Význam maturity z matematiky
Ako fakt? 🥲Na co pre Boha ziveho..... Fakt toto je jediny problem Slovenska.
@anonym_8a1ca4 ale aj bez maturity z matematiky tvoj syn neuspeje na technickych odboroch, pretoze strojarina, stavarina, elektrika, informatika... tam vsade sa na odbornych predmetoch pocita, a pocita sa vela.
@viestta Vieš čo to neviem,keďže sú to stredné odborné školy a tam som nevidela výnimky,kedy by deti nemuseli maturovať z matiky..Možno hypoteticky,ak by ich preklasifikovali na stredné priemyselné školy,ale bohvie,či by na tom niekto mal záujem..
@anonym_8a1ca4 o com inom je?? presne o tom istom, vyrata priklad na tabulu... hotovo
@anonym_80a8d8 Vidno,že netušíš,o čom taká dyskalkúlia je a buď rada..Čo by som dala za to,keby môj syn vedel "len vyrátať príklad na tabuli a hotovo"..On je schopný sa naučiť na trojky nejakú časť učiva,ktorú dajme tomu 2 týždne preberajú,ale už keď majú väčšiu písomku,napríklad polročnú alebo koncoročnú,už sa mu všetko tak zmieša dokopy,že ani nevie,aký postup má kde použiť..Takže keď máš na maturite vedieť učivo 4 ročníkov a on si vytiahne tému,ktorú preberali kedykoľvek počas týchto 4 rokov,tak je malá šanca,že bude vedieť hneď zareagovať a bude to vedieť vyrátať..Ale je zbytočné niečo vysvetľovať,keď niekto nechce pochopiť..
@viestta Vieš čo to neviem,keďže sú to stredné odborné školy a tam som nevidela výnimky,kedy by deti nemuseli maturovať z matiky..Možno hypoteticky,ak by ich preklasifikovali na stredné priemyselné školy,ale bohvie,či by na tom niekto mal záujem..
@anonym_8a1ca4 ten nazov je taky vseobecny, kedze dnes na byvalej strojnickej priemyslovke maju nielen strojarske odbory, ale aj nejaky manazment neviem coho. Okrem toho stredne skoly sa zlucuju a (napriklad) k drevarska priemyslovka sa zluci s SOS sluzieb. Ako sa bude potom volat? No najjednoduchsie SOS. Takze (pokial mam informacie) bude zavisiet od odboru studia, ci tam bude alebo nebude povinna matura z matiky
Na základnej škole som mala z matiky dvojky. Prišla som na strednú školu a trojka na pol roka, moja jediná v živote. A pochopila som, že takto sa to nedá. Povedala som si, že budem maturovať z matematiky, napriek tomu, že to nie je moja silná stránka. Matematika nie je dôležitá preto, že učí spôsobu myslenia, ktorý je pre život aj prácu kľúčový. Mne veľmi pomohla. Rozvíja logické a analytické myslenie, zlepšuje schopnosť argumentovať a rozhodovať sa, trénuje prácu s faktami, nie s dojmami. Je základom pre technické, ekonomické aj spoločenské odbory. Bez nej sa nedá rozumieť štatistikám, financiám, technológiám ani dátam. A v neposlednom rade pomáha rozvíjať kritické myslenie. Lebo človek, ktorý chápe čísla, sa nenechá ľahko zmanipulovať polopravdami. Od druhého ročníka ma gympli som mala samé jednotky, aj z matematiky. Rovnako aj na maturite. Matiku beriem ako prirodzenú súčasť nášho života a všeobecného prehľadu. Nie všetci musia mať jednotky. Ale aj trojka je lepšia ako žiadny prehľad v matematike.
@anonym_631ff9 gratulujem k dokonalosti
@anonym_ffdf13 A rovnako v tejto diskusii vidieť, že hoci je povinná maturita zo slovenčiny, mnohých nenaučila ani len správne písať. A presne o tom to je – ani povinná maturita z matematiky nebude mať reálny prínos pre tých, ktorí sa to naučiť nechcú alebo na to proste nemajú kapacitu.
@mandzula Ďakujem že si sa ozvala. Mohla si sa aj skôr, nie až keď si prelúskala Google, ako sa čo píše. Žiaľ pri matematike ti Google úplne nepomôže. Slovenčina sa používa na Slovensku, matematika ti otvorí úplne iné obzory. Ale rozumiem, že nerozumieš.
@mandzula Ďakujem že si sa ozvala. Mohla si sa aj skôr, nie až keď si prelúskala Google, ako sa čo píše. Žiaľ pri matematike ti Google úplne nepomôže. Slovenčina sa používa na Slovensku, matematika ti otvorí úplne iné obzory. Ale rozumiem, že nerozumieš.
