Záleží rodičom len na mojich známkach?
O pár dní mám 15 a mám pocit že mojich rodičov zaujímajú iba známky ja viem ze som v 9. ročníku a že znaky sú teraz dôležité ale stále som mala pocit ze to strašne preháňajú so známkami. Teraz mam z matematiky tri 3 no vyšlo tak je to z prípravy na T9 podľa mňa je to strašne hlúposť známkovat prípravu na T9 ( to je len môj názor ked ma niekto iný tak dobre) ale proste včera otec hovoril že co to ma znamenať že mám dve 3 z matematiky ( včera som mala iba dva dnes som dostala ešte jednu) ale tak to hovoril jak keby mi to bolo jedno ale mne to vôbec není jedno že mám 3 ale proste ja sa učím ale keď dostanem písomku tak už neviem aký bol postup alebo tak. Mám mladšieho brata o neho sa teraz najviac zaujímajú ja už mám pocit že ich ani nezaujímam že zaujímajú ich len moje známky, primacky a monitor. Ja by som bola rada aj za to keby sa len spýtali ako bolo v škole abo tak ale ani to sa nespytaju kedysi mi ta otázka liezla na nervy ale dnes by som bola vďačná keby sa ma to spýtali. ( A porozprávanie sa s nimi nepomôže už som to skúšala 2 a nič sa nezmenilo 1 krát keď som sa s nimi o tom rozpravala tak sa to zmenilo na týždeň a potom naspäť sa to vrátilo tak ako to bolo pred tym) ani nečakám nejaké rady skôr som sa potrebovala vyrozprávať.
Je to smutné, ja si tiež u detí nepotrpím na známkach, hlavne nech mi nedonesú 5ky domov. Ale kazdy deň sa ich pytam, aky mali den v škole, čo robili a podobne.
Neviem s ktorým rodičom máš lepší vztah, ale tam by som začala. Ja si pamätám, že v 9 monitor alebo komparo či, ako sa to vtedy volalo, sme sa naň pripravovali v škole, a nejak sa to neriešilo.
A vieš aspon kam chceš na strednú ?
Ono sa to už niekde pokazilo, nie je to len o známkach, však?
Je mi to ľúto. Ja mám tiež syna v tomto veku. A musím povedať, že celú žs mal 1 z matematiky a teraz mu vychádza 4. Ale teda, neriešim to vôbec, lebo účivo vie, uci sa na prijímačky a monitor. Toto vysvedčenie už nejde nikde.
Je to ich chyba ako rodicov, zial nie kazdy ma talent byt lepsim rodicom, niektori chcu iba vysledky. Rodicia sa prilis zamerali na Tvoj vykon a zenie ich vlastny strach, aby si mala dobru buducnost. Casto ide o ich traumy a strachy zo zivota. No, bud to vydrzis, alebo mozes oslovit psychologa v skole, pripadne kamosku, kamosa, niekoho ineho z rodiny a tam sa vykecat. S rodicmi to nevidim ruzovo, po par rokoch ich to snad prejde a prestanu byt zamerani len na vykon. Teraz sme tu Mali taku jednu premotivovanu mamuv inej diskusii. Stale tych ludi len vedie vlastny strach a nejake nerealne predstavy a predsudky. Zial, dospeli ludia tiez nie su nejak vyzreti a robia chyby
Urcite tvojich rodicov zaujimas, keby si ich nezaujimala, tak by sa nezaujimali o tvoje znamky, len v tvojom veku pokladaju za prioritu znamky, kazdy ma svoje chyby a tvoji rodicia maju tu, ze si myslia ze v tvojom veku ine problemy neexistuju a najdolezitejsie su znamky a v podstate su aj velmi dolezite. Co sa tyka tvojho surodenca mu zrejme venuju vacsiu pozornost, pretoze je mladsi a teda si nyslia, ze ju potrebuje viac. Cize ber to tak, ze maju svoje nedostatky, ale myslia to dobre
situacia ma velmi mrzi. nemalo by to tak byt.
skus byt otvorena k nim presne tak, ako si tu.
a napokon som Ti nesmierne vdacna, ze zdielas svoju skusenost, hoc bolestnu. pomaha nam to ako rodicom lepsie si uvedomit, ze zaujem o dieta musi byt, aj ked sa dieta blizi k dospelosti.
ps:drz sa a ak si spomenies, daj vediet ako to dopadlo,
Na akú školu chceš ísť?
Má to mať niečo s matematikou?
Ved im to povedz, ze by si bola rada, keby sa obcas spytali len ako bolo v skole... Ja sa mojich opytam, co nove..."nic" 🤷♀️🤦♀️
Fakt je mi luto, ze ani ten zaklad sa neopytaju, ako sa mas v skole. Ja znamky viem z Edu skor ako pridu domov, ale chcem aj vediet nech mi nieco viac povedia.
Ved ked Ti matiku netreba na prijimacky, tak to mas jedno. Je zaciatok polroka, kludne si to zlepsis na 2. A predtym si mala same 1 a zrazu 3, ze nevedia, ako Ti ide matika?
Mozno tlacia, lebo idu prijimacky. Povedz im, co potrebujes pocut. Niektori rodicia to vedia, niektorych treba tomu aj ucit, ked to trvalo tyzden, tak skusaj dalej. Stale je zaklad uprimna komunikacia...ak su rodicia ochotni nacuvat svojmu dietatu, tak sa to da a pojde to.
nebudem hanit tvojich rodicov. je to tvoj pohlad na vec. mozno realny mozno nie. to sa tazko posudzuje. tiez som si o svojich rodicoch v tinedzerskom veku myslela svoje a az teraz ked mam vlastne deti pubertakov vidim realitu.
vies ak ti ich otazky liezli na nervy a davala si to patricne najavo mozno sa ta nepytaju aby ta nerozculovali. mozno si len myslia, ze ti vychadzaju v ustrety. akcia reakcia. chyba bude niekde uprostred. skus im to povedat. alebo necakaj na otazku a hovor sama.
a co sa tyka znamok. nuz ja si tiez nemyslim ze su najdolezitejsie na svete a dokonca si ani nemyslim ze su spravodlive. ale .... povedzme si realitu - znamky co sa tyka tvojej sance dostat sa na nejaku lepsiu skolu su dolezite. teda neviem ake mas ciele a sny.
dnes je deti v tvojich rocnikoch naozaj velmi vela a je dost problem dostat sa do skol. mozno im zalezi na tvojej buducnosti. dnes je v tomto omnoho tazsia doba ako bola kedysi. presadit sa a uchytit sa na trhu prace nie je jednoduche . ano moze sa to podarit aj sikovnemu stvorkarovi a jednotkar sa moze prepadnut sitom ale su to skor ojedinele pripady.
jasne nie kazdy musi mat gympel a 4 vysoke to ani nie je zarukou uspechu ale ta snaha zarukou uspechu je. tvoja vnutorna motivacia, a vnutorna snaha je dolezita. nemusis byt dobra v matematike (ani ja nie som) len si teda potom treba vybrat skolu tomu umerne.
mojho syna som dala normlane na doucka aj zo sloviny aj z matiky. nie kvoli znamkam ale aby vedel. a trvam na om aby sa ucil aby sa aspon snazil.
mozno vasi len nevedia ako sa ku tebe priblizit. niekedy je to dost zlozite. chapem aj teba ze je toto obdobie pre teba velmi tazke. ale nevzdavaj to aj ked mas pocit ze sa to zmeni na chvilku. ono sa to niekde v nich uklada. neprestavaj hovorit. povedz im co ti chyba
Servus, taketo skusenosti s rodičmi mám aj ja. Dosiahli vyššie akