Učiteľka nechce syna pripustiť k ústnej maturite

lina69
18. apr 2023

Ahojte,chcela som sa spýtať keď syn prepadá zo slovenčiny a učiteľka ho nechce pripustit k ustnej maturite môže mu to ovplyvniť aj iné predmety?Chodí na zdravotnicku školu a myslela som si že slovenčinu bude robiť v auguste reparát a v Seprembri z nej maturovať a z ostatných predmetov normálne v riadnom termíne ale známa mi spomínala že ho nepustia ani na praktické a že ich bude musiet robiť až po reparáte zo sjl čo je natom pravdy?

1ivanka1
18. apr 2023

Znama ma pravdu

martinmmartin
18. apr 2023

Uz len to ako to pises- ucitelka nechce- cele zle. Preco by nechcela? anebude problem v tom ze synator nechcel travit cas ucenim? Ucitelka nie ze nechce ale nemoze a iba preto lebo tvoj syn prepada.

terezka1947
18. apr 2023

@lina69 a na pisomnych bol?
Vieš,zrejme sa poriadne neučil ani tie štyri roky. Žiadna učiteľka nepotrebuje dokázať žiakovi,že ho nepeipusti k maturít len tak a len kvôli jednému nevydarenemu ročníku.

mamkalentedkova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
danica2711
18. apr 2023

a doteraz ste obidvaja robili čo? Čakali, že sa učiteľka zľutuje nad lenivcom?

januska12323
18. apr 2023

Písomné maturity už boli ak na nich nebol alebo nezvládol ako môže ísť na praktické?

melanta
18. apr 2023

Maturita je záverečná skúška. Nemôže ju robiť, ak neukončil ročník. A ten neukončil, keďže z nejakého predmetu má na vysvedčení nedostatočnú. Ak ukončí ročník, až potom môže maturovať. Jedine žeby sa učil a učiteľka môže za to, že má z predmetu 5. Ale zrejme tá 5 bude na vysvedčení preto, že sa neučil a ty ako rodič si to neustriehla. Toto je krásna ukážka toho, ako ťažké je byť učiteľom. Študent sa neučí, rodič na to kašle a potom sa nadáva na učiteľa.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
terezka1947
18. apr 2023

Tiež rozmýšľam,že na zdravotnej sú niektoré predmety ťažšie ako slovina. Čiže keď zo sloviny prepadák,čo potom matika,či iné predmety.

luliu
18. apr 2023

@evamarek77 prepáč, ale na strednej škole profesori neučia, len učitelia. To, že sa im tak hovorí, neznamená, že majú taký titul

chadkroeger
18. apr 2023

@evamarek77 ty si odkial prisla? Na to, aby sa učiteľ mohol oslovovať titulom profesor, musí mať na to aj titul a ver, že ona ho nemá. Teda správne oslovenie je ako písala @luliu učiteľ

pecka
18. apr 2023

@chadkroeger
@luliu
oslovenie učiteľa na strednej škole je štandardne pán profesor už roky rokúce. Bez toho, že nemajú vedecko-pedagogický titul.

melanta
18. apr 2023

@evamarek77 profesor je titul, ktorý udeľuje prezident SR. Aj na VŠ učia bežne nie profesori.
@pecka ale oslovenie pán profesor im neprináleží a nie je dôvod ich tak volať.

melynda
18. apr 2023

@terezka1947 mňa to tiež napadlo, č to bude teda len tá slovenčina, keďže sa mi to moc nezdá. Ťažko povedať,, ako to má vlastne s učiteľmi a tak, možno vedia prečo ho tam nechcú pustiť

jajo1
18. apr 2023

maturity sú záverečné skúšky, takže najskôr musia byť uzatvorené známky z jednotlivých predmetov, vydá sa koncoročné vysvedčenie za 2. polrok štvrtého ročníka (to vysvedčenie sa niekde vydáva až spolu s maturitným, preto to môže mýliť). Potom, ak žiak na tomto vysvedčení prospel, je pripustený k vykonávaniu maturitnej skúšky. Čiže ak bude mať na koncoročnom vysvedčení 5 z akéhokoľvek predmetu (aj nematuritného), nemôže robiť praktickú ani ústnu maturitu. Počká sa na komisionálky v auguste, ak prejde, môže maturovať v septembri. Veľmi nepríjemná situácia sa stala synovmu spolužiakovi počas korony, keď sa dávala maturita priemerom zo známok - jemu totižto vychádzala 5 na koncoročnom vysvedčení z nejakého pre neho nepodstatného predmetu, učiteľ mu ju naozaj na vysvedčení dal (detaily nepoznám), a tak nebol pripustený k maturite, čiže mu nedali tú maturitu - bola z toho veľká senzácia, ale neviem, kedy a ako nakoniec tie maturity dorábal

kacernakokse
18. apr 2023

@evamarek77 vo všetkom súhlasím, ale aká pani profesorka? Je to učiteľka, pravdepodobne ma len magisterský titul, maximálne dr. Preco by sa učitelia na strednej mali oslovavat titulom, ktorý nedosiahli? Je to voči skutočným profesorom dehonestujúce.

melanta
18. apr 2023

@pecka ide o pracovný názov vychádzajúci z tradície. Nežijeme v histórii, takže nie je dôvod stredoškolského učiteľa oslovovať profesor, ak tento titul nemá udelený. Je to dehonestácia tých, ktorí tento titul majú, pretože aby ho získali, museli na ňom dlhé roky pracovať, publikovať atď. Trocha úcty voči tým, ktorí niečo naozaj získali.

