Trávenie času s nástročnými, ktorých nič nezaujíma
Prosím poraďte. Máme dve deti 12 a 15 ročne. Posledný cca rok, možno aj viac ich nič nebaví a ja už ani nemám chuť niečo vymýšľať a niekam chodiť. Vlastne už keď povieme, že čo by ste povedali, keby sme išli tam a tam, tak už vidím tie reakcie, ani šport, ani príroda, napr teraz keď spomeniem kupko, až ich strasie, ze nemajú radi kúpaliská, aquapark nehrozí. Ideme do reštaurácie, sedia pomaly odute, kino, no dobre, poďme, v zime lyze fuj, bicykel už ani nevedia ze existuje, korcule neznášam, ručné práce, na to nemám nervy... a takto by som mohla pokračovať. Ale neboli také, vzdy sme niekam vybehli, snažili sa vymysliet nejakú aktivitu, nech nesedime doma a nikdy som ich nemusela nútiť, teraz by najradšej sedeli cele dni doma, úplne v pohode bez problémov, samozrejme s mobilom v ruke, ako inak... krúžky tiež, poskusali, ale nič ich nechytilo. Viem, ze sú tinedzeri, ale zdá sa mi to už príliš, proste nič, hovorím, ani kupko, ani priroda, nedajbože tura, turistiku výslovne neznášajú, keď boli menšie, vtedy sme aspoň niečo pochodili. Starsia chodi akurat s kamoskou niekedy von sa poflakat. A ja už aj strácam motivaciu a nejaké nápady, ako v nich vzbudiť nejaký záujem.
@anonym_autor mozno ich zaujima: oblubeny youtuber. vylet na festival, koncert. vylet na meet and greet s youtuberom.
Video hry.
Vylety na VideoGameCons.com
Vztahy.
Zamilovanost do spoluziaka, spoluziacky, ucitelky, ziaka zo starsej triedy.
Hadky s kamaratmi.
Strata kamaratov.
Obava co si o nich myslia ostatni a ako hlupo by vyzerali ak by robili nejaku aktivitu so svojou mamou.
Oblecenie, moda.
Vylet na modnu prehliadku.
Nakupovanie oblecienia - ale podla nich, nie podla dospeleho.
Mozno ich zaujme:
Steniatko, starat sa o neho.
Letny tabor plny pubertiakov.
Fitness, zumba, adrenalinove sporty.
A ty si ich večný animátor, alebo ako? 😮Keď som sa sťažovala,že sa nudim,Mne mama v takom veku povedala,"tak sa nuď, čo mám s tebou skákať a program ti vymýšľať?"Mala pravdu,aby som dvom pubertakom stále dačo vymýšľala a oni všetko ešte ofrflu? To kde sme? Vezmem im aj mobil a prosím,robte čo chcete.
Existujú aj knihy,hry, osemsmerovky, krížovky,keď ich nič nebaví,tak je to už ich problém. Sú dosť veľki,aby si aj sami urobili program a keď to nevedia, nechcú,tak sa budú nudiť v byte.
Deti v puberte treba nechať tak, nie si povinná im vymýšľať program. Oni sa hľadajú, a budú sa ti čím ďalej tým viac vzďaľovať. Ak chceš zážitly choď len s manželom, ale s kamarátkou, daj im priestor.
Ja mám už dve dospelé deti, a jedno 15r, pochodili sme toľko miest v rámci výletov a keď sa ich spýtaˇ, či si pamätajú, že sme boli tam a tam, tak hádaj aká je odpoveď? Presne tak- nepamätám si to.
Ja ako decko som túžila ísť k moru, nešli sme, nebolo na to, svojim deťom som to niekoľkokrát dopriala a hádaj čo? Nepamätajú si. A to už boli väčšie aj okolo 13,14r. Nechaj ich tak, obmedz trochu telefon, nech si vymyslia aj inú zábavku, ale nevnucuj sa im. Keď nechcú ísť nikam nech nejdú, možno takto o rok sami niečo navrhnú.
