Vysvedčenie ôsmačky
Ahojte, moja dcéra je ôsmačka a doteraz mala samé jednotky, teraz jej hrozia možno aj dvojky...ja by som chcela, aby sa snažila mať stále jednotky, veď bude ich potrebovať, keď sa chce dostať na gymnázium, ona má však v tomto ročníku všetko na saláme, tvrdí mi, že ona to učivo vie, nemusí sa učiť, že veď dvojky, ktoré dostane za písomky, má preto, lebo sa pomýlila, alebo učitelia majú prísne hodnotenie, že dvojky sú veľmi dobré známky, iní spolužiaci majú na vysvedčení aj horšie známky, že ôsmy ročník je ťažší...lenže mne ide o to, že keď mohla mať doteraz jednotky a na konci osmičky už asi nebudú samé, tak sa zhoršila...tvrdí mi, že som na ňu prísna, pravdou je, že väčšina detí v jej veku má na vysvedčení aj dvojky a žiadny rodič z toho vedu nerobí, ešte sú deti aj pochválené...neviem, asi je chyba vo mne...ale na dcére vidím, že jej to je jedno, keď jej poviem, že budúci rok už sa bude treba chystať na monitor a na prijímačky, tak ju to netrápi...neviem, či ju nechať tak, veď dvojky sú super známky alebo na ňu tlačiť, aby sa neprestala snažiť...ďakujem za odpovede.
@salamistka co maju znamky spolocne s gymnaziom? teraz sa robili prijimacky na 8rocne gymnazia - na top gymnazia sa cez skusky dostali deti s 3kami na vysvedcku a kopu samych jednotkarov pohorelo... Ty chces aby sa tvoje dieta ucilo pre znamky a spokojnost mamky alebo vedomosti?
@dai pozerala som si podmienky prijatia na gymnázia v mojom okolí a tam to bolo napísané, nevymyslela som si to...moja dcéra by sa mala učiť preto, aby sa dostala na školu, čo by ju bavila a nemusela ísť na takú strednú, kde by ju to nebavilo...ako mohli jednotkári pohorieť?
@dai to je pravda, veľa ľudí tvrdí, že známky nie sú dôležité, ale vedomosti, ale známky predsa len o nejakých vedomostiach vypovedajú...keď niekto niečo vie, nedostane zlú známku, keď sa snaží, nedostane zlú známku...keď sa nenaučí alebo nesnaží, zlú známku dostane...pre mňa sú známky odrazom schopností žiaka
@salamistka že som smelá a odvážna, ty si mala samé jednotky počas celého štúdia ?
Mnohí rodičia si kompenzujú svoje neúspechy na svojich deťoch, tie sú mnohokrát preťažované a pod obrovským stresom (že sklamú rodičov).
Myslíš si, že ak bude mať samé 1 je to zárukou úspešného života ? Mnohí žiaci, ktorí dosahujú slabšie výsledky sú v živote úspešnejší......
Ja som svoju dcéru nikdy za známky nehrešila, nemala zaracha, ja to beriem tak, že i 2,3,4 a dokonca i 5 je známka. Na SŠ (umeleckú - štátnu) sa dostala, bola dokonca najlepšia, bez stresov, nátlakov........
Na druhej strane jej spolužiaci dostanú doma vynadané keď prinesú 2 alebo 3 o 4 alebo 5 ani nehovorím.......dokonca sa s nimi doma učia, čo je pre mňa nepredstaviteľné, nakoľko sú svojim spôsobom nesamostatní a samostatnosti sa takto nenaučia.
aj moja dcéra sa dobre učila, sama od seba, celú zš mala čisté, potom prišli vážne zdr. problémy a zbohom gympel. TAkže buď rada, že je zdravá a nerieš ,,somariny,,
@dai u nás sa neposmievajú, ale určite je to frajerina, keď si všetci odpisujú domáce úlohy od jednotkárov...
