Význam maturity z matematiky
Ako fakt? 🥲Na co pre Boha ziveho..... Fakt toto je jediny problem Slovenska.
@betulinka1 Tak by si nezmaturovala a co? Alebo by si sla na SS taku, kde nie je povinna maturita z matematiky, ked uz je to podla Teba taka hrozna blbost.
@anonym_952e25 ja som bola na gympli a isla na VS. Pre mna by to nebolo a co….a urcite by som nesla na nejaku ucnovku za čašníčku, len kvoli blbej matike, ked som mala vysnívanú VS. Maturita z matiky ako povinny predmet je blbost. Boli dovody preco ju zrusili. Tie dovody stale platia, dokonca sa este prehĺbili pri súčasných detoch. Ine veci treba v skole deti ucit.
@betulinka1 Aký dôvod? Za mňa je do života 100 dôležitejšia matematika ako povinná maturita zo slovenčiny.
@anonym_952e25 ja som bola na gympli a isla na VS. Pre mna by to nebolo a co….a urcite by som nesla na nejaku ucnovku za čašníčku, len kvoli blbej matike, ked som mala vysnívanú VS. Maturita z matiky ako povinny predmet je blbost. Boli dovody preco ju zrusili. Tie dovody stale platia, dokonca sa este prehĺbili pri súčasných detoch. Ine veci treba v skole deti ucit.
@betulinka1 Ty si uplne mimo. Naopak, je naozaj najvyssi cas dat to do poriadku, lebo inak sa zo Slovenska stane montovna, nic viac. Tie humanitne odbory nas nezachrania.
Super!!! Konečne budú donútení aj sami rozmýšľať...tam to už s umelou inteligenciou neod*bes ...
@viera012345 dala som ti 3 generácie, ktorí nemali povinnú matematiku. snažíš sa filozofovať, ale normálnu odpoveď od teba dostať je dosť ťažké.
@anonym_0f922a este pred 1989 bola na gymnaziach povinná maturita z matematiky, slovenčiny a ruštiny. Plus odborne predmety, plus jeden voliteľný predmet, napríklad chémia, fyzika, biológia. Chcela by som vidiet dnešných 20 ročných maturantov, ako by toto zvládli.
Ja som za maturitu z matematiky všetkými desiatimi, uz včera bolo neskoro.
Ako tu čítam, najviac proti kričia tie, co maju problem este aj so slovenčinou.
@viera012345 dala som ti 3 generácie, ktorí nemali povinnú matematiku. snažíš sa filozofovať, ale normálnu odpoveď od teba dostať je dosť ťažké.
@anonym_0f922a ...a mimochodom,na otázku, ktorú ste položili,na tú som Vám aj odpovedala.Polozim však aj ja Vám otázku:Vy ste sa svojim príspevkom snažili o čo?
Ja v tom tiež nevidím zmysel, sama matiku neznášam ... Ale môžeš ju obísť tak, že skúsiš si nájsť úplne inú školu, kde nebude, možno na nejakej súkromnej alebo si sprav iba výučný list.
@anonym_d83787 fakt na sukromnej strednej skole s maturitou nebude maturita s matematiky, ak bude pivinna? Zajimave.
@anonym_ebc347 Vzhladom k tomu, ze budu dve urovne, tak to nebude tazke, samozrejme, ak sa dotycny nebude 4 roky flakat. A ano, som milovnik matematiky, ale uplne v pohode som zmaturovala zo slovenciny a dokonca aj z rustiny a keby som mala z toho maturovat teraz, cize po 35 rokoch, tak by to uz nebolo na 1, ale isto by som presla.
A nie, nie som talent na jazyky, takze ani ich milovnik.
