icon

Trampoty 9 ročnej dcéry - depilácia

cajomila
25. apr 2021

Ahoj ženy matky, mám 9 ročnú dcéru, ktorá je ale na svoj vek viac vyspelá.Tajze už jej začínajú rásť prsia, už aj v podpazuší zarastá, potí sa.K tomu má ešte vyzazne tmavé ochlpenie.
Zjavne jej to už začína vadiť.
Dnes som zistila, zd si oholila nohy a neštátne ešte aj kus z obočia.
Veľmi dobre si spomínam aj na moje prvé pokusy z detstva, tiež sme riešili holenie, depilovanie...
Ale v 9 rokoch??? To mi príde strašne skoro.
Bola by som najradšej keby s tým holenie ešte vydržal pár rokov.
Hovorte, vravte ako dnes beží medzi babami v tomto veku?

Strana
z4
lenka7477
25. apr 2021

Moja bude mať 9r. o tri týždne - potenie, ochlpenie , prsia sa tiež menia , akné začína - ale nohy si teda ešte neholí - to ju ani nenapadá 🙂

sszuzu8
25. apr 2021

Ani nechcem vedieť moja bude mať 7.. Ale oholiť sa v 9 zabila by som ju, 😁 na to má dosť času takto ničiť pokožku od decka. Ja som sa prvýkrát oholila na strednej a žijem

elizabet173
25. apr 2021

@sszuzu8 zabila by si ju? Ak by sa citila zle napr. na telesnej, na plavarni, to by ti bolo fuk?

patka06
25. apr 2021

radšej oholiť nohy a podpazušie, ako by malo trpieť jej sebavedomie
Mali by ste sa o tom porozprávať a nájsť vhodný spôsob či už holenia alebo depilácie
Rozhodne jej to nezakazuj, skôr pomôž, vysvetli čo ako

marcellka32
25. apr 2021

Holenie samotné nepoškodzuje kožu v zmysle čím skôr sa začne holiť, tým si viac poškodí...a keď už začala tak bude pokračovať, moja má 13 a na to, že je štíhla tak hormóny pracujú riadne už, nezakazuj jej to, podpazušie je lepšie oholiť, keď im hormóny pracujú teraz

cajomila
autor
25. apr 2021

@sszuzu8 Ona je strašne emočná osoba.Plakala pre to veľa, keď som to zistila. A to som do nej ani nekričala.
Snažím sa jej dohovoriť, nech s tým holenie ešte pár rokov počká.

marcellka32
25. apr 2021

@cajomila niektoré 9 ročné sa tak nesledujú a niektoré sa už aj maľujú a holia, skôr by mi vadilo líčenie ako holenie nôh

gubiko
25. apr 2021

presne ako patka, aj mne toto napadlo. ktovie, ako to prežíva. mňa tmavé chlpy trápili tiež. skôr sa jej snaž pomôcť, ako ju poučuj, kedy je to správne. kto to vôbec určil, aká je veková hranica? veď to je tvoja dcéra, stoj pri nej. ak sa trápi chlpami, tak ich spoločne oholte, nauč ju to robiť správne alebo hľadajte spolu riešenia, v ktorých sa aj ona bude cítiť ok. je to jej telo, teraz si tvorí vzťah k nemu.

lara8888
25. apr 2021

Kúpiť tú žiletku s mriežkou aby sa neporezala (wilkinson tuším to je), nejakú penu, možnoniečo po holení(dm má super geli po holení), a poučiť poprípade, že ako holiť/neholiť ,predídeš tým zraneniam, a budete spokojné obé, hlavne nezakazuj holiť, je to baba, prirodzene sa začína hanbiť, radšej nech sa holí akoby sa mala hanbiť ísť na kupko, a obliekať len dlhé veci😉

iwesska
25. apr 2021

@elizabet173 Na telesnej? Na plavarni? Nic take tento rok nehrozi😁

haley7897
25. apr 2021

@cajomila ak jej to vadí, treba ju podporiť a nasmerovať. Ak nechceš aby sa holila (co chápem) sú krémy ktoré to vyriešia. Brala by som do úvahy výhradne ako sa cíti ona a nie komentáre typu "jaaa keď som mala 9..."
+ zrejme za tým bude niečo, čo ju k tomu motivuje. Jedna z možností je, že téma padla napríklad v škole medzi spolužiačkami a nechce sa cítiť "pozadu", pripadne v extrémnom prípade byť terčom posmechu.... 😑

lara8888
25. apr 2021

Mám 17 a prešla som si tým.. deti ju vysmejú ak sa nebude holiť..žijeme žial v skazenej dobe🥺

babalenka
25. apr 2021

Ja by som jej kúpila depilacny krém veet či ako sa to volá a odepilovala by som jej nohy žiletku ešte skúste odložiť.Tiez mám 9 ročnú len ona je ešte také bábätko že zatiaľ ju nemusím riešiť

iwesska
25. apr 2021

Ja by som jej vysvetlila,co to holenie sposobuje. Ze ma teraz chlpky mozno trosku viditelnejsie,ale jemne. Ked sa zacne holit budu hrube a pichlave a cim castejsie to bude robit,tym rychlejsie budu rast. Neviem,ale mna obtazuje holit si nohy kazdy den a neviem si predstavit 9-10r.dieta,aby to malo na programe kazdy den ako umyvanie zubov. Moj 10r.ma problem aj s tymi zubami😁 Predpokladam,ze pod pazuchami tiez nema huňu,ale zopar jemnych chlpkov. Skor by som jej vysvetlila,ze sa jej telo meni a treba to prijat. K holeniu by som pristupila az ked to bude velmi viditelne.

