icon

Vzťahy puberťákov s otcom po rozvode

19. sep 2025

Ahoj mám 16 ročného syna, akurát sa rozvádzam. Žijeme oddelené už rok a pol. Syn mal 14 keď náhodou zistil že otec má milenku, hneď mi to povedal a potom sme sa odsťahovali. Istí čas o otcovi nechcel ani počuť. Pomalí sa to začalo meniť toto leto, po tomto čo sám zažil zaľúbenie nezhody a rozchod. Nepáči sa mi že čo všetko mu otec dovoľuje aj snažim sa sa držať bokom, nehovorím mu nič na konto otca.
Sama som dieťa z rozvedených rodičov, po Tom čo otec podviedol mamu a odišli sme bývať do podnájmu, so sestrou sme nemohli ani vysloviť slovo OTEC ani jeho meno, maximálne ho nazvať slovom ON. Hoci mama už nie je medzi nami sestra ju obviňuje za to že utrpela traumu a kvôli tomu mala iba katastrofálne vzťahy.
.Aký mala vzťah vaši puberťáci s otcom po rozvode ak za rozvod mohol otec a či sa to časom nejako menilo?

coklitka
19. sep 2025

Ahoj, veľmi chápem, čo prežívaš. Pre deti je rozvod obrovská zmena a zvlášť keď ide o tínedžera, ktorý si už začína tvoriť vlastné názory a porovnáva ich so svojimi skúsenosťami. To, že si synovi nehovorila nič zlé na jeho otca, je podľa mňa veľmi dôležité – dávaš mu priestor, aby si svoj vzťah k nemu budoval sám a podľa seba.
Moja skúsenosť (a aj čo vidím u iných rodičov) je, že ten vzťah sa časom mení – puberta je búrlivé obdobie, ale často práve po vlastných láskach a sklamaniach deti lepšie chápu aj správanie rodičov. Dôležité je, aby syn cítil, že má v tebe oporu a bezpečné miesto, kam sa vždy môže vrátiť.
Držím vám palce, zvládnete to 🙏💙.

dvoncb
19. sep 2025

Keď chces mať problémy nájdi si milenku ,toto je ,bolo aj bude ,ale myslím ,že teraz je to horšie ,sociálne siete ,, tomu ešte viac prispievajú ,pomooc

anonym_d1abe1
19. sep 2025

S otcom dieťaťa bud sa dá dohodnúť na pravidlách alebo nedá asi medzi tým nič nieje
Ale
Je to raz jeho otec a chlapec sa mení bude meniť a z každého niečo si zoberie do života
Ty jedine mu daj lásku,to svoje ja,svoju výchovu,podporuj ich vzťah a v podstate ani viac urobiť nemôžeš a ani nieje treba myslím

autor
19. sep 2025
@anonym_d1abe1

S otcom dieťaťa bud sa dá dohodnúť na pravidlách alebo nedá asi medzi tým nič nieje
Ale
Je to raz jeho otec a chlapec sa mení bude meniť a z každého niečo si zoberie do života
Ty jedine mu daj lásku,to svoje ja,svoju výchovu,podporuj ich vzťah a v podstate ani viac urobiť nemôžeš a ani nieje treba myslím

@anonym_d1abe1 všetko čo mu dovoľuje je mi proti srsti aj keď o rok a pol to môže robiť úplne legálne, dohodnúť sa s ním nedá

anonym_5f63b8
19. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_d1abe1 všetko čo mu dovoľuje je mi proti srsti aj keď o rok a pol to môže robiť úplne legálne, dohodnúť sa s ním nedá

@anonym_autor Mojmu synovi takisto dovolil v 14r airsoftovu zbran, kupil mu pocitac a snazil sa ho kupit. Ale teraz je uz dospely a ich vztah je velmi ojedinely. Jedine, co mozes robit - drzat sa svojich zasad, nesnazit sa dietatu zapacit, lebo to narobi este viac skody. Ked ma vsak ten pubertak aspon jedneho rodica pevneho, to staci.. uvidis, casom chalanko zisti sam, ako to bolo s otcom a ale boli okolnosti toho, ze mu otec viac dovolil.

anonym_d1abe1
19. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor chápem práve preto ber to ako súčasť života, nič neurobíš hlavne keď je to jeho otec tak ho neodstrihnes ani mu nezakazes
Iba spoliehať sa, že čo mu vštepujes bude mať v budúcnosti dostatočnú váhu a ked nie tak nie, predsa uz to bude čoskoro dospelak

lenuska999
19. sep 2025

Ahoj... Ked sa rozvadzali nasi tiez som mala 14 a bolo to samozrejme tazke... Dlho som ako najvacsieho vinnika videla otca, nekomunikovala som s nim pomaly dva roky. No lenze, po case som si sama presla niekolkymi vztahmi, uvedomila som si nejake veci a dospela som. Samozrejme , stale si stojim za tym,ze pricinou rozvodu bol on, ale uz to nevidim tak ciernobielo. Momentalne s otcom udrziavam sice obmedzeny, ale aspon nejaky kontakt. No kazdopadne prajem vela sil 🙏🏻

