Synovi ide matematika, ale nejde mu slovenský jazyk
Akú strednú školu vybrať synovi ktorému ide matematika ale nejde slovenský jazyk? Diktáty píše na 3,4 z literatúry tak 2ky, ale priemer mu kazia diktáty.
7 ročník
Nema dysporuchu? Neviem presny nazov. Mala som takého spoluziaka.
Nejakú,kde sa slovenčina neberie tak vážne.Technicka,elektrotechnická,škola,kde sa učia remeslá.
U nás je to rovnako. Šiel na 4 ročný mechanik elektrotechnik. Odbor ho baví, na praxi patrí medzi troch najlepších.
matematika je aj na gymnáziu. a celkom slušná. môže dokonca aj z tohto predmetu maturovať.
fyzika, chémia ? lebo ak aj tieto predmety zvláda tak potom gymn.
porozmýšľaj - stavebná škola.
Na aku len chces, ako ucitelka na SŠ, ktora presla roznymi skolami odporucam nezameriavat sa na priemery znamok. Znamkovanie je casto velmi subjektivne.
Ucim SJ a na strednej uz diktaty nepiseme vôbec. Iba ako trening. Pisu sa ale slohy, kde znamkujem aj pravopis.
Ked nepise dobre diktaty moze to znamenat aj dysgrafiu, dyslexiu alebo aj to, ze nestiha pisat, ked ucitelka diktuje (napr. problemy s pozornostou).
Ryba dobre pláva ale nevie vyšplhať na strom. 🤷🏼♀️
matematika je aj na gymnáziu. a celkom slušná. môže dokonca aj z tohto predmetu maturovať.
fyzika, chémia ? lebo ak aj tieto predmety zvláda tak potom gymn.
porozmýšľaj - stavebná škola.
@deti95060810 na gymnázium s 3,4 z diktatov by som dieťa nedávala, tam na slovenčine veľmi baziruju, skôr nejaká technická škola
@deti95060810 na gymnázium s 3,4 z diktatov by som dieťa nedávala, tam na slovenčine veľmi baziruju, skôr nejaká technická škola
@janickacrazy a ja som take dieta na gympel dala. Bilingvalny. A ano, nosi z diktatov patorky. A?
syna mi zdiagnostikovali az teraz, ma dysortografiu - to je presne ta dys, kedy sice vies teoreticky gramaticke pravidla, ale pises aj tak I a Y uplne nahodne ;)
ak mu idu prirodovedne predmety - mat, fyz, che, bio --- pohladaj si take gymnazium v okoli. Lebo teda nie je gymnazium a gymnazium ---- dieta s orientaciu na matematiku bude na humanitne zameranom trpiet.
Na aku len chces, ako ucitelka na SŠ, ktora presla roznymi skolami odporucam nezameriavat sa na priemery znamok. Znamkovanie je casto velmi subjektivne.
Ucim SJ a na strednej uz diktaty nepiseme vôbec. Iba ako trening. Pisu sa ale slohy, kde znamkujem aj pravopis.
Ked nepise dobre diktaty moze to znamenat aj dysgrafiu, dyslexiu alebo aj to, ze nestiha pisat, ked ucitelka diktuje (napr. problemy s pozornostou).
@scorpionflower1 iba doplnim pre maminu dysortografiu, s tym sa stretavam velmi casto pri zlych znamkach z diktatov
Pokiaľ nejde iba gramatika, ale literatúra, vyjadrovanie, slohy, atď je v poriadku, nič by som si z toho nerobila. Akákoľvek SŠ pripadá v úvahu
@janickacrazy nie všade na gympli baziruju diktáty. A noačo. A tie priemery známok mi lezie na nervy. Pokiaľ by aj mal na gympli 3 zo SJ kvôli diktátom, absolútne neriešim, ale każdy ináč
Ďakujem za odpovede, syn bol vyšetrený v poradenskom centre a špeciálna pedagogička a zároveň aj psychológ nenašli žiadnu dg,dys. Inteligencia pásmo nadpriemer,performačná zložka tiež nadpriemer
@janickacrazy a ja som take dieta na gympel dala. Bilingvalny. A ano, nosi z diktatov patorky. A?
syna mi zdiagnostikovali az teraz, ma dysortografiu - to je presne ta dys, kedy sice vies teoreticky gramaticke pravidla, ale pises aj tak I a Y uplne nahodne ;)
ak mu idu prirodovedne predmety - mat, fyz, che, bio --- pohladaj si take gymnazium v okoli. Lebo teda nie je gymnazium a gymnazium ---- dieta s orientaciu na matematiku bude na humanitne zameranom trpiet.
@kaktusik007 fyz a chem úplne bezproblémov
@kaktusik007 no u nás na gympli to bol masaker, čo sa týka slovenčiny, aj tí, čo mali na ZŠ samé 1 mali čo robiť, aby mali aspoň 2 na vysvedčení, no teraz možno berú už aj horších žiakov, neviem, môj syn tiež mu išli technické predmety, dali sme na elektrotechnickú priemyslovku a veľmi dobre sme urobili. Kamoška dala na gympel také dieťa a hneď v 1. triede prepadol, veľmi sa tam trápil a potom prestúpil na priemyslovku a tam bol veľmi spokojný a úplne sa tam našiel v tých odborných predmetoch, aj súťaže povyhraval.
