Učiteľka nechce syna pripustiť k ústnej maturite
Ahojte,chcela som sa spýtať keď syn prepadá zo slovenčiny a učiteľka ho nechce pripustit k ustnej maturite môže mu to ovplyvniť aj iné predmety?Chodí na zdravotnicku školu a myslela som si že slovenčinu bude robiť v auguste reparát a v Seprembri z nej maturovať a z ostatných predmetov normálne v riadnom termíne ale známa mi spomínala že ho nepustia ani na praktické a že ich bude musiet robiť až po reparáte zo sjl čo je natom pravdy?
@janetinka27 kedy si bola naposledy na strednej škole? Už to nie je také bežné ako kedysi, takto oslovovat obyčajných učiteľov. Absolvovala som pred 8 rokmi a nikto sme tak neoslovovali vyučujúcich. Dokonca nám bolo aj povedané, že ak by si to náhodou aj nejaký učiteľ želal, nemáme na to pristúpiť. Je to zastarané pomenovanie a malo by to v historii aj zostať.
@martinmmartin hej skupinkovať ľudí ako ovce , porozdelovat ich na štáty a zakazovať. Každí máme právo rovnakým dielom užívať túto planétu (s tym ze ju zodpovedne budeme uzivat a neposkodzovat ju) Či sme čierni, bieli , chudobní, homosexuáli, starí... každí by mal mať právo rozhodovať o svojom živote, kým a čo chce byť. Nik nemá právo nám zakazovať a rozkazovať. Každí by mal mať slobodu slova a rozhodnutia (samozrejme moja sloboda konci tam kde začína sloboda druhého). Nemyslím to tak ze sa ľudia rozhodnu vraždiť alebo pod .
@kacernakokse to je vec skoly, ktora sa tak rozhodla. ale vyznam slova tym nic nestraca.
@janetinka27 nie je to vec školy, keby mi škola/učiteľ nariadi oslovovanie profesor, lebo to tak chcú, mám podľa teba urobiť čo oni povedia aj keď si myslím, že je to hovadina? Tí ľudia nedokazali vo vede ani prd, prečo by ten titul mali vyžadovať a opravovať niekoho, keď povie miesto toho učiteľ? Chápem, že je to nejaké zaužívané pomenovanie, ale to bol aj súdruh a neoslovujeme sa tak. Mne ide o to ako to evamarek opravila, jak keby to bola nejaká povinnosť, či slušnosť, pri tom je to len úbohé pohonkavanie si ega na niečom, čo nedosiahli.
@janetinka27 nie nie je.
@janetinka27 nie je to vec školy. Dcéra keď chodila na strednú, tiež mala učiteľa, ktorý trval na oslovení profesor. Nechápala tomu, tak som jej to vysvetlilal a povedala som jej, že nie, môže ho volať pán učiteľ. Dotyčný si ma zavolal, vysvetlila som mu, že dcéra ho bude oslovovať pán učiteľ, lebo ním aj je. Ak mu prezidentka udelí titul profesor, potom ho tak bude oslovovať pán profesor. Neexistuje nič také, že ako sa škola rozhodne. Profesor je titul udelený prezidentom republiky. Kto ho nemá, nemá žiadny nárok aby tak bol oslovovaný. Tiež nebudeš oslovovať titulom inžinier niekoho, kto nevyštudoval VŠ a nezískal titul Ing. Ani sa nečudujem, že žiaci majú problém so známkami, keď ani rodičom to nemyslí.
@diamondsspaces nesuhlasim, ze by mali vediet viac vedomosti zo skoly, mali by vediet viac mysliet ale nie sa viac ucit. To je markantny rozdiel. Osnovy boli nastavene tak, ze nebol google a nevedeli si dohľadať veci inak ako v knižnici. Ja si este pamatam ako sme museli chodit do knižnice a hladat si informacie na rozne referáty, prace a tak v knihách. Bol to cas kedy nebol internet. Ale to nas naučilo mysliet a nie pamat si to kvantum zbytočných informácii. Teraz sa vedie zaujimava kampaň v CZ pre zmenu osnov a poukazujú tam prave na to, ze je mnoho informácii, ktore uz nemusis mat v hlave. Na druhej strane ako si poukázala na ANJ a slovicka. Preco si myslis, ze ich nevedel? Lebo ked ich nepoužívaš, tak proste casom ich zabudnes. Preco ich v skole nepoužívajú? Lebo 3x 45 minut do tyzdna ANJ nemoze stacit na to, aby deti vedeli plynule AnJ len zo skoly. Mali by mat tych hodin ovela viac v skole, ktore by boli vyslovene len o konverzácii v ANJ. Ano verim, ze tvoja dcera je sikovna, kedze isla na gympel mala asi urcity inteligencny kvocient, kde sa teda očakáva, ze maturity by nemali byt problem. Ano su deti, co sa nemusia doma ani ucit, lebo si to zapamätajú. Ale potom su tu deti, ktore nemaju ten inteligencny kvocient a teda nesli na gympel, nedokážu si zapamät ucivo, nevedia s nim pracovat. Ale na druhej strane su to sikovni ludia, ktori nam stavajú domy, pridu ti opravit elektrinu, pomahaju ti v nemocnici alebo letaju so sanitkou…. Naozaj nie je podstatne, ci vedia vymenovať diela co napisal Sládkovič alebo Štúr…. Cize za mna Ano, ides na gympel tak musis mat maturitu ťažšiu ako ten co študuje za automechanika. Preto si myslim, ze je to cele zle nastavene, uz od osnov.
