Úpravy školského poriadku a oblečenie žiakov
Ahojte,
u nás v škole upravili školský poriadok a doplnili tam slušné oblečenie. Napr., aby dievčatá nenosili croptopy a chlapci spustené nohavice tak že im vidno zadok v trenírkach. Niektorí rodičia sa dosť búria, že je 21. storočie. Ja som svojej dcére do školy croptopy nosiť nedovolila. Max na školský výlet, tak ju to nerozhodilo.
Ako to máte v škole Vy?
Aj u nás to máme podobne.Zakazane sú croptopy, výrazne zafarbené vlasy či nechty.Ja s tým súhlasím (jedna sa o základnú školu).
@ssnowwhitee ako, moja dcera ma spoluziaka, ktory sa sprchuje raz za 3 mesiace. Ma k tomu aj dredy. Ze viac skodi pokozke....ehmmm, urcite by si vedla takehoto nechcela sediet (a asi ani tvoje dieta). Ucitel ho normalne poslal domov s tym, ze sa moze vratit az po kompletnej hygiencikej "uprave". Takze si myslim, ze v urcitych smeroch ma skola co do toho povedat. A ak je zakazany piercing, tak to deti ani nebude lakat ( u nas si ho totizto robia same, kedze na brucho a co. potrebujes suhlas rodicov, ktori, ked su pricetni, v takom veku urcite suhlasit nebudu....a plus samozrejme financie, zadarmo piercing tiez nie je...)
@vevesh ale aj náušnice v ušiach dievčat sú piercing, len v našej spoločnosti sa to tak nevníma. Ja nemám nič proti tomu, že dieťa má chodiť do školy čisté , v čistom oblečení, nie príliš odhalené ale nepáči sa mi, ked škola diktuje žiakom/rodičom či môže mať chlapec dlhé vlasy, ktoré ti z večera do rána nenarastú. Mali by deti viesť k tolerancii a možnosti vlastného vyjadrenia. A aj výzor - účes, štýl obliekania je vyjadrenim jedinca. Nechceme predsa z detí vychovať stádo oviec, bez vlastného názoru.
@vevesh ale aj náušnice v ušiach dievčat sú piercing, len v našej spoločnosti sa to tak nevníma. Ja nemám nič proti tomu, že dieťa má chodiť do školy čisté , v čistom oblečení, nie príliš odhalené ale nepáči sa mi, ked škola diktuje žiakom/rodičom či môže mať chlapec dlhé vlasy, ktoré ti z večera do rána nenarastú. Mali by deti viesť k tolerancii a možnosti vlastného vyjadrenia. A aj výzor - účes, štýl obliekania je vyjadrenim jedinca. Nechceme predsa z detí vychovať stádo oviec, bez vlastného názoru.
@ssnowwhitee suhlas, s tymi vlasmi je to cez ciaru. Ale ten zvysok je podla mna v pohode-niekde hranice musia byt a kedze na sk mas este stale moznost volby, tak ak nesuhlasis, mozes dat dieta bud na inu skolu alebo ako rodicia protestovat a dotlacit takto skolu k vyskrtnutiu urcitych veci. U nas napriklad tohto roku zaviedli zakaz telefonov. Super, tiez som bola za. Bola. Lebo to podmienili tym, ze skola ma opravnenie telefony pozbierat, ale za skody ci odcudzenie neruci. Cize vivat zlodeji. No tak to teda nie- uz sa chysta protest rodicov na nasej skole proti takemu opatreniu🤐
@ssnowwhitee suhlas, s tymi vlasmi je to cez ciaru. Ale ten zvysok je podla mna v pohode-niekde hranice musia byt a kedze na sk mas este stale moznost volby, tak ak nesuhlasis, mozes dat dieta bud na inu skolu alebo ako rodicia protestovat a dotlacit takto skolu k vyskrtnutiu urcitych veci. U nas napriklad tohto roku zaviedli zakaz telefonov. Super, tiez som bola za. Bola. Lebo to podmienili tym, ze skola ma opravnenie telefony pozbierat, ale za skody ci odcudzenie neruci. Cize vivat zlodeji. No tak to teda nie- uz sa chysta protest rodicov na nasej skole proti takemu opatreniu🤐
@vevesh ak by deti dodržiavali nariadenie mať vypnutý telefón a odložený v taške nemuseli by ich vôbec plošne zbierať
dohodnite si nech každé dieťa má uzamykateľnú skrinku kde si bude odkladať drahšie veci
@vevesh myslím, že sa zhodneme na tom, že sa nezhodneme. A je to v poriadku🙂 inak u nas má kazda trieda uzamykatelnu skrinku do ktorej sa ráno telefóny odovzdajú, ak nájdu mobil u žiaka, je to automaticky dvojka zo správania. Máme to tak už niekoľko rokov. A tiež s tým súhlasím. 🙂
@vevesh ak by deti dodržiavali nariadenie mať vypnutý telefón a odložený v taške nemuseli by ich vôbec plošne zbierať
dohodnite si nech každé dieťa má uzamykateľnú skrinku kde si bude odkladať drahšie veci
@anonym_060854 mame, no deti mozu k tej skrinke iba pred a po vyucovani. Ak ma dieta napriklad termin cez vyucovanie, nesmie ist ku skrinkam. Musime to so skolou nejako inac dohodnut- cas ukaze ako....