@salamistka lebo sa prihlasilo 400 deti a brali 20🙂 a brali sikovnych a mudrych a nie samych jednotkarov...🙂 uprimne nechapem tomu bazirovaniu na samych jednotkach - na skole kde chodi moja dcera same jednotky mali 2ja ziaci v druhej triede odvtedy nikto... ale deti su omnoho dalej a sikovnejsie ako 90% porovnatelne starych deti - omnoho vyssie naroky skoly na vysledky, 1 je znamka pre top ludi - nie tych co vedia co skola chce ale tych co by danu vec mohli pomaly ucit ucitela - tak je u nas definovana jednotka🙂 2ka je super znamka pre deti ktore ucivo skolacke ovladaju na 100% ( moja dcera ma 1-6 stupnicu , ale samozrejme ze keby chcela ist na sr gymnazium tak to nikoho nebude zaujimat😉 )
@salamistka u nas bola vzdy frajerina byt tym naj v danom predmete😉
@salamistka ja si nemyslim ze znamky su odrazom vedomosti - pravidelne na sr skolach vidim ze rodic sa rozculi a nahuci na ucitelov a zrazu je o stupen lepsia znamka, ja sama som zazila velakrat ( som sami jednotkar celu zs aj gympel ) ze mi dali jedna lebo mi predsa nepokazia vysvedcenie - toto sa deje aj dalej😉 o individualite ucitelov ani nehovorim - velakrat sa skatulkuje - zazila som to ked som praktizovala ako ucitelka - ziak nema sancu velakrat skatulku prerazit ani keby sa na hlavu postavil a vysypal ucivo na 1000%
a prave co si pisala - ked sa niekto snazi dostane dobru znamku a nesnazi tak zlu - toto je absolutna nepravda - mas ludi ktorym je dane a ludi ktorym nie je - ja som napr. vzdy milovala matiku - ziadna snaha a max vysledky, moja dcera drie ako kon na 2ku😉
@salamistka kedysi som bola podobna ako tvoja dcera. Ucila som sa na jednotky, ale bolo to tym ze som proste pocuvala na hodine a robila si poznamky - tym padom som si to pamatala, nikdy som nesedela nad knihami doma, aj ulohy pred hodinou sa obcas zadarili. Cim vyssie rocniky tym bolo tazsie si vsetko zapamatat, logicky znamky sa trosku zhorsili, ale kedze nikdy nie horsie ako 2 nasi to nebrali tragicky. Na tie casy spominam rada, uzivala som si mladost, mala som konicky, chodila som vonku s kamaratmi, zabavala sa - nespominam na to ako som sa dobre ucila a ani po skole moje vysvedcenia ci skolske sutaze nikoho nezaujimali. Som rada za vseobecny rozhlad a vedomosti ktore mi dala skola, ale som vdacna rodicom za to ze ma nikdy nenutili biflit sa na kazdu pisomku - myslim ze prave preto malo moje ucenie vacsi efekt. Kym to dievca zvlada (a evidentne zvlada ak ma 1-2ky) by som to neriesila. Tym ale nechcem povedat ak by doslo k rapidnemu zhorseniu alebo totalnemu nezaujmu o vzdelanie/buducnost, ze by som to nechala tak, to je zas nieco ine...
@salamistka Moja ma 14 a teraz konci 1.rocnik na SS, sme v zahranici,ale je to vlastne akoby 1.rocnik gymnazia. Odmalicka bola jednotkarka-same jednotky odvrchu az dole, vsetko vzdy do skoly nachystane, ulohy porobene, aj ked sa nejako moc neucila, stacilo jej davat pozor na hodine.
Teraz je stale jednotkarka, ale prichodom puberty sa vela veci zmenilo-tasku si chysta rano v zhone, velakrat zabudne desiatu ci flasu s vodou(potom si kupuje v skole), a najma ucenie ide stylom-deñ pred pisomkou. Sice ulohy si vzdy urobi a v skole je pozorna, uctiva a velmi oblubena aj u ucitelov aj u kamosov/kamosiek, je to boj, ked s ñou mam rozhovory o postupnom uceni kazdy deñ po troche atd. Proste na poslednu chvilu a s mobilom v ruke(to som uz vzdala, ved ak zvlada viac veci naraz tak ok).
Ale nejako sa na to za posledny rok pozeram inak-nemienim tolko trvat na jednotkach, kedze velmi dobre viem, ze dobra praca a stastny zivot nie je zaruceny dobrymi znamkami v skole, ak bude mat na rok dvojky, budem to akceptovat, necham to na nej, zostavaju jej este 3 roky, nez pojde na VS a nemyslim si, ze ak by mala dvojky, ze by to nejak ohrozilo moznost vybrat si VS
S dcerou by som sa na tvojom mieste vaznejsie porozpravala, vysvetlila jej moznosti studia a ocakavane vysledky, takisto co by ju v buducnosti bavilo(mozno budes prekvapena)
@rebeka7501 na ZŠ som mala samé 1, na strednej to už išlo dole vodou, ale tak zamestnala som sa tam, kde som chcela...nemala som ale problémy so štúdiom, ale ani som nebola najlepším žiakom...mojej dcére je jedno, čo si myslím o jej známkach, takže keď aj budem sklamaná (čo nebudem), aj to jej bude teraz momentálne jedno, asi je v takom veku...ja ju nehreším za známky, len sa snažím rozlišovať, prečo dostala horšiu, ale preto, že nechápala učivo, tak vysvetlíme doma, ak preto, lebo sa na učenie vykašlala, tak to je veru vadí...