@anonym_ffdf13 Mohla by si si prestať domýšľať veci, ktoré nie sú pravdivé, tvoja argumentácia sa tak stáva dosť úbohou.
@anonym_8a1ca4 ten nazov je taky vseobecny, kedze dnes na byvalej strojnickej priemyslovke maju nielen strojarske odbory, ale aj nejaky manazment neviem coho. Okrem toho stredne skoly sa zlucuju a (napriklad) k drevarska priemyslovka sa zluci s SOS sluzieb. Ako sa bude potom volat? No najjednoduchsie SOS. Takze (pokial mam informacie) bude zavisiet od odboru studia, ci tam bude alebo nebude povinna matura z matiky
@viestta Hej veď uvidíme,ako to ešte nakoniec vymyslia,lebo aj keď som si vygooglila stredné priemyselné školy,tak v BA máme tak akurát elektrotechnické, strojárske,stavebné,tuším jednu dopravnú..A aj to neviem,ako je to tam s tou praxou,ktoré z nich spadajú do tej výnimky,čo nemusia mať maturitu z matiky..A teda zrovna strojarina a podobne mi prídu také,že tam človek tú matiku aj reálne potrebuje..
Tak zase netvarme sa ze stredoskolska matematika je nejaka veda. Podla mna by ziadny stredoskolak s maturitou nemal mat problem vypocitat rovnicu, pravdepodobnost ci obsah trojuholnika. To su veci co normalne pouzivame v beznom zivote. Este aj taky maliar bez maturity si musi vediet vypocitat plochu roznych geometrickych utvarov aby vedel kolko kupit farby.
Ja sa veľmi pekne chcem "poďakovať" kompetentným za to,že môjmu synovi dyskalkulikovi týmto rozhodnutím prakticky vzali šancu urobiť si niekde maturitu..Lebo zmaturovať z matiky on nemá šancu..Chcem veriť,že keď sa vymení vláda,tak túto sprostosť zrušia..Je mi vážne smutno z toho,aké rozhodnutia sa v tomto štáte prijímajú a kam to tu celé smeruje..
@anonym_8a1ca4 "Ja sa veľmi pekne chcem "poďakovať" kompetentným za to,že môjmu synovi dyskalkulikovi týmto rozhodnutím prakticky vzali šancu urobiť si niekde maturitu..Lebo zmaturovať z matiky on nemá šancu..Chcem veriť,že keď sa vymení vláda,tak túto sprostosť zrušia."
Takze je sprostost ked sa teraz maturuje zo slovenciny a niekto je dyslexik tak mu prakticky vzali moznost urobit si niekde maturitu? No to su mi veci...
V AT je matura z Matiky povinná . Tu maturuje z matiky každý. A je jedno či v nej vyniká alebo nie
@anonym_8a1ca4 "Ja sa veľmi pekne chcem "poďakovať" kompetentným za to,že môjmu synovi dyskalkulikovi týmto rozhodnutím prakticky vzali šancu urobiť si niekde maturitu..Lebo zmaturovať z matiky on nemá šancu..Chcem veriť,že keď sa vymení vláda,tak túto sprostosť zrušia."
Takze je sprostost ked sa teraz maturuje zo slovenciny a niekto je dyslexik tak mu prakticky vzali moznost urobit si niekde maturitu? No to su mi veci...
@hiro to je trocha rozdiel...pretoze ked ma niekto dyslexiu, dokaze sa naucit napr. literaturu...ja som sa tak ucila so svojim synom...citala som mu a on mi to opakoval...vedel sa to naucit, takze zmaturoval na 2 so slovenciny...ale kedze ma aj dyskalkuliu, to by som ho nenaucila...nedokaze porozumiet uplne pre inych lahkym veciam...napr. zaokruhlovanie...nerozumie cislam ani ich vyznamom...je to pre neho spanielska dedina...z matiky by to nedal...este ze nemusel maturovat z matiky...tieto deti by mali mat vynimku z maturity...
@anonym_8a1ca4 ale aj bez maturity z matematiky tvoj syn neuspeje na technickych odboroch, pretoze strojarina, stavarina, elektrika, informatika... tam vsade sa na odbornych predmetoch pocita, a pocita sa vela.
@viestta asi si takú školu nevyberie
Tiez tu povinnosť beriem ako zbytočnú málo to byť podľa toho kto kam ide na skolu
@hiro Nehnevaj sa,ale porovnávaš neporovnateľné..Presne ako je napísané vyššie,dyskalkúlia je o niečom inom ako dyslexia 🤦🏻♀️ pri dyskalkúlii majú tie deti často problém pochopiť základné matematické operácie, tým pádom nemajú na čom ďalej "stavať",u nás je stále v hre aj to,že syna možno úplne oslobodia od znamkovania na matike,teda nakoniec možno tak či tak nebude môcť ísť na školu,ktorá končí s maturitou,ale kým sa dá,tak by som sa tomu chcela vyhnúť,pretože ho nechcem o tú šancu pripraviť..Ale nakoniec ho o to možno pripravia iní a bude to jedno..