@anonym_63a01b urcite beriem,ze urcity druh oblecenia nie je vhodny do skoly a za mna by som bola za uniformy na skolach...ale mna tieto vsetky obmedzenia vracaju do cias sociku,ked som ja chodila na SŠ a ako dievcata,sme mali zakazane nosit do skoly nohavice...vlasy mi dupkom stavaju...
@jarmila2010 prepac ale to si chodila do skoly v 18 storoci? ak narazas na socik, tak na niektorych skolach v 70-tych rokoch bol problem ak niekto mal rifle, aj chlapci a tricka s anglickymi napismi. Dievcata nosili nohavice v pohode, take tesilaky
@anonym_autor moji chodia do skoly v zahranici. Tu je predpisane slusne oblečenie. Nesmu byt odhalene ramena, holy pupok, sukna pod kolena. Bez umelych nechtov, jemne ličenie. Chlapcom nesmu byt vidiet kolena. Plati to aj na strednej aj zakladnej. Takisto rodiča nepustia v kratkej sukni do budovy. Suhlasim s tym.
Ja už som to tu raz aj písala.
Na väčšine slovenských škôl "dress code" znamená chodiť do školy čisto a slušne oblečený. Problém je však v tom, že na to čo je slušné sa inak dívajú deti a inak učitelia. Najnovšia móda v podobe krátkych kraťasov, crop topov a tielok určite nie je vhodná do školy a mala by byť regulovaná. My sme nejakú dobu žili v zahraničí a dcéra tak má skúsenosť so školami aj v zahraničí, ktoré uplatňujú dress code. Najviac ma vždy pobavila reakcia sestriných dcér, ktoré mali pocit, že slovenské učiteľky sú "staré konzervy", ktoré ich len obmedzujú. Faktom však je, že na školách v zahraničí platia prísne pravidlá nielen ohľadom oblečenia, ale aj vzhľadu - ako uniformu nosiť. Napr. v Anglicku je pomerne bežné, že dievčatá sa do školy nesmú maľovať, lakovať si nechty, farbiť vlasy a pod. Uniforma má byť nosená riadne tj. košeľa zastrčená, kravata utiahnutá a pod. Učitelia na to dosť dbajú, kto pravidlá poruší - ostatne po škole...
O niečo kompromisnejší je systém v niektorých školách v USA, ktoré zavádzajú dress code, ten je však menej uniformní a deti tak majú (aj keď limitovaný) výber. Škola len stanoví pravidlá, ktoré sa musia dodržiavať. Napr. môžu sa nosiť čierne/khaki nohavice, sukne, kraťasy (nie kratšie ako 1 USD nad kolená). Nohavice nemôžu byť roztrhané a nie rifle. Na vrch potom nosia jednofarebné polokošele bez nápisov (ľubovoľná farba/škola určí niekoľko farieb). Polokošeľa musí byť nosená zastrčená s opaskom, ktorý je viditeľný. Mikiny/svetre väčšinou tiež bez nápisov. Cieľom je jednak to aby deti chodili do školy slušne oblečené bez nevhodných nápisov. Odstraňuje sa tým tiež diskusia o tom, čo je a čo nie je vhodné do školy.
@anonym_autor moja dcéra mala na gymnáziu vycapené pekné plagátiky o dresscode. Tam bolo rozumne vysvetlené, že v živote existujú rôzne situácie, s ktorými sa aj spája rôzne oblečenie. Vyhodiť smeti tiež nechodíme v plesových šatách a zabehať si nejdeme v obleku 😏 Je 21.storočie, ale to ešte neznamená, že nám všetkým preplo. Škola je (teda mala by byť) stále vzdelávacia inštitúcia. Nie nočný klub. Ja keď som videla ôsmačky ako prišli na koniec školského roka 🙈 Ako štetky. Hej, je sloboda. Tak som si o nich a ich mamách ktoré ich takto pustili do školy, slobodne pomyslela svoje.
