icon

V akom veku začať s deťmi hovoriť o intímnostiach?

3. aug 2025

So sestrou sme sa nepohodli. Preto sa pytam, kedy by sa malo zacat s dietatom rozpravat o intimnych veciach? Napr menstruacia, holenie....

doriiis
3. aug 2025

Keďže dnešné dievčatá vstupujú do puberty okolo 9 roku života tak najneskôr vtedy.U oboch pohlavi

huxy
3. aug 2025

Neviem či je menštruácia a holenie intímnosť 🤷🏼‍♀️
Dieťa si to všíma, aj v škole sa už o tom bavia... Nerobila som z tohto tabu, a nejak prirodzene o tom padla reč, už si presne nepamätám, okolo 8-9.roku?

pe_mi
3. aug 2025

@anonym_autor záleží od povahy a reči dieťaťa,
Keď už cíti takú prirodzenú "trápnosť" ohľadne tela, nežnosti

Syn ,keď spomenul v 10rokoch ,že so spolužiakmi pozerali neslušné videá,tak som sa s ním porozprávala
(Na mobile syna máme rodičovský zámok, ale je jasné,že sa k tomu dostane u detí,kde to rodičia neriešia a nechajú im voľnú ruku)
Aj keď ja poviem pravdu, nemám s tým problém, že to videl/vidí
Ma 11 rokov
V mojej mladosti,detstve bolo u nás vždy všetko tabu, ja to tak nechcem pri mojich deťoch

mondolina
3. aug 2025

môj bol v škôlke keď ho začali zaujímať otázky podobného typu, vždy mu bolo odpovedané. vždy som sa s ním bavila otvorene. vedel čo je menštruácia, ako vznikajú deti, ako sa rodia.

sara07
3. aug 2025

holenie alebo menšturacia predsa nie su intimne otazky
nikdy nevidel holit sa otca ? nenapadlo prečo ma fuzy ? toto máme prebrané ked sa začali v škôlke o tom zaujímat
v spodnej zásuvke mám tampony, vložky ked sa spytali tak som odpovedala , neschovávam pred nimi toto
o zneužití aby nepadli do tejto pasce že sa niečo stane lebo nebudu vediet o čo sa jedna s nastupom do 1 ročníka, a potom neskoršie sme pridavali iné veci
pripadne si zbehni do knižnice je tam vela knih ako ist, prebrat to s ním ... záleží či sa ta vie dieta spytat aj tieto otázky ? je to lahšie, ako ano je to tažšie nadhodit tem a bavit sa o tom

doriiis
3. aug 2025
@sara07

holenie alebo menšturacia predsa nie su intimne otazky
nikdy nevidel holit sa otca ? nenapadlo prečo ma fuzy ? toto máme prebrané ked sa začali v škôlke o tom zaujímat
v spodnej zásuvke mám tampony, vložky ked sa spytali tak som odpovedala , neschovávam pred nimi toto
o zneužití aby nepadli do tejto pasce že sa niečo stane lebo nebudu vediet o čo sa jedna s nastupom do 1 ročníka, a potom neskoršie sme pridavali iné veci
pripadne si zbehni do knižnice je tam vela knih ako ist, prebrat to s ním ... záleží či sa ta vie dieta spytat aj tieto otázky ? je to lahšie, ako ano je to tažšie nadhodit tem a bavit sa o tom

@sara07 ....autorka myslela asi holenie intímnych partii

4stanka4
3. aug 2025

Moja ma o pár dní 5 a vie co je menštruácia, že raz to bude mať aj ona a nie je to nič zlé. Od malička jej nič nezatajujeme a vysvetľujeme úmerne veku.

anonym_b49833
3. aug 2025

@anonym_autor mam čerstvo 6 ročnú dcéru, včera dostala vysvetlene, čo je to menštruácia, keďže muzova 14 rocna dcéra na ňu navrieskala, aby vypadla a dala jej pokoj, lebo ma krámy.. samozrejme, ze sa ma mala spýtala co to je. O holení vie už dávno, aj na intímnych partiách. Veci jej hovorím tak ako sú primerane veku ak sa na ne pýta.

nafka0483
3. aug 2025

Od kedy sa zacala pytat - 3 rocna sa pytala naco mam tampon, vlozku, intimku. Videla ma v sprche holit si nohy, pytala sa, vysvetlila som. Este sa nepytala ako sa dostane babatko do bruska, len vie, ze tam rastie. Na vsetko co sa pyta dostane odpoved primerane veku, ziadne zahovaranie, klamanie.

