icon

Trampoty 9 ročnej dcéry - depilácia

cajomila
25. apr 2021

Ahoj ženy matky, mám 9 ročnú dcéru, ktorá je ale na svoj vek viac vyspelá.Tajze už jej začínajú rásť prsia, už aj v podpazuší zarastá, potí sa.K tomu má ešte vyzazne tmavé ochlpenie.
Zjavne jej to už začína vadiť.
Dnes som zistila, zd si oholila nohy a neštátne ešte aj kus z obočia.
Veľmi dobre si spomínam aj na moje prvé pokusy z detstva, tiež sme riešili holenie, depilovanie...
Ale v 9 rokoch??? To mi príde strašne skoro.
Bola by som najradšej keby s tým holenie ešte vydržal pár rokov.
Hovorte, vravte ako dnes beží medzi babami v tomto veku?

dominika_sk
25. apr 2021

@cajomila a čo som nepochopila ? Že ju presviedčaš aby vydržala s holenim a tym padom trpela vo vlastnom tele? No tu teda je problem s pochopenim. Ale tvoj s tvojou dcerou !

maciatkolulu
25. apr 2021

@elizabet173 inak mapy v podpazuší mat bude či s chlapmi, či bez, nejako som nepostrehla, žeby holenie spôsobovalo zastavenie potenia.
Inak mňa to desí, že 9 ročne dieťa a takéto problémy, ja som sa v deviatich hrala s bábikami a aj moje dcéry a dokonca behali hore bez... Možno by som zbehla aj za Dr pre istotu hormóny skontrolovať. Mne sa to zdá skoro. Deväť ročne dieťa má riešiť iné ako holenie, depilovanie atď. A maľovanie to snáď nie, možno na sviatky príležitostne, ale inak nie.
@cajomila

cajomila
autor
25. apr 2021

@dominika_sk Vsak vravím, že treba čítať s pochopením.Ale nič🙈. Akus znova😁😎✌️.

cajomila
autor
25. apr 2021

@lylyjana Pýtala som sa jej na to.Srandu ani posmech vraj kvôli tomu nezažila.Ale samej sa jej to nepáči.

kittykat22
25. apr 2021

@cajomila a aky je rozdiel ci si oholi nohy v 9 alebo v 11 rokoch? 🙂 Ak s tym prisla tak jej to niekto povedal 😀 Niektore deti maju starsich surodencov, tak su v niektorych otazkach zbehlejsie ako ine. Ja v tom nevidim problem.

evora
25. apr 2021

@zuzubb007 To nie je o dnešných deťoch. Pamätám si z detstva, ako sa smiali decká spoluziacke ktorá bola taka tmavšia. Snedá pleť, čierne vlasy a tomu úmerne ochlpenie...a chalani ju volali "chlpatá Vlasta" lebo mala chlpy na nohách aj pod pazuchami. Mne našťastie rodičia dovolili holiť sa hned, ako mi rástlo ochlpenie, bavíme sa teda o podpazuší a nohách. Len som tým chcela naznačiť, ze deti vedeli byt mrchave aj pred 20-30 rokmi rovnako ako teraz...len si to možno zlízli za niečo iné, ako decká teraz 🙂

dominikac321
25. apr 2021

@cajomila moja suseda v 9 rokoch dostala menzes...to bolo extremne skoro

cajomila
autor
25. apr 2021

@dominikac321 Tak nad tým som už tiež minule rozmýšľala 🙄.Že v najbližších rokoch to príde.A ona sa boji krvi 🤦.

1katus1
25. apr 2021

@cajomila nerozmýšľala si kúpiť jej depiláciu krém ? Je to bezpečnejšie a ak má ozaj výrazne ochlpenie a nechceš aby bola terčom posmechu možno to by bola cesta. Nehrozí poranenie. A si super že chces dcére pomôcť ja som mala tiež tento problém no ja som mala zákaz na všetko takže hlúpe reči sme si užila celú zakladku.

andrejka1974
25. apr 2021

Neblaznite ja mam skoro 13 rocnu a toto ju este nenapadlo nastastie

dominikac321
25. apr 2021

@cajomila to je tym ze je to este dievcatko ale ajtak bude niekolko rokov kramy nenavidiet...