@anonym_autor nuz... ja nie som fanusik crop topov, minisukni, vyrazneho maleupu ale podla mna su taketo zakazy hrozna hlupost. Deti treba viest k tomu, aby chapali, ktore oblecenid je kedy (ne)vhodne namiesto takychto zakazov.
ja som chodila na strednú školu pred 20 rokmi, nosil sa low waist a už vtedy bolo v školskom poriadku že vrchný diel oblečenia musí prekrývať spodný … čiže žiadna novinka
@anonym_autor zamna je to okej .
Unas na strednej to bolo rovnaké bolo zakazane nosiť krátke sukne , tričká alebo blúzky z hlbokým výstrihom ,alebo kroptopi, mali sme zakázané aj farbenie vlasou ale neprirodzená farba ( ružové červené modré atď .).všetci sme to ako tak akceptovali podľa jednotlivých odborov v škole boli doplnene ďalšie veci ktoré sme mali zakázané .nikomu to nerobilo problém
@anonym_autor zamna je to okej .
Unas na strednej to bolo rovnaké bolo zakazane nosiť krátke sukne , tričká alebo blúzky z hlbokým výstrihom ,alebo kroptopi, mali sme zakázané aj farbenie vlasou ale neprirodzená farba ( ružové červené modré atď .).všetci sme to ako tak akceptovali podľa jednotlivých odborov v škole boli doplnene ďalšie veci ktoré sme mali zakázané .nikomu to nerobilo problém
@dory11 zakzene sme mali aj tepláky aj to že v budove školy nemôžeme mať na hlave kapucu alebo čiapku časom sme si všetci zvykli.
@anonym_autor úplný súhlas. Niektori sa vyjadrujú,že obmedzujuce? Veď predsa aj v niektorých zamestnaniach majú predpísané čo nosiť a čo nie. Vo voľnom čase nech chodia tie decká ako chcú. U nás sa minulý rok zaviedli uniformy. A všetci sú s tým v pohode. Ako žiaci,tak rodičia.
Minulý školský rok sa nám v škole stal extrém, kedy dievča prišlo v podprsenke a v legínach v takej dĺžke, že jej ledva zakrylo zadok. To, že ju mama tak pustila z domu je tiež smutné (ona ju priviezla) 😂 A áno, aj u nás to máme v školskom poriadku regulované. Ja sa snažím s tými moji decuľmi o tom otvorene rozprávať, viesť k nejakej etikete, upriamiť na nebezpečenstvá, ale to v tom veku niekedy nestačí 🙂
@anonym_autor rovnako, žiadne croptopy, trčiace spodné prádlo, priesvitné oblečenie, vulgárne nápisy, príliš krátke sukne... Rodičia, ktorí sa búria, nech sa preberú. 12 ročné dievčatá v škole vyzerajú mnohé ako ľahké devy z ulice. Umelé mihalnice, umelé nechty, prefarbené vlasy, make up na kraslicu, prsia vonku, brucho holé. Je to vhodné? Môže si niekto normálny myslieť, že je to vhodné? Ako sa obliekate do práce? Stačí, že chodia pomaly všetci čo školy do vyťahaných teplákoch. Nielen, že sme klesli v správaní, komunikácii ešte aj v kultúre obliekania pomaly na úplne dno. Prečo chcete, aby vaše 12,13,14 ročné dievčatá vyzerali ako potrava pre pedofilov? Nehovoriac o tom, že farbenie im zbytočne ničí vlásy, cápu na seba zbytočnú chémiu, ktorú vôbec nepotrebujú, umelé nechty im ničia ich nechty s nechtové lôžka vo vývoji. Otrasné.
@anonym_autor úplný súhlas. Niektori sa vyjadrujú,že obmedzujuce? Veď predsa aj v niektorých zamestnaniach majú predpísané čo nosiť a čo nie. Vo voľnom čase nech chodia tie decká ako chcú. U nás sa minulý rok zaviedli uniformy. A všetci sú s tým v pohode. Ako žiaci,tak rodičia.
@dominika126 pracovala som v banke, kde platili určité pravidlá obliekania. Iba debil by sa išiel búriť, že? Ale aby decko chodilo slušne oblečené, to je problém. Rodičia, je to vaša hanba.