nika82
25. apr 2021

@iwesska mna tu vcera jedna presviedcala ze caste holenie nema vplyv na hrubku farbu a rast chlpkov ... riesilo sa to v jednom fore kde sa baba musi vraj denne holit, myslim ze za jeden den jej tak nemozu vyrasit

vevesh
25. apr 2021

@babalenka ta chemia je podla mna horsia ako ziletka🤐
@cajomila ak chce, neriesila by som to. Kupila potrebnu vybavu a hotovo. Toto je otazkou hygieny a jej tela, ktore sa velmi v spolocnosti nevnima (a naopak pri pubertiakoch az velmi...). Mna viac stve v tomto veku farbenie vlasov ci makeup, ze sa aj televizne moderatorky mozu hanbit- voci tomu mam dost velke vyhrady a dceram to dovolim az po 16tke (ak sa mi podari presvedcit ich, aj neskor...)

elizabet173
25. apr 2021

@iwesska to dieta ma teraz sedem, myslis ze o dva roky bude situacia rovnaka? A keby to aj bolo teraz, chodit cele leto v dlhych nohaviciach? Pripadne mat mapy na tricku v podpazusi? Nie je lepsie s dcerou pokecat a vysvetlit jej, ako sa o seba starat? V puberte je sebavedomie velmi krehke. A ani ta plavaren, ani kupalisko nie je az take nerealne ani tento rok

luccija
25. apr 2021

@iwesska prečo by nehrozilo?normálne majú telocvik vonku snáď nebude v júni v dlhých teplákoch.
@cajomila je to skoro, ale co narobis, keď dospieva ja som sa holila v 13 r.Teraz sú deti oveľa skôr v puberte žiaľ .. hormony v masu robia svoje...keď už musí, tak jej poraď ako, ale prečo obočie???ak má hrubé radšej jej to daj prirodzene u kozmeticky vytrhat.Ja som bola včera s mojou má dosť vyrážky na čele pekne jej to vyčistili aj obočie nad koreňom nosa vythala.Hold sú to malé deti, ale hormonálne položeny.Emocne ešte deti a to je najhorsie

marcellka32
25. apr 2021

Dievčatá v puberte sú veľmi kritické hlavne na druhé dievčatá, sledujú ich a stačí malá odlišnosť a už sa vysmievajú (chlapci to až tak neriešia), a zarastené podpazusie môže byť podnetom na výsmech (aj keď ju ty presvedčis aby to nerobila, je v citlivom veku a asi nechceš aby sa jej vysmievali), nemusí byť veľmi zarastená, stačí že zbadajú pár chĺpkov a už sa smejú

luccija
25. apr 2021

@iwesska deti sú kruté.Chlapci sa smejú aj tým 4 chĺpkom pod pazuchou.oni dospievajú neskôr, tak si z toho robia srandu.Puberta a predpuberta je tazka

karelova
25. apr 2021

Dcera je teraz fakt vo velmi citlivom veku, ci sa ti to paci, alebo nie. Áno, u nas to začalo neskor, ake v tejto dobe fakt začínajú dievcata fyzicky fakt skôr dospievat.
Zacina sa menit fyzicky, zacina viac vnímať svoje telo, postabu, tvar, začína sa porovnávať,formuje sa jej sebavedomie.
Miesto striktneho zakazovania by si teraz mala byt mama-kamaratka, ktorá ju usmerni, primerane veku.
Cize ak ma tmavé chlpky, kúpiť bezpečný strojček ma holenie, prípravky k tomu a nech si holi napr raz za týždeň iba pod pazuchami a iba predkolenie.
Rovnako ak začínajú jej vyrazky,nakúpiť aspoň nejaký cistiaci gel na tvár, primerany jej veku, krem, aby to podchytila.
Ked ju takto primerane usmernis, ver, ze bude mat v teba väčšiu doveru a viac da na tvoje rady ako ked budes mama ktorá jej nerozumie a bude jej striktne zakazovať takéto veci a bude sa citit ako outsider bez sebavedomia.
A asi by uz bolo fajn sa uz s nou porozprávať aj o menštruácii, aby bola pripravená, keby nahodou.

