Čo je najväčšia trauma pre dieťa pri rozchode/rozvode rodičov?

muz26
21. sep 2019

Ahojte maminy, zeny.
Ako muz som si k vam prisiel po radu. Dnes som sa zial rozhodol, ze sa budem nuteny rozist so svojou priatelkou. Su v tom dlhodobe nezhody, hadky o prkotiny, oduvanie..
Situacia je taka, ze mame spolu uplne uzasneho 3 rocneho synceka. Zial, kym sme ho nemali, vztah bol uplne super a cele sa to medzi nami otocilo az neskor. Keby som vedel aka v skutocnosti bude, a ake peklo na zemi bude zivot s nou, nikdy by som si s nou dieta nerobil.
Ja by som sa chcel spýtať zien, ktore ste absolvovali rozchod/rozvod, co je najvacsou traumou pri rozchode/rozvode rodicov pre dieta? Ked otec vobec nejavy zaujem, alebo ked zaujem javy, ale kvoli tomu stale pendluje medzi mamou a otcom? Je mozne, ze casom to dieta pochopí, ze ho sice obaja lubime, ale nedokazeme spolu existovat ako partneri v 1 domacnosti? Ja sa budem snazit travit s nim co najviac chvil, a mam o neho maximálny zaujem. Dakujem pekne za kazdu jednu radu.

limetka69
21. sep 2019

ahoj, som z rozvratenej rodiny, stopy to zanechalo, pochopila som vsetko az v dospelosti, rozvod ma velky dopad, tazky na pszchiku pre dieta, a len z toho dovodu trpim v manzelstve, lebo to nemienim urobit svojmu synovi, ktory na nas lipne (3,5r) jazva na dusicke bude urcite, a bude sa to s nim tahat cely zivot,.... a to som niekedy tvrdila, ze by som sa v momente rozviedla, uhm, pochopis az ked zazijes, rychlo som zmenila nazor.

muz26
autor
21. sep 2019

Dakujem pekne za radu, ja aj priatelka sme z uplnych rodin, takze rozvratenu rodinu som nezazil. Je teda lepsie radsej zostat vo vztahu, kde su denno denne drobne skriepky? Zanechalo by to na dietati mensiu stopu ako rozchod?
Ja som si s mojimi tiez prezil svoje, hadky, prisli o peniaze v BMG, otec istu dobu pil.. a to bolo obdobie, ked som si aj v kutiku duse prial, aby radsej sli od seba, a ja ostal s mamou, ako denno denne pocuvat rodicov ako sa hadaju.. avšak to som uz bol teeanger.. neviem ako by to vnimala detska dusicka

luliu
21. sep 2019

Myslím si, že najdôležitejšie je sa rozísť a pritom myslieť na dieťa a nie na spory. Ale to musia byť obaja toho schopní. Vieš kašľať na seba a myslieť na dieťa. Tak to zvládne najlepšie. Nerobiť si napriek, povzniesť sa nad minulosťou. Ale úprimne toho je veľmi málo párov schopných. Ale zostávať v nefungujúcom vzťahu je sprostosť, to bude to dieťa trpieť ešte viac ako pri rozchode

renatik91
21. sep 2019

Traumou pre dieťa je život v nefunkčnom a rozvrátenom vzťahu. Domácnosť, ktorá je plná hádok a nezhôd, neplní svoj účel a deformuje vnímanie dieťaťa na vzťahy všeobecne a na rodinné väzby. To môže aj rozchod/rozvod rodičov, ale tých jaziev je v neskoršom období podstatne viac pri živote medzi dvomi najbližšími ľuďmi, ktorí nedokážu vedľa seba sedieť ani pri raňajkách. Či je to aj tento prípad, viete len vy.

malyslonik
21. sep 2019

@muz26 Ahoj, moji rodicia sa rozisli, ked som mala 6 rokov, mama jedneho dna prisla po mna k babke s monoklom a povedala, ze proste je koniec a rozvadza sa. Ja som vtedy velmi plakala, pretoze som nerozumela situacii. Mama sa osamostatnila a otec po par rokoch o mna prestal javit akykolvek zaujem. Mame vyplatil financny obnos za vyzivne a viac som o nom nepocula. Ked som mala 11, mama mi vysvetlila, ze to nebol moj biologicky otec. Napriek vsetkemu mi jeho pozornost a nase stretnutia velmi chybali. Ked som mala 12 r mama si nasla sucasneho partnera, s ktorym si sice zalozila rodinu, ale mna z nej akosi vynechali. Sice som mala otca, ale nikdy sme si k sebe nenasli cestu. Doteraz sa nim citim byt nechcena a velmi ma to ovplyvnuje v dospelom zivote. Vela veci som si musela v hlave upratat.