@salamistka este k tomu ze znamky odrazaju schopnosti ziaka. Vela je o pamati a porozumeni precitaneho/pocuteho. Ini ludia sa musia inak snazit aby dosiahli ten ist level. Tak ako su ludia ktori sa nemusia nejak extra snazit aby pochopili, a vedeli, tak su ludia ktori sa musia hodiny biflit a ucit naspamat, bez toho aby chapali pointu a po pisomke hned zabudnu. Kludne, a pomerne pravidelne, takito biflosi dostanu 1 aj ked keby si sa ich spytala o tyzden po pisomke uz ti to nezopakuju, a niekto kto tomu rozumie urobi malu chybicku a je to za 2.
Okrem toho, tak ako som obcas od ucitelov ktori ma mali radi dostala nezasluzenu 1 lebo som to bola ja, tak mi ina ucitelka ktora mi za kazdu cenu chcela pokazit vysvedcko zhorsovala znamky za veci ako "nespojene pismenka v slove" alebo (fakt neopodstatnene) "neviem precitat".
@tenerifka to som už vzdala, aby sa dcéra pripravovala na každú hodinu...keď potom dostanú neohlásenú písomku, tak je prekvapená...darmo jej vysvetľujem, že sa treba pripravovať na každú hodinu, nie len raz za týždeň...to s tým mobilom, no minule robila projekt, v ruke mobil, telka hučala a ešte stíhala pri tom ďalšiu činnosť, ja som len vtedy bola naozaj zvedavá, či sa vedela na to sústrediť...čo sa týka strednej, tak myslím, že tam tie samé jednotky má už naozaj málo žiakov, ani to nie je také podstatné, na VŠ sa riešia hlavne prijímačky...
@salamistka z môjho pohladu ste na nu príliš prísna... urcite netreba polavovat z nárokov ale niekoho naháňať lebo nema samé moze mat zrovna opačný účinok ako by ste chcela. Aj keby ma same dvojky nedajbože trojky na gympel sa dostane (pokial nechce ist na gymnázium jura Hronca, gbas do sucian alebo nejaka ďalšia ktore su v top na sk). Citala som super knižku... preco jednotkari pracujú pre trojkarov... a ci sa nam to paci alebo nie je to tak
@salamistka tvoja dcera ma pravdu...si na nu zbytocne prisna....ak je sikovna a bude mat na vysvecku aj dvojky tak co? Nepoviem keby prepadavala...ale za dvojky robit vedu?? Odveci....ak po gympli nepojde na vysku tak jej na vela nebude....a moj nazor je taky,ze clivek moze byt jednotkar a vyznamenany a na vyske moze mat aj Acka a taky napr.elektrikar ci murar moze byt ovela sikovnejsi.....moj nazor je ten,ze znamky u cloveka o nicom nevypovedaju....sikovni mozu byt aj ludia bez skoncenej strednej skoly...
