icon

Trest za úraz mimo školy

4. mar 2023

Ahojte,
ja ani neviem či chcem poradiť alebo počuť názory, ale mamičky čo máte deti na druhom stupni ZŠ, určite máte skúsenosti s podobnými situáciami, do akej sme sa dostali aj ja s dcérou siedmačkou. Vo štvrtok po vyučovaní dcéra utekala s dvomi spolužiakmi na autobus (končia 12:10 a autobus odchádza 12:15, ďalší ide až o hodinu a pol). Nanešťastie bol pri zastávke nejaký výmoľ/jama a podľa opisu dcéry spolužiak do neho skočil resp. zle dostúpil a podvrtol si členok, na autobus s nimi dokríval ale veľmi ho to bolelo. Chlapec však nevedel ani dostúpiť, tak ho rodičia vzali na pohotovosť a noha bola nakoniec zlomená. Veľké nešťastie, také veci sa ale bohužiaľ stávajú. Problém je však v tom, že chlapcova mama nabehla včera do školy s verziou, že druhý spolužiak čo bol s nimi, chlapca do výmoľu sotil a potom ho do členku ešte aj kopol. Dcéru si ako jediného svedka odchytili do kabinetu kde musela všetko povedať pred triednou, riaditeľom a výchovnou poradkyňou a mamou chlapca, jej verzii však nikto neveril. Dcéra mi prisahala, že neklame, ani nemám dôvod jej neveriť, lebo mi vo štvrtok keď prišla domov sama povedala, čo a ako sa stalo, keby spolužiak chlapcovi naozaj ublížil tak by mi to povedala. Dôvod že jej neveria je vraj v tom, že so spolužiakom sú kamaráti a preto ho “kryje”. So spolužiakom od tretieho ročníka chodievajú spolu autobusom, býva na našej ulici, je jednotkár, taký skôr tichý samotár, poznám sa s jeho mamou a nikdy s ním neboli problémy, do bitiek sa nezapája. Chcú to riešiť ako ublíženie na zdraví a šikanu, a chlapec dostane pokarhanie riaditeľom školy alebo zníženú známku zo správania. Dnes bola za mnou jeho nešťastná mama, že moja dcéra je jediný svedok a že ako to vlastne bolo a čo povedala, keď si ju zavolali, lebo syn je nešťastný, že mu nikto neverí, v pondelok nechce ísť do školy a bojí sa, že sa to s ním potiahne do budúcna a budú to riešiť pri prijímačkách na strednú - chce ísť na gymnázium. Moje otázky sú: stretli ste sa s niečím podobným? Môžu takto riešiť incident, čo sa stal mimo vyučovania a mimo pozemku školy, len na základe slova matky a ignorovať svedka? Chcela by som chlapcovi pomôcť, ak ozaj s dcérou hovoria pravdu (inak zarazilo ma a celkom aj naštvalo, že dcére neveria, lebo nikdy s ňou neboli problémy, má výborné známky a za 7 rokov nedostala ani jednu poznámku, to som v šoku, ale tak každý si myslíme o svojom dieťati len to dobré, možno mala v škole nejaké pubertálne výkyvy o ktorých ešte neviem), ale neviem či je múdre sa do toho vôbec montovať, keďže dcéry sa to týka len okrajovo, aj keď že vraj bolo spomenuté aj nejaké napomenutie za to, že údajne klame.

