icon

Výber strednej školy, keď som opakovala ročník

saruskaoo
24. sep 2022

Ahojte. Chcela by som sa spýtať/ poradiť. Opakovala som 1 ročník. Teraz som vo 8 ročníku ( mala som byť v 9) A tým pádom tento rok vychádzam. A stým prichádza aj výber SŠ. Ale nastal problém, o ktorom som do teraz nevedela. Ani mi o tom nebolo povedané. A tým problémom je že. Mám nárok/ výber iba 2 ročku. To mi povedala naša výchovná poradkyňa. Ale rodičia s tým nesúhlasia. Bola som sa spýtať s maminou aj za riaditeľom. Nepovedal nič, čo by som asi sama o tom nevedela. Vypýtal si od mamini číslo že nám bude volať. Ale zatiaľ sa tak nestalo. Už je to vyše týždňa. Tiež nám povedal, že do 9 ročníka už nemôžem pokračovať. Lebo nesplňujem určitý vek už ( totiž za chvíľu mám 16 ) bolo mi povedané že sa s tým už nedá nič robiť . Čo si o tom myslíte vy? Poprípadene či sa už vám stala taká situácia? My si už s tým nevieme dať rady. Že čo ako ďalej a tak.

Strana
z2
abbey1
24. sep 2022

@saruskaoo Nastupovala si do školy až ako 7 ročná a plus si opakovala 1. ročník?

slacik
24. sep 2022

podaj si žiadosť o dokončenie ZŠ, bežne sa to tak robí, stretla som už aj 17 a 18ročných deviatakov, len to riaditeľ musí odsúhlasiť.

lienockamalicka
24. sep 2022

To mi pride divne, ze ti nechcu umoznit pokracovat v deviatom rocniku. Nepracujem v skolstve, ale toto som nasla v zakone:
(2) Žiakovi ôsmeho ročníka vzdelávacieho programu základnej školy, ktorý dovŕšil 16 rokov veku, riaditeľ školy umožní ukončiť deviaty ročník a získať nižšie stredné vzdelanie, ak je predpoklad úspešného ukončenia najneskôr do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 17. rok jeho veku.
Takze podla tohto by to malo byt mozne 🤷🏻‍♀️

januska12323
24. sep 2022

Poradkyňa robí prvý rok? Normálne pokračuješ základnú a na strednú si podáš prihlášku ako ostatní.

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
januska12323
24. sep 2022

@chiaraaaa len za to, že jeden ročník opakovala? Na gymnázium ju asi nezoberú ale prečo by mala ísť len na dvojročnú? Ak bude mať normálne známky tak ju môžu zobrať aj na maturitný odbor.

lienockamalicka
24. sep 2022

Nevyznam sa, len teda este otazka:
Asi zavisi aj od toho, v ktorom rocniku prepadla, nie? Ak to bol prvy stupen, tak to by nejaky vplyv na vyber strednej skoly byt nemusel, nie? A teraz sa uz priemer nerata z poslednych rocnikov? A co monitor, ktory sa robi v deviatom rocniku? Stredne skoly neberu nan ohlad? Ci prepadla raz a uz to ma naveky zratane a ziadna sanca na opravu nie je?
Len tak nahlas rozmyslam, lebo zo zakladnej skoly som prec uz 20rokov a neviem, ako to teraz chodi 😄
Lebo kedysi aj moja spoluziacka - romka, prepadla na prvom stupni, potom sa ale chytila a ucila sa na trojky. Tiez mohla ist z 8. rocnika za krajcirku, ale dochodila aj deviatku, lebo chcela ist na strednu skolu podnikania. Aj sa tam dostala. Takze neviem, ci sa to nejako dramaticky zmenilo. My sme sice monitor este vtedy nemali, ale pri prijimackach na SS sa bral priemer z poslednych 3rokov na ZS plus vysledky z prijimacieho testu.