@salamistka Tes sa z toho, ze zvlada viac veci naraz, ze je zdrava....len musi mat na pamati, ze ak ma vysnivanu nejaku skolu/povolanie, bude musiet aspoñ teraz a na rok viac zabrat, bohuzial, system je tak nastaveny, ze aj ked chces v buducnosti studovat matiku a chemiu, musis mat dobre vysledky aj v jazyku ci dejepise
@salamistka Môj je tiež ôsmak a má od prvej triedy samé jednotky 🙂 ale jeho našťastie nechytila puberta ako väčšinu dievčat v tomto veku 😉🙂 ked bol malý,som ho nejak naučila byť svedomitý a posledné roky chce on sám mať dobré známky,aj ked sa mu vôôôbec učiť nechce 😂😂 a lenivý je ako voš😂😉
Takže dovolím si tvrdiť,že je to tou pubertou v Tvojom prípade,nakolko mojemu nie je jedno,či bude mať 1 alebo 2,alebo ako napíše písomku..musím ho sama brzdiť,aby nemal nervy z občasnej dvojky 😉 V každom prípade ju ale radšej nenúť nejak moc do učenia,lebo puberta je háklivá vec a aby nebola potom moc zhnusená zo všetkého ..Jasne,že človeka to naštve,ked je naučený na samé jednotky a zrazu pred koncom ZŠ si to má dieťa pokaziť,ale ak budeš tlačiť príliš na pílu,asi nič nedosiahneš😒 Zisti si na gympli u vás čo berú za podstatné pri prímačkách,lebo každá škola to má iné...Môj na gympel určite nepôjde,lebo na výšku ho určite nedostanem a tiež neverím,že sa mu podarí monitor,aby šiel na strednú bez skúšok....stredná ,na ktorú chce ísť ,berie druhý polrok 8.triedy priemer a 1.polrok z deviatky + nejaké olympiády,ale nie všetky... A môj sa už brutálne teší,že príde na strednú a vykašle sa na samé jednotky 😂😂😂 On si to takto proste naplánoval a dokonca povedal,že už ich bude mať len teraz a 1.polrok v deviatke kvôli skúškam,ak by sa bral priemer 🙂)) V každom prípade,či jednotka ,či dvojka,sú to super známky,len ťažko to nám mamám zvyknutým na samé 1 niekedy vysvetliť 😅😉😘
@janka2273 je to motivačná literatúra 🙂 o tom ako sa maju rodicia zapájať do vzdelávania svojich deti najmä po finančnej stránke. Pretoze školy vychovávajú dobrých zamestnancov a nie úspešných zamestnávateľov. Ono to nie je ani tak problematika známok ako toho ze to velmi súvisí s tym ze rodičia tlacia na dobre známky no tie deti nikdy nepripravia na to co ich caka v skutočnom zivote kde bude vlastne každého cieľom zarábať peniaze co sa neučí takmer na žiadnej skole
@salamistka si prisna🙂to, ze zvladla mat doteraz same jednotky je uplne super.Tak bud polavila, alebo je to naozaj tazke.Na strednej Ti budu mozno dobre aj 3.Strednu a gymnazia este neriesim neviem ake su podmienky, ale skus jej viac verit.Ono polahky sa z 1 stanu 2 a zrazu sa dieta prehupsne do 3.nebaziruj na znamkach dieta sa meni niekedy su 1 nabiflovane a ziak to nevie ja by som to vobec neriesila cas ukaze.Skor by ma zaujimalo co chce studovar co ju bavi ci vobec vie co chce v zivote robit.
@evabb35
Hm, kedze som ucitelka, tak som zaroven pracujuca a viem, ze pracovne naroky su vysoke. Praveze mojim cielom je naucit ziakov pracovat, nie dostavat znamky a prave rodicom zalezi na znamkach a maloktori chce aj tvrdu pracu od dietata. Snazit sa ma ucitel podla nich.
A ze by jednotkari boli na posmech a lajdaci na vyslni? Tak to uz davno neplati.
Nuž, ty si skončila ako kancelárska krysa a nechceš aby takto biedne dopadla aj dcéra, ale žiadne nátlaky z tvojej strany to nezmenia, skôr ťa len začne " neznášať " " ignorovať " a pod.
ono ani tak veľmi nejde o to aké má známky ako o to, čo reálne vie. Ja som chodila na ZŠ X a známych dcéra na ZŠ Y... zistili sme, že obe sa hlásime na rovnakú strednú školu. Mamička toho dievčaťa sa vyjadrila, že ich dcéra pôjde asi bez prijímačiek, lebo má samé jednotky. Ja som až také super známky nemala a nebola to ani tragédia. Povedzme, že vysvedčenie bolo bez trojok. Mala som 1 a 2 tak pol na pol... Lenže bez prijímačiek na tú školu nebrali. Tak sme sa tam pekne stretli a hádaj čo? Mňa vzali a slečnu jednotkárku nie. Tá škola, kam chodila proste nemala dokopy žiadnu úroveň (aj sa to o nej vtedy vedelo... neviem ako to je dnes).
