icon

Výber strednej školy, keď som opakovala ročník

saruskaoo
24. sep 2022

Ahojte. Chcela by som sa spýtať/ poradiť. Opakovala som 1 ročník. Teraz som vo 8 ročníku ( mala som byť v 9) A tým pádom tento rok vychádzam. A stým prichádza aj výber SŠ. Ale nastal problém, o ktorom som do teraz nevedela. Ani mi o tom nebolo povedané. A tým problémom je že. Mám nárok/ výber iba 2 ročku. To mi povedala naša výchovná poradkyňa. Ale rodičia s tým nesúhlasia. Bola som sa spýtať s maminou aj za riaditeľom. Nepovedal nič, čo by som asi sama o tom nevedela. Vypýtal si od mamini číslo že nám bude volať. Ale zatiaľ sa tak nestalo. Už je to vyše týždňa. Tiež nám povedal, že do 9 ročníka už nemôžem pokračovať. Lebo nesplňujem určitý vek už ( totiž za chvíľu mám 16 ) bolo mi povedané že sa s tým už nedá nič robiť . Čo si o tom myslíte vy? Poprípadene či sa už vám stala taká situácia? My si už s tým nevieme dať rady. Že čo ako ďalej a tak.

Strana
z2
chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
saruskaoo
autor
24. sep 2022

@chiaraaaa učím sa dobre. Som tak dvojkárka a trojkárka

lienockamalicka
24. sep 2022

@saruskaoo takze ak si prepadla v prvom rocniku a ucis sa na 2-3, tak by som sa veru odbit nedala a podala ziadost o dokoncenie 9.rocnika, lebo na to mas pravo. Ak by ti riaditel nechcel vyjst v ustrety, presla by som na inu skolu na ten jeden rok, kde by to riaditel schvalil. Prvy rocnik nezvladnu proste niektore deti, naucene hrat sa, nesustredene este zo skolky, tazko si zvykaju na skolu… to predss nemoze ovplyvnovat vyber strednej skoly!!! Ine je, keby si opakovala 8. rocnik, ale nie prvy! Drzim palce a nedaj sa! 🙂

saruskaoo
autor
24. sep 2022

@lienockamalicka ďakujem ty 🥰 a neopakovala som ročník pretože som si nechcela zvyknúť na nové prostredie alebo spolužiakov. Alebo že by som bola ešte taká že sa musím učiť. Práveže prvý je najlepší. Ale mala som zdravotné problémy, ktoré mám bohužiaľ doteraz

benit
24. sep 2022

@saruskaoo syn mal spoluziacku aj spoluziaka a dokoncili s nimi 9.rocnik a normalne si m9hli vybrat sš. Takze to urcite ide. Treba aby sa rodicia v skole informovali.

lienockamalicka
24. sep 2022

@saruskaoo to nebolo mierene na teba, to opakovanie prveho rocnika, to bolo vo vseobecnosti. Len som chcela tym povedat, ze to nemoze mat vplyv na vyber SS, ked dieta prepadne v prvom rocniku z akychkolvek dovodov 🙂 A uz teda obzvlast nie zo zdravotnych, ako si napisala 🙂

saruskaoo
autor
24. sep 2022

@lienockamalicka áno chápem. Na tiež zdravotné problémy. My povedali že to nie je dôležité

kacena4
24. sep 2022

ahojko scasti ma pravdu v 8r. mozes ist len na bilingvalne gymnazium do ktoreho sa chodi z 8r. alebo len na 2r odbor kedze nemas ukoncene nizsie stredne vzdelanie (5-9r.) ale... mas narok na dokoncenie 9r. pisomne poziadaj o to skolu a cituj paragraf zo skolskeho zakona co ti tu niekto napisal na zaciatku. a potom normalne dokoncis 9r. a ides na akukolvek skolu chces ist. drzim palceky. ak si nebudete vediet rady oslovte cpppap v meste a oni poradia. drzim palceky

mpg
24. sep 2022

@saruskaoo Najlepšie by bolo, keby mama zašla do Centra pedagicko-psychologického poradenstva v okresnom meste a tam sa opýtala, prečo by sa nedala podať žiadosť o ukončenie 9.ročníka, keď známky máš dosť dobré. To by sa malo dať.

jaga18
24. sep 2022

@saruskaoo ono je to možné, v určitých prípadoch ti neostáva iné ako dvojrocka. Tiež ten jeden rok do plusu...bežne sa to neprajtizuje, ale áno, môže to škola urobiť. Zrejme si nenapísala úplne všetko. Za tým bude niečo viac...

