Význam monitoru pre deviatakov

14. mar 2025

Vie mi niekto povedať načo je dobrý ten monitor v 9.rocniku??moje dieťa to má totálne na saláme.Viem,že ak spravi žiak monitor na 80% bude prijatý na SŠ bez skúšok,čo u môjho dieťaťa nehrozí. A inak???.....my sme žiadne monitory nerobili, a tu sme....nikto nás s tým nestrasil, tak teda načo???.....

jarmila2010
14. mar 2025

zistuju nim uroven vzdelania mladeze po skonceni ZŠ

pribinak
14. mar 2025

Na nič. Väčšina škol si aj tak robí vlastne prijimacky a výsledky monitoru majú v paži

andrejka1974
14. mar 2025

Podľa výsledku môže byt prijatý na školu tam , kde sa ich hlási veľa tak treba urobiť čo najlepšie

hipuska
14. mar 2025

Tak na našu školu to je 90 a 90. Áno, je to tlak na deti a tiež som na vazkach z toho. Ale, zase naši 9 taci vedia a robia také veci.....a život sa s nimi nebude maznať. Oni to zvládnu. Ide hlavne o to, aby sme my rodičia zbytočne neprikladali tomu vysokú váhu.

andrejka1974
14. mar 2025

@hipuska my našu dcéru povzbudzujem tak , ako spravíš tak spravíš hlavne nestresuj potešíme sa z každého úspechu

abbey1
14. mar 2025

Vidíš, možno keby to nemal na saláme, mohol by sa vďaka monitoru dostať na strednú školu bez prijímacích skúšok.
Tie už nebude mať na saláme?

martinka13
14. mar 2025

Zisťujú sa výsledky študentov. Porovnáva sa úroveň jednotlivých škôl. Ovplyvňuje (dosť výrazne) prijatie na SŠ. Syn sa vďaka monitoru dostal bez prijímačiek na gympel.

maciatkolulu
14. mar 2025

Ja fakt rozmýšľam,ako to zvládajú "tí naši",už v treťom ročníku majú IKM testy,hmmm nikto sa nad tým nezamýšľa. Veď pokiaľ sa dieťa normálne učí,tak preboha musí ovládať učivo. Na akej úrovni ...asi vedia aj rodičia. Mňa fascinuje ten večný problém na školách vždy sa niečo nájde,ale málokedy fakt podstatné veci.

deti95060810
15. mar 2025

porovnávajú sa aj školy týmto testom... získava sa prehľad čo deti ovládajú za 9 rokov učenia.
niektoré školy berú monit. do úvahy ... pri prijímačkách boli výsledky vycapené na dverách a som videla že dosť detí malo plný počet bodov z oboch predmetov... takže asi zas také ťažké to nebude...

deti95060810
15. mar 2025

autorka, my sme síce T9 nerobili, ale zas prijímačky na sš boli vždy... a to je stres taký istý ako pri monitore...

ina2405
15. mar 2025

Žiadny extra význam podľa mňa. Teda, prikladať tomu takú váhu a stresovať seba aj dieťa celý 9.ročník, to nie.

maciatkolulu
15. mar 2025

@ina2405 ale čím stresujes dieťa? Veď pokiaľ sa normálne bežné učí,tak ide iba o test zo zvládnutého učiva. Naozaj nechápem, ako potom majú tie úbohé deti zvládnuť primacky,maturu,prípadne primacky na výšku a o statniciach nejdem písať. Veď pokiaľ ten monitor nič neznamená,prečo sa ma decko stresovať okrem iného teda? Poväčšine ten cirkus okolo robia rodičia. Pricetne učiteľka a pricetni rodičia nerobia stres zo žiadnej skúšky. Stresom sa všetko môže akurát tak do....a teda kvôli monitoru... Naozaj,pokiaľ to dieťa má dobré výsledky,bude ich mat aj na monitore. To naozaj nedobehnem dieťa,čo sa nejako extra neucilo za dva týždne s doucovatelom. A veľa rodičov si vyberá školy aj na základe výsledkov monitoru. .

fairyy
15. mar 2025

ja som bola prvy rocnik co mal monitor 9... okrem toho, ze ma vzali bez prijimacok mi to bolo na nic... v tom veku autorka ma inak vela deti na salame a dotiahnu tento flegma postoj az do konca strednej... neznamena, ze teraz sa vykaslete na dieta, pretoze si ide svoj svet, ale robte maximum pomozte dietatu najst motivaciu robit pre seba nieco do buducna...zvysok dobehne az vyrastie z puberty... cely ten system co mame na slovensku je trocha na hlavicku, pretoze v case ked detmi najviac trieska puberta chceme aby si vyberali skoly, ktore nasmeruju ich zivot 😂😂

ina2405
15. mar 2025

@maciatkolulu ja ničím😆 môj syn sa naozaj na monitor extra nepripravoval. Jasné, že rodičia to robia.

