icon

Výber strednej školy, keď má žiačka samé jednotky

18. jan 2021

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, akú strednú školu by ste volili Vy, pri žiačke ktorá má samé jednotky, je veľmi zodpovedná, všetky predmety jej idú excelentne, okrem anglického jazyka s ktorým má menšie problémy (1,2, niekedy sa objaví aj 3), chodí tancovať do súboru, vychodila tanečnú ZUŠ- 8 rokov, 6 rokov chodila na výtvarnú, 3 roky hrala na husliach, vie aj spievať, veľmi rada recituje (umiestnenia na rôznych súťažiach, najvyššie 3 miesto z kraja HK), píše rôzne básne, prózy...
Bol niekto z Vás v rovnakej situácií?
Ďakujeme za odpovede🙂

Strana
z2
nesiris
18. jan 2021

Ja stále hovorím svojim deťom, vyber si profesiu, ktorou uživíš rodinu (a to nielen synovi, ale aj dcére, pri dnešnej rozvodovosti). Tomu, čo ťa baví sa v rámci hobby budeš môcť venovať hocikedy. Jedného bavilo cestovanie, vyhovorila som mu geografiu, keď si zarobí bude môcť cestovať, koľko chce. Takisto dcére konzervatórium, zaviedla som ju k nezávislej pani učiteľke, ktorá jej talent popísala ako milý, ale nedostačujúci a už vôbec nie, aby si tým zarobila. A to som mala pocit, že je fakt šikovná. Rodičia majú na svoje deti nie ten najobjektívnejší pohľad.Venovať sa tancu, napísať knihu, hrať v ochotníckom divadle môže kedykoľvek.

luccija
18. jan 2021

Dcera vyzera byt cielavedoma a ma potrebu byt naj.Pozeram, ze 6 r chodila na vytvarnu ja by som ju dala na gymnazium ci stavebnu a architekturu napisem to drzo, ale s umenim sa neuzivi a ja by som tym smerom vobec nesla a zase ist na pedagogiku s dobrou hlavou a dravostou si myslim, ze je skoda dievcata.ked uz 2r pedagogiku si spravi kedykolvek neskor.Niekedy je horsie, ked dietatu ide vsetko a pocit zodpovednosti za vyber je este vacsi.

autor
18. jan 2021

@luccija presne tak to vnímam s tou zodpovednosťou 🙂,

nesiris
18. jan 2021

@luccija Rozumiem, lenže takto nikdy nezistí, či to skutočne vie, alebo len má taký pocit, pretože dobré známky ani zďaleka neznamenajú, že to skutočne vie.

hipuska
18. jan 2021

No ak gympel tak jedine VŠ. Ak nechce pokračovať v štúdiu tak strednú

luccija
18. jan 2021

@nesiris a co si vybrali, ak to nie je tajne?🙂
Ja vidim ako sestra tape co vybrat synovcovi on nevie vobe ....este je rok casu, ale neinklinuje vyrazne k nicomu.bavia ho aj jazyky aj prirodne vedy, ale tiez bolo posledne rozhodnutie, ze klasicku priemyslovku doprava, logistika, stavebna... gymnazium s otaznikom.Nas to caka o par rokov a uz teraz ma to desi

autor
18. jan 2021

@hipuska teraz jeden čas vraví, že by chcela mať v skoršom veku deti😅, ona je samé prekvapenie, ešte si to aj vie zdôvodniť🙄, takže ak dobre rozmýšľam do gymnázia asi nepôjdeme...

nesiris
18. jan 2021

@luccija Akurát tú "dobrú hlavu " nikto nepotvrdil. Stavebná je matika a fyzika , abstraktné myslenie na vysokej úrovni, ja ale ten pocit z nej nemám. Aby bolo jasné , slečna nie preto sa nezúčastňuje vyšších kôl predmetových olympiád, lebo nechce, ale preto, lebo na to nemá. Pokiaľ by moje deti nemali vzťah k učeniu, určite by som ich smerovala k nejakému poctivému remeslu, šikovní vyučení odborníci sa uživia. Ísť na vysokú školu len kvôli tomu aby som mala vysokú školu je blbosť .