Keď sa to tu už zvrhlo na debatu o titulovaní učiteľov, tak my sme mali na ZŠ učiteľku telesnej výchovy, ktorá trvala na oslovení "súdružka doktorka". 🤦🏻♀️
@evamarek77 a to že sa to robí odjakživa, tak to znamená že to je tak správne a bude sa to robiť už do vždy? Praveze tí, ktorí si uvedomujú čo titul profesor znamená ( čo sú vo väčšine prípadov ľudia čo majú vyššie ako základné vzdelanie) by tak neoslovovali len tak nejakého magistra čo akademicky nedošiel ani do pol cesty pravého profesora. Ty si asi tiež taká pani profesorka, keď ti na tom tak záleží. Keby moje dieťa príde domov s tým, že učiteľ vyžaduje oslovenie profesor a trvá na tom, asi by som sa a tým "profesorom" veľmi vážne porozprávala, že čo si o sebe mysli
@evamarek77 dcéra učí na strednej škole a nie, nie je profesorka, je učiteľka. A ani jeden učiteľ v škole nie je oslovovany profesor.
@evamarek77 nemusíša posielať na strednú, na jednu som chodila a dokonca aj vtedy moji rovesníci, neviem koľko máš rokov ty ale za mojich čias bolo každému hlúpe osloviť magistra profesor, alebo to skrátka profesor nie je. Aj na iných stredných nie len na mojej. Oslovenie pán profesor si vyžadoval jeden učiteľ, ktorého všetci upratali nech si ho tak oslovuje manželka doma nie študenti. Na výške sme tiez neoslovovali každého pán profesor. Ale tam nemal nikto potrebu hrať sa na to čo nie je
@evamarek77 to ide o to, ako si to napísala. Že čo si dovoľuje oslovovať učiteľa pán učiteľ, to je pán profesor. No nie, nie je, ani náhodou, ani zdaleka. A otočím tvoj útok na nás a naše "základné" vzdelanie. Ty si skončila zjavne svoje studium strednou školu, keď nevieš čo znamená titul profesor
@diamondsspaces nepopieram , ale teda väčšinu je to výnimka, za to bežné učiteľky, magistry sa s radosťou nechajú oslovovať p. Profesorka.... A teda akokoľvek autorka je mimo, zrovna v oslovení "učiteľka" nie...
@evamarek77 ale nie je to žiadna výsada a ani prejav úcty. Ak ste celá rodina v pohode s tým, že honite učiteľom egá titulmi, ktoré nemajú, nech sa páči. Môžeš sestričku osloviť pani doktorka, murara pán inžinier a svoju mačku kľudne volaj paní docentka. Ale neopravuj tu niekoho s tým, že sa nemá hovoriť pani učiteľka ale pani profesorka jak keby to je niečo neúctivé. Keď chceš tak velmi titulovat, môžeš ju volať pani magistra.
@melanta slovo profesor ma dva vyznamy, jeden je profesor s akademickym titulom a pise si ho pred mena a tituly. a druhy vyznam je pomenovanie pre ucitela strednej skoly alebo gymnazia. ak druhy vyznam nerespektujes, to je tvoje rozhodnutie
@kacernakokse to nie je pravda, sestricka nie je doktorka, macka nie je pani docentka. ale hlava moze byt aj ludska aj kapustova, koruna kralovska aj stromu a profesor je akademicky titul aj ucitel strednej skoly
@janetinka27 ale nie je to žiadna výsada stredoškolských učiteľov, sa tak oslovovať. Ja chápem čo myslíš, máš pravdu je to viacvyznamlve pomenovanie. Ale nesúhlasím s tým, že by sa tak mali učitelia pomenovať alebo to dokonca vyžadovať pretože to dehonestuje to pravé pomenovanie, z ktorého to aj prevdepodobme vychádza.