Cize dieta vsetko vnima velmi citlivo. Je jedno, ci je otec biologicky, alebo nie, ale ako sa k dietatu chova a ako sa on zaujima, ako sa mu venuje a prejavuje mu lasku.

Mna zaujalo, ked si napisal, ze sa hadate kvoli prkotinam. Neoplati sa skusit manzelku poradnu? Ak si spolu neviete pomoct?

limetka69
21. sep 2019

@muz26 neviem co je dobre, ja si stale vravim, ze pockam az bude vacsi, alebo sa mozno manzelstvo zmeni casom a nakoniec k rozvodu ani nedojde, ja mam prave take manzelstvo, ze drobne skriepky, nebije, ma, nepije, o rodinu sa stara, je ukazkovy otec, ale na prd manzel, a mna nenaplna manzelstvo, nie je mi oporou proste, ale zase to nevidim az na rozvod, vies, ked vidim ako sa maly kazdy den zavesi ocovi okolo krku ked pride z roboty.....no tazko rozbit rodinu. vela parov jecspolu kvoli detom a ziju si svoje zivoty, neviem vo je lepsie, ak sa mate hlusit, tak nech to radsej dieta nevidi, mama sa rozviedla s otcom lebo pil a mlatil ju, a ja som prikladala vinu mame a nenavidela ju za to, ze oca opustila, no a co, ze ju bil a prepil vsetky prachy, bol to moj tatik, mala som 4r, pochopila sonbto az v dospelosti, inak velmi rychlo som musela dospiet, je tam suvis jedno s druhym, do toho vidia len ti co to zažili.ani mne sa moj zivot nepaci, ale momentalne ako matka davam na prve miesto syna, som. druhorada, zatial je mi prednejsi stastny syn ako ja, udel matiek, otcovia to maju asi lahsie, neviem.

maminuska
21. sep 2019

@muz26 myslím že predtým ako pristúpiš k tak vážnemu kroku ako je odchod od syna , je dobré aby boli vyčerpané všetky možnosti , ktoré by mohli napraviť spolužitie. Boli ste u partnerského terapeuta alebo v poradni ?
Píšeš že ide o drobné škriepky... to bude po čase v každom jednom vzťahu.

sense
21. sep 2019

Som z rozvefenej rodiny otec nejavil zaujem.... Pretoze jeho zaujrm bol niekdr inde...

Najvacsoi traumou pre dieta ked sa rodicia hadaju a kef si svoje problemy riesia cez dieta....

Uz len kvoli dietatu je dobre snazit ss o korektne vztshy a nemstit sa jeden druhemu

limetka69
21. sep 2019

@muz26 a este podotknem na 90% sa odcudzite, ja som bola otcov pokladik, strasne na mne lipol, ale nedalo sa to nejak zachovat ten vztah, v puberte som sa na neho vykaslala a mali sme odstup niekolkorocny od seba. spojil nas az syn/vnuk, tak popremyslaj o tom. a ako je tu spominane, v kazdom vztahu to dopadne pravdepodobne rovnako, ked zamilovanost opadne, zial.

lilka5566
21. sep 2019

Aj podľa mňa je oveľa horšie žiť v nefunkcnom vztahu, stále sa hádať, byt urazený, protivny.dieta si všetko všíma a to co vidí doma, ako vyrastá take bude aj ono v dospelosti.... Vidím to na sebe aj ostatných, že teraz opakujú vo svojich rodinách to co mali doma so svojimi rodičmi.... Ale nie som z rozvedenej rodiny.

deti95060810
21. sep 2019

po rozvode si ocinko pre nášho syna vôbec nechodil - syn nemal ani rok, nevidel ho min. 15 rokov. Nikdy viac už k sebe cestu nenašli...Pre syna ako keby to bol niekto cudzí? ak sa potrebuje poradiť tak daný problém prediskutuje s mojím bratom, alebo mojim otcom...
Ak už sa rozvediete, je dôležité aby si bol čo najčastejšie so synom...Možno to bude ťažké, ale netreba zabúdať na dieťa ani keď si nájdeš ďalšiu ženu...
myslím ,že pre dieťa ho horšie keď musí pendlovať medzi rodičmi....ten rozvod - rozchod si dobre premysli...

majah212
21. sep 2019

Píšeš,že ide o malé hádky. Nedá sa zapracovat na vzťahu? Poradňa? Ak ide o niečo čo sa udialo po narodení dieťaťa,tak je možné to napraviť. čo ak ďalší tvoj vzťah skonči opäť na malých hádkach? Som z rozvratenej rodiny a áno zanechalo to stopy na nás deťoch.