Strana
z2
krtko1313
4. mar 2023

Fíha, tak matka toho "poškodeného " chlapca to má dobre premyslené, že ho nedá do školy. Čím dlhšie bude doma, tým väčšie peniaze bude chcieť.....ako odškodné. Ten chlapec, ktorý to mal spôsobiť, celý život nič nespravil, tak nie je možné, aby len tak uverili tej akože poškodenej matke. Veď svedok môže byť aj šofér, cestujúci. Pamätali, by si ich, ako sa bili a potom nastúpili do vozidla. Ak nič nepomáha, treba ísť na políciu, krivé obvinenie. A tá matka môže mať poriadne zle z toho, že si vymýšľa. A ešte toľko, dcéra mala tiež zlomený, členok a chodila do školy. Deti jej pomohli s taškou a ona si pekne skackala na 2 poschodie denne. Držím palce, a nenechajte prosím toho druhého chlapca v tom.

terezka1947
4. mar 2023

Tvrdenie proti tvrdeniu.
Nie sú kamery v okolí zastávky?

autor
4. mar 2023

@krtko1313 nechcem to nechať tak, lebo je to ozaj jeden slušný chlapec, dcére párkrát doniesol sám od seba úlohy keď bola chorá (čo je v ich triede večný problém, lebo majú všelijaké skupiny na somariny, ale keď niekto niečo potrebuje, tak oni nevedia a nemajú). Tiež mi nepríde fér, že bol prítomný rodič len jedného dieťaťa a nám dvom ani nedali vedieť, že sa niečo deje, dozvedeli sme sa to až od detí.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
sorciera24
4. mar 2023

ak sa uraz stal mimo školu a po vyučovaní, škola s tym nema nič.....vyjadrujem sa len k tomu, lebo som ucitel, nechapem ucitelku, kt. to rieši a vlastne obdivujem skolu, kt. by toto riesila, kedze to nie je v jej kompetencii....ciže ani inspekcia tu nepomože, lebo ako píšem, skola s tym nič....a už vonkoncom mu nemozu udeliť žiadne vychovne opatrenie, lebo to schvaluje pedagogicka rada za spravanie sa pocas vyucovania alebo pocas skolou organizovanych akcii..... to je ako by si moj syn zlomil nohu na lyzovacke v piatok poobede a obvinil spoluziaka, kt. bol s nami...čo škola s tym?....
riešiť si to budu musieť rodicia medzi sebou, ale mimo skolu....

mogaa
5. mar 2023

no, ak matka chlapca uviedla v škole že je to šikana, tak škola to riešiť musí...takže vôbec by som to neriešila, musia mať viac dôkazov ako 1 pád chlapca ktorý uteká na autobus....takéto veci sa ťažko dokazujú a musia byť jasné dôkazy,že ide o úmysle alebo šikanu....chlapcovi ktorý údajne úraz spôsobil za to nemôžu dať ani 2 z chovania ak nemajú dôkaz že to urobil a že to urobil úmyselne....v tomto prípade je tam aj svedok, tvoja dcéra - takže naozaj nie je o čom....

eva8
5. mar 2023

Zistite vodiča autobusu, môže byť svedkom. Vypiste oznam, aby sa prihlásil niekto, kto cestoval v ten deň daným autobusom v danom čase, môžu byť tiež potenciálnymi svedkami. Určite si aspoň niekto bude pamätať pád.

kacernakokse
5. mar 2023

Tak teraz mi úplne zovrela krv v žilách. Ani mi nejde do hlavy ako takato situácia môže vôbec nastať, to sú v tej škole všetci nepríčetní? Veľmi ma zaujíma ako ste dopadli, určite sa ozvi a držím palce.

ivett1
6. mar 2023

V najhoršom pomôže medializácia, vyjadrujú sa tam všetci zúčastnení a veľmi rýchlo sa ukáže , kto klame...a po tomto určite v súčasnosti skočia... ale toto je ako posledná možnosť...pred tým sa treba stretnúť - najlepšie by bola konfrontácia...ako neviem si predstaviť ako sa asi cíti ten obvinený chlapec...