@kacernakokse ako dehonestujes? ak ma nieco dva vyznamy, tak ten druhy vyznam dehonestuje ten prvy? dehonestuje cloveka kapusta? mne to pride tak, akoze podme ukazat ucitelom, ze "ty si len ucitel, na koho sa tu hras?"
je to normalne zauzivane pomenovanie a nikoho nedehonestuje.
@janetinka27 tak to je vlastne každý na svete pán inžinier/ ja alebo pán magister/ ka alebo pán doktor/ ka!? Keď raz niekto nemá titul tak ho nebudem oslovovať titulom áno je to zaužívané, ale aj nás na SŠ upozornili, že nie sú profesori...ti, ktorý mali titul tak sme ich oslovovali buď titulom Ing , Mgr.....alebo učiteľ. Detto na vysokej...oslovovali sme titulom aký mal.
... dovolim si suhlasit s @evamarek77 ... Ucila som niekolko rokov na bilingvalnom gymnaziu a pedagogicky zbor studenti taktne oslovovali pani profesorka/pan profesor (nemyslim teraz serial v nemenovanej TV 😉), platilo, plati a bude to tak z hladiska pracovneho zaradenia na strednych skolach platit i nadalej, kedze sa bavime o 2 roznych veciach - akademickom titule vysokoskolskeho pedagoga a pracovnom oznaceni stredoskolskeho pedagoga, ktore maju zhodny nazov (iba nazov/oslovenie, nie hodnost), preto dochadza k nazorovym koliziam ... Uplne zbytocne vyhrotena debata 🤷♀️ ...
(len ako priklad - Juraj Palkovic nemal akademicku hodnost, napriek tomu ako pedagog lycea bol oslovovany pan profesor, nema to ziadnu suvislost s akademickou hodnostou a tato z historie plynuca zalezitost tykajuca sa oslovenia stredoskolskych pedagogov je stale platnou sucastou etiky oslovovania)
@rik01lulaka jasne, ze kazdy rozumie, ze stredoskolsky ucitel nema titul profesor. a ano, niektorym to treba osobitne vysvetlit, ze oni titul naozaj nemaju, lebo niektori ludia v tom nemaju jasno (netusim preco)
nie, nie je na svete kazdy pani inzinier ani doktor, na to si ako prisla? slovo inzinier ma aj vyznam "pomenovanie kohokolvek"? nie, nema.
ale slovo profesor ma dva vyznamy, tak snad tomu rozumies.
no na vysokej skole samozrejme nebudes oslovovat docenta alebo doktora pan profesor... to sa ani v ziadnom slovniku tak neuvadza
@janetinka27 ale nemôže si ten učiteľ vyžadovať oslovenie profesor, pretože na osloví pán učiteľ tiez nie je nič nesprávne
@kacernakokse okrem toho učiteľ, ktorý to má v hlave upratané by sa tak ani osloviť nenechal.
@kacernakokse ako vyzadovat? ved je to normalne oslovenie, preco by si mal od niekoho nieco vyzadovat, ked je to zauzivane pomenovanie a problem ho tak nazvat maju iba niektori ludia, ktori maju na vec svoj nazor a nerespektuju toto pomenovanie. neviem, preco by si mal stredoskolsky ucitel nieco upratovat v hlave, ked je to normalne pomenovanie, ale zas to niekomu vadi...
@janetinka27 nie, slovo profesor má význam iba jeden. Ten druhý mu dali ľudia a je iba zo zvyku. A iba zo zvyku je uvedený aj v nejakých slovníkoch. Ale jeho skutočný význam je iba jeden a to vedecký. Ale myslím, že škoda reči. Keď ti to nemyslí dostatočne, tak zbytočne vysvetľovať.

@diamondsspaces To s tym mapredovanim treba este domysliet. Funguje to iba vtedy ked uzka skupina ludi je podporovana sirsou tak aby mali zabezpcene podmienky na kludny zivot a mohli v klude "vymyslat a objavovat" . Keby kazdy chcel rozmyslat tak sa spolocnost di dvoch dni zosype.
Uspesne kultury mali vzdy statom podpirovany system ako odopierat status elity masam (alkohol, hazard, Tv vysielanie, loterie, festivaly, prazdniny...) Kazda spolocnost je totiz zavisla na ludoch co nemaju na vyber a musia robit to co iny nechcu.