biglovemom
3. aug 2025

No moja skoro 7rocna vie uz asi 2 roky ze krvacam kazdy mesiac ,vie Preco je menstruacia, vie ze sa holim…. 🤷🏼‍♀️
Vie ze so Spermie a vajicka vznikne dieta…. Cakam otazku ako sa spermia dostane k vajicku 😂😂😂

sara07
3. aug 2025
@doriiis

@sara07 ....autorka myslela asi holenie intímnych partii

@doriiis však nie je problém pri počiatočnej otázke povedat ked budeš starší budeš sa holit aj na iných miestach atd... a je na dietati kedy mu to začne vrtat v hlave

januska12323
3. aug 2025

Menštruácia nie je nič intímne ale bežný proces u zdravej slečny, neskôr ženy. O nej by mala vedieť najneskôr okolo 9-10 rokov keďže vtedy už môže dostať. Holenie tiež neviem prečo by bolo tajné.

vevesh
3. aug 2025

Vtedy, ked sa zaujima. A teda moje deti ma nikdy nevideli s vlozkami/intmkami, holit sa atd., takze nejako prirodzene pri takejto cinnosti to nebolo. Dievcata okolo 12-14rokov riesili tieto veci, chalan ma 10 a este je to dieta, neriesi tieto veci aleze vobec, zatial....

sense
3. aug 2025

Vtedy keď prejaví záujem, samozrejme adekvátne veku

luccija
3. aug 2025

8-9 r, ale vložky, holenie videla skôr.Ani neviem kedy sme mali túto tému nejako prirodzene to bolo v rámci života🙂

gondyo
3. aug 2025

Syn dostal keď mal 10 alebo 11rokov knižku s obrázkami o sexe, dospievaní, je tam naozaj veľa informácií...hocičo sa pýta, vysvetľujem mu aj dievčenské záležitosti...predvčerom som mu vysvetľovala čo je ovulácia...🙂

anonym_0f05a2
3. aug 2025

Za mňa hlavne prirodzene, žiadne teraz si sadni a počúvaj ma ideme sa rozprávať o sexe či chceš či nechceš. Knižka je tiež fajn, ale treba byť určite otvorená aj osobnému rozhovoru. Pamätám si na moju pubertu, mamina mi nič nevravela iba mi dala tiež nejakú takú knižku a nechcela sa o ničom baviť, holenie som mala zakázané, chlapci a sex to bolo úplne tabu. Potom sa čudovala, že sa jej nezdôverujem a nechcem sa rozprávať o jej menopauze 🙂

jazula
3. aug 2025

Moja má 4 roky a info (samozrejme primerané veku) má už nejakú dobu 🤷‍♀️.

sara07
3. aug 2025

no inak o menzese aspon nejaké info určite okolo 9 r, nevieš kedy dostane, sa pamätám na ten hysak ked dostala prvy raz menzes sesterka, ani tucha o tom, a nešlo ju utišit ,neviem čo by baba robila keby zrovna bola sama doma ... nemáš tucha a len krv ide ...

denkabemommy
3. aug 2025

Ja som asi divná ale väčšinu vecí ako menštruacia, pohlavne orgány atd. Mám prebraté už aj so 4r synom 🤷🏼‍♀️. Takže čím skôr z toho nebudeš robiť intímnosti, tým prirodzenejšie to pre dieťa bude… lebo na tom nič intímne nie je. Sex budú preberať v 12-13r v škole, vtedy je čas aj s dieťaťom prebrať túto konkrétnu činnosť.

sisska96
3. aug 2025

Menštruácia okolo 8 rokov. A o holení načo?

lucia13022023
3. aug 2025

Začať treba vtedy, keď bude mať dieťa otázky a zodpovedať mu ich prirodzene a adekvátne k veku. U nás žiadna téma nie je a ani keď som bola dieťa ja nebola tabu.
Pamätám si, ako som mamine povedala pred mojou kamarátkou, že som dostala menštruaciu, že ma boli brucho a kamarátka nechápala, že ako sa o tomto bavím s mamou. Pre mňa normálna veta, pre ňu niečo tabu, zahanbujuce.
Moje dieťa má 2,5r, začína si uvedomovať sam od seba ze zeny a muži majú iné pohlavné organy. Všetko ide prirodzene.

diewcatqoo
3. aug 2025

Moj syn bol este v skolke, mohol mat mozno 4-5 rokov.. vtedy sme prebrali, na co sa pouzivaju vlozky, co je menstruacia, vie, ze zena ma vajicka, muz spermie, vie, ze kazdy mesiac zene v bruchu dozrieva vajicko a ked k nemu nepride spermia, tak potom zena dostane menzes a na to sa pouzivaju vlozky. Vie, ze ak sa vajicko spoji so spermiou, vznikne v bruchu babatko, ale myslim, ze zatial nevie, ako k tomu dochadza. Hovoril mi este davnejsie, ze tato s maminou sa musia mojkat, ale detaily asi nevie (ma 8).