chadkroeger
18. apr 2023

@pecka ešte ze si si tým linkom odpovedala sama, že to spravnie NIE JE, citujem "Prirodzene, akademický titul profesor a s ním súvisiace uvádzanie skratky vedecko-pedagogického titulu prof. pred menom a pred akademickými titulmi prináleží iba vysokoškolským profesorom."

diamondsspaces
18. apr 2023

U nás aj keď sme napr z matematiky nematurovali ale ak niekto vymeskal viac ako 30% učiteľka ho nepustila z matiky k maturite a to z nej ani nematuroval. Pros prepadá z hlavného predmetu z ktorého bude maturovať . Neviem , kde ste boli so teraz ale váš syn to len tak ľahko nedobehne. Pamätám si ,že čísto len na slovenčiny bolo 30 tém po cca 2-3 A4 + literatúra 30 tém a diela autorov tiež cca 2-3 A4 . Čiže veľa šťastia do septembra . Na maturitu sa učí 2-3 roky nie dva mesiace aby to bolo efektívne .

maciatkolulu
18. apr 2023

@evamarek77 profesor na strednej, pochybujem.. Profesor je nie ľahko vydrety titul. Učiteľ je na strednej a je vyslovene smiešne oslovovať ich pan profesor.

diamondsspaces
18. apr 2023

@maciatkolulu my sme na hotelovej mali jednu učiteľku čo mala 2 či 3 vysoké školy a bola profesorka ale nik ju tak nevolal, nechcela, bola veľmi skromná 🙂

scorpionflower1
18. apr 2023

@lina69 Pokiaľ prepadá, tak ho k maturite vôbec nepripustia, musí mať ukončený ročník, to je tak v každej škole. Ani na VŠ ťa nepustia k štátniciam, keď nemáš ukončené semestrálne skúšky.

betulinka1
18. apr 2023

@lina69 chudak to musi byt pre neho stres. Predpokladam, ze ma nejaku dys poruchu, ked to nevie vytiahnuť na 4. Nemoze ho ucitelka este preskúšať? Ze by zamakal na tyzden a vyskusala by ho?

melanta
18. apr 2023

@betulinka1 prečo chudák? Ak má poruchu, mala matka riešiť v priebehu školského roka to, aby bol na to braný ohľad. Ak tak neurobila, je to chyba matky, nie učiteľa. Teraz sa matka zbadala, že decko má päťky? Čo robila celé mesiace? Chudera je učiteľka, že ju ide niekto pranierovať za to, že decko sa neučí a rodič sa zaujíma až keď je neskoro.

janetinka27
18. apr 2023

profesor je aj ucitel na strednej skole, ci gymnaziu.
@chadkroeger "Prirodzene, akademický titul profesor a s ním súvisiace uvádzanie skratky vedecko-pedagogického titulu prof. pred menom a pred akademickými titulmi prináleží iba vysokoškolským profesorom." - akademicky titul profesor aj skratka prof. prinalezi iba vysokoskolskym profesorom. o tom niet pochyb.
ale oslovenie profestor - bez akademickeho titulu a skratky je normalne zauzivane oslovenie stredoskolskeho ucitela. pochybujem, ze na strednej skole alebo gymnaziu oslovuju ziaci svojich pedagogov ucitel.

betulinka1
18. apr 2023

@melanta pretoze nikdy nevies co je za príbehom. Kazdopadne je to pre tie deti stres. Ked som videla pisomne maturity so SJL, tak je to podla mna dost prisne. Uplne zbytocne. Ja som maturovala pred 25 rokmi na gympli, vtedy bola uplne ina forma, jednoduchšia. Cize za mna sa su sucasne maturity iba tyranie deti.

saxana000
18. apr 2023

Ak si je mladenec isty ze slovencinu vie moze sa nechat komisionalne preskusat ak spravu.skusky tak neprepadne a potom moze byt pripusteny k maturitam.doteraz co robil na hodinach?

melanta
18. apr 2023

@betulinka1 nevieme čo je za príbehom. Ale ak by matka riešila známky a učenie syna celý školský rok, tak by nepísala teraz tento príspevok. Moja dcéra maturovala na gymnáziu pred 7 rokmi a nemyslím, že mala maturity ťažké. Ani náhodou by som to nenazvala týranie detí. Učila sa minimálne pred maturami, pretože sa učila celé 4 roky. Treba na dieťa dohliadať počas celého štúdia, mať na neho zdravé nároky a potom nebude potrebné vnímať maturity ako týranie.

diamondsspaces
18. apr 2023

@betulinka1 aby svet napredoval každá ďalšia generácia by mala toho vedieť viac a viac. Nie menej a menej. Kde sa chceme posunúť ako ľudstvo? Keby je na mne, dám zo zákona aby mal minimálne každý výučný list nie len 10 rokov školskú dochádzku. Škola nie sú len vedomosti ale učenie sa zodpovednosti , dochvílnosti , komunikácii , slušnosti ,atď... vidím veľké rozdiely v komunikácii ,keď sa bavím s niekym čo ma iba 10 ročnú dochádzku a s niekym kto ma maturitu alebo VŠ. Stresujú rodicia aleno ucitelia deti , nie ze deti seba . Aj synovec minule z angličtiny som sa ho pýtala slovíčka z minulého roka a nevedel a vravím kde sme ? Do 5 min ich vedel, stačilo len pripomenúť.