Byť Tebou nerobím scény zato, že má dvojky... dvojka nie je tragédia. Stále sa učí veľmi dobre a keď u nej prevažujú jednotky, tak to znemená, že sa pripravuje... alebo zistila, že keď sa pripravovať nebude, tak proste nebude mať samé jednotky a sem-tam dostane dvojku a proste jej tá námaha za to nestojí. Ja som tak fungovala na strednej. Vedela som, že na výšku musím robiť skúšky. Takže som sa na strednej veľmi pretrhnúť nešla. Bolo mi jedno či mám dvojky alebo aj trojky (našim už menej). Keby som chcela mohla som mať jedničky. Ja som radšej mala dvojky a voľný čas. Zmaturovala som dokonca s vyznamenaním, VŠ som tiež urobila (a nie ľahkú)... nechaj ju, nech sa v tom vykúpe,
@salamistka ahoj, necitala som všetky príspevky, len niektoré tvoje a úprimne myslím si, že to preháňaš. Jednotky dvojky sú dobre známky a určite keď je múdra, tak ju na gymnázium zoberú, hlavný je predsa výsledok z prijimaciek a nie tieto vysvedcenia.. na prijimacky sa nebude môcť naučiť tak ako na pisomku.. neznamená, že sa nedostane na gympel, keď bude mať dvojky.. ja aj sestra sme aj dvojky aj trojky mali a dostali sme sa.. ak budeš na ňu tlačiť znechutis jej učenie ešte viac.. a len tak mimochodom.. to že od nej všetci odpisuju úlohy, to nie je frajerina, ale že sa každú na ňu spolieha, že vďaka nej doma nemusí nič robiť, lebo od nej odpise a len to využívajú..či celá trieda, všetci , ktorí od nej odpisuju sú jej najlepší kamaráti? Tiež som bola jednotkarka a odpisovali sa odo mňa úlohy.. a nemám preto ani vysokú, ani kamaráti moji nie sú teraz a ešte mi študujú spolužiaci trojkari na vysokých..😉 menej je niekedy viac.. netlac príliš na dcéru podľa mňa..
@salamistka ahoj, ja som na tom so synom úplne rovnako. Nemyslím si, že im treba dôverovať, dávať voľnosť, rešpektovať atď....Úplne inak sa na to pozerajú rodičia detí, ktoré majú dvojky, či trojky na vysvedčení. A je to pochopiteľné. Ale ak sa doteraz vedeli učiť na samé jednotky, tak si nemyslím, že pre pubertu a mobil v ruke ich treba nechať nejak klesnúť. Deti v osmičke dokážu potom klesnúť prudko dolu, nie len na jednu či dve dvojky. Ale hop - trojky od hora dolu. Viem o tom niečo. Učím na druhom stupni ZŠ. V sedmičke samé jednotky, zrazu učivo v osmičke náročnejšie, dieťa sa prestane učiť, lebo má pocit - veď načo, veď mi to išlo aj bez učenia doteraz, pôjde mi to aj odteraz a zrazu zistí, že má vysvedčko, aké nečakalo. Takže, ak zvažujem pri synovi tiež kadejako, vždy skončím pri kontrole či postrčení, nech je pekne poučený, nič nenechať na náhodu. Aj keď mu stačí učiť sa krátko, ale zodpovedne prejsť každý predmet, či je čo sa učiť, alebo nie je. Dieťa v osmičke je stále len dieťa, nemyslí na dôsledky, chce mať len čo najjednoduchšiu cestu tu a teraz a veeeeľa času na svoje ničnerobenie. Netvárme sa, že už musí za seba niesť plnú zodpovednosť, keď to tak nie je. 🙂
@alami suhlasim s tebou a nechapem komentáre o prisnosti matky, ktora vidi, ze dcera zanedbava svoje skolske povinnosti, ze keby sa pripravila na hodiny, tak by dvojky vôbec nemuseli byt, uplne vsetko sa da ospravedlnit pubertou, tu nejde o znamky, ide o to, ze slecna polavila a neplni si povinnosti. A ked zisti, ze zrazu moze pracovat menej a nic sa vlastne nedeje, tak to bude stale menej a menej.

@laki moja vie, že chce ísť aj na výšku, ale nevie presne, čo chce robiť, vie, čo nechce, nepáči sa jej ekonomický smer, ja pracujem v takej práci a od malička ku mne chodievala "pomáhať" mi a videla som na nej, že ona toto absolútne vôbec nechce robiť čo ja...ale keby ju nevzali na gympel, tak možno nič iné jej neostane ako OA...keď nechce chodiť na intrák a gymnázia sú blízko, žiadna iná dobrá stredná škola nie, tak nevidím inú cestu