danica2711
1. mar 2022

no najviac ma zarazilo, že "som nevychovala dieťa, aby sa ťahal s taškami špinavého prádla a žul po večeroch bagetu či cestoviny s kečupom" - to čo je?! Ty vychovávaš dieťa, aby doma jedlo teplé večere, či čo? Ja vychovávam deti, aby z nich boli dobrí ľudia, to nie je o špinavom prádle! Chce ísť na školu, čo ho baví, zjavne si od kotkodákajúcej matky chce oddýchnuť na internáte, tak mu umožni vyštudovať to, čo ho baví a naučiť sa samostatnosti! A čo sa týka tých voľnočasových aktivít, ktorá ťa tak desia, tak tie mu jednak značne okrešú vychovávatelia na internáte a jednak skús trošku dôverovať svojej výchove, že mladý síce trošku zablbne, ale nepôjde cez čiaru

tessa04
1. mar 2022

Z pozicie rodica ti neporadim, ale pracujem na stredoskolskom internate a poviem ti, ze zas taka ruka hore to nie je. Ak mas pochybnosti, zavolaj si na konkretny internat a poinformuj sa ako to tam funguje, pripadne rezim a skolsky poriadok ma zverejneny kazdy internat na svojej stranke. Su internaty, kde su aj ranajky aj vecere, ale vies co, kopec deti aj tak radsej zuje tu bagetu alebo mekac a ohrnaju nosom nad jedlom z kuchyne..Ja mam dieta este male, ale pokojne by som ho na internat dala. Podla mna sa tam dieta nauci samostatnosti, zodpovednosti, vela veci si musi vyriesit samo. Vela kamaratov si najde aj tam. Na internate je aj vychovno-vzdelavacia cinnost, cize program pre decka je kazdy den. Prvak do 21,00 vonku u nas nehrozi, funguje system priepustky, bez nej max do 17,30 vonku. Nerob si z toho zbytocneho strasiaka, skus mu trocha doverovat. Mozno mu to prospeje a bude tam spokojny a mozno pride po tyzdni s kufrom spinaveho pradla a povie, ze stacilo😄

autor
1. mar 2022

@tessa04 pozerali sme deň otvorených dverí nemajú večere ani raňajky.Este je internát blízko ostatných robotníckych ubytovni a v takej vykricanej časti drogy, prostitútky
Máte pravdu vo veľa veciach, ale ak by išlo o Vaše dieťa rétorika by sa zmenila.Ano ide mi o to, aby si nezhoršil znamky, ide mi o to, že 5 r sme chodili každú nedeľu na zápasy je dobrý v športe čo robí a teraz to chce hodiť za hlavu.Jeho spolužiak vyrastá ako samorast je z rozvratenej rodiny a mama je rada, že večer príde z práce, ale učí sa dobre.My sme iná rodina ozaj si neviem predstaviť, že mu o 14 skončí škola a čo tam bude celé dni robiť.Na dochádzanie to nemá ďaleko dievčatá beriem si Vase slová k srdcu, ale ja s internátom nesúhlasím nech dochádza.Celkovo som rozhorčená prečo internát neponúka za tie peniaze aj večere.Urcite, že hra psychicky rolu, že prichádzame o syna a rozprestiera krídla cez koronu si kúpil psa chodil s ním na cvicak.Z jeho hlavy ten internát nie je a to ma mrzí najviac, ak by tam chcel ísť sám nedbam.Som rozhodnutá v tomto ho nepodporiť.

autor
1. mar 2022

@jana_eyre_2 myslím, že si ma najviac pochopila ďakujem.Ten internát nemá pre nás žiadne plus iba financie navyše.Je to vec s ktorou som vôbec nerátala a nahovoril ho spolužiak, ktorý žije internátnym spôsobom od 10 r.Radsej budem uzkostliva a v očiach iných nenormálna, ale nesúhlasím s tým.Okrem toho je syn celiatik a s tým veľa problémov spojených so stravou.

kvetinka75
1. mar 2022

ty brďo, že nevychovala som syna aby jedol špagety s kečupom.
Chudák chlapec, ten musí mať zábavný život.

evkamotka
1. mar 2022

Ak s tym nesuhlasite, jednoducho mu tam nedate prihlasku a oznamitw, ze smola. Moze ist na intrak do ba v 19ke o styri roky na vysku, ak bude velmi chciet. Gymnazium nie je ziadna specialna skola, ktora by inde nebola. Na osamostatnovanie je dost priestoru aj doma a neskor na vyske mimo domu
Zla lokalita intraku (drogy, pajzle a spol), pre vas vela peňazí navyse kvoli skole, aka je aj v blizkosti bydliska a obzvlast synove pohnutky, preco tam chce ist. Cele zle. Nepoviem, ak by slo o to, ze ma syn vysoke ciele a skola je toho druhu jedina na sk atd atd. Ale kvoli mekacu sa trepat na gympel do bratislavy a robit rodicom velke vydavky navyse? Ani nahodou

kvetinka75
1. mar 2022

@danica2711 presne to isté aj mňa napadlo. Len dúfam, že chlapec stojí nohami pevne na zemi a nemyslí si o sebe, že je niečo vaic ako tí ostatní, ktorí možno nemali šťastie na úplnú rodinu

autor
1. mar 2022

@evkamotka to nie je gymnázium kde chce ist, ale chemická škola kde stoja na zastávke štetky a v okolí robotníci zo Slovnaftu
@kvetinka75 čítala si, že je celiatik?nestarám sa o stravu, aby jedol špagety to je fakt

autor
1. mar 2022

@limetka69 či budeš taká nad vecou o 10 r, keď Ti to syn povie

abbey1
1. mar 2022

Dcéra išla v 16 na internatnu školu do Dánska. Obrovská sloboda, vychádzky neobmedzené. Iba na pobyt mimo cez noc bol potrebný súhlas rodiča. Vybavenie fantastické. Ale každý si pral sám, raňajky, obedy, večere švédske stoly, ale študenti mali služby a aktívne pomahali c kuchyni a zabezpečovali komplet servirovanie a upratovanie po jedle. Neubudlo z nej, ešte si pobyt predlzila. Zmaturovala na samé jednotky. Neotehotnela, nikto ju neprepadol,....
Ja som hyperprotektivna matka, ale zastávam názor, že ak som dieta dobre vychovala, musím mu veriť.
Ano, mama sa vždy bude báť o svoje dieťa. Avšak musíme ich dokázať pustiť, keď ten správny čas príde.