kuba_art
24. sep 2022

@saruskaoo kľudne mi napíše moja mama je výchovnou poradkyňou na základnej škole, ak ťa niečo zaujíma tak určite rada poradí

kuba_art
24. sep 2022

@chiaraaaa osobne som chodil na gympel, nebol som prominentný žiak a nemal som problém sa tam dostať oproti takej stavebnej kde to bolo skôr už o protekcii, taktiež môj starší brat chodil na gympel v tom čase dosť vychýrený gympel u nás v meste a on v 8 a 9 ročníku mal aj 4 na vysvedčení a aktívny na hodinách určite nebol a nemal problém sa dostať na gymnázium

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
aniele
25. sep 2022

Pred cca 12 rokmi sme riešili tento problém s pestúnskej deťmi. Prišli k nám v opakovanom treťom ročníku, navyše predtým mali odklad nástupu do školy. Deväť rokov návštevy ZŠ ukončili v 8. ročníku. Riaditeľ môže (ale nemusí) povoliť postup do 9. ročníka. Dcére povolili, normálne potom išla na trojročný učebný odbor, dostala výučný list. Syn bol trochu kvietok, nepovolili mu. Jedinou možnosťou bolo dvojročné stavebné učilište. Pozor, to je bez výučného listu. Ale mohol po absolvovaní 1. ročníka požiadať o umožnenie skúšky za 9. ročník (spravil, umožňovala to len 1 škola v našom krajskom meste ) a prestup na trojročný učebný odbor. Bohužiaľ, keby neboli povolili dcére, neviem, kam by bola šla, lebo výber takýchto dvojročných odborov z pohľadu dievčat je veľmi obmedzený. Áno, považujem stavebnú priemyslovku aj VŠ za vhodnú pre dievčatá, ale tento dvojročný odbor, to je niečo iné. Takže, ak sa nezmenili zákony v tomto smere, naozaj nemáš veľmi na výber.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
jaga18
25. sep 2022

@mamula20 samozrejme, že existujú. Kde by chodili deti zo špeciálnych základných škôl a deti integrované na základných školách na základe znizeneho intelektu ? A tak isto slúži aj pre deti, ktoré museli opakovať ročník na ZŠ. Ale tam sa individuálne zohľadňuje aj dôvod. Je to na riaditeľovi konkrétnej ZŠ a veľa závaží aj posudok z CPPPaP. Preto si myslím, že tu nebolo napísané úplne všetko, pretože mi to vôbec nesedí.

@saruskaoo bola si už v CPPPaP ? Aké odporúčania ti napísali? Keď nie, tak hneď v pondelok tam volaj a žiadaj termín co najskôr. Až je všetko tak, ako si písala, že školu zvládaš, dobre sa učíš, tak možnosť dokončiť 9.r by ti mali dať. Keď nie, treba hľadať školu, kde to pôjde. Ale k tomu už bude treba aj ten posudok z CPPPaP

marsmykkok
25. sep 2022

@mamula20 prečo by neexistovali? Vieš koľko je detí s nižším intelektom čo sa nenaučia za 9 rokov v škole ani riadne písať a čítať v špeciálnych triedach? A takto sa naučia aspoň nejakú zručnosť, kedže skúšky na výučný list by nezvládli. Neviem čo to má s dobou.

marsmykkok
25. sep 2022

@aniele áno, treba komunikovať s riaditeľkou, či povolí. Ale pokým autorka diskusie nie je nejaká "kriminálnička" a chová sa normálne nevidím dôvod nepovoliť, ved škola má z nej prachy. Nepovolia takým, čo majú trvalo problémy s chovaním, nejaké priestupky za sebou, drogy, napádania spolužiakov a tak. A rodičom iných detí sa nepáči aby taký problémový 17 ročný žiak chodil s ich 14 ročnými deťmi do triedy.

heleninamama
25. sep 2022

@marsmykkok Podľa zákona musí byť aspoň 1 škola v okrese, ktorá umožňuje takýmto nedoukom dokončiť si základné vzdelanie - zvyčajne externou formou, keďže to bývajú zvyčajne nielen choré deti, ale zanedbávané sociálne prípady, maloleté matky, drogovo závislé deti, mladiství kriminálnici a pod. Zaradiť ich do bežných tried je preto často problém. Po úspešnom ukončení externého ročníka dostane žiak vysvedčenie s doložkou a môže ísť na strednú školu - ak má záujem - podľa toho, čo spĺňa podmienky na prijatie alebo úspešne urobí prijímačky. Čiže hľadať takúto ZŠ by bolo pre autorku ideálne riešenie, keďže má zdravotné problémy.

saruskaoo
autor
25. sep 2022

Ďakujem všetkým ktorý mi odpovedali. Nech už akokoľvek. Vážim si každú jednu otázku/ odpoveď ❤️ uvidím čo sa dá s tým robiť. A napíšem vám ako to nakoniec dopadlo

Strana
z2