@dominika126 pracovala som v banke, kde platili určité pravidlá obliekania. Iba debil by sa išiel búriť, že? Ale aby decko chodilo slušne oblečené, to je problém. Rodičia, je to vaša hanba.
@lauricka presne tak. Moje sestry robia tiež v banke a majú svoje "uniformy". Predtým ségra robila v inej spoločnosti a tam mali tiež dress code, hlavne žiadne rifle, resp.myslim že mali jeden deň vyhradený, kedy ich mohli mať. Moja mamina má tiež uniformu, ktorú nosí v práci... Manžel ma tiež predpísané,čo je nevhodné do jeho zamestnania. Ale ak ide o deti, všetci sa idú po.... lebo ich učitelia obmedzujú. Potom raz príde krutá pracovná realita a oni budú vyhukani, lebo čo to od nich žiadajú. Naozaj nemusia chlapci nosiť tepláky, rifle, v ktorých im vidieť polku spodného prádla, baby doslova niekedy holé zadky a tielocka. Nie je to vhodné zo žiadneho hľadiska.
@anonym_autor ženy veľmi dobre sa mi to číta,mala som obavu,že mnohé budete za...ja učím na SŠ a tiež sme to toho roku zakázali,mám baby prváčky teraz a poviem vám ako prišli prvý deň,už chlapci starší komentovali,že hrôza...a viete čo je vôbec strašné?že o tom treba diskutovať..každej príčetnej matke by to malo prekážať
Som urcite za to, aby nechodili mlade baby uz na zakladnej odhalene, ani na strednej .. syn bol min rok druhak, nosil take sportove nohavice, ale z inej latky, ako teplaky, na konci roka prislo usmernenie hlavne ohladom cropptopov, ze je to zakazane aj nevhodne napisy na obleceni, aj teplaky. Takym mensim detom praveze je lepsie dat slusne, pekne, ciste teplaky, ktore nosi vyslovene do skoly ako nejake vypasovane, alebo dotrhane rifle - ale chapem, ze to niekomu moze vadit.
Podľa mňa by malo byť v každej škole uniforma a už . Nebol by žiadny problém
@anonym_autor konecne, zachvilku by tam prisli dievcata ako na plaz, len v spodnom pradle..
@anonym_autor ženy veľmi dobre sa mi to číta,mala som obavu,že mnohé budete za...ja učím na SŠ a tiež sme to toho roku zakázali,mám baby prváčky teraz a poviem vám ako prišli prvý deň,už chlapci starší komentovali,že hrôza...a viete čo je vôbec strašné?že o tom treba diskutovať..každej príčetnej matke by to malo prekážať
@pipistrel13 nechapem vy ste za (schvalujete zakaz cropov ci proti tomu zakazu?? 🙂
Moje dcéry by to nezarazilo, od mala ich vedieme, aby sa obliekali primerane miestu, ktoré idú navštíviť... aby aj oblečením vedeli vyjadriť úctu. Podľa mňa je absolútne nevhodné, prísť do školy pomaly s holou prdelou a bradavkami, prípadne v teplákoch...
Moje dcéry by to nezarazilo, od mala ich vedieme, aby sa obliekali primerane miestu, ktoré idú navštíviť... aby aj oblečením vedeli vyjadriť úctu. Podľa mňa je absolútne nevhodné, prísť do školy pomaly s holou prdelou a bradavkami, prípadne v teplákoch...
@klaridka Začiatkom minulej zimy, keď vonku bolo sychravo, dorazili na písomné skúšky z vodičského tri študentky oblečené v mini sukničkách a sieťovaných pančuchách. Triasli sa od zimy už pred budovou, no v triede ich čakala staršia, prísne pôsobiaca policajtka, ktorá skúšku dozorovala. Ostatní boli oblečení bežne.
To je snad vecou rodicov co bude ich dieta nosit oblecene, do tela zapichnute a aka bude dlzka vlasov.
Neriesia zakladne veci vzdelania a budu druhym hovorit do sukromia.
A nechapem to tetovanie. Akoze vyhodia dieta z povinnej skolskej dochadzky ak si ho s pozehnanim rodica da spravit? A v dnesnej dobe potetovanych tvari a krku abi zahalovanie nemozu nariadit.