- rovnako môj syn, teraz ho vzali na techniku - informatiku. Pravopis des - aj v sj, aj v anj. Matika ho tak nebaví, ale má 1 alebo 2. Chémiu a biologiu mal celkom rád. Fyzika topka. Učil sa z počutia. Keď bol šiestak, pamatám si, že sa mi doma rozplakal, že sa ešte na ZS nebudu učit teoriu relativity 😲 Pamätám si, ako som s ním cestovala večer busom mestom a on hľadel vonku a zrazu sa ku mne otočil a pýtal sa ma či už o svetle bolo objavené všetko. Lebo svetlo je vraj zaujímavé. To mal cca 10 rokov. Na fyzike sa hlásil každú hodinu odpovedať a keďže je ukecaný a tak trochu divný v tomto, tak často zašiel s učiteľom aj hlbšie ako téma vyžadovala. Ale pravopis - diktát takmer vždy 5. On je schopný napísať aj "fylypíni" na geografii 🙂 Na iných predmetoch poznámky nebolo možné prečítať, teda pokiaľ vyslovene nemusí, nepíše. Pre mňa bolo písanie diktátov ako dýchanie. Človek to robí akosi prirodzene. Bolo pre mňa obrovským prekvapením, že preňho to prirodzené nebolo. Trvalo mi pár rokov, kým som to úplne prijala. Boli sme aj v CPP, ale nevyslo mu žiadne dys - lebo má výbornú sluchovú pamäť. Povedali, že kde má ubraté, tak na inom mieste pridané. Po anglicky rozpráva plynule, bez problémov s native speakers, ale písať nevie - netuší či sa píše I ware t-shirts alebo wear alebo where. Zvládol by gympel, ale rozhodli sme sa, že bude lepšie, keď sa sústredí na to, v čom je dobrý.
Na kazdej skole su prijimacky z oboch predmetov. Ak sa chce dostat na slusnu skolu, zaujem je obrovsky jedine doucko a intenzivne
Na kazdej skole su prijimacky z oboch predmetov. Ak sa chce dostat na slusnu skolu, zaujem je obrovsky jedine doucko a intenzivne
@mircalla - moj nemala doucko. Normalne gramosku zvladol, literaturu tiez. Pokial tam vyslovene nebola pravopisna zlozka, daval to Bez problemov.
Ináč je to zaujímavé. Mne gramatika nič nerobila, to bez rozmýšľania som písala dobre. Ale keď ten vtip - očy, a videla som u môjho decka ušy. Tak som mala dosť. Ja furt kričím, že to je z necitania kníh. Ale asi zrejme nie
@janickacrazy nie všade na gympli baziruju diktáty. A noačo. A tie priemery známok mi lezie na nervy. Pokiaľ by aj mal na gympli 3 zo SJ kvôli diktátom, absolútne neriešim, ale każdy ináč
@malary u nás sa na gymn vôbec nepíšu diktáty. Myslela som, že to už nikde 😲
@mircalla - moj nemala doucko. Normalne gramosku zvladol, literaturu tiez. Pokial tam vyslovene nebola pravopisna zlozka, daval to Bez problemov.
@dahra A na aku skolu siel? Nakolko na vacsinu bratislavskych gymplov beru kazdeho piateho v tom lepsom pripade....U nas mali doucko vsetci, aj jednotkari
k tomu ze nediagnostikovali dys ---- deti s vyssim intelektom si prave dysky vedia kompenzovat --- u nas v cpp ked mu testy robila vedela uz ze syn je vyrazny nadpriemer, takze tie testy postavila trosku inak ---- a bola vyslovene zamerana na dysortografiu. takze to ze to v cpp nevyslo, ma ani neprekvapuje, ked vysiel nadpriemer
Tiež to mame doma podobne. Prosto slovenčina je trapenie. Odporúčam doučovanie, nám viac praxe pomohlo. A hlavne si vyšplhal známky na vysvedčení, ktoré išli na priemer k prijimackam na strednú školu.
@dahra Tak v Bratislave prihlasenych 600 deti na gympel a beru 60 asi tak. Doucko mal kazdy, aj naj ziaci, to nejde o zvladnutie uciva, ale o co najlepsi vysledok. Takze ano, v BA doucko treba.
@mircalla prosím vás aké doučovanie pre deti by ste odporučili ? je toho toľko na trhu avšetko strašne drahé, tak ak mám dať také peniaze, potrebujem vedieť či sa to oplatí.dakujem
@anonym_autor Maturita je síce aj zo SJL,ale na strednej škole technického zamerania by s dobrou matematikou uspel lepšie ako napr.na gympli

Zase nadpis uplne od veci . Chcela som napisat ze nikomu nejde vsetko... Ale ked hladas pre nejo strednu školu to je úplne iná pesnicka.. mozno skola viac zamerana na matematku...ja som az skoro na poslednú chvilu si vybrala školu.😄😃