missviolet
25. apr 2021

Nezakazovala by som. Pamatam sa ze ja som v 10r mala rovnaky problem, dievcata sa mi smiali. Musela som sporit a v 11r kupit ziletky z peniazkov tazko nasporenych... kolektiv vie byt velmi neprijemny. Minimalne to podpazusie a antiperspirant treba, za hormony je pot citi este viac... ale neviem si predstavit chuda dievca v sukni ci kratasoch a tmave chlpy na nohach ak jej to prekaza... ver ze rovesnici budu mat poznamky

1xenia1
25. apr 2021

Treba jej vysvetliť ako na to aby sa nezranila. Zakazovaním človek nič nevyrieši. Doteraz si pamätám jednu spolužiačku zo základnej, ktorej mame nedovolila oholiť si nohy. Spolužiaci sa jej posmievali, v lete keď boli horúčavy tak sa radšej parila v dlhých rifliach ako si obliecť šortky a sukňu. Ja si od základnej napríklad depilujem aj "kotlety" na tvári 😂 lebo sa mi smiali za to. Našťastie mama bola chápavá a pomohla mi s tým. Síce bola najprv proti že načo ale treba sa vcítiť do toho decka.

katulienkax
25. apr 2021

Len nech jej zakaze a nabúra si u nej dôveru . Na tom holení nie je nič strašne a ak ma čierny vlas tak, viem o čom hovorím moja dcéra je v podobnom veku a čierny vlas a pod pazuchami. Deti sa jej smiali na telesnej tak som sa dozvedela že klame učiteľku že si zabúda ubor. Ak to vážne chcete dohnať do klamstiev a podlomiť psychiku tak to ďalej zakazujte ...

katulienkax
25. apr 2021

@iwesska si predstav že moja 9 a pól ročná má riadnu hunu ak si take ešte nevidela ma viac ako ja ja mam svetlý vlas ona čierny jak uhol

syslik81
25. apr 2021

holenie nema isto z vlastnej hlavy ... ak je naozaj "chlpata" a vyrazne museli sa jej zrejme posmievat deti ... takze skor ako kricat na nu a davat ju tym este viac dole jej normalne vysvetlit zko to chodi a zistit pricinu ..preco uz sa chce holit ... ta nenapadla sikana zo skoly napriklad? alebonebhodne kamaradky co jej davaju "rady" ? ak ta nepocuvne radsej jej kupit kvalitne ziletky ako by to mala robit za tvojim chrbtom otcovou a dostat este daku infekciu

cajomila
autor
25. apr 2021

@katulienkax Mozno ste zle zle precitala moj prispevok...nezakazujem jej.Toto bola prva skusenost s holenim.

zuzubb007
25. apr 2021

áno dovolila by som holenie, dnešné deti vedia byť neskutočne protivné a ak má kvôli tomu trpieť a mať psychiku v prdeli, a dovolila by som to len z dôvodu, ak by mala čierne chlpy, ktoré naozaj svietia, viem čo hovorím, akože mať srsť na nohách ozaj nieje príjemné, niekto dospieva skôr niekto neskôr, proste normálna vec a tak isto ak začína smrdieť tak nájsť nejaký jemný dezodorant, žijeme v normálnej dobe a to či to prišlo na ňu v 9 alebo 12 proste neovplyvní človek, ale psychika je naj tak treba podporu

jazula
25. apr 2021

Naozaj si nepamätám, kedy som sa začala holiť, ale ešte si dobre pamätám, ako som v 11tich rokoch dostala prvý menzes a v 12tich tajne prvý krát farbila vlasy (vedela som, že by mi mama vynadala)... našťastie len takým tým šampónom, lebo som strašne nariekala celú dobu, čo sa to nešťastie snažila mama zachrániť 😂. A to som nikdy nebola prehnane zaťažená na svoj vzhľad, oblečenie a podobne...a mám skoro 40, takže to nebolo ani teraz nedávno. Pre dobro všetkých by som ju radšej podporila, nech si experimentovaním zbytočne neublíži. Ale prinútil ma tento príspevok sa naozaj zamyslieť, keďže o chvíľku sa nám narodí malá princezná 🙂

cajomila
autor
25. apr 2021

Vdaka zienky, chcela som byt v obraze. Vsetky jej kamaratky su menej vyspele ako ona.Vsak ja sama som ostala v soku, ked som jej videla uz chlpky v podpazusi.
Myslim si, ze mame dobry vztah, porozpravala som sa s nou o tom...uvidime co bude dalej.
Ale nohy si oholila vyborne, bez skrabanca👏.
To obocie...asi bol len experiment...asi ju to samu nemilo zaskocilo, ked videla vysledok.
Vsak ja som jej uz dovolila pouzivat taky prirodny deodorant pod pazuchu.Obcas si aj nechty namaluje...a niekedy sa uz aj primaluje (ale tvrdi, ze to nieje make up).

Ale mate pravdu, ze "pubertaci" a "predpubertaci" tieto veci strasne riesia. A deti vedia byt krute.
Ja som to niekedy tiez strasne riesila...mala som ale ovela viac rokov.
Nastiastie ja mam ovela svetlejsie ochlpenia...i ked podla mna mam aj chlpatejsie ruky ako ine zeny, ale kaslem na to.

Strana
z4