@1katus1depilacny krem je na nic aspon tie pred par rokmi...

luccija
25. apr 2021

@cajomila kamarátkina a dcéra veľmi zle prežívala menzes plakala, zúrila, že to nechce, bude smrdieť, vadí jej to.Ani z izby nechcela vyliezť s mama jej musela sľúbiť, dlze to nepovie otcovi je to fakt smutné, že už 11,12r deti majú menzes všetko je nejak rýchlo a nie sú na to pripravene

lylyjana
25. apr 2021

@luccija no myslim, ze tu je chyba aj v rodicoch a skolskom systeme, ze na to deti nepripravia. Ja som tiez dostala kramy ako 12r a aj moja mama, a to ja mam 31 a mama 61, cize toto nie je nieco vynimocne. Len sa zacina s celou pripravou neskoro. Kedze sa tomu pristupuje ako k niecomu "nenormalnemu", tak to tak aj tie dievcata beru. Ja si pamatam, ze moma mama schvovavala vlozky, ked som sa jej pytala kazdy mesiac, preco sa krci a co jej je, tak uz ani neviem co mi povedala (ale pravda to nebola). Takze ked som dostala kramy ja, jasne, ze som sa hanbila riadne ani neviem kolko rokov.

lius
25. apr 2021

@luccija podla mna je smutne skor to, ze tvoja kamaratka slubila svojej dcere, ze to zataja pred tatkom, ako keby to bolo nieco chore, zvrhle, nenormalne

lucia147852
25. apr 2021

Aj kamaratka začala toto riešiť v 9, prsia už mala a dostala aj prvú ms. Do toho tmavé chlpy. Veľmi trpela. Ja som sa začala holiť v 12. Svojej dcére keď príde čas rada pomôžem a poradím keď bude treba aj v 9 rokoch. Radšej akoby sa mala trápiť a trpieť psychicky. Decká vedia byt hnusne 😫😫

izabela181
25. apr 2021

@cajomila ja som tmavovláska a od malička ma strašne trápili tmavé chlpy...s mamou som nemala taký vzťah že by som sa jej na to opýtala...takze som si začala holiť nohy na tajnaca 🙈 a bála som sa čo by mi na to pivedala...a áno kolektív v škole vie byt kvôli takýmto veciam veľmi krutý...9 rokov je súce malo, ale dievčatá dospievajú skôr, to sa nedá ovplyvniť...holiť sa bude cely život, takze či to začne v 9 rokoch alebo o 2-3 neskôr je to jedno 😊 a určite to bude mat veľmi pozitívny vplyv na jej psychiku a sebavedomie 😊

luccija
25. apr 2021

@lius čo je na tom smutné každá slečna to prežíva ináč.Ved samozrejme, že mu to povedala.A to, že to dcéra tak prežívala a čo?mala jej povedať nie, idem mu to oznámiť?podľa mňa sú baby, ktoré to vezmu, že to prišlo a tie, ktoré nie.Zase sa netvarme, že je super mať menzes pre také dievčatá.U dcéry v škole mali niektoré už v 4 ročníku.

luccija
25. apr 2021

@lylyjana v školskom systéme?nemyslim na toto majú pripravit mamy.v škole sa to uci v 7 r myslím a sexuálna prednáška v 8 r.Podla mňa naša generácia je už iná a bežne sa s deťmi o tom rozprávame mne tiež priniesla mama z knižnice nejakú trápnu knižku o dospievaní u nás takéto veci bolo tabu aj, keď sme mali pekný vzťah.A tiež si pamätám ako som bola vylakana, keď som prvý x dostala a to som už vedela...čo to je a pod...

cajomila
autor
25. apr 2021

@lius Ale, podla mna ty to zase len vidis inak ako to mlade dievca.Ona sa hanbila pred otcom, pretoze aj otec je chlap.
Ja som bola tiez taka hanblivka.
Kazdy je iny, predpoklamam, ze moja dcera to bude tiez strasne prezivat.

cajomila
autor
25. apr 2021

@luccija Veru, aj ja som vedela o menstrucaii a ocakavala osm ju uz viac menej.A ked som ju dostala, tak mi mame vo vasom strese ako som bola ja utekala kupit vlozky, dala mi 2 baliky do skoly🙈.
Dodala, ze od teraz to uz bude takto kazdy mesiac...a bola som vybavena.
Ale bola z toho riadne vyplasena.

cajomila
autor
25. apr 2021

@andrejka1974 Tak to mate stastie.
Mne to pride veru s koro.
Dcerina kamoska si minule zafarbila vlasy uz (aj jej mame to pride skoro).

cajomila
autor
25. apr 2021

@maciatkolulu Vsak aj mne to pride skoro.Ona sa tiez este z casu na cas pohra s barbinami.

lius
25. apr 2021

@luccija tak evidentne to u nich v rodine bolo uplne tabu, kamaratka ju na to mala postupne pripravovat, ale tak co sa cudujeme, ked mamy schovavaju pred svojimi dcerami vlozky a nedajboze, aby vlastne mamy uvideli nahe

dominika_sk
25. apr 2021

@cajomila vieš, aj ja mam 9 ročneho syna. Davno vie čo je menštruacia predstav si, vie čo je žiletka aj to načo sa použiva antiperspirant. Asi preto mame taky dobry vzťah a všetko mi povie lebo som k nemu otvorena, neklamem a vysvetlujem primerane veku a nezakazujem mu použivať hygienicke potreby. V očiach tvojej dcery by si bola hviezda keby si jej povedala že to vyriešite namiesto hukania že na to ma ešte čas. Ale veď ty to časom pochopiš kde si urobila chybu, pridu zložitejšie veci ako holenie noh a čas už nevratiš.

katpox
25. apr 2021

@cajomila ucim v skole a nastup puberty byva skor, uz v 9tich rokoch, treba sa porozpravat uz aj o menstruacii, inak ako spominali viacere, nezakazovat, uz to nie je male dievcatko, je v citlivom veku a skor sa jemne porozpravat, vybrat vhodnu ziletku, aj kremy na osetrenie pokozky, ja ucim a teda rovno detom rozpravam veci ako su, 4taci zrovna mali senzaciu o prsiach, tak som im namiesto sloviny dala sexualnu vychovu a teda zaujato pocuvali, lebo nie kazdy rodic sa vie o tom otvorene bavit. Samozrejme debaty su vzhladom k veku, lebo niektore uz mali baby prve podprsenky a teda top tema a cely den chalani kozy, cecky, tak mi to nedalo, nuz zacala som tym, ze vase maminy, babky, krstne, tety, ja, ine pani ucitelky, pani doktorka, ci starsia sestra ma prsia, je to znak dospievajucej a dospelej zeny a aj tym sa odlisujeme,asi by bolo divne, keby sa nam nase tela zastavia v 8mych a vypadali by sme cely zivot ako deti... No a dievcatam rastu proste prsia, chlapci maju zas svoje zalezitosti... Ake?... No pozrite sa na svojho tata, dedka, uja... Su o dost vyssi ako mama, maju hruby hlas a musia holit, alebo sa neholia a maju fuze.. No asi takymto stylom a.dost ich tieto veci zaujimali, usposobene veku, netreba sa hanbit, radsej takto informacie je to myslim v pohode, rodicia sa nestazovali, asi niektorym odľahlo, ze nemusia viest take rozhovory.

oblecenie99
25. apr 2021

@cajomila spomínam si, ako som sa aj ja trápila v škole a spolužiačky sa vysmievalai na telesnej.. Nebolo to také hrozné ale už to bolo vidno.. Nemala som oveľa viac rokov ako tvoja dcéra, možno 10..11?ale ja som v tomto aspoň v tomto, mala mamu super, dokonca mi pomohla prvýkrát oholiť si podpazušie 😁 pamätám sa na tu úľavu, že sa už nemusím hanbiť a skrývať to.

cajomila
autor
25. apr 2021

@dominika_sk Prosim ta...ked si uz tikame.Kde si citala, ze jej to zakazujem, hukam po nej a nema pristup k hygienickym potrebam??? Ty sa fakt nemas s kym pohadat v realnom zivote, ze tu nasieras mna?
Precitaj si moj komentar este raz a ked mu ani tak nerozumies, tak si zapni telenovelu a mne uz daj prosim ta pokoj svaty🙏.

elizabet173
25. apr 2021

@maciatkolulu aj mna to desi, ale dnes dievcata dospievaju ovela skor, tie mapy mat bude, ale je rozdiel holene podpazusie a antirespirant a chlpy neholene a zapach

bayuska
25. apr 2021

Moje spoluziacky sa tiez niektore holili az na strednej, ale mali svetle chlpky, takze to ani nebolo vidiet... ja som tmavy typ a aj mi rastu na husto a vdaka horm. problemom aj komplet vsade na tele, cize tiez som zacinala skoro, tusim v 11 a kebyze mozem, tak aj skor, ale mama mi to nedovolila, lebo ze ked zacnem, uz budem musiet furt ale to, ze som vyzerala ako orangutan a vsetci sa mi smiali ju nezaujimalo... takze ak chce, tak by som to vobec nezakazovala, max by som vysvetlila ako na to, ono teraz sa ta puberta dost posunula mam pocit, vsetko zacina omnoho skor

maciatkolulu
25. apr 2021

@elizabet173 radšej jemne smradlavy dieťa ako rakovina... Takže keď tak prírodné prípravky