Čo si ty animátor na tábore? Také veľké decká nepotrebujú program podľa maminky, stačí obmedziť mobil a zadať domáce práce, uvidíš ako rýchlo si nájdu program sami.
@anonym_autor ved ich nechaj, su vo veku, kedy nemaju zaujem o program s rodicmi, pochop to. Syn v tom veku s nami nechodil ani na dovolenky. Spravte si s manzelom vlastny program a detom daj trocha vlastneho priestoru. Kludne nech sa chvilu aj nudia, vsak aj to obcas neuskodi.
Zobrať mobil, resp.obmedziť, doma pomahaju niečo?
už to tu bolo napísané - ja fakt zíram - animácie pre tak veľké deti… kedy majú tie deti čas na seba a svoje záujmy? ale aj na svoj oddych od všetkého…
Deti v puberte treba nechať tak, nie si povinná im vymýšľať program. Oni sa hľadajú, a budú sa ti čím ďalej tým viac vzďaľovať. Ak chceš zážitly choď len s manželom, ale s kamarátkou, daj im priestor.
Ja mám už dve dospelé deti, a jedno 15r, pochodili sme toľko miest v rámci výletov a keď sa ich spýtaˇ, či si pamätajú, že sme boli tam a tam, tak hádaj aká je odpoveď? Presne tak- nepamätám si to.
Ja ako decko som túžila ísť k moru, nešli sme, nebolo na to, svojim deťom som to niekoľkokrát dopriala a hádaj čo? Nepamätajú si. A to už boli väčšie aj okolo 13,14r. Nechaj ich tak, obmedz trochu telefon, nech si vymyslia aj inú zábavku, ale nevnucuj sa im. Keď nechcú ísť nikam nech nejdú, možno takto o rok sami niečo navrhnú.
@anonym_be3836 tak toto tak nemáme, často sa stane, že syn vidí niečo v telke a povie že tam sme boli
@poleva zobratim mobilu nutit pubertiakov aby s rodicmi travili cas? 🙈 keby to ma by trest za nieco co vyviedli, tak nepoviem, ale toto naozaj nie. Asi nemas deti v tomto veku, vsak?
@nelca84 napisala som obmedzit mobil, a venovat sa aj inym cinnostiam, tak citajte s porozumenim, alebo ma decko byt cely den na mobile? A nicomu sa nevenovat, nic doma nepomahat? Tak ak mate taky nazor je to vasa vec, piste svoj nazor a nevyjadrujte sa k nazoru inych, kazdy ma pravo sa vyjadrit
@anonym_autor mobil je jednoznacne problem, jeho pouzivanie vylucuje intenzivne mnozstvo dopaminu, ktore mozog neziskava pri klasickych aktivitach a preto sa nudia, dokonca mozno citia az zle, ak su uz zavisle na mobile..posobenie dopaminu moze byt vraj vplyvom na mozog porovnatelne s uzivanim heroinu. Obmedzenie mobilu a prekonanie fazy abstaku odbura nechut do normalnych cinnosti, ale bude to bolestne. Zaroven, im to moze zachranit buducnost.
@anonym_autor my to riesime tak, ze na lyzovacku ideme partia, kde su rovesnici, tahaju sa navzajom, to sme medzi prvymi na svahu😁 to iste bike… kupko a aguapark idem sama s nalozenym autom teenegerov🙈, dam im rozchod a raz za hidinu sa pridu ohlasit. Turistiku teraz vynechavame, to teens nebavi. V tomto veku je preferencia kamosov, tiez si dobre pamatam na ten vek, rodicov si najdu potom po 30ke😉
@nelca84 napisala som obmedzit mobil, a venovat sa aj inym cinnostiam, tak citajte s porozumenim, alebo ma decko byt cely den na mobile? A nicomu sa nevenovat, nic doma nepomahat? Tak ak mate taky nazor je to vasa vec, piste svoj nazor a nevyjadrujte sa k nazoru inych, kazdy ma pravo sa vyjadrit
@poleva ale autorka nepise, ze by boli len na mobiloch a doma nic nerobia, len, ze nemaju zaujem travit cas s rodicmi. Co je v tomto veku uplne normalne. Tak neviem kto necita s porozumenim... a zas sa nehrajme, ze aj my nie sme pocas dna na mobile, ako aj teraz napriklad
My sme s deťmi toho až tak vela nepochodili ked boli malé, ani nebolo vela času robit im stále program ,co ma sice veľmi mrzí, no aj to menej si vážia a doteraz 11r a 17r sa tešia ked mame ist niekde spolu. A majú aj mobily, ale majú aj plno svojich záujmov, začo som veľmi rada, lebo naozaj sa nam vždy neda venovať sa len im. Niekedy si doma len kľučky podávame, takze spoločný cas je u nas veľmi vzácny aj v tomto veku.
Pochop svoje deti a nechaj ich chvíľu bez spolocnych zážitkov, časom im to bude chýbať . Nech si robia program na aký majú náladu a chuť. Ked nic tak nic. Nech splnia doma co majú a hotovo. Ja viem, ze teba ako rodiča to mrzí, ked presedia doma pekne dni, ze žijeme len raz a treba využiť každý den, a ze ti je ľúto, ze ich nic nebaví teraz. Ony si to uvedomia potom, netráp sa.
@poleva ale autorka nepise, ze by boli len na mobiloch a doma nic nerobia, len, ze nemaju zaujem travit cas s rodicmi. Co je v tomto veku uplne normalne. Tak neviem kto necita s porozumenim... a zas sa nehrajme, ze aj my nie sme pocas dna na mobile, ako aj teraz napriklad
@nelca84 citujem autorku- ///nech nesedime doma a nikdy som ich nemusela nútiť, teraz by najradšej sedeli cele dni doma, úplne v pohode bez problémov, samozrejme s mobilom v ruke, ako inak... a vymenovala X činností ktore nechcu robiť..Ja mam dvojicky 14 rocne, jeden trenuje denne basketbal a druhy triatlon, 2 krat tyzdenne plavanie, rano beh a podla chuti bicykel...V zime lyžovačka od 5 rokov, aktivne lyžuju..Kupalisko s nami idu, kino s kamaratmi...Doma pomahaju v ramci mozností..A stihnu aj pocitac zahrat si hru, aj mobil..Takze sa nedivim autorke ze je zufala, lebo den je dlhy a da sa robit ozaj hocičo ak je zaujem🙂
Presne ako aj u nás to isté,ako keby sme ich otravovali.😅
@nelca84 citujem autorku- ///nech nesedime doma a nikdy som ich nemusela nútiť, teraz by najradšej sedeli cele dni doma, úplne v pohode bez problémov, samozrejme s mobilom v ruke, ako inak... a vymenovala X činností ktore nechcu robiť..Ja mam dvojicky 14 rocne, jeden trenuje denne basketbal a druhy triatlon, 2 krat tyzdenne plavanie, rano beh a podla chuti bicykel...V zime lyžovačka od 5 rokov, aktivne lyžuju..Kupalisko s nami idu, kino s kamaratmi...Doma pomahaju v ramci mozností..A stihnu aj pocitac zahrat si hru, aj mobil..Takze sa nedivim autorke ze je zufala, lebo den je dlhy a da sa robit ozaj hocičo ak je zaujem🙂
@poleva vsak to je v poriadku, aj moj ma vlastny program, aj brigaduje. Ale ak nemaju zaujem o vylety s rodicmi , tak naco to silit? Autorka napisala, ze predtym to bolo ine, cize to zjavne suvisi s vekom. Tak nech sa nudia, ked chcu. Stane sa im nieco? Musia mat stale program? Autorka to prilis preziva.
Posledne, co som v tom veku chcela, bolo travit cas s rodicmi. Bud som bola vonku s kamaratkou, alebo doma zavreta v izbe. Plus som mala kopec povinnosti - na kazdy den prazdnin som mala zoznam toho, co musim urobit, kym rodicia pridu z prace, takze som frkala, aby som potom mohla mat cas pre seba. Takze zadat ulohy, obmedzit mobil a zvysok nechat na nich. A tesit sa, ze mozete byt s muzom sami, aby si casom nenariekala, ze mas syndrom prazdneho hniezda.
@anonym_autor ani môj 14 r.uz nechce chodit nikam, ešte minuly rok ok, ale tento rok tiez len mobil,tv..a jeho IZBA!! ale on ma kamosov a chodia pravidelne hrat tenis, futbal alebo len dlha prechádzka lebo aj rodicia kamosov ich vyháňajú von, takze musia tráviť čas aj mimo izby😁 mladsia 11 ročná ma kamošky a veľa trávi ešte času s nami ale o s kamoškami..tiež keď boli menšie, tak stali už pri dverách keď sme niekam isli, teraz ich musíme aj nútiť aby isli na rodinnú oslavu..
Ako u nas😁 Akurat som s muzom vcera usudila,ze tie vylety su len o tom,ze chceme vypadnut my,nie oni. Najvacsi zazitok je pre nich aj tak trcat na sidlisku s kamosmi 🙄 U nas to vzdy na vylete zachrani aspon dobra zmrzlina alebo kolac😄 Ale zas ked prideme domov,tak skonstatuju,ze to bol dobry den. Takze to cele bolo vlastne zbytocne a len o ich lenivosti😂
Potom zas ked ich nikde nevezmes pindaju,ze vsetci niekam chodia,len oni tu furt trcia🤦♀️ Asi len preckat toto obdobie a cakat na den D,kedy si si to zacnu vazit🤷♀️
@anonym_autor 🙂 nedeje sa ti nič, čo by sa nedialo aj v iných rodinách 🙂
Takéto decká majú svoj svet a záujmy. Ja kvôli tomu, aby som sa im priblížila, som si s nimi vypočula rap, brala som ich každý rok na hiphop žije, to boli spoločne tri dni, a iné koncerty, potom každoročná tradícia narodeninový burger v piešťanskom pivovare, kks obdobie nákupov z china buy, shein a podobné, lebo nechápali, že to sú shity, ale travili sme spoločný čas "nakupovaním" baggy handier, a otváraním balikov, (sami potom pochopili fast fashion vs. slow fashion) alebo som s nimi na netflixe pozerala seriály ako stranger things a wednesday. To bolo tak do 14 rokov, potom v 15 si riešili všetko mimo mňa no a teraz, keď už su takmer dospelí, že aby som s nimi chodila behať a do fitka, tak to som šťastná - varíme, cvičíme, behame, iný čas spolu netravime. Ale ja som spokojná, že sami prišli s tým, že pod s nami 💜
To som chcela povedať, že stačí pár spoločných dní za rok a priebežne sa zaujímať o hudbu, módu a trvať na nejakej "trapnej" narodeninovej tradícií a prežijete tieto roky v zdraví.
@anonym_autor my sme to robili tak, ze sme brali na vylety aj synovho kamarata, aby sa chlapci spolu prebavili a dcera sa motala s nami. Ale vo veku 15 rokov uz odmietli chodit obidvaja, to sme ich nechavali zit podla seba. To je taky vek, nechaj tak. Teraz ma dcera 21 a velmi rada bola s nami na dovolenke. Oni sa ti zasa vratia, neboj.
Tak animacie robit netreba, ale zas ak rodic chce s detmi travit cas, musi vymysliet ako. Autorka evidentne chce nejake rodinne aktivity a ja chapem, ze ju to uz unavuje vymyslat co, ked deti nespolupracuju.
Ja mam14-rocneho. Uz so mnou chce travit menej casu, ale proste je to moje dieta a ja s nim ten cas travit chcem. Tak tu treba kompromis. Davam mu na vyber z dvoch aktivit. On v konecnom dosledku najskor pofrfle a potom je rad, ze sme spolu niekam boli.