anonym_a6e3e5
3. aug 2025

Primerane veku, vždy keď sa na nieco spýta. V tomto žiadne tabu robiť nebudem. Už teraz si syn všimol rozdiely v pohlaviach, tak mu od začiatku vysvetľujeme ako dietatu.
Hlavne prosím Vás nerobte z toho škandály alebo tajnosti. Mne nepovedala mama doma nič, keď som sa pytala co sú tie veci (vložky) tak ešte ich predo mnou skrývali a keď som dostala prvý menzes v škole, plakala som na záchode že zomieram…Nebyť kamarátky ktorá ma upokojila a dala mi náhradné oblecenie tak vyzerám jak blbec a doteraz si pamätám ako som sa strašne citila že krvacam-zomieram. Smutne.

oslo1
3. aug 2025

Syn vie odjakziva, ze zeny raz do mesiace krvacaju. Za onych cias mi aj vlozky lepil.
Taktiez vie, ze ma private parts, ktorych SA nikto, ani ja, Bez jeho suhlasu, nesmie dotknut.
Taktiez vie, ze nesmie mat ziadne tajomstvo s dospelym clovekom.

jana_eyre_2
3. aug 2025

Vtedy, keď sa zaujíma.. mám doma obe pohlavia, je normálne že sa aj chlapci zaujímali čo su to.vlozky už v malom veku (a nie použité ako to tu raz niekto v diskusiách riešil že ženy ukazujú 😒) kde som vysvetlila načo sú dobré a čo to znamená.. tak isto sa zaujímali o to, ako sa dieťa dostalo do brucha (mám tri deti v priebehu 4,5r takže samozrejme taketo veci vnimali) alebo aké sú rozdiely medzi dievčatami a chlapcami.. čiže intímne veci sa u nás rozoberali keď prišlo - bolo to okolo 4r pretože vtedy si veci všímali a pýtali sa.. rozsiahle samozrejme neskôr.. ale stredna dcéra napríklad číta veľmi rada a prišli jej do ruky aj rôzne poucne knižky pre deti - takže okolo 8mich rokov sa dočítala rozsiahlejšie co je sex, menštruácia a podobne.. referovala to súrodencom, potom sme sa rozprávali spolocne.. jednoducho vzdy keď sa zaujímali, tak som sa snažila zodpovedať dobre otázky.. a bežna aj moji synovia vedia čo je to menštruácia a nepríde im to ani trápne.. dnes sú pubertaci, na veci ktoré som nemala odvahu najmä pri najstaršom synovi (erekcia a podobne) som mu kúpila knihu kde boli veci zrozumiteľne vysvetlené.. sú temy kde sa cítim nepríjemne ja, ak sa však pýtajú mňa, vždy odpoviem pravdivo.. jedine čo som vysvetľovala mimo toho aby sa sami pýtali bolo čo to je obťažovanie, ako sa zachovať, ako sa ochrániť a čo si nenechat..

tamitamitami
3. aug 2025

Moja dcéra má za pár dní 4 roky a adekvátne veku máme všetky "intímne" veci prebraté.
Čím bude staršia tým viac informácií jej budem hovoriť. Nech to všetko považuje za normálne....

tiika
3. aug 2025

@anonym_autor myslím, že vtedy, ak sa dieťa samé pýta, je dôležité odpovedať primerane veku a nerobiť z toho tabu.
U nas sa začala zaujímať v 2,5 r, vtedy dostala len krátku odpoved, v 4 r už vedela o menštruácii všetko dôležité. Nejako prirodzene sme k tomu dospeli. O holení sme sa zatial bavili len, co sa týka neintimnych časti.
A celkovo, ak máš ako rodič pocit, že potrebuješ dieťa informovat, poučiť, je dobrý čas vždy. Len tie informácie je dobre podať citlivo a primerane.

janickacrazy
3. aug 2025

@anonym_autor ono ozaj záleží od dieťaťa, môj prostredný sa zaujímal o všetko veľmi skoro, už ako 3-4-rocny začal babke na návšteve vysvetľovať rozdiel medzi prirodzeným pôrodom a cisárskym rezom, tá skoro aj infarkt chytila, že preboha to načo ho učíš také veci? No keď sa pýtal, tak som mu povedala.