icon

Takmer 13 ročný syn stratil záujem o predtým milovaný futbal

20erika07
6. aug 2020

Ahojte maminy pubertiakov. Chcem sa opýtať, či stratili v tejto vývojovej fáze vaše 13r deti (najmä chalani) záujem o to čo doslova žrali? Neberie mi to rozum, futbal hrá 5rokov ,zlepšuje sa z roka na rok, je to aj dosť vidiet aj ho chvália, ale on začal s tým, že jeho to už nebaví, hlavne že na zápasy nechce chodiť, neverí si. Prestúpil k starším tak ma asi pocit , že nie je dostatočne dobrý, asi sa porovnáva.
Ja ho samozrejme podporujem, stále mu vravím, ze ake ma pokroky, nikto sa nenarodil s tym ze vedel hned vrcholovo sportovat, ze ake je krasne sledovat ten postup a rast, ze moze byt na seba len pyšný, nato kolko makal a je to aj vidiet.
Nic ine ho tiez nebaví takze pohyb musi mat, vzdy snival ako bude hrat tam a tam a aky bude slavny futbalista. Neviem ako na neho dalej. Každopádne chodit musi, nebude cele dni skučať ako sa nudi a ako nechce nic s nami robit atd atd, ale zatial som mu to vsetko len v dobrom duchu hovorila, nechcela by som mu to dat prikazom aby sa mu to este viac nezhnusilo.
Ma rad aj bickovanie, alebo len tak s chalanmi von 3x do roka, asi lebo vsetci kamosi budu radsej za mobilom a pc ako niekde spolu ist tak velakrat nema ani s kym ist von co ma mrzi este viac ... taka doba cudna :-/ ked si predstavím nase akcne a zive detstvo, spomienky zabavy skopačiny, nic z toho on nezazije asi lebo nema s kym :-/

snopkulka
6. aug 2020

Akoby som čítala o našom synovi 🙂 Náš bude mať 10 rokov, kope do lopty od 2 rokov, hráva za mesto, futbal miloval.... pred koronou prišla "kríza" a tiež úplná apatia voči futbalu. Taktiež sme pred rokom riešili presun k starším, aby ho ťahali... neviem či to nastalo potom, alebo kde bol problém.... V každom prípade.... Riešime situáciu s predsedom klubu, ktorý je zároveň túto nadchádzajúcu sezónu aj jeho trénerom... Situáciu chápe... Uzavreli dohodu, že bude chodiť na začiatok aspoň 1x do týždňa na tréning, potom 2x, postupne 3x. Zápasy by bol rád, keby sa aspoň občas pridal a hlavne pomohol družstvu mladších detí, s ktorými hrával pred rokom.... Takže skúšame, riešime to totiž aktuálne teraz, tieto dni 😉 Skúste pokec s trénerom, sú školení, majú skúsenosti, vedia poradiť.... Bola by to veru škoda, hlavne, keď je šikovný. Ak by si dal aj rok pauzu a potom by sa rozhodol pokračovať, ten rok mu bude veľmi chýbať a už chalanov nemusí dobehnúť.... Len sa o tom porozprávať otvorene spolu, všetci. Držím palce!!!

lucka_ke
6. aug 2020

moja spolužiačka na ZŠ chodila na plávanie neviem od koľkých rokov, snáď od škôlky, otec ju tlačil, celú školu chodila po súťažiach, ráno o 5 skákala do bazénaa odtiaľ do školy... majsterka Slovenska xkrát a potom na strednej s tým skončila, úplne
môže sa stať, že proste má toho dosť, že už nevládze... netlačila by som úplne, možno oddych a potom skúsiť znova, alebo iný šport

janinah
6. aug 2020

to sme zažili,preložili ho na hádzanej k starším chalanom a v ten moment ho to prestalo baviť,mal 13r.,chodil len preto,lebo som na tom trvala,že škoda nechať,lebo šport chlapci potrebujú a zvykneš si..nezvykol..dosť skoro na to vážnejšie ochorel s potrebou aspon 3mes. fyzického kludu a už s atam nevrátil...bude mať 15-násť,bicykel áno,máme tu dobré ihrisko,kde partia kamošov hrajú basket,začiatkom júla si ruku stihol zlomiť tam,tak prázdniny celkom o ničom,ale netlačím,som spokojná a nechávam ten voľný čas na ňom...teraz v korona voľne je to síce nicmoc,ale bude lepšie,dúfame obaja

