V koľkých rokoch začali deti variť?
Rozprávala som sa s kamarátkou a tá mi povedala že jej 13 ročná už niekedy aj navarí večeru keď sa jej chce.. a tak som premýšľala že či tá moja 15 ročná nie je nejako pozadu, ona o varení veru nevie vôbec nič. V koľkých rokoch začali variť vaše deti?
Moje deti sú ešte škôlkárky, ale viem celkom presne kedy som začala variť ja - v 25, keď som sa ocitla sama a ľutovala som peniaze za jedlo v reštauráciách 🙂 dovtedy nejaku krupicu, praženicu, vedela som vypražiť pripravený lángoš, to ma bavilo 🙂 ale až tak v neskorej puberte, vo veku tvojej dcéry som začala s takými jednoduchými pokusmi, dovtedy vôbec. Nemyslím, že tvoja dcéra o niečo prichádza. Ak sa chceš s ňou pri varení striedať, tak sa dohodnite, nech skúša, ale inak je to zručnosť, ktorú sa stačí naučiť, keď to bude potrebovať.
Napisem ti ako ja a sestra, ja v 12tich komplet obed typu kura, ryza, salat, polievka. Sestra v 30tke zvladla omeletu. Proste na to nebola
Mam 13r a maju v skole varenie takze take sote s ryzou vie, ale doma neurobi, ale spagety, lievance, cestoviny so syrom ked je velmi hladna alebo sa nudi si spravi. Ja napr nerada varim, varit som zacala okolo 25ky, zato kolace som si piekla od 12r 🤣. Kazda to mame inak, niekto varenie miluje, ja ked nemusim nevarim a radsej budem hladna.
Ja ked som mala 26 a zacala som byvat s chlapom 🙂 doteraz nemam vztah k vareniu, naucil sa varit muz. uz to viem, ale varim nerada. ja som intelektual a vzdy som si vedela zarobit preniaze hlavou a toto ma vobeec nebavilo. syn ma 10 a tym ze vari muz on mu stale asistuje a vie uz zaklay. oprazi maso, urobi omacku na cstoviny, atd.
Ja som sa odjakziva rada motala v kuchyni, ked bola nuda, sla som nieco piect, dodnes lepsie peciem ako varim, naucila som sa viac menej sama, mamina dodnes gula ocami ako varim a peciem, pretoze kym ona ide presne podla postupu a gramaze, ja idem uplne inak a obe to mame chutne😆rada by som travila cas s detmi pri vareni, ale zatial to ani jedneho nelaka, drobnosti zvladnu, inak sa nehrnu, nenutim, pretoze viem, ze ak by chceli zvladnu to, ucime sa cely zivot a ak budu chciet, rada pomozem, ukazem a vysvetlim, ale momentalne mi celkom staci, ked im to varenie nesprotivim nutenim
Mňa ináč rodičia vychovali supersamostatne , okrem toho varenia a mne to veru potom prišlo celkom luto a cítila som sa fakt debilne ked som začala sama žiť v 19 tich…
Akoze naučila som sa výborne variť, ale prvý rok to bolo o polotovaroch, rozvarenych špagetách s kečupom, prihorenej ryži a dorezanych prstov z blbej škrabky na zeleninu.
Sestra to mala úplne rovnako a obidve sme sa síce zhodli ze naučíš sa aj v dospelosti, ale tie základy nam mohli dať rodičia …Prečo nie ?
Ved to je celkom zábavná činnosť ktorú môžeš skúšať spolu s mamou, otcom … pokecať si pritom, spraviť niečo podľa receptu co sa ináč nevari, objavovať nové chute … prečo nie
Ved to je veľké plus ked si človek sam pripraví dobre jedlo…
Ako nie každý ma k tomu v živote vztah, ale aspoň ten základ treba nech nieje človek úplne dementný
Ja osobne som varila piekla od malička ( s maminou samozrejme) ale dovolím si povedať že tak v 15/16 som vedela urobiť všetky svoje obľúbené jedlá bez problémov. Ale nebolo to také to "varenie" kedy človek vie už experimentovať a variť si podľa seba bez toho aby sa držal receptu to som sa naučila až na VŠ ale práve preto že som nebola v "domácej" kuchyni. Tak som mala pocit že si môžem robiť čo chcem aj keby sa to nepodarí 😂 a to bolo také oslobodzujúce. A teraz si dovolím povedať že viem uvariť čokoľvek 😁 takže základ som mala doma ale svoje varenie som si našla až na VŠ. Určite by malo dieťa vedieť aspoň základ (parky, palacinky,cestoviny) ale nemusí to byť malý šéfkuchár keď ho to nebaví.
Moja keď mala 9 pripravila sama pečene zemiaky s lososom a šalát. Sém tam dačo spraví keď ma naladu, hlavne na ranajky
Nevarila som vôbec, varila starká a mama (kuchárka).. ja som sa naučila až po 20ke, keď som sa odsťahovala.
Praženicu ako dvojročný, volské oko dva a pol ročný, palacinky tri a tak ďalej.
Nas ma 13 a uz rok vari, co ma rad, take jednoduchdie veci. Napr. spagegy carboara,
hamburgery, omeletu, pomazanky. Bezne pri vareni pomaha, bavi ho to. Najviac ocenujem, ze ide sam kupit maso. Inac na nakup do potravin chodi od 7 rokov.
Ja som zacala v 6r a moj 5r syn uz nieco jednoduche zvladne, ale len s dozorom zatial. Nemam este odvahu ho nechat sameho s ohnom, kedze je dost roztrzity.
syn zacal velmi skoro v 15tich uz nam varil nedelny obed, prva dcera neskor ale zato vari nonstop a mladsia 12 zacala varit lebo chcela, proste namala navarne a chcela nieco tak si spravila, samozrejme na zaciatku za asistencie a teraz uz aj celkom sama, ale zalezi to od povahy a full servisu doma. ja nevarim vecere, takze kto chce teplu uvari si sam 🙂 a plati to aj pre deti
Moja mladšia začala samostatne variť a piecť teraz ako 14 ročná.
Staršia dcéra asi tiež 13-14.
No tak ja som začala až po svadbe variť.. teda v 24 rokoch 😅
Absolutne ma v 15tich nezaujimalo varenie a keby som nemusela varit pre rodinu, tak ma nezaujima ani v 35tich 😁😁😁.
Nie je pozadu. Ked bude raz musiet, tak sa nauci.
Dcéra mojej mami okolo 25....? 😄
Keď som už bývala sama v nájme. Ale tak čo ja viem... Ani po desiatich rokoch ma to nebaví, ale tak teraz už musím 🫣 Podľa mňa to vôbec nie je zábava. Najmä preto, lebo strašne nerada manipulujem so surovým mäsom či vajíčkami. Čiže pre mňa aj obyčajne volské oko je hororová tortúra, lebo potom mám pocit, že musím dezinfikovať celú kuchyňu.
Ale mám to vykompenzované v žehlení, túto činnosť zbožňujem (len na to.momentalne niet toľko času). Čiže na stupnici hodnotenia v kategórii "gazdiná" si prirátam za to žehlenie body, ktoré som stratila za varenie 😅
Je to rôzne moja 16 ročná nevadí a neťahajú to , ja som začala variť až keď som sa vydala čiže od 18 rokov
este nevaril, asi raz spagety, ma 18 😂
@andrejka1974 ja tiez tak, okolo 23 rokov
V dnesnej dobe videoreceptov navari aj skolkar
Vtedy, keď im urobíš asistenciu a priestor. Môj 5r robí praženicu.
syn ma 2,5r a varíme spolu odkedy sa dokáže udrzať na nohách pri kuchynskej linke
nejde o to aby varil za mňa ale aby sa vedel o seba postarať keby niečo
hlavne ho to baví a to je hlavné
Ja si dodnes pamätám ako som 4 ročný začínal variť s mamou. A viem ze 5 ročného ma otec nechal upiecť kura a stal mi len za chrbtom keby náhodou. Ja som sa vďaka rodičom naučil extrémne skoro variť lebo ma nechali samostatného pri tom. Vždy som dostal dáku ľahkú ulohu pri varení a časom sa nabalovali a vždy bol nejaký vek kedy som vedel od začiatku až po koniec navariť jedlo. V 4 som si robil granko, 5 som zvládol praženicu.
Takže v 15 nevedieť variť je pre mňa absolútne nepochopiteľné ale ak to deti rodičia neucia jasne ze nemôže od nich človek čakať ze to ovládajú.
Tiež som desiatky jedál vyhodil ako dieťa a aj ako dospelý sa mi to ešte niekedy stane. Ale rodičia k tomu tak pristupovali ze ma nechali si skúšať a keď sa jedlo nepodarilo alebo som ho pokazil lebo som si nedal poradiť nechali ma zničiť celé jedlo. Nikto mi do toho neskakal nikto po mne nezjapal takže nebál som sa skúšať vymýšľať.
@kittykat22 napísala som, že s minimálnou pomocou, keď nemal ešte 3 roky poznal písmenká aj čísla takže si vážil ingrediencie sám. Nechápem, závidíš?
Deti nemám, ale v kuchyni ma nechávali motať sa od raného detstva, sama variť som začala v 15, a milujem to dodnes. Treba ísť deťom príkladom, a pridajú sa...
@malamimi6 ja prisaham ze nezavidim ale myslim ze mas inu predstavu o “minimalnej pomoci” ako zvysok sveta. Tiez mam 4 rocneho, nehovor mi ze dokaze precitat recept, rozlisit napriklad milimetre od gramov, rozdelit vajicka, obsluzit mixer alebo nebodaj ruru.
Jedina torta, ktoru 4rocne dieta dokaze spravit s “minimalnou pomocou”, je nanukova.
@gladys_07 naši starší majú 8 a čoskoro 5 a áno, aj ten mladší dokáže rozdeliť vajíčka..
A keď mal v recepte 200g tak na váhe vedel prečítať 200g, že je to múka som mu povedala. Do a z rúry som vyberala ja, zapnúť ju vedia, takisto ako mi vedia obaja spustiť práčku alebo umývačku 🤷

Myslím si ze úlohou rodiča je vychovať absolútne samostatnú sebestačnu bytosť schopnú fungovat, sam ako osoba ale aj v kolektíve či rodine .. so všetkým co k tomu patrí
K rôznym činnostiam treba viesť dieťa úplne odmalička, podporovať ho v tom co ho bavi ale aj naučiť ho to co ho až tak nebaví. V tých 10 tich rokoch by už malo byt v stave ze keby sa niečo stane a ono musí byt pár dni same dokázalo by prežiť a v nejakých 15 tich by už všetky dospelacke činnosti malo nielen vedieť ale aj aktívne vykobávat …
Moja sa o varenie dosť zaujmala od mala a v tých 12 už vedela navarit komplet obed vratane koláča. Ale napríklad k niektorým činnostiam vôbec nemala vztah, tam to slo pomalšie, no naučila sa a vie aj to, síce sa do toho nehrnie sama od seba ale dokáže to ….. napríklad zložiť si nabytok, navŕtať poličku, narúbat drevo a založiť oheň… Co bol úplný odpor tak komunikácia s okolitým oficiálnym svetom, ked stratila autobusovú kartičku zavolať si na informácie to bol veru tazky pôrod. Rovnako ako ked si nevedela nastavit internet banking v novom telefóne a donútila som ju zavolať na infolinku 🤦♀️ Ale zvládla to..
Teraz ma už 15 a vie sa komplet postarat sama o seba aj pomáhať v domácnosti. Jedlo - veceru si často robieva sama, ona je prieberčivá ked varím niečo co jej moc nechuti zbúcha si niečo svoje.