@hiro to je trocha rozdiel...pretoze ked ma niekto dyslexiu, dokaze sa naucit napr. literaturu...ja som sa tak ucila so svojim synom...citala som mu a on mi to opakoval...vedel sa to naucit, takze zmaturoval na 2 so slovenciny...ale kedze ma aj dyskalkuliu, to by som ho nenaucila...nedokaze porozumiet uplne pre inych lahkym veciam...napr. zaokruhlovanie...nerozumie cislam ani ich vyznamom...je to pre neho spanielska dedina...z matiky by to nedal...este ze nemusel maturovat z matiky...tieto deti by mali mat vynimku z maturity...
@anonym_5ba011 Ak je dieta na tom tak, ze vobec nechape mat. operacie, tak dufam, ze sa nechysta na SS, kde je matematika viac ako rok. Jednoducho treba vybrat skolu, kde je minimum matematiky a teda ani maturita z nej nebude povinna. Totiz, take dieta nema sancu tou SS matematikou prejst a potom je uplne fuk, ci tam maturita povinna z matematiky bude, alebo nebude, lebo skonci v prvom rocniku.
@hiro Nehnevaj sa,ale porovnávaš neporovnateľné..Presne ako je napísané vyššie,dyskalkúlia je o niečom inom ako dyslexia 🤦🏻♀️ pri dyskalkúlii majú tie deti často problém pochopiť základné matematické operácie, tým pádom nemajú na čom ďalej "stavať",u nás je stále v hre aj to,že syna možno úplne oslobodia od znamkovania na matike,teda nakoniec možno tak či tak nebude môcť ísť na školu,ktorá končí s maturitou,ale kým sa dá,tak by som sa tomu chcela vyhnúť,pretože ho nechcem o tú šancu pripraviť..Ale nakoniec ho o to možno pripravia iní a bude to jedno..
@anonym_8a1ca4 Hlavne by ma zaujimalo, ako sa chce dieta, ktore bude oslobodene od znamkovania z matematiky, dostat na SS, kde sa robia prijimacky z matematiky? Aj tam ho oslobodia?
Ak ho aj na ZS neoslobodia, tak prijimacky asi sancu urobit nema, takze maturita je naozaj uz len taky bonbonik.
@anonym_autor pretože tento vyjebany predmet sa všade pcha... Nestačí monitor ani prijímačky tak už aj maturitu. Už sa teším kedy na mňa tá prekliata matika vybafne keď budem chcieť ísť do obchodu
aj tie deti, ktore maju tie dys...su schopne sa naucit napr. matematiku...ale na to potrebuju specialny pristup ucitelov...napr. ziadne pisomky, skor vyvolat k tabuli a jemne postrcit...aj ine vysvetlenie by im pomohlo ...len na to ucitelky nemaju cas a ani snahu
@anonym_autor pretože tento vyjebany predmet sa všade pcha... Nestačí monitor ani prijímačky tak už aj maturitu. Už sa teším kedy na mňa tá prekliata matika vybafne keď budem chcieť ísť do obchodu
@anonym_ebc347 aj v obchode na teba matika vyskakuje. To aby si si porovnala cenu masla v Lidli a v Tescu, to je matika. Ano, nie je to integral ani goniometricka funkcia zo stredoskolskej matiky, ale matika to je. Ten kto na strojarine potrebuje vypocitat pevnost priehradoveho nosnika, ten potrebuje vediet aj tu goniometricku funkciu. Ano, zdravotna sestra nepotrebuje vediet integraly, ale vypocitavat davkovanie liekov, teda trojclenku potrebuje vediet
@anonym_ebc347 Zahod mobil/pocitac a pod., ked sa Ti zda matematika vyjebana. Keby totiz nebola ta nenavidena matika, tak by si mala viac volneho casu, lebo by si ho neminala na mobile😉
@anonym_ebc347 aj v obchode na teba matika vyskakuje. To aby si si porovnala cenu masla v Lidli a v Tescu, to je matika. Ano, nie je to integral ani goniometricka funkcia zo stredoskolskej matiky, ale matika to je. Ten kto na strojarine potrebuje vypocitat pevnost priehradoveho nosnika, ten potrebuje vediet aj tu goniometricku funkciu. Ano, zdravotna sestra nepotrebuje vediet integraly, ale vypocitavat davkovanie liekov, teda trojclenku potrebuje vediet
@viestta Integraly nemusis vobec spominat, to uz na SS povinne nie je. Tu sa totiz vobec nejedna o nejaku vyssiu matematiku😉 Len dnes uz aj ta trojclenka je pre niektorych hodne vysoky level.