20erika07
autor
6. aug 2020

@snopkulka
no cez tu koronu mu to este dost chybalo, nevedel sa dockat kedy uz budu tréningy ,jeho tie treningy bavia aj si mimo treningov chodi zakopat na ihrisko ale nechce chodit na zapasy, co predtym nebol problem, teraz idu mat prvy tento rok, a 2tyzdne pred iba vravi, ze ho to nebavi ist na zapas atd, a to minulu sezonu daval aj dost golov, bol so sebou spokojny, neviem najst dovod preco taky sek, ci to bude tym ze vidi tych starsich az su v niecom lepsi, az tak dopodrobna rozpitvat problem nechce, tak len mysliet si mozem.
Chystam sa s trenerom pohovorit, je aj predseda, vedie to tam, uvidim ci mi povie nieco viac az si vsimol nieco 🙂 tlacit ho nechcem jasne, ale tak nejak nenapadne trvať na tom chcem, lebo ak s tymto skonci, tu uz iny sport velmi nie je co by ho bavil, rozpravali sme sa o tom co by mohol ine robit, nevie samozrejme.
No a bez pohybu ho urcite nemozem nechat, nechcel aby bol ako ostatni chalani co poznam z ich triedy napr, dvaja s nim trenuju, ostatní nonstop pc mobil atd.,mam dost ked ho na tom vidim ked zrovna nema co robit iné :-/
Snazim sa ho pochopit nejak, ale zatial sa vzdy dostanem do stadia v rozhovore ze mu dam na vyber bud iny sport alebo futbal alebo dost obmedzeny mobil a moze skoncit so športom :-/
@lucka_ke
@janinah

sunny8
6. aug 2020

Nenutila by som .. keď nechce tak nechce

simsalabim
6. aug 2020

@20erika07 nenutila by som ho. Je to jeho zivot. Susedina dcera chodila tancovat, chodili na medzinarodne sutaze a vyhravali... v 14 povedala, ze uz nie. Nedala sa prehovorit.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
janka_266
6. aug 2020

Treba ho skúsiť nechať robiť niečo iné, keď ho futbal nebaví, ja som tak rok plávala, rok hrala volejbal, rok tenis, vždy niečo nové. Teraz dosť ficia movement pohybové školy, skúste pozrieť či niečo take nie je aj u vás. Tam sa venujú rôznym športovým prvkom. Možno tam by ho niečo oslovilo. 😊

komir63
6. aug 2020

@20erika07 Nezapadá do kolektívu starších spoluhráčov, prísny tréner. Dôvodov môže byť viac. Aj šikana v šatni.

andrejka1974
7. aug 2020

Urcite nenutit nech si vyberie co ho bavi

h2
7. aug 2020

@20erika07 Ahoj, môj syn je síce mladší, teraz bude mať 9 rokov (zajtra 😁), ale úplne presne toto u nás nastalo. Futbal hrá od 4 rokov. Teraz ku koncu augusta začína nová sezóna a ja sa chystám na pohovor k trénerovi s otázkou, či by mohol chodievať len na tréningy, ale na zápasy by nechodil. Ak to nebude možné, tak v takom prípade syn na futbal už chodiť nechce, čo by mi bolo ľúto, práve kvôli tomu pohybu. Tréningy ho bavia. Tak uvidíme... 🤷🏻‍♀️

iveta7677
7. aug 2020

@20erika07 moj syn tiez hral volakedy viac rokov.futbal a potom tiez cca v 14 rokoch prestal zo dna na den..

vejapa76
7. aug 2020

Môj je presne v jeho veku. Tiež teraz prestúpil k starším žiakom. Mal obavy z toho že bude najmladší, že starší chalani budú oveľa lepší hráči, že sa mu budú smiať alebo ako to nazvať - proste že nie je tak dobrý ako oni. Futbal ho moc baví a napriek tomu zvažoval že rok vynechá. Dosť často sme sa o tom bavili. Nakoniec sme to uzavreli s tým že skúsi a ak nebude chcieť pokračovať tak nebude. Rozhodnutie nechám na ňom.
No a všetky jeho obavy boli zbytočné. Najmladší nie je, partia super, žiadne posmešky, tréningy na vyššej úrovni ako u mladších žiakoch.

katym77
8. aug 2020

Môj hral futbal, teraz sme sa presťahovali a tiež ho chceme dať aspoň na dedinu hrať nech má pohyb a kamarátov. Ale okrem toho hrá aj na gitaru, tlačiť ho do ničoho nechcem.

20erika07
autor
8. aug 2020

Dakujem ženy za postrehy, stalo sa teraz ze ten prvý zapas v tomto roku na ktory nechcel ist, vyhrali a bol spokojny, zase ma motivaciu, takze do nejakeho prehrateho zapasu bude mat asi chut chodit.
Aj mi opisoval ako sa mu dobre hralo atd, takze mam zmiesane pocity, viem ze kazdemu sa paci vyhravat ale hra je aj o pouceni sa z prehry, a celkovo naucit sa aj prehrat a ak kvoli tomu by nechcel chodit tak vidim negativum aj v tom ze pre detský vyvoj je dolezite sa naučiť prijat aj nevydarene veci atd vsetko co s tym suvisi.
Tu velmi nema moznost ineho sportu jedine volejbal alebo florbal ale ani jedno mu nie je po chuti, a pohyb jednoducho musi byt, zas tam nemakaju ako v inych velkych mestach 🙂