Teenageri na lyžovačke bez dozoru
Ahojte, od akého veku ste pustili teenagerov samých na lyžovačku na Slovensku?
Myslím len tak na otočku bez spania.
Moji ma doma otravujú, ale nechcem ich pustiť, mám strach aj z toho, že seba zrania alebo nebodaj niekoho zrania. Starší má 17, mladší skoro 16.
Argumentujú mi, že vraj všetci tak chodia... Ale ja nikoho takého nepoznám. Ste tu také, čo pustite decká samé?
Pre mňa je lyžovačka rizikový šport a mám obrovský rešpekt. Sú vynikajúci lyžiari,, ale sami zatiaľ neboli. Ďakujem za odpovede.
nepustila by som
Nie v ziadnom pripade - hormony bez dozoru a este prip alkohol na svahu, katastrofa
@anonym_autor ja som chodila od 13-14r s kamoškami. Avšak jedna kamoška bývala kúsok pod svahom a aj rodičia medzi sebou sa poznali aspoň okrajovo - mali na seba tel.kontakt. Keby sa dačo náhodou stalo. A boli sme zodpovedné, nepila sme, nefajčili - na svahu
Pustili sme. Mladší skoro 17 bol s veľa kamarátmi autobusom na Stuhlecku
Niektoré by ste tie deti najradšej doma uviazali 🫣
Chodila som lyžovať cca od 13 s kamarátmi. Brat je mladší, tak ten ešte skôr s nami
Podla " typu" dieťaťa,kazdy si to svoje pozná.Pokial by tam napr.bola šanca,ze si vypije na svahu,tak nie,inak ano.Ale musela by som poznať šoféra,ak by ich niekto viezol.
Svoje by som pustila..ty musíš vedieť ako sú zodpovední za seba
My sme brali chalanov na stuhleck, tento rok ich chceme poslať autobusom. Poistenie majú a keby niečo, vieme rýchlo prísť. Pre mňa je lyžovačka tiež veľmi nebezpečný šport, ale držať doma ho nemôžem. Jedine, že pôjdem lyžovať tiež, ale to už kvôli kolenu nemôžem.
ja len ze pri zjazde ako ovplyvnite riziko? nehoda sa moze stat aj ked tam budete, ved nejdete tesne vedla neho. nedrzite ho za ruku a aj ked ste par metrov za nim, pred nim aj tak nehode nedokazete zabranit.
@anonym_autor Ježííííš, dnes je nejaký čudný svet. Keď som bol na strednej, tak sme v 4. ročníku boli pol triedy na lyžovačke (neviem, koľko dní to bolo, ale taký predĺžený víkend). A to sme mali 17, možno 3 z nás mali 18.
Ale pravdou je, že to bol riadny čurbes, keď sme boli bez dozoru.
A tiež keď som mal 17, tak som bol spolužiakovi na oslave 18-ky na chate a na druhý deň ráno som išiel na 3 dni do Budapešti s inou partiou (tiež 16 - 17 roční) na koncert nejakej kapely.
Dnes sú rodičia nejakí precitlivelí, ustráchaní a považujú adolescentov za nespvojprávnych. Syn, keď mal 17, nemal takéto obmedzenia.
A keď píšeš, že bez spania .... tak nechápem, že robíš takéto caviky. To dokedy ho chceš vodiť za ručičku? Mesiac pred 18-kou s ním pôjdeš do kina, aby nešiel sám?
nie nepustila, svah je v dnesnej dobe nebezpecny, premava sa na nom mnozstvo zaciatocnikov adrenalinovych "sportovcov" nikdy nevies co sa stane na svahu a potom si budes vycitat ze si pri nech nebola... hocikam inam asi ano ale na svag nie a nie nepoznam v okoli ziadnych rodicov ktory by neplnolete osoby pustil same a uz vobec nie ak by museli cestovat mimo. ine keby ste byvali v tatrach a cely zivot to mate omaknute deti su tam ako doma, ale nie na svah kde musia cestovat
nie nepustila, svah je v dnesnej dobe nebezpecny, premava sa na nom mnozstvo zaciatocnikov adrenalinovych "sportovcov" nikdy nevies co sa stane na svahu a potom si budes vycitat ze si pri nech nebola... hocikam inam asi ano ale na svag nie a nie nepoznam v okoli ziadnych rodicov ktory by neplnolete osoby pustil same a uz vobec nie ak by museli cestovat mimo. ine keby ste byvali v tatrach a cely zivot to mate omaknute deti su tam ako doma, ale nie na svah kde musia cestovat
@kacena4 Aký je rozdiel medzi tým, keď má 17,5 roka a 18 rokov? To už sa nebudeš báť ho pustiť? Alebo 18 ročnému sa už nič nemôže stať? A keď ho pustíš a niečo sa mu stane, to už si nebudeš vyčítať, že si ho pustila? Či potom sa už nemusí pýtať?
Nie v ziadnom pripade - hormony bez dozoru a este prip alkohol na svahu, katastrofa
@anonym_9c29f7 Jasné, každý 17 ročný sa v dolnej stanici lanovky poriadne opije a potom sa ide hore lyžovať.