Treba ich posmelit, nech chodia s kamosmi von, pre deti v tomto veku je to naj. Posmelit ich, nech napriklad idu niekam do mesta, nech sa naucia same autobusom, vlakom... Ja som z BA, cize u nas je to tak, ze ked cestuju na druhy koniec BA, idu aj hodinu, ale to je to co ich bavi. Treba ich naucit nech sa neboja aj pytat, keby bludili, nech maju mapu v mobile a pod. Dcer si vzdy uz vykukaju s kamoskou dopredu cestu - autobusy, prestupy a tak. Chodia napr. do sekacov - je taka vlna, dievcata aj chalani, ze ziju tak trochu viac udrzatelne. Dcera uz ani nechce veci, aby som jej kupovala, radsej jej dame na narodky peniaze a ona si ich postupne takto v sekacoch mina, potom sa tesi doma, presiva si veci... Jedine co som neprehltla zatial, chceli by chodit na koncerty do klubov, ktore ale vacsinou zacinaju o 9 vecer a to mi pride na 15 este prilis skoro. Este ked sa s tou kamoskou zmaluju a vyzeraju starsie... Tak to sme zatial neodobrili, ale chvalabohu ani rodicia dcerinej kamosky, takze nie sme jedini trapni rodicia 🙂 Spociatku puberty bola vela doma zavreta, presne uz nikam s nami, leda tak povinna jazda k starym rodicom. Ale teraz uz si takto nieco vymyslia a idu a my jej doverujeme. Mame dohodu, ked niekam idu, ze nam zavola, ked ta dorazia, a ked pojde domov + ze dviha telefon. Je to taka dalsia faza rodicovstva - pustit a doverovat. Nebolo to, ze vzdy zavolala a dvihala, ale presne iba bez hnevu s kludom som jej povedala, ze ja ju nechcem kontrolovat a zakazovat, len ze ako rodic, chcem vediet, ze je v bezpeci. A cuduj sa svete, uz sa to stalo zvykom, ze zavola... A zrazu ozaj zistis, ze mas cas ist niekam s partnerom, kamoskami... Mozno sa to mojkacie obdobie este niekedy vrati a mozno ani nie. To je ten syndrom prazdneho hniezda zacinajuci 🙂
@lllaila si to vystihla. nájsť prieniky v spoločných záujmoch plus tie rodinné oslavy, aj u nás to tak bolo a teraz máme skvelý vzťah, aj keď už žije sám…
@biba_18 ani nevieš, ako rada čítam, že teraz máte skvelý vzťah, pretože to by som aj ja chcela. Aby aj v dospelosti prišli, ak ich náhodou život prefacka, kľudne aj na mesiac, ja sa nebudem na nič pýtať. Aj súhlasím s tebou, čo si písala v inej diskusii, že by si od nich nepýtala peniaze a prichýlila, ja tak isto. Decko bude vždy deckom a rodičia vždy domovom. Ste mojim vzorom 👍
@nelca84 lenže autorka píše iba to, že staršia sa akurát obcas s kamoškou fláka. Z čoho usudzujem, že nič zmysluplné nerobia
@anonym_autor ak by mali kamarátov tak nech s nimi chodia, športujú, ak nemajú išli by si s nami.Je veľa veci čo sa dá robiť treba nájsť kompromis.Doma v izbe na mobile by cez prázdniny nesedeli.Tiez robím animátora 13 a 16 r, ale oni aspoň chcú ísť.To, že su teenegeri neznamená, že budú bezprizorne sedieť s deťmi na lavičke, lebo ich rodičia sa im nevenujú.Vydrz a neber to osobne

@anonym_autor obmedz im mobil na hodinu denne a daj rozpis, aké povinnosti bude mať v domácnosti jedna aj druhá a to trvale. A uvidíš, ako sa veci začnú meniť. A prestala by som im vymýšľať program, nechala by som to na nich.