nesiris
18. jan 2021

@nesiris Pedagogické zamestnanie má svoje benefity, pokiaľ plánuje rodinu. Skvelý prac. čas, všetky prázdniny doma, môže si vybrať predmety, ktoré ju bavia, využije svoje hudobné a výtvarné nadanie. Prácu si určite nájde.

sendy1977
18. jan 2021

píšeš že dcérka ma hudobný sluch, ma rada deti. Nad logopédiou ste nerozmýšľali? určite by si našla prácu. Napr. tu na východe si miesto učiteľa 1-4 r. a materské škôlky nájde iba po známosti. Tu si nájde miesto iba keď ma vyštudovanú matematiku a fyziku bez problémov.

h2
18. jan 2021

Nečítala som úplne všetky odpovede, ale som veľmi prekvapená. Už samotná otázka autorky, kam má dať jej dcéru. Čakala som, že hneď niekto napíše, že mladá sa má rozhodnúť sama. Ako však čítam ďalej, asi som jediná, ktorá má tento názor. Ja som si strednú školu vyberala sama, aj moja sestra, aj všetky moje kamarátky. A to sme končili ZŠ, ako 14 ročné ôsmačky, nie v 15-tich z deviatej triedy, ako teraz.
Autorka, ak je Tvoja dcéra fakt taká vyspelá, zrelá, cieľavedomá, ambiciózna, šikovná a múdra, určite má sama predstavu, kam by rada išla. Verila by som jej a nechala to na ňu.

autor
18. jan 2021

@h2 posledné slovo v tomto, bude mať samozrejme ona🙂

babymarket_sk
18. jan 2021

Ak má vzťah k detičkám a rozmýšľa nad deťmi v skoršom veku, ja by som svojej dcérke odporučila strednú pedagogickú.

makova333
18. jan 2021

@h2 je len malo deti, ktore vedia co chcu. Moja jednotkarka, jazykovo nadana, si v devine zmyslela, ze pojde za vizazistku🙈Skoro ma odvalilo. Nakoniec som nutenym kompormisom (dohovaranie mojich kamosiek, ktore mala rada, dohovaranie triednej aj vychovnej poradkyne...) dospeli k zaveru, ze pojde na bilingvalny gympel. Uz je dospela a stastna, ze som ju od toho vtedy odhovorila. Ja detto, ked som mala 14r. vymyslela som si, ze pojdem za zlatnicku. Lebo tam sla kamoska. Bola som decko so samymi jednotkami a nulovou trpezlivostou na akekolvek rucne a jemne prace. Nasi chvalabohu zavelili gympel. Ani nevies, ako som dnes rada.

h2
18. jan 2021

@makova333 Tak áno, asi je to veľmi individuálne, lebo sú aj prípady, kedy si rodičia presadia svoje a dieťa je potom nešťastné a trápi sa niekde, k čomu vôbec nemá vzťah.

natyreggae
18. jan 2021

@nesiris ty mi chceš povedať že radšej nech študujú niečo čo ich absolútne nebaví ale hlavne že s toho potom uživia rodinu ? Ako fuuu keby mala moja mama takýto postoj a aby som 4 alebo kolko rokov chodila do školy s nechuťou a nezáujmom ktorá ma absolútne nezaujíma a nebaví ale musím tam chodiť lebo mi to vybrala moja mama? No neviem či je toto najlepšie... A keby som hrala na nejaký hudobný nástroj a naozaj by ma to bavilo a chcela by som sa tým živiť a mama by ma zobrala nejakej učitelke ktorá by mi povedala že na to nemám a nikdy sa tým nebudem živiť.... Myslím že ako 14-15 ročnú by to moje sebavedomie naozaj dosť zranilo a dá sa povedať že by som asi aj stratila chuť do života... No neviem... a nemusí nejaká učitelka správne odhadnúť... Samozrejme aj môže ale podla mňa hodnotiť talent nejakou učiteľkou ktorá ho tam možno prehliadla a môže tam niekde byť aj skrytý..... Nepríde mi to správne... A čo učitelky zo ZUŠky? Ako hodnotili jej talent? Teda predpokladám že chodila do zušky keď píšeš o konzervatóriu...Podľa mňa je lepšie síce zarobiť menej ale robiť to čo ma naozaj baví a napĺňa a tešiť sa do práce ako zarobiť viacej ale vstávať každé ráno s nechuťou do práce a premáhať sa aby som tam vôbec keďže ma to totálne nezaujíma a mam to totálne na háku išla hlavne že budem mať zato prachy....