kristiii
21. sep 2019

@muz26 ono to asi veľmi záleží od konkrétnej situácie a vzťahov..ja som bola kedysi tiež ockova dcéra, ale naši sa rozviedli keď som mala 12 a bol to jeden z mojich najstastnejsich dní v živote (tatko chlastal a gamblil a ja som sa koľkokrát hanbila doviesť domov kamošky). Ja som sa tiež rozviedla, keďže bývalý sa o syna a ani o mňa nezaujímal, v podstate som sa aj počas manželstva cítila ako slobodná matka..po rozvode som sa snažila, aby sa so synom stretávali, ale z jeho strany nebol záujem. Malý sa zo začiatku naňho dosť vypytoval, ale už ma svoje záujmy a prešlo ho to..osobne si však myslím, že najlepšie je ak si dieťa udrží pekne vzťahy s oboma rodičmi, každý mu môže niečo dať, ak majú záujem

taga
21. sep 2019

Mám presne taký istý názor ako
@maminuska , žiadny vzťah nie je dokonalý, v každom jednom budú po čase škriepky a najťažšie obdobie je keď sú deti malé... Aký má na váš vzťah názor ona? A inak, len tak zo zaujímavostí, prečo je to len priateľka a nie manželka?

galioska
21. sep 2019

@muz26 napriek tomu, že máš nový nick a príbeh môže byť vymyslený čo tu je bežné, som rada že konečne je tu príspevok aj z druhej strany, nie len ženy, ktorá sa vždy cíti tá jediná nešťastná, trpiaca čo bude ďalej..., držím palce

cawes
21. sep 2019

Ja si myslim ze vela zalezi od situacie. Ja som tiez odisla od otca svojho dietata. Proste som vedela ze to nema absolutne ziadny zmysel a ze chcem byt stastna ako 40rokov troiet. Maly mal 1.5 cize nevnimal nic. Na druhej strane som z rodiny kde za kazdu cenu sa manzelstvo udrziavalo. Aj ked otec v podstate ziadnym otcom nebol, mamka cely zivot trpela a ja som doslovne nenavidela otca. Cize urcite bolo lepsie ak by sa rozviedli a isli si po svojom.

liz_lemon
21. sep 2019

moji rodicia sa rozviedli, ked som mala 4 roky, nemam z toho nijaku traumu, akurat si pamatam veci pred rozvodom, a som rada, ze k nemu doslo
staraj sa o dieta aj nadalej, venuj sa mu, a nebude mat nijaku traumu

maminuska
21. sep 2019

@cawes lenže nie všade je rodič patologický ako u teba alebo
@kristiii , niekde sú rodičia obaja fajn , ale ako partneri si prestali rozumieť. Tam skutočne je potrebné hľadať cestu najprv k sebe späť . Vyčerpať všetky možnosti čo sú , snažiť sa pozrieť na vec očami toho druhého . Ja mám dnes pocit že dnes sa partneri pohádajú , chvíľu sa nerozprávajú a už riešia rozchod. Konkrétne do tohto tu vstupuje aj to že je to partnerstvo s malým dieťaťom , čo je často devastačné pre menej stabilné páry , aj stabilné páry citlivo vnímajú tú zmenu .

maminuska
21. sep 2019

@muz26 ak ti to pomôže , som druhýkrát vydatá a aj s prvým mužom aj s druhým som sa občas poškriepila . Sú chvíle aj v mojom druhom manželstve kedy mám chuť svojho manžela lopatou ovaliť a zahrabať , napriek tomu že to je najlepší chlap akého poznám ,

juliet86
21. sep 2019

ka som dieta rozvedenych rodicov. moj otec nebol v manzelstve stastmy rozhodol sa odist. mama to berie ako tu najvacsiu zradu. tahali sa po sudoch 8 rokov kvoli majetkom a doteras mam uzkostne stavy ze sa niekde stretnu. ona nevie ze ho lubim a nadalej s nim mam vztah. akoby som mala s otcim aferu. ale to by sa nedalo keby som mala tri roky. uprimne skus ist este k psychologovi/poradne. a este otazka ako sa zmenila oartnerka po porode???

stanzi
21. sep 2019

@muz26 Som z rozvedenej rodiny, rodicia sa rozviedli ked som mala 7-8 rokov. Neda sa univerzalne povedat, co je pre dieta horsie, ci zotrvat v nefunkcnom vztahu, alebo sa rozviest. Oboje je zle, a bude to mat na dieta negativny dopad. Ako tu uz ostatne pisali, najlepsie je pokusit sa vztah este zachranit. Maloktore pary sa dokazu rozist / rozviest tak, ze funguju potom uplne v pohode, nerobia si vycitky, naprieky, a dieta travi rovnako vela casu s oboma. Ak to skoncite, budes musiet pocitat s tym ze syna bohuzial budes vidiet menej casto (to tiez moze byt individualne, ale osobne nepoznam ani jeden rozvedeny par s plnohodnotnou a funkcnou striedavou starostlivostou o dieta...)

