Zákaz počítača 14 ročnému synovi
mame 4roc pubertaka,nic nerobi iba pc, tvrdi ze aj jeho kamosi nic ine ho nezaujima,len skola a pc do vecera,ak ho chceme vytiahnut niekam nie dochadza uz k vypojeniu pc pre celu rodinu,dohadovacky na case a potom skola nic moc zatajuje znamky ale ked mu na to dojdem zas prida,,,pripadam si ako policajt doma s pomyselnym bicom a zapisnikom,nechcem ho odlucit upne od pc ,stretavaju sa tam cez hru...neviem co robit .ak ho mam sledovat cely den , mam svoj zivot a povinnosti okolo domu..
baby, mna tak napadlo, ked to tu tak citam, vase deti nemaju ine hobby? Len skola a PC, playstation? My pubisov sice este nemame, najstarsi bude mat v lete 8, ale u nas sa ani len telka nepozera a nie to este PC. Jednoducho nie je cas a ani ich to nenapadne. My vela sportujeme, stale sme von, na plavarni atd. Nechodia vase deti na nejake kruzky? Nejaky sportovy klub, hudobna atd? Akoze nechapem. Moj brat je sice uz dospely ale vyrastal uz v pocitacovej ere, PC sme mali doma uz od jeho malickeho malicka. A tiez sa hraval ale malo. Jednoducho nebol cas aby on vysedaval hodiny pred PC. Od jeho 5. rokov hraval futbal, cez tyzden kazdy druhy den treningy, vikendy zapasy, cez prazdniny sustredenia. K tomu sa bolo treba ucit, robit ulohy, mali sme doma prisny rezim, upratovat, vysavat atd., dokonca sme museli pomahat v zahradke. Cize casu nazvys nebolo. Akurat tak v noci, ale ked je dieta cely den v pohybe, tak vecer bol aj ako pubis uz unaveny a na hodiny pred PC uz jednoducho nemal chut.
Ono je to ale tazke v puberte zacat s nejakym sportom a podobne pravidelne. Ked sa nieco nerobi od malicka a dieta to inak ani nepozna, tak v tom "kritickom" veku sa dieta pre take nieco tazko nadchne.
My mame troch chalanov a chodime s nimi uz od malicka aj na sutaze. Najskor to bolo len povzdbudzovat na striedacku bud otca pri triatlone alebo mna pri behu a teraz uz behaju sutazne sami. Najmladsi mal 3 roky, ked odbehol vlani svojich prvych sutaznych 500 m. A sami sa vzdy pytaju, kedy mozu ist zase na sutaz.
@kacena4 asi si necitala moje komentare poriadne,moj syn s manzelom je každý volny cas spolu od 5rokvo hral futbal,moj muź a ja sa mu věnujeme a venovali naplno,cez leto kde druhy rodicia robili karieru my sme brali dalších 5 chalanov na bycaky a podobne, a muz je taky blbec ze platil aj druhym chalanom co nemali ani tych par cenov a rodicia s anezaujimali kde su cely den...................... tak muz im platil kofoly a podobne. co sa tyka mojho syna mame svedomie ciste,docitala by si sa ze ho volame hockam a robime mu program ale ho odmieta . a taketo pokyny sme preskakali v 8rokoch vtedy to klapalo,ja som doma a robim mu taxik od 5tich kde som ho musela vozit na zapasy ci treningy cez město... uf nepoznáš nas...a internetove ziacke vdaka bohu nie ,,,boli v petrzke a aj tu chceli ale odmietli sme....chcem vidiet a pdopisat nepadla som včera z stromu...ma zakazy a povinnosti stážovala som sa na pubertu a tazky život s nou,pravidla viem urcit aj sama...ale je tazke s tym bojovat a vymyslat nove ukryty pre klavesnicu....včera sme prezili bez pc...
@mamakaja ja mám doma 12-ročného ale ja zakazujem pc a celkovo elektroniku len vo výnimočných prípadoch (klamstvo, známky 4 alebo 5) a to len na 1-2 dni. Pre týchto pubertiakov je to aj tak dosť veľký trest. Ja túto potrebu byť zavesený na PC vôbec nechápem, my sme s počitačmi a pc hrami a inou zábavnou elektronikou nevyrastali, tak nám to nič nehovorí. Ale môj o 10 rokov mladší bratranec už na pc hrách fičal a on mi tvrdí, že je to úplne normálne, hlavne u chalanov. Dnes ako vidím vo svojom okolí sú tie decká na počítačoch závislé, to ich treba vyháňať aby sa išli von pobyciklovať 🙂 Počítačové/tabletové/x-boxové hry sú témou č. 1 v ich rozhovoroch a myslím, že to ani nejde im to zrušiť. Môj syn mal tendenciu tiež so mnou manipulovať ale ja som mu stanovila prísne hranice a on poslúchne bez reptania. Keď poviem aby si urobil čo treba, urobí, nepapuluje, aj pomôže keď mu prikážem. Dokonca chodím s ním 2x do týždňa cvičiť a to sa čudujem že sa tam za mňa nehanbí a je ochotný so mnou cvičiť 🙂
Ja si myslím, že základ je dobrý vzťah medzi rodičom a dieťaťom. Ak sme si vybudovali blízky vzťah so svojimi deťmi, puberta sa dá zvládnuť. Hlavne sa treba veľa rozprávať, komunikovať, vysvetľovať. Pubertiak sa ani nevie na daný problém pozrieť z rodičovskej strany, keď pocit rodiča si ešte nevyskúšal. Pubertiaci sú malí sebci, ale je to normálne, ešte nemajú životné skúsenosti a myslia si, že život sa točí len okolo ich hormónov 😀 Stačí keď si spomenieme na tú svoju pubertu, tiež mi mama liezla na nervy 😔
@alenah31 super konecne ma chape matka ,vies to pisem od zaciatku nemoze ma pochopit matka 8rocneho moze to chapat iba mama teenegera.musis preskakat a zazit aby si pochopila.dakujem vsetko sa snazim,len som bola moc benevolentna, tiez nestojim na jednotky hoci mi ich slubil a sluboval ze on necha futbal a budu jednotyk...zatial sa k tomu nepriblizuje ale aspoň vidim na co naozaj ma,8rokov bol stále unaveny a nemal na nic cas... ja som si tiez myslela kde mal maly 5 ze som najlepsia matka roka, maly isiel do skoly a vedel delit věnovala som sa mu maximalne cely den...robili sme mu program,nedovolili sme mu ani nikam chodit moc mal stále program,a dnes sa mi zda ze je malo samostatny,nikdy nevies co robit inak musíš na to prist sama,spominam kde muz prisiel po troch dnoch domou na dva dni tak si ani nestiho vsimnut jako sa zmenil a menil sa aj casom a musela som mu povedat uz mu nehovor to ci ono,museli sme sa prisposobit jemu vsetko islo podla neho,teraz este dufame ze pojde s nami na dovolenku ale uz dnes vieme ze sa bdue nudit ,posledne roky hladame na akykolvek yvlet jemu kamosa ,nas to stalo vždy peniaze ale jemu mame partnera holt jedinacik
este raz dakujem za podporu a názory. 🙂
@mamakaja chapem ta nechcela som ta urazit len som skusala dat rady ako by sa to dalo riesit teraz ked prichadza do obdobia kedy nechce robit nic s rodinou, ale asi si sa potrebovala len vyrozpravat. proste treba ho naucit byt zodpovednym za svoje ciny, ale to som ti uz pisala. tak prepac za moj nazor.
a nie necitala som vsetky komentare len som ti chcela napisat svoj nazor
@mamakaja ach jaj akoby si o nasom pisala. Tiez sa mu musime vsetci prisposobovat, najradsej by na pc, ci x boxe aj spal v diskusii s kamosmi. Vsetko co my robime nie je dost dobre, stylove, vsetko je na figu, takze ak sa mlady uraci pohnut z izby ze by rad na golf alebo do kina, ja cela rada odstavim vsetko, len aby robil nieco ine. Tiez si pripadam niekedy ako policajt, stale musim stat za nim a vsetko kontrolovat a opakovat do zblbnutia, zvysovat hlas, trestat; vydierat, inac mi prikyvne ze ano a aj tak sa nepohne. Pritom donedavna to bolo tak mile decko, ale prisla puberta a ja ho obcas nespoznavam
@alenah31 aj ty si to dobre vystihla, puberta je riadna potvora 😀 😀
@henikav presne dnes som vydrzala baby!! nesiel iba mobil som mu nechala tam moze nic moc,ale ake mal nervy???? to boloto moje krasne babo co som 4roky nemohla mat??? a bolo vymodlene,,, vyprosene,,,, 😝 😖 hroza, ale vydrzala som a sme zivy obaja,dokonca aj věci odlozil,iba v zahrade si to odniesol maly stromcek kde mi ho akoze isiel vykopat ale naschval mi ho pretal,ale co uz a potom naschval polieval s hadicou psa...chuda.... ale uz je kludny...a za chvilu ho nazeniem spat a zas mi nepovedal 4 z matiky , nestihlo az som si vypytala ziacku..a zas to bolo davno..... boze vrrr
@alenah31 dnes som vydrzala a stále som myslela na to tvoje kontrola a chcela som povedat nebudem opakovat dvakrát kde si uz velky ale to ma nenechal dohovořit a ja sa zacinam zakoktavat od stresu... ale sme tu a bol bez pc a mal nervy cely den,manzel ma v tom nechal samu jako vždy ,a isiel von sam,,,,super
Ahoj, mám doma tiež 14 a pol ročného deviataka, práve teraz je na pc, on si ho zapne a príde: Mami chcem si dať len niečo sťahovať, mne je to jedno, nech mu vrčí aj hodinu, až keď ja uznám za vhodné môže naň ísť. Máme na oboch pc heslo, keď sme mali telku aj tam sme mali heslo. Ono tento vek je ťažký ale treba hlavne komunikovať. Všetky tvoje problémy chápem máme to doma podobne, keď sa nezabudnem pozrieť do žiackej a vidím tam zlú známku povie mi že to bolo dávno... Máme aj elektronickú žiacku ale tam sa nezapisujú známky každý deň. Dokonca je ochotný protiviť sestre 6 ročnej a keď ho napomeniem tak povie: vidiš keby si mi zapla počítač nebudem otravovať" kľudne otravuj ja to prežijem. Tiež nechal futbal, kamaráti žiadny, sme na dedine, ak nepríde sused (spolužiak) niekam po neho tak nikam nejde, ale toto má asi po manželovi on tiež bol vždy skôr samotár. Je naozaj ťažké vychovávať deti, ale oni sú väčšinou naším obrazom. Výchova je ťažšia ako vysoká škola. My máme vždy raz do týždňa, keď príde manžel z týždňovky rozhovory týždňa. Keďže nemáme telku využívame obývačku na takúto činnosť, zapálime si sviečku, dáme nejakú dobrotku a pekne sa porozprávame, hoci sa synovi nechce, ale nakoniec si vždy niečo povieme. U nás proste funguje počítač za zásluhy. Keď niečo ocinovi pomôže vo dvore, vie že si dnes zaslúžil počítač a my mu ho zapneme, vždy max do 22,00 na druhý deň treba ísť do školy. Kedysi keď bol menší, mali sme hodnotový systém, za dobré veci mal smajlíky a keď nazbieral potrebný počet tak mohol si vybrať odmenu, mali sme dokonca aj zmluvu vzhľadom na jeho vek, normálne podpísanú oboma stranami, a keď niečo porušil, vždy som mu ju ukázala a bolo. Oni trucujú ale keď neustúpime, dokážu hrať aj našu hru. Samozrejme sú to už osobnosti, a nechceme mať z nich nesvojprávnych panákov, ale musia poznať hranice. Našťastie sme nášho syna naučili čítať knihy, cieľavedome sme na tom pracovali, telka bola až druhoradá, každý večer sme si čítali nejakú knihu nahlas, samozrejme takú aby sa páčila mladému, vždy čítal niekto z nás niekoľko strán a podarilo sa. Keď má zakázaný počítač, nahradí mu ho kniha. Držím palce nám všetkým, rodičom ktorým nie je ľahostajné ako trávia naše deti voľný čas. 🙂 🙂
@alenah31 prvy odsek: syn chodil an venglosku asi 8rokov s přestávkami od 5rokov mal povinnosti..treningy a skolu dokonca chodil pocas jedneho dna na dva treningy neskor kondicne,vsetko sa točilo okolo futbalu,zacal asi před styrmi rokmi pocitovat tlak od kolektivu , chalani zacinali vystrkovat rozky a aj ked syn ma talent /hovoria treneri/ tak kolektiv a vystrkovanie bokom /bratislavsky ctiziadostivy rodicia a deti/ ho uplne dorazili a aj kde sme ho dva krat prehodili inde nedal sa uz dokopy a aj v nasej dedinke za rok nechal futbal ci dva roky. proste to v januari tento rok skončil uplne, neda sa s tym nic robit nenavidi ihrisko a nechce chytit ani loptu,je dobry vo viac veciach vie hrat sachy,hra uzasne biliard, takze myslim ze kde obmedzi pc tak sa uchyti niekde sam za rok zacne chodit sam do města na strednu tak dufam ze sa socializuje a vyberie si co chce,urobili sme prenho maximum,dovolenky,peniaze vsetko islo na futbal a dnes? fuc!! aj moje roboty tak vyzerali.....
presne jako pises aj ja tuzim aby mal starsieho brata ale je jedinacik ale neda sa uz tak starsieho si uz nenajde...mame tu suseda asi 20roc ale ten je moc namysleny jedno leto s nim cvicil a behaval ale to bolo ten prvy rok , a manzel? zbytocne pisat,druhe dieta..... takze onicom,syn vie ze rozhodujem ja a preto mi včera asi 1hod robil zle a pizukal okolo usi.... manzel robi tiez cvo moze nakolko mu venuje vsetok volny cas robi 16tky a kde pride domou ide snnim na hradzu a robi to vkuse,ja by som nevadrzala ale dokedy...ved starneme ...mali sme ho neskoro,vydrzala som a ideme dalej
mamakaja ja mam doma tiez 14 rocneho pubertiaka a nic okrem pc games ho nezaujima. V izbe bordel, v skole nuda, vonku chodi malokedy. Tiez musim nad nim ako policajtka stat a vsetko kontrolovat a tlacit ho do zakladnych povinnosti. Hadam ho to prejde casom 🙂
@nela_gondova dufam zatial kontorlujem ale mame ako dospely povinnosti a od vcera na mna skusa ale ja len pozriem a napisem kamosovi,,boze telefon nepouziva,,,, len cez pc, a nemozem stale kricat mame susedu...
@andyb1977 ano ano ano,asi je nas viac, obraz rodica,moc neviem, robila som co som mohla aby mal hranice a aby bol cielavedomy a ctiziadostivý ale neviem kde to je.....stale myslim ze v dnesnej dobe to je vidiet na kazdom kroku ako sa mozes mat ked s abudes snazit a ked nie,,citali sme aj my hovorim 8 rokov sme boli spolu sami manzel dve roboty... dnes sa mu venuje skor on ja robim len servis a vecerne pokecy....a mam pocit ze ma stale vytaca....dufam ze v nom nieco ostalo....z davnejsich cias...drzim palce..ocenim ak hodite niake ich tahy potrebujem vediet ci som slaba ci to robim dobre ked sa niecomu postavim ...dik vsetkym
Dievčatá, verím Vám, že to máte s detmi tažké, hlavne okolo pocitaca, mam ml. sestru 15r a rodicia si myslia, aka je "slušná", ani moc nechodi na pocitac a tak, ale pravda je inde, chodi, ked spia, cely den je na nete, vdaka mobilu, naozaj neviem, ako dietatu zakazat net, ak ma mobil, wifi je uz skoro vsade... 😒
@mamakaja Ahoj,ja som uz na nervy z mojich dvoch 10 a 16 a kedze su prazdniny cele dni su na pc, su totalne zavisly, neviem ich donutit ist von aleo robit nieco ine, porobia aj nejake domace prace rychlo a uz tam sedia, vonku nikto neni,nic ich nebavi, sem tam ideme na vylet ale cele dni su na pc, obcas urobim krik vyhodim ich odtial nasilu ale stale dokola len kedy uz mozme hrat. Je to na nervy uz, co robite teraz cez prazdniny ? to je este horsie ako ked je skola
ja mozem zakazovat kolko chcem :-/ manzel pride domov a uz letia k yboxu ci co to je a hraju sa tam a ked mu nadavam ze halo deti sa maju ucit (14r a 17r synovia) tak odpovie oni su mudry a to im staci, znamky nejsu dolezite v zivote :( co mam s nim robit
Manfred Spitzer: Digitalna demencia ... precitajte si.
@mamakaja ahojko vies ze si ma rozveselila??? prave prezivam tazke obdobie doma a musela som sa pousmiat ked som si nasla od teba pripomienku, ze nie som sama kto bojuje so svojim pubertiakom 😉 😵 prepac ale je to tak. teraz mame tazke tyzdne. vela uciva, skusky, ja som po tazkom uraze a nevlazem (uz aspon chodim) a tak nemam tolko trpezlivosti s detmi doma.... tak to zneuzivaju.... ale posledny tyzden im davam zaberat 😖 hruza teraz nebol 2dni na pc a vcera sa tak poctivo ucil spravil si 2 projekty na ktore 1,5 mesiaca kaslal z vysoka lebo on ma cas... ucitelke tvrdil, ze ho len zabudol doma.... tak som vsala pc (v aute sa nestrati ked idem z domu a on je sam doma) a ked sa vratim a nie je spravene to co ma tak ho necham tak vecer skontrolujem s tym, ze ak to budes mat pustim ta na hodku k pc, vcera spravil vsetko po 2 dnoch bez pc az sa mu ruky triasli ked to dorabal 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ale spravil vsetko a tesil sa ako maly dnes pokracuje a ked dorobi dostane dalsiu hodku na pc na tabuli ma dalsi zoznam co treba spravit okrem uciva, projektov do skoly aj domace prace, nakopili sa mu, ale to je jeho problem nie moj mal ich robit postupne. ja ked neico nespravim tiez to za mna nik nespravi. teraz sa napr. velkaci ucia varit veceru kedze som nemohla chodit tak mi viac pomahali v domacnosti a zistili ze nie je to med lizat okolo domacnosti vsetko obriadovat hlavne prazdna chladnicka a nakupy boli pre nich neunosne ze sa to same nespravi 😀 😀 😀 a oni nemaju co jest 😀 😀 😀 😀 tak si to snad zacnu viac vazit - uvidime 😀 . teraz varievaju veceru deti a za to mozu byt dlhsie na pc, mne sa im odlahci a oni su radi, ze mozu byt o 30 min. dlhsie pri pc 🤐 obcas treba byt kreativny a najst kompromis alebo ked mi postrazia mladsie deti tak tiez im povolim nejaky ten cas naviac na pc 😖
no co uz je to ako na hupacke s tymi pubertakmi. najviac sa mi lubil synator ked mal napist projekt a prisiel za mnou ze on nevie ako a co ma pisat... precital mi prvu vetu a poslednu to medzi tym nie, hovorim mu precitaj to cele, on ze sak to precital. bolo to na celu stranu obkec. tak sa ponahlal nech to ma za sebou ze sa mu to nechcelo citat, je dislektik. skoro ma rozhodilo, ani za svet som ho nedonutila precitat si to cele, musela som mu to po hadne precitat ja pomali aby tomu porozumel co od neho ucitel vlastne chce 😀 😀 😀 a tak to u nas ide stale rychlo rychlo uz nech moze ist k pc 😝
ahojb ja mam pocit ze to islo před rokom ci dva, dnes teda asi predvcerom som zjistila ze zobral zuctu viac krat mensie sumy na hry,sikovny? zlodej? neviem,ale mohlo asi to urobit sam a cez tu hru co hraju vsetci si to len natuka tie iste věci a pobral toho dost..tak to uz nas vytočilo...a dnes je treti den asi bez pc uplne dali sme podmienku do stredy ale ak nenajde niaku cinnost sportovu do stredy a nezapise sa tak s amu to predlzuje o další tyzden a to sand uz pochopi,inak zatial vyhrava on,sedi alebo lezi při tv hore v spalni cely den v stredu zakaslal a ze vraj je chory a on nejde do skoly ,ja uz neviem co robit k lekarke nejde,a co mam robit mam ho dobit aby isiel? do mesiaca mu mozem dat 3dni ospravedlnenych hodin od rodicov a tak hovori uz je november mozes mi napisat ide ma porazit kasle na vsetko ,snad vysplha znamky uz konci 9triedu a kde nezaberie monitor bude v prdeli ja neviem pojde do tesca ukládat tovcar...naozaj...bez mat..taky bol sportovec od 5 rokov ucil s ana jednotky...naozaj neviem ,chodim doma s snorami od wifi a intern.,,cez vikend sme sami tak snad budeme viac rozpravat,lezia pribera,snad ho dostanem von. sa prejst...pis kludne aspoň sa vyzalujeme...
@mamakaja ahoj no ako??? ako to zvládate??
ja mám doma 15 ročnu dcéru ten istý problém.... zúfalstvo..
mamakaja Ahoj, ako ste dopadli s odstupom času to ako dopadlo?

Ahoj, ja mam tiez skoro 14 rocneho chalana. On ma dovoleny PC a playstation cez tyzden iba ak dostane 1 a ma ju zapisanu v ziackej- pouzivam to ako motivaciu. Od piatku do nedele moze hrat pc aj playstation.
Noo, teraz ma zakaz pokial neuvidim zlepsenie znamok v skole. Takze sa s nim ucim vsetky predmety, kontrolujem zosity a pod. Inak to nejde. Na otazku, ze jeho napr. nebavi NJ-odpovedam, ani mna nebavila Fyzika, ale musela som ju zvladnut.
Samozrejme pri zakaze pocuvam: Ty kokos, mamka.....a pod. Na tento vek treba raznost a neustupit. Prava deti ovladaju a povinnosti su kde?