Skola je velke zlo v poslednu dobu
pracujem na skole a ano aj my to tam mame. za mna je to ok, treba vysvetlit menej chapavym rodicom, ze ak sedi v 1 triede 6 hodin 25 pubertalnych deti, z ktorych 1/2 dievcat sa oblecie ako .... predstavte si co to robi s tymi chalanmi... a to nehovorim o zdravotnych rizikach...a to iste plati aj naopak... v skole sa maju ziaci ucit nie slintat a rozptylovat sa...
@kacena4 je uplne jedno "co to robi s chalanmi". Presne takto sa vychovava dalsia generacia pachatelov, ze sa ospravedlnuje predatorske spravanie muzov uz od nizkeho veku, lebo pudy a hormony. You can do better than that kacena.
Ja už som to tu raz aj písala.
Na väčšine slovenských škôl "dress code" znamená chodiť do školy čisto a slušne oblečený. Problém je však v tom, že na to čo je slušné sa inak dívajú deti a inak učitelia. Najnovšia móda v podobe krátkych kraťasov, crop topov a tielok určite nie je vhodná do školy a mala by byť regulovaná. My sme nejakú dobu žili v zahraničí a dcéra tak má skúsenosť so školami aj v zahraničí, ktoré uplatňujú dress code. Najviac ma vždy pobavila reakcia sestriných dcér, ktoré mali pocit, že slovenské učiteľky sú "staré konzervy", ktoré ich len obmedzujú. Faktom však je, že na školách v zahraničí platia prísne pravidlá nielen ohľadom oblečenia, ale aj vzhľadu - ako uniformu nosiť. Napr. v Anglicku je pomerne bežné, že dievčatá sa do školy nesmú maľovať, lakovať si nechty, farbiť vlasy a pod. Uniforma má byť nosená riadne tj. košeľa zastrčená, kravata utiahnutá a pod. Učitelia na to dosť dbajú, kto pravidlá poruší - ostatne po škole...
O niečo kompromisnejší je systém v niektorých školách v USA, ktoré zavádzajú dress code, ten je však menej uniformní a deti tak majú (aj keď limitovaný) výber. Škola len stanoví pravidlá, ktoré sa musia dodržiavať. Napr. môžu sa nosiť čierne/khaki nohavice, sukne, kraťasy (nie kratšie ako 1 USD nad kolená). Nohavice nemôžu byť roztrhané a nie rifle. Na vrch potom nosia jednofarebné polokošele bez nápisov (ľubovoľná farba/škola určí niekoľko farieb). Polokošeľa musí byť nosená zastrčená s opaskom, ktorý je viditeľný. Mikiny/svetre väčšinou tiež bez nápisov. Cieľom je jednak to aby deti chodili do školy slušne oblečené bez nevhodných nápisov. Odstraňuje sa tým tiež diskusia o tom, čo je a čo nie je vhodné do školy.
@andrea3537 presne tak to ma moje dieta. Navyse aj tu kravatu sa muselo naucit viazat inak, ovladal len windsorsky uzol, ktory teda nie. Ziaden makeup, ziadne sperky, okrem jednych malych nausnuc, ani retiazky, ziadne farebne laky na nechtach, o gelovych sa ani nebavime… a na vrch ani ziadna bunda ci kabat.. oholeni, ucesani, ziadne skratene sukne a dalsie pravidla

Ja v škole pracujem a nepáči sa mi to. Podľa mňa toto je v kompetencii rodičov, škola má učiť ...môj syn nemá dlhé vlasy ani náušnicu,ani nikdy nevyjadril túžbu to zmeniť. Ale je podľa mňa odveci, keď povedia žiakovi aby sa ostrihal lebo sa zmenil školský poriadok a roky nikomu jeho vlasy nevadili, alebo aby si vybral náušnicu, ktorú mal už v škôlke.
@ssnowwhitee ako, moja dcera ma spoluziaka, ktory sa sprchuje raz za 3 mesiace. Ma k tomu aj dredy. Ze viac skodi pokozke....ehmmm, urcite by si vedla takehoto nechcela sediet (a asi ani tvoje dieta). Ucitel ho normalne poslal domov s tym, ze sa moze vratit az po kompletnej hygiencikej "uprave". Takze si myslim, ze v urcitych smeroch ma skola co do toho povedat. A ak je zakazany piercing, tak to deti ani nebude lakat ( u nas si ho totizto robia same, kedze na brucho a co. potrebujes suhlas rodicov, ktori, ked su pricetni, v takom veku urcite suhlasit nebudu....a plus samozrejme financie, zadarmo piercing tiez nie je...)