amazonka13
20. sep 2025

☕ Viem, nedá sa zabudnúť na rany na duši. Bolo to pre teba, aj syna ťažké. Minulosť už nezmeníš. Čo zmeniť môžeš ako matka, ktorej poslaním je upokojovať vášne, zabrániť vojnám? Syn prišiel príliš skoro do kontaktu s realitou života. Všetko sa mu to uložilo v hlave, podľa tohto vzorca ktorý zažil môže raz jednať so ženami, riešiť podobne vzťahy.. Alebo naopak, práve cez model chovania sa otca môže pochopiť, ako niektoré typy správania ovplyvnia životy blízkych, ako sa im vyhnúť. Môžeš pozitívne ovplyvniť jeho zmýšľanie, jeho názor na to, čo je správne-nesprávne, keď sa s ním budeš pokojne a otvorene rozprávať o otcovi, ako to rozumne robíš, bez prilievania do ohňa. Nechaj otca, nech mu dovolí čo chce, to že si našiel milenku neznamená, že nemá rád syna, že sa nesnaží o posilnenie puta s ním. Skús nechať syna nech si sám vytvorí postoj k otcovi.
Pre dieťa je dôležité, aby malo pocit, že otca má, aj napriek okolnostiam.. Nesnaž sa ich rozdeliť, ani svoju frustráciu stavať medzi nich.

mane01
20. sep 2025

@anonym_autor tu to dost stoji a pada na tebe. Vacsina matiek si svoje sklamanie z manzela riesi cez deti. Lenze tvoj manzel to uz nie je a mozes si najst ineho. Tvoj syn ma len jedneho otca. Ak to zvladnes, vysvetli mu, ze vztah medzi dvoma ludmi je komplikovany a je to nieco, co nema nic spolocne s nim. Jeho otec urcite nadalej lubi a ty sa nebudes hnevat, ak s nim bude travit cas. Treba o ex rozpravat korektne, aby nemalo dieta pocit, ze musi selektovat, co povie. Zazila som to, viem, o com pisem. Kazda, ktora hucka deti proti otcovi robi zle hlavne svojim detom.

autor
20. sep 2025

@mane01 po tom všetkom čím som prešla ani som nepomyslela na iného chlapa. Možno keď uschne štempel.na rozsudku, ale skôr nie.
Je mi absolútne proti srsti to ako ex líška k sebe syna a kupuje mu to čo nemá, s syn sa cíti ako frajer. To je podľa teba prejav lásky otca k synovi že mu dovoľuje/kupuje alkohol a cigarety?a možno aj iné

mane01
20. sep 2025
@anonym_autor

@mane01 po tom všetkom čím som prešla ani som nepomyslela na iného chlapa. Možno keď uschne štempel.na rozsudku, ale skôr nie.
Je mi absolútne proti srsti to ako ex líška k sebe syna a kupuje mu to čo nemá, s syn sa cíti ako frajer. To je podľa teba prejav lásky otca k synovi že mu dovoľuje/kupuje alkohol a cigarety?a možno aj iné

@anonym_autor ja som neprisla sudit ani teba, ani tvojho ex.. pytala si sa na vztah deti s otcom po rozvode. Moj ex je tiez exot.. clovek by neveril… s mnohym, co stvara s detmi nesuhlasim, ale pred detmi ho nikdy neohovaram a vzdy im davam prilezitost budovat si s nim vztah ako aj s celou jeho rodinou. Deti nie su hlupe. Dnes uz sami vedia, ake ma minusy, vedia, s cim sa na neho ani nemusia obracat. Ale maju ho radi. Okrem toho, co chces robit s tym, ked 16r synovi ponukne cigaretu? Tvoj syn by mozno fajcil aj bez toho…

zuza.m
27. sep 2025

Ja som odisla od ex ked mal syn 13 a dcera 10.chcel striedavu starostlivost deti nechceli.pretoze napriek tomu ze sme spolu byvali tak so synom nemal skoro ziadny vztah ,s dcerou o nieco lepsi.nebil ich ,nenadaval ale netravil snimi skoro ziadny cas.teraz knemu chodia na 2 noci kazdy tyzden.idu k nemu s nechutou ,nebavia sa snim ,odsedia si v izbe.napriek tomu ze ex im dovoli,kupi viac menej co chcu.hlavne syn dostava ,ako keby si ho kupuje.ja ani neriesim ci mu otec ponukne alkohol alebo cigarety.nemam sa to ani ako dozvediet ked ze syn by to neprezradil.viac menej sa snazim syna ovplyvnovat aby to sam ani nechcel alebo nerobil.pozna moj nazor aj napriek tomu skusa tak ako aj iny.
V tvojom pripade ze mu to ex kupi alebo ponukne ,myslim ze to robi iba za to aby si syna naklonil na svoju stranu stym ze bude ten chapavejsi a lepsi rodic.to ze to na syna moze zle plyvat asi 2x nerozmysla.ja osobne si veci riesim s ex pisomne ,meseneger mail. Aby som mala aj pisomny dokaz .a neriesim to cez deti.aby by som sa snazila ex dohovorit ze syna kazi a zle formuje.popripade mas aj zakernejsiu moznost.ak budes vediet ze syn alkohol pozil v otcovej opatere mozes zavolat kuratelu na kontrolu