stela01
21. sep 2019

@muz26 najdôležitejšie je aby ste s ex komunikovali v klude a hľadali čo je pre syna najlepšie .
Odhodiť ego a zamerať sa len na syna .... čo je pre syna najlepšie
Žiadne hádky urážky robenie si naschval
Syn to pochopí , určite sa bude pýtať prečo treba mu všetko primerane veku vysvetľovať

Určite je lepšie žiť zvlášť ako v domácnosti kde partnery nefungujú vo všetkých smeroch ... premýšľať aký príklad dávame deťom .
Držím palce

777januska777
21. sep 2019

No ja som tiež s rozvrátenej rodiny a teda následky mám doteraz. Naši sa hádali, ale pre nás ako pre deti to nebolo nejaké hrozné, deti neriešia normálne hádky a občasné škriepky rodičov (to len dospelí sa tým chlacholia, že veď keď budem ja šťastná bude aj dieťa, lebo keď som ja nešťastná je aj dieťa a to je fakt, že blbosť). Naši sa hádali a to otec ešte aj pil, takže pre mňa dôvod na rozchod je nevera, závislosť a týranie ostatné sú všetko veci čo sa dajú vyriešiť a myslím si, že ako dospelí ľudia by ste to mali riešiť a nie sa rozchádzať.

petra7481
21. sep 2019

@limetka69 je mi to ľúto ale podľa.mna by si nebrala dobre ani to keby su spolu a sú tam hádku rodičov a podobne....isto zanecha každé niečo ma dieťati ale zostavat vo vzťahu kvôli dieťaťu je blbost..neviem toto je a
moj nazor možno ho za pár rokov zmenim ale.asi nie

limetka69
21. sep 2019

@petra7481 ale ved ja som povedala, ze ked sa maju hlusit, bech idu od seba 🙂 ale on pise, ze pre blbosti. tak pre blbosti sa rozvadzat netreba, je to tazke rozhodnutie, stale bude niekto trpiet...

lilianocka2016
21. sep 2019

V každej rodine sa hádajú partnery treba sa zmeniť a porozprávať sa dieťa nieje za to horšie bude že bude vyrastať bez otca keby sme všetci takto rozmislaly a kvôli hádkam sa rozviedly tak ani jedna rodina by nebola rodina v každej rodine sa hádajú nesmie dokonalý nieje tam veľký dvovod kvoly maličkostiam inakšie je ci manželku milujete a nervy netrvá ju večne hnev vás prejde v hneve človek všeličo povie rozprávkový život nikto nežije

luba28
21. sep 2019

@limetka69 ja som tiez z rodiny,kde sa nasi rozviedli,,ale mamina bola chora vazne a moj "otec" si zil ....bil maminu,tyral psychicky,,,,ked sa rozviedli tak brat mal 12,ja 8 a sestra 3 roky ....nikdy som nelutovala,ze ho vykopla ...nikdy sa o nas nezaujimal,dokonca ani platit nechcel,,,,a ja som si povedala,ze nikdy nedopustim,aby ja a moje deti trpeli v rodine v ktorej ja nie som stastna....nemozes mysliet len na syna,,,,ked ty budes nestastna tak pride cas,ked uz bude neskoro aby si stastna bola ....nebud obet...preco,??....

luba28
21. sep 2019

@muz26 a tebe poviem,,,ze teraz je dieta male,,,ale nie hlupe a nevsimave,,,,ono velmi citi co sa deje,aj ked to nepovie a neda tak najavo,,,,ale urcite bude lepsie ak to ukoncite,ako umelo zit vo vztahu,ktory je pre vas o nicom....

limetka69
21. sep 2019

@luba28 sama neviem preco, lebo si myslim, ze sckazdym chlapom to nakoniec dopadne rovnako? neviem. a nemam to srdce vziat mu otca a kompletnuy rodinu, keby pil, bil ma tak ano, ale on je dokonaly, len chladny voci mne a neviem ci je to dovod na rozpad rodiny, niekedy mame aj pekne dni,ale malo

luba28
21. sep 2019

@limetka69 nie,,,,tak zmysla vela zien,,,,opytaj sa ho narovinu,co k tebe citi a aj ty mu povedz ako to citis a vnimas ty ,,,,uvidis potom ci to stoji zato ,,,,