@anonym_8a1ca4 Hlavne by ma zaujimalo, ako sa chce dieta, ktore bude oslobodene od znamkovania z matematiky, dostat na SS, kde sa robia prijimacky z matematiky? Aj tam ho oslobodia?
Ak ho aj na ZS neoslobodia, tak prijimacky asi sancu urobit nema, takze maturita je naozaj uz len taky bonbonik.
@anonym_952e25 Vieš čítať s porozumením? Jasne som napísala,že zatiaľ sa to oslobodenie nerieši,pretože kým to zatiaľ zvláda,tak mu nechcem vziať šancu ísť na školu,ktorá sa ukončuje maturitou! Ak už to bude natoľko zlé,že bude z tej matiky na prepadnutie,tak potom budeme riešiť so špeciálnou pedagogičkou oslobodenie od znamkovania a logicky potom nepôjde na strednú školu,kde sú prijímačky z matiky 🤦🏻♀️
@anonym_952e25 Vieš čítať s porozumením? Jasne som napísala,že zatiaľ sa to oslobodenie nerieši,pretože kým to zatiaľ zvláda,tak mu nechcem vziať šancu ísť na školu,ktorá sa ukončuje maturitou! Ak už to bude natoľko zlé,že bude z tej matiky na prepadnutie,tak potom budeme riešiť so špeciálnou pedagogičkou oslobodenie od znamkovania a logicky potom nepôjde na strednú školu,kde sú prijímačky z matiky 🤦🏻♀️
@anonym_8a1ca4 Viem. A Ty si dobre citala, co som tam napisala? Ono je uplne jedno, ci bude, alebo nebude oslobodeny, ak je na tom tak, ze je sanca na oslobodenie, tak je mala sanca, ze urobi prijimacky z matematiky. No, ale tam, kde nie su prijimacky z matematiky, tam potom zrejme nebude ani dost hodin matematiky, aby tam vobec bola maturita z matematiky-takze toto si zisti a na take skoly sa treba zamerat.
@anonym_autor Aby tupci vedeli aspon zaklady? Hadam sa na nich aspon daco nalepi a budu schopni vyratat 30 percent zo 100
@anonym_8a1ca4 Takze nepridavaj trapne smajliky, ale sa radsej zamysli nad tym, co Ti clovek pise.
@anonym_ebc347 Zahod mobil/pocitac a pod., ked sa Ti zda matematika vyjebana. Keby totiz nebola ta nenavidena matika, tak by si mala viac volneho casu, lebo by si ho neminala na mobile😉
@anonym_952e25 zrejme si milovník matematiky 🤦 skús sa zamyslieť aké ťažké bude zmaturovat pre študentov, ktorým matika nejde. To je normálne za trest
@anonym_952e25 zrejme si milovník matematiky 🤦 skús sa zamyslieť aké ťažké bude zmaturovat pre študentov, ktorým matika nejde. To je normálne za trest
@anonym_ebc347 Vzhladom k tomu, ze budu dve urovne, tak to nebude tazke, samozrejme, ak sa dotycny nebude 4 roky flakat. A ano, som milovnik matematiky, ale uplne v pohode som zmaturovala zo slovenciny a dokonca aj z rustiny a keby som mala z toho maturovat teraz, cize po 35 rokoch, tak by to uz nebolo na 1, ale isto by som presla.
A nie, nie som talent na jazyky, takze ani ich milovnik.
@anonym_autor ja dufam, ze to velmi rychlo zrušia s dufam. No naco su komu kvadraticke rovnice, odmocniny a ine super blbosti. Keby som mala maturovať z matiky, nikdy nezmarurujem. Okrem toho sa clovek posledne dva roky na strednej zamierava na studium predmetov na prijímačky. No naco bude humanitným vedam maturita z matiky. Z toho musi maturovať? Cize kludne sa moze stat, ze kvoli tomuto nápadu, budu musiet maturovať z 5 predmetov. Akoze asi chcel minister ukazat, ze nieco robi. Tak nech radsej nerobi nic. Namiesto tychto blbosti sa mali venovat uplne inym témam co sa tykaju skolstva.
@anonym_ebc347 ti co im matika nejde zmaturuju na 4, tak ako na 4 zmaturuju ti, co im nejde anglina alebo na odbornych skolach povedzme technologia. To, ze sa maturuje z nejakeho predmetu neznamena, ze vsetci musia maturovat na 1. Kazdy dostane taku znamku ake vedomosti pri skuskach predvedie.
@anonym_autor nie všetky odbory to majú ...