renab
18. jan 2021

@luccija ako u nas 😂

luccija
18. jan 2021

@natyreggae ty este nemas rodinu a financne zavazky, ze?tie co uz mame par rokov prace a hypo na krku rozmyslame realne a neber to ako poucovanie🙂dnesna tema ma zaujala a hladala som podobne a tam som nasla aj tvoj prispevok.Kolko mas rokov 16?
Bohuzial su deti, ktore ani v 15 r nevedia kam dalej ani ja som pred vela rokmi nevedela tuzila som ist na hotelovku, lebo sa mi pacili recepcne pekne oblecene, namalovane, praca s cudzincami ....stastie, ze som tam nesla pre zenu s detmi praca piatok, sviatok, nocne smeny..su veci nad ktorymi v puberte clovek nerozmysla.Ucitelka zo ZUS povie, ze ma talent a je sikovna ved jej za to platia🙂ale nestaci to na to, aby sa tym uzivila niekde vo filharmonii su top z TOP.Preco je Filip Tuma herec a nie operny spevak?🙂
Ano moze raz ucit deti zase v ZUS na pol uvazku za par eur.
Ked budes postavena pred dilemu ako moja sestra ucitelka, ze ma zmyslupne zamestnanie, ktore ju naplna urobila si aj VS aj vedie tvorivy kruzok na zivnost aj tak bola pre banku clovek, ktoremu nechceli dat ani hypoteku bez prijmu muza.
Nema chodit clovek s nechutou do prace to urcite nie, ale ani ist na skolu kde vie, ze bude financne pomaly nad zivotnym minimom ci nebudu take ponuky prace
Mne sa napriklad paci praca fyzioterapeut maser ludi bude vzdy trapit chrbtica su rozne kurzy jogy pilatesu, ktorymi si mozu privyrobit pekne kreativne a dobre zaplatene
Masaze su drahe a hodiny s terapeutom ani nehovorim

babovka2321
18. jan 2021

K prispevkom, ze radsej nech robi, co ju bavi, ale za menej peňazí... Aj tu treba najst nejaku rozumnu hranicu. Ked tu zeny pisu, ze chlap zaraba tolko a tolko a nemame na vlastny najom tak zijeme so svokrovcami, ktori mi robia zo zivota peklo, vtedy nikto nereaguje, ze hlavne, ze chlap robi robotu, ktora ho bavi, aj ked je za menej penazi. Ci chlapi sa maju zatnut a len zeny si vyberu, co ich bavi, hoc za to prinesu na vyplatu domov minimalnu mzdu...? V horsom pripade tu minimalku prinesu z nejakej fabriky, lebo normalnu pracu im nikto s ich vzdelanim neda...? Niekedy hold treba nieco obetovat a ist hoc aj menej pohodlnou cestou, ak na to ma.

nesiris
18. jan 2021

@natyreggae Vidím, že nemáš vôbec šajnu...Takže ,ak budeš mať dieťa s minimálnym hudobným sluchom, po dvoch rokoch bude na zuske podľa pani ucitelky veľmi šikovné a talentované dieťa.Zuska sa platí, dieťa ti vychvalia do nebies. Jednoduché ,treba sa opýtať, koľkí absolventi sa živia hudbou. 0,5%?to som veľký optimista. Záujmy detí a hlavne pubertiakov sa menia polročne. A som realista, hlavne kritérium pri výbere povolenia je perspektíva práce. T.j.. aby si absolvent vôbec našiel pracu. Na záujmy, hobby sa čas a peniaze nájdu ,hlavne aby bola práca, ktorá aj uživí. Aj keď pravda je, že na podpore je na koníčky ešte viac času. Žijeme v čase ,kedy o chlebe na stole rozhoduje trh práce,volá sa to kapitalizmus. Časy, keď každý mal automaticky prácu a byt ,sú už minulosťou. Na úrade práce neexistuje kolónia, koľko rokov ste chodili na ZUSku. Nemám pocit, že som Slovensku vzala klavírneho virtuóza ani druhého Ronalda. A myslím, že moje deti mi budú zato raz vďačne. A pozor, nehovoríme o skutočne nadaných deťoch s medzinárodnými uspechmi, ale o bežne šikovných deťoch. A na záver ešte toľko, konieckoncov mi hlavne ide o ich šťastie a spokojnosť.