maciatkolulu
15. mar 2025

@fairyy príde ti ok systém,kde si deti vyberajú už 9.rokoch osemročné gymnázium,alebo teda smola...už keď prídu na Mittelschule,možností gymnázia sa značne znižujú - v podstate budúcnosť,9.rocne deti? Rakúsko taký má. Takže najprv mrk na iné štáty a potom plakať. Ako som písala,slovenský systém má obrovské medzery,ale poväčšine ľudia riesia tie najväčšie kraviny. Inak,kedy by si chcela,aby si deti vyberali svoju "budúcnosť" ,teraz neviem,či v škôlke,či ako 18.roční. Zjavne vkusne niekomu niečo nevyhovuje,ale ako píšem,Slovensko má obrovské medzery, monitor a výber strednej školy v 15-16.rokoch mi prídu ako najmenšie.

maciatkolulu
15. mar 2025

@ina2405 presne tak sa k tomu treba postaviť.👍 Píšeš iba to,čo vieš a nie hysacit. A prenášať na decko

maciatkolulu
15. mar 2025

https://www.iqs.gv.at/themen/nationale-kompeten...
Nech sa páči,od tretej triedy. Matika a nemčina. Do štvrtej,potom aj angličtina. Na "strednej" a gymnáziu nepíšem o Schularbeit,ktoré sú povinné a posvätné. Od štvrtej triedy. 2x za pol rok. Toľko k systému. Na sk v tomto smere je to prechádzka. Nehovoriac o učive ,ktoré majú v matike už v druhom ročníku. Cez slohy,kde sa ráta počet slov a delí s chybami a tak. A teda o oddychovali cez školský rok a prázdniny uprostred školského roka. To nejdem ani písať 😉. Takže podľa mňa treba hľadať naozaj ten "vadny" systém,ktorý je na sk. Ale zaručene to nie je toto.

fairyy
15. mar 2025

@maciatkolulu ja cca aj viem ako vo svete funguju skoly ..konkretne ani rakusky ani nemecky system sa mi nepaci som uz o nich pocula.. a co by som chcela ja je nepodstatne a ja neplacem🙂 ...resp viem, ze to co chcem ja pre svoje deti viem dosiahnut na Slovensku... resp asi vsade na svete...

maciatkolulu
15. mar 2025

@fairyy tak to je fajn len teda by ma zaujímal vek,ktorý by podľa teba bol fajn na výber tej budúcnosti našich potomkov.

fairyy
15. mar 2025

@maciatkolulu je to vysoko individualne podla mna, kazdy v inom veku ma urcite fazy dospievania a inak ich preziva atd myslim, ze toto nemusim vysvetlovat, ze su deti ktore viac prezivaju dospievanie a ktore menej...a najviac sa mi na systemoch nepaci ak sa neda spravit tzv reset button... deti maju obdobia rebelie, nevedia spracovat vlastne emocie vyzbieraju v skolach vsetko to najhorsie co sa da a ta nalepka im ostane ...darmo bol jednotkar a je naozaj inteligentny ked jednoducho sa zrazu vykasle na vsetko lebo nic mi netreba nic nepotrebujem ani nikoho... a taha sa to s nim rok dva tri... s niekym na zakladke s inym na strednej... ale uz nema moznost spravit rozdielovky, skusky, opravy atd za minule roky potom co sa spamata... jedine co moze je zacat uplne odznova co je opat demotivujuce... ale vravim je jedno co chcem ja, nic ine nam neostava len preplavat systemom

maciatkolulu
15. mar 2025

@fairyy ale to je ok,len nejaký systém musí byť,či? Dáme detičkám na výber. Ty si vyberieš v prvom ročníku,ty v piatom,ty si pomalší,chudáčik,teba necháme do 18. Kým dozrieva .Veď naozaj,v ktorom veku,by bolo fajn? Podľa mňa,taky 15-16rocny jedinec by mal už čo to tusit. Určite viac ako 9rocak. Alebo ako urobiť ten systém. Lebo tie omáčky čo píšeš sú fajn,ale v školstve trochu menej aplikovateľné.

guiseppinka
15. mar 2025

@maciatkolulu mam dceru v 4.rocniku, ma lahku dyslexiu a dysortografiu. Uz v tretiaku strasili vsetci, ze najtazsi rocnik a to nehovorim, ako sa z tych schularbeit sli vsetci pototo... musim povedat, ze tie schularbeit mi absolutne nepridu tazke - co je na tom napisat opis osoby, prerozpravanie deja s pomocou klucovych slov, bildergeschichte a posluch. To je zatial vsetko, co sme mali, tie posledne boli teraz. Z matiky nebolo nic ine, len to, co sa ucili. Nasi to trenovali a riadne. Inak, co sa tyka dalsieho studia, tak konkretne z tejto triedy idu 3 deti zo 16 na gym, vsetci, s ktorymi som sa rozpravala, davaju deti do mittelschule. Minimalne u nas ma vynikajucu uroven. Neviem sice ako to daju kapacitne. Som na to zvedava.