@anonym_952e25 milovník matematiky nikdy nepochopí, že ten kto matike nechápe, sa musí extra snažiť aspoň biflovat tie postupy a potom to do toho príkladu nejako dosadiť. Za to vy čo nie ste na jazyky, máte aspoň možnosť učiť sa naspamäť slovíčka, aj keď gramatike neporozumiete aspoň skúsite nejaké vety z tých slov utvoriť. Čo ale my, nič. Lebo v matike neporozumiet jednému učivu, automaticky ani ďalším, keďže matika nadväzuje. O chvíľu otvorím chladničku a vybafne tam tento predmet na mňa....
@anonym_autor ja vidím význam maturity z matematiky.
Práveže matematika mi príde ako ten najviac prakticky predmet v celom školskom vzdelávaní.
Nevidim však význam aby maturita zo slovenciny zahŕňala testovanie znalosti autorov a ich diel.
...a nech už od tých detí nič nechcú...
@anonym_autor myslím si že asi preto aby sa začali obnovovať remeslá lebo na tieto školy veľmi málo študentov je na 3 ročných štúdiách a povedzme si narovinu ak každý pôjde na VŠ kto bude pekár, cukrár, murár , instalater, elektrikár.... Kto bude vykonávať túto robotu ? Takže preto si myslím že dali matiku ako maturitný predmet lebo veľa žiakov matika nejde malé ja keby že mám maturovať z matiky tak to nedám nikdy ostatné predmety 1/2 matika no hrôza.
Tak zase netvarme sa ze stredoskolska matematika je nejaka veda. Podla mna by ziadny stredoskolak s maturitou nemal mat problem vypocitat rovnicu, pravdepodobnost ci obsah trojuholnika. To su veci co normalne pouzivame v beznom zivote. Este aj taky maliar bez maturity si musi vediet vypocitat plochu roznych geometrickych utvarov aby vedel kolko kupit farby.
@hiro akurát, že všetko, čo si vymenoval, je učivo základnej školy. Rovnako aj trojčlenka, ktorú spomínala viestta. Syn teraz nastúpil na technickú strednú a to učivo je o niečom úplne inom. To naozaj každý v bežnom živote nevyužije.
@hiro akurát, že všetko, čo si vymenoval, je učivo základnej školy. Rovnako aj trojčlenka, ktorú spomínala viestta. Syn teraz nastúpil na technickú strednú a to učivo je o niečom úplne inom. To naozaj každý v bežnom živote nevyužije.
@kristiii Vychadzal som z tohoto:
https://zmaturuj.zones.sk/materialy/ucebne-pozn...
A na technickej strednej sme toho mali prave tolkoto, take integraly a derivacie boli vyucovane fakt len zaklady ako to funguje.
@anonym_952e25 milovník matematiky nikdy nepochopí, že ten kto matike nechápe, sa musí extra snažiť aspoň biflovat tie postupy a potom to do toho príkladu nejako dosadiť. Za to vy čo nie ste na jazyky, máte aspoň možnosť učiť sa naspamäť slovíčka, aj keď gramatike neporozumiete aspoň skúsite nejaké vety z tých slov utvoriť. Čo ale my, nič. Lebo v matike neporozumiet jednému učivu, automaticky ani ďalším, keďže matika nadväzuje. O chvíľu otvorím chladničku a vybafne tam tento predmet na mňa....
@anonym_ebc347 Tak, keby sa jednalo o naozaj vysoku uroven tej maturity, tak by som vahala nad tym, ci to je treba, ale ked si student moze vybrat medzi roznymi urovnami a ta nizsia nebude ziadna raketova veda, tak je situacia ina. Nie ja tomu nerozumiem, ale Ty nemas ziaden nadhlad a teda len varis z vody.
A na technickej strednej sme toho mali prave tolkoto, take integraly a derivacie boli vyucovane fakt len zaklady ako to funguje.
@hiro Intergraly uz davno nie su v povinnom ucive SS, ani derivacie a napr. z kuzeloseciek len kruznica a parabola ostali v povinnom ucive. Takze ak niekto narieka (ja viem, ze nie Ty), ze je toho vela, tak absolutne nevie o com pise, len je zasadne proti.