luccija
6. mar 2023

Len to zisťuj čím skôr, lebo tie záznamy sa ukladajú len určitý čas, keď vôbec niekde bola kamera

pink_lady
6. mar 2023

Na toto je velmi jednoduché riesenie. Najdi si cislo skolskej inspekce pod ktoru spadate, zavolaj tam, povedz co sa deje a povedia ti co máš robit. Vedz že tahanim So školou si len nervy narobis, ty zatial nepodavas priamo staznost na ssi, len sa informujes ale oni aa So školou skontaktuju aj tak...A ked nepomoze - smer policia, krive obvinenie, no to bude potom take vysetrovanie že vsetkych sa dotkne...aj tvojej dcery...1.krat mozu vypocuvat bez suhlasu rodica, v pritomnosti kuratora

zuzubb007
6. mar 2023

Ako toto nechapem co ma mat skola s urazom mimo, toto by som absolutne netraposila zo skolou ale vyriesit si to v sukromi deti a rodicia

autor
6. mar 2023

@luccija áno bola som to dnes riešiť, nechcela som všetko hneď písať čo som pozisťovala, kým sa to v škole vyšetruje, ale keď sa to dorieši určite napíšem.

pbra40
6. mar 2023

Verim, ze zistenia, co sa ti podarili, su v prospech dcery a chlapca. Drzim palce

moonlight1210
6. mar 2023

Vypocuvat dieta bez pritomnosti jeho rodica a este za pritomnosti cudzieho (a este aj nepriatelsky naladeneho) rodica je nepripustne.
I keby sa riaditelka vylakala bojovne naladenej matky, toto urobit nemoze.

irusa
6. mar 2023

A v blízkosti zastávky nie sú mestské kamery???

whatever1
6. mar 2023

Nerozumiem preco by si to mal vymyslat? Co by z toho mal?

macekovam
7. mar 2023

A kamera tam niekde nie je?

mamatroch
9. mar 2023

Ozaj divne, ze vypocuvali dieta bez pritomnosti rodica alebo aspon niekoho, kto by stal na jej strane. Pamatam si ako raz v prvaku moja dcera vysla s placom zo skoly, ze jej spoluziacka (s tym dievcatkom boli kamaratky a ozaj slusna, vzdy pekne zdravila atd) obliala lepidlom bluzku. No dcera mi tvrdila, ze to bolo narocky, tak som zazvonila znovu do SKD a vypytala si tu spoluziacku von a - co sa mi naozaj pacilo a ocenujem to - vysla s nou aj pani vychovavatelka (co je maximalne ferove) a doriesili sme to tam. Neslo mi ani tak o tu bluzku, bolo to obycajne lepidlo na vytvarnu, otazka jedneho vypratia, skor o to, ci sa nejednalo o umyselne ublizenie, eventualne zacinajucu sikanu. Nakoniec som ale aj sama vyhodnotila, ze to bola nestastna nahoda, baby sa uzmierili a bolo.
Vo vasom pripade si myslim, ze mozno mama ma problemy v praci, ked musi byt na OCR a synovi to dava patricne "vyzrat" (zase na mna bude sef / kolegyne nadavat kvoli Tebe... Alebo teda kvoli financiam cez ocr) a bal sa priznat, ze "vlastnou vinou" si zlomil nohu...
Snad sa zisti ako to bolo naozaj a hlavne nebudu potrestani nevinni.
A este mi prisla taka mila prihoda na um, dcerke ukradli v skole pulover a ucitelka sa snazila vypatrat vinnika, tak hovori detom, ze no asi budu musiet do skoly zavolat policiu, aby zistili, kto to bol... Boli vtedy druhaci a jedno dievcatko uplne uprimne, ze: "Dufam, ze som to nebola ja!"

pupavocka101
9. mar 2023

tiez by sa mi to po pravde nepacilo a bolo by podla mna fer, ak by sa deti zisli vsetky spolu a tak si to vysvetlili. nepristupila by som na to, ze jeden povie a podla neho lebo je ublizeny sa bude cele toto riadit zvlast ak su aj ine verzie

klaridka
Autor odpoveď zmazal
arrram
18. mar 2023

Zaujima ma ako to dopadlo?

Strana
z2