@anonym_9c29f7 Jasné, každý 17 ročný sa v dolnej stanici lanovky poriadne opije a potom sa ide hore lyžovať.
@chrobak7 preto som tam pouzila slovko „prip“. Kludni hormon, chrobacik 😘
@anonym_9c29f7 Anomymne si hustá, čo?
@chrobak7 no lebo ty tu mas uvedene meno, priezvisko a komplet adresu 🤦♀️
@anonym_9c29f7 Ale v inej téme vieš, kto som. Ty v inej téme zase napíšeš anonymne a nikto nebude vedieť, že tu si bola oprsklá. Tam budeš zase len pekná.
@chrobak7 neboj, budem oprskla aj tam
Ďalšia téma, kde do 18 tky su deti nezodpovední pubertiaci, a ich rodičia predposerkani alibisti? A po 18 tich narodeninách sa zázračne z dietata stane zodpovedný jedinec a rodič im zázračne začne veriť a dôverovať?
Áno, svah je nebezpečný. Tak isto ako cesty, vlaky, autobusy, kuchyňa, alebo škola. Tak snáď máte tie deti veľmi pevne obalené v tej pukacej fólií.
A keď píšeš, že bez spania .... tak nechápem, že robíš takéto caviky. To dokedy ho chceš vodiť za ručičku? Mesiac pred 18-kou s ním pôjdeš do kina, aby nešiel sám?
@chrobak7 nie, nerobím caviky. Ale môj muž mal na lyžiach vážny úraz. Bol tam s bratom a tromi deckami. Zo svahu ho brala záchranka, nasledovali dve veľké operácie a 10 mesiacov liečenia. Keby bol sám len s deckami, to by bol pruser. Decká na svahu a on v nemocnici. Preto ten strach a rešpekt. Keby si ty mal malé decko, ktoré ti zrazí teenager, predpokladám, že prvá otázka by bola, kde ma rodičov. A my 200 km ďaleko. Preto ma zaujímajú reálne skúsenosti, kto púšťa decká a ako to je, aby som mohla argumentovať. Najskôr sa budem tváriť, aká som hrdinka a nebudem ich vodiť za ručičky a potom sa na mňa zvalí vlna kritiky, kde som bola, keby sa niečo stalo. Nerobím zo svojich deciek citlivky, ale lyžovanie je pre mňa brutál rizikový šport. Naša momentálna situácia je, že nemôžeme ísť celá rodina, tak hľadám alternatívy.
@anonym_autor pustila by som. 17 a 16 ročný sú takmer dospelý ľudia.
pokial je to bez spania, tak nech idu. rano tam, vecer naspat. k tomu ak by to bolo AT - prilba a poriadna poistka (my mame alpenverein).
dohodla by som sa s nimi tiez na 2x zaslani whatsapp. akoby kontrola.
akuratne treba ho upozornit na jednu vec, ak sa nieco stane (opije sa, zavini nehodu s inym lyziarom) ste stale zodpovední vy, ako rodicia. tak tam budete musiet prist.
predpokladam, ze si na svahu jedno pivo daju, lebo vsak lyzovacka.....
pokial je to bez spania, tak nech idu. rano tam, vecer naspat. k tomu ak by to bolo AT - prilba a poriadna poistka (my mame alpenverein).
dohodla by som sa s nimi tiez na 2x zaslani whatsapp. akoby kontrola.
akuratne treba ho upozornit na jednu vec, ak sa nieco stane (opije sa, zavini nehodu s inym lyziarom) ste stale zodpovední vy, ako rodicia. tak tam budete musiet prist.
predpokladam, ze si na svahu jedno pivo daju, lebo vsak lyzovacka.....
@lucik194 myslíš, že rakusaci naleju deckám?
@chrobak7 nie, nerobím caviky. Ale môj muž mal na lyžiach vážny úraz. Bol tam s bratom a tromi deckami. Zo svahu ho brala záchranka, nasledovali dve veľké operácie a 10 mesiacov liečenia. Keby bol sám len s deckami, to by bol pruser. Decká na svahu a on v nemocnici. Preto ten strach a rešpekt. Keby si ty mal malé decko, ktoré ti zrazí teenager, predpokladám, že prvá otázka by bola, kde ma rodičov. A my 200 km ďaleko. Preto ma zaujímajú reálne skúsenosti, kto púšťa decká a ako to je, aby som mohla argumentovať. Najskôr sa budem tváriť, aká som hrdinka a nebudem ich vodiť za ručičky a potom sa na mňa zvalí vlna kritiky, kde som bola, keby sa niečo stalo. Nerobím zo svojich deciek citlivky, ale lyžovanie je pre mňa brutál rizikový šport. Naša momentálna situácia je, že nemôžeme ísť celá rodina, tak hľadám alternatívy.
@anonym_autor ja ti rozumiem, ale presne ako sa píše vyššie, nemôžeme ich zabaliť do bublinkovej fólie.
Ja som presný príklad kosačkovej helikoptérovej matky, takže pustiť moje deti z dozoru a kontroly je pre mňa extrémne náročné, ale musím, lebo inak z nich budú závislí debilkovia bez kamarátov

nie, nepustila