Myslim, ze najvacsi cirkus okolo vsetkeho robia rodicia a prenasaju to na deti. Uz si nepamatam, ci sme my boli prvy "oficialny" rocnik s monitorom alebo sme robili testovaci. V kazdom pripade to bol rok 2003. Tiez sme boli prvy alebo druhy rocnik s 2 terminmi skusok. Pamatam si, ze ako okolo toho aj samotni ucitelia robia curkus, ze stresovanie deti 2x a absolutne som nechapala o com tocia. Pre mna to vobec nebol stres, vobec som to nevnimala. Maturitne testy boli ovela vacsi zahul, lebo pracu s textom sme moc v skole nerobili... vsetko je o postoji. Ak detom vtlkame do hlav, ze je to zle a stresujuce, tak to tak budu brat aj ony.

fairyy
15. mar 2025

@maciatkolulu sak moze.ostat pisem hocijaky... ten reset button by bol fajn... najlepsie mozny hocikedy...

guiseppinka
15. mar 2025

@fairyy nemozu zacinat odznova? By som ti vedela rozpravat. Vies s kolkymi ludmi som sa stretla za poslednych 9 mesiacov, ktori maju v cv zoznam skol dlhsi ako firmy? Su rok na skole, prerusia, odidu, zacnu nove, zase zmenia. A potom okolo 35 sa chcu nanovo orientovat a hladaju, co by mohli robit dalej...

fairyy
15. mar 2025

@guiseppinka ano zakazdym musia ist komplet odznova...toto pisem je to strasne demotivujuce...preto to tolko trva ...namiesto rozdieloviek ides znova

guiseppinka
15. mar 2025

@fairyy ale ved oni menia uplne smer. Ako tam chces robit rozdielovky? Okrem toho ako lehrling su 10 tyzdnov za pol roka v skole

fairyy
15. mar 2025

@guiseppinka to mi pises o akej skole? vysokej? strednej?

guiseppinka
15. mar 2025

@fairyy strednej. Uni su kategoria sama o sebe a tam 7 8 studia je tiez bezne (ale to nepoznam vela ludi, takze moc neviem)

fairyy
15. mar 2025

@guiseppinka stredne na slovensku ostanem na slovensku naozaj nejdem teraz otvarat temu v inom state (tato tema je o monitore na slovensku inak zakladka... ja tiez viem vam.povyberat ako to funguje v slovinsku, srbsku, taliansku, cechach, polsku, ciernej hore, spanielsku francuzsku a neviem kde.este mam vsade rodinu 😂) cize stredne skoly maju urcite predmety rozdielne je mozne robit na nich komisionalne skusky takze je mozne ich aj preskusat vramci rozdieloviek...ja nevravim ze je to malo a lahke ale ak dieta malo iba fazu ze vystraja a odmieta sa ucit vie to dobehnut ak zrazu chce a nemuselo by ist odznova... ale naco sa o tom bavime tu fakt neviem... take nieco nie je mne by sa pacilo a co ze mne by sa pacilo 🤣🤣🤣🤣 nikdy to tak nebude a ani nikto to menit nechce iba som povedala moj nazor a vy ste sa rozhodli silou mocou do mna pustit ze to by nefungovalo a teda ok tak nefungovalo moj nazor je na dve veci a pekny den prajem 🙂

maciatkolulu
15. mar 2025

@guiseppinka záleží od učiteľky,môj je tiež v štvrtom a des,čo mali na poslednej nemčine. Okrem opisu stratej Pipi dlhej pančuchy,mali normálny test. 4.stranovy. minule časy,skloňovanie ,časovanie a neviem,čo,priznám sa,neviem,či by som to dala na nejakú slusnejsiu zámočku. Ale zjavne učiteľke niekto stúpol na otlak,lebo matika teraz bola celkom fajn. Nemčina len bude. Ale jasne napísaná téma a tentoraz odpoveď na list. Ale žiaden stres nerobíme. Teda priznávam,pri úplne prvej zľahka,ale iba ja. 🤣,potichu. Navyše,známka zo SCHa nie je podstatna. Tak nám to prízvukuje učiteľka.