@kristiii nie, kazdy to v beznom zivote nevyuzije. Ale! Niektori pojdu na VS technickeho zamerania, tam je matika o inom. Niektori budu robit na konstrukcii, tam sa aj dnes, v dobach vektorovo orientovanych a modelovacich SW celkom dost pocita. Na to nestacia kupecke pocty zo ZS.
@kristiii nie, kazdy to v beznom zivote nevyuzije. Ale! Niektori pojdu na VS technickeho zamerania, tam je matika o inom. Niektori budu robit na konstrukcii, tam sa aj dnes, v dobach vektorovo orientovanych a modelovacich SW celkom dost pocita. Na to nestacia kupecke pocty zo ZS.
@viestta podľa mňa využiť sa dá z vymenovaného využiť všetko, len človek to musí ovládať.
Keď to neovláda tak nájde iný spôsob (tahsi) alebo drahší (zaplatí si toho maliara).
Podobnú diskusiu som mal ze sa deti učia zbytočnosti na matematike ktoré nevyužijú.
Keď som sa zamýšľal kde co všetko využívam zistil som ze využívam naozaj veľké množstvo vecí z matematiky zo školy len si to neuvedomujem lebo je to pre mňa bud samozrejmosť alebo si len proste nepamätám odborný názov jak sa volalo dane učivo v škole.
Druhá vec matematika ma aj ďalší ale o to dôležitejší efekt, učí človeka logicky uvažovať a hľadať súvislosti.
Takže možno človek nebude ovládať jak sa niečo počíta ale logickým uvažovaním príde na to ako sa k tomu dopracovať
@hiro ja netvrdím, že som proti maturite z mat. na vybraných školách, len som poukázala na to, že si uviedol dosť blbé príklady. Že toto všetko prebral syn už dávno na základke.
@viestta A? Nerozumiem, aký to má súvis s mojím komentárom.
@hiro Ten odkaz je stary, davno neplati.
@anonym_autor Chápem, že to môže byť frustrujúce. Maturita z matematiky sa na prvý pohľad môže zdať zbytočná, hlavne ak sa človek nechystá študovať niečo technické alebo vedecké. Ale aj tak má svoj význam.
Matematika rozvíja schopnosť riešiť problémy a myslieť logicky, čo je v živote veľmi užitočné. Pomáha nám to zvládať rôzne každodenné situácie, ako je napríklad plánovanie financií, počítanie výdavkov alebo jednoducho orientácia v rôznych údajoch.
A aj keď sa ti to teraz nezdá dôležité, pre niektoré vysoké školy je matematika potrebná, a bez nej sa do niektorých odborov jednoducho nedostaneš. Je to vlastne taký základ, ktorý ukazuje, že máš schopnosť zvládnuť aj náročnejšie úlohy, nielen tie, ktoré sú ti príjemné.
Takže aj keď to teraz vyzerá ako zbytočný problém, v skutočnosti sa môže ukázať, že nie je až taký zbytočný, ako sa zdá.

@anonym_autor ja dufam, ze to velmi rychlo zrušia s dufam. No naco su komu kvadraticke rovnice, odmocniny a ine super blbosti. Keby som mala maturovať z matiky, nikdy nezmarurujem. Okrem toho sa clovek posledne dva roky na strednej zamierava na studium predmetov na prijímačky. No naco bude humanitným vedam maturita z matiky. Z toho musi maturovať? Cize kludne sa moze stat, ze kvoli tomuto nápadu, budu musiet maturovať z 5 predmetov. Akoze asi chcel minister ukazat, ze nieco robi. Tak nech radsej nerobi nic. Namiesto tychto blbosti sa mali venovat uplne inym témam co sa tykaju skolstva.
@betulinka1 Tak by si nezmaturovala a co? Alebo by si sla na SS taku, kde nie je povinna maturita z matematiky, ked uz je to podla Teba taka hrozna blbost.