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
veronikaszabova
24. sep 2022

@chiaraaaa opakovala 1.rocnik

Poznam kopu ludi, co opakovali 1r a dostali sa na gymnazium, vysoku skolu....

lienockamalicka
24. sep 2022

@veronikaszabova
@chiaraaaa
Napisala to tak neisto. Mohla opakovat prvy rocnik. Ale napisala to tak, ze sa to da interpretovat aj tak, ze opakovala jeden rocnik (kedze za jednickou nie je bodka), a to je uz otazne, ktory to bol 🤷🏻‍♀️

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
veronikaszabova
24. sep 2022

@chiaraaaa pausalizujes na zaklade skusenosti s jednou spoluziackou.

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
marca12
24. sep 2022

@lienockamalicka je tam jasne napisane,ze opakovala 1. rocnik.

marca12
24. sep 2022

@saruskaoo mozes ist do 9. rocnika a takisto si mozes vybrat akukolvek skolu. Nozik sa mi vo vrecku otvara,ked citam o takychto pedagogoch. Namiesto toho,aby ti pomohli najst riesenie ako normalne dostudovat,tak ta odpinkaju. Nedaj sa. Poziadaj o pokracovanie 9. rocnika a daj si prihlasku na strednu,aku len chces.

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
melanta
24. sep 2022

@marca12 je tam napísané 1 ročník, nie 1. ročník.

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
marsmykkok
24. sep 2022

Poznám prípad, ked opakoval žiak-síce nie kvôli pätkám, ale bol veľa chorý a nebol klasifikovaný a nepovolili komisionálky a normálne išiel na strednú školu s maturitou. Podľa mňa školy neriešia, riešia hlavne monitor a prijímačky. Dôvod na opakovanie môže byť rôzny, napríklad nedostatok známok kvôli chorobe ako spomínam ja, kvôli častej chorobe 5 z nejakého predmetu, kde sa ťažko doučí žiak sám (matika, cudzí jazyk) , nejaké problémy v rodine, ktoré sa odrazia na psychike žiaka a aj známkach. Na dvojročné sa chodí tuším len zo špeciálnych základných škôl-kedysi osobitné. Teda ak si v normálnej triede, v normálnej škole nemá výchovná poradkyňa pravdu.

lienockamalicka
24. sep 2022

@marca12 mne to take jasne nepride, kedze za jednotkou nie je bodka. Vtedy by to bol prvy rocnik. Ale ked je to bez bodky je to jeden rocnik.

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
lenvam
24. sep 2022

@saruskaoo ja som mala v triede 3 ktorý opakovali, jedna 2x ta od nás odchádzala po 7rocniku a šla na dvojročnú. Spolužiak opakoval 1x odchádzal po 8rocniku na ucnovku a spolužiačky 1x opakovala ale končila s nami 9tku

saruskaoo
autor
24. sep 2022

@abbey1 áno presne tak

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
saruskaoo
autor
24. sep 2022

@lienockamalicka noo tak mi to bolo povedané. Tak som to tu aj tak napísala

marsmykkok
24. sep 2022

@chiaraaaa áno, presne tak, nik nepozerá počet rokov koľko chodil žiak na základnú, teoreticky môže ísť aj na ten gympel ak bola za tým opakovaním len choroba alebo krátke osobné problémy a inak sa učí dobre a bude mať posledné ročníky dobré známky, dobre napíše monitor a tak. Iné ak je prípad, že žiačka je na prepadnutie každý rok a prechádza len z dobrej vôle učiteľov. Tam je fakt najlepšie riešenie odísť skôr a dokončiť aspoň niečo a mať nejaký výučný list v ruke a neskončiť s neukončeným základným vzdelaním.
@saruskaoo aké máš známky?

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
saruskaoo
autor
24. sep 2022

@lienockamalicka niekedy sa mi stane, že mi to klávesnica napíše inak, ako som chcela

saruskaoo
autor
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2