sigma510
19. jan 2021

Ja som chodila na umeleckú strednú, vytvarneho nie hudobného charakteru. Z mojich spolužiakov naozaj mizivé percento sa uplatňuje v súčastnosti v tom, čo aj študovali. Konkurencia medzi grafikami ci fotografmi je dnes obrovská, presadiť sa je veľmi ťažké, a hlavne škola takéhoto charakteru je aj dosť finančne nákladná, rodičia nám museli hradiť všetky pomôcky, boli to zaujímavé sumy. Co sa týka všeobecného rozhľadu, všetky ostatné predmety sme mali tak viac menej ledabolo, na úkor umeleckých predmetov a veľa veľa hodín praxe. Napríklad matiku sme mali iba prvé dva roky, a bolo to také opakovanie základnej školy, chémia tiež. Ja tiež nepracujem v odbore, resp venujem sa fotografovaniu ako koníčku, nie je to aktuálne zdroj môjho príjmu, možno ani nikdy nebude. Keby som si mala vybrať strednú školu dnes, už by som na umeleckú nešla, najmä skrz to vseobecne vzdelanie, to tam bolo také poslabšie.

mpg
19. jan 2021

@luccija Masér sa tiež musí osvedčiť, neďaleko od nás je masérka (súkromná) a veru je veľa ľudí, že tam boli iba raz a viac nešli. Masérov je dosť veľa, dá sa vybrať skúsený a aj cena rozhoduje. Aj s umeleckými školami je to tak, že tam by mali ísť len talenty, lebo tí, čo sú len na priemernej úrovni (dá sa naučiť hrať na nástroj, tancovať a pod.), ale takých je veľa. Možno je dobré urobiť si strednú školu napr. pedagogickú a pritom rozvíjať aj svoj talent.

luccija
19. jan 2021

@mpg iste suhlasim ved aj podmienky na masera sa zmenili predtym stacil kurz teraz myslim rok, dva musi mat normalne 2 r skolu zdravotnicku, aby mu vydali zivnost.Ja mam skusenosti, ze maser je zlata bana mam dost problemy s chrbticou maserov pobehanych v okruhu x kilometrov.Niekedy za tych 25-30 eur som sa radsej od muza mala dat pomasirovat🙂Maju stale plno, ale iste pomahaju druhym a sami si nicia zdravie slachy, ruky maju znicene...zapaly sliach, praca v predklone...
Ja som len pisala na margo toho, ze fyzioterapeut maser je momentalne a bude ziadany odbor ludia a uz aj deti maju obrovske problemy s pohybovym aparatom

katka343
Odpoveď bola odstránená
nominativ
20. jan 2021

Ja som chcela ísť na predškolskú pedagogiku, ale nie, rodičia ma nepustili na internát. A šla som na Obchodnú akadémiu. Výsledok? Z jednotiek na ledva trojky (ale zase, bez učenia celkom dobre :D) najhoršia partia, šialené roky, neznášala som to tam.

A tu pedagogiku som si pekne vydrela v dospelosti a mama si doteraz vyčíta, že prečo to urobila.

Keby sa zamýšľame nad uplatnením, tak najlepšie by bolo, keby ide za elektrikarku a podobne. :D každopádne, ak ju to samu na gympel neťahá, netlačila by som, lebo keď skončí s gymplom tak, ako ja s OA, tak na tom bude ešte x-krát horšie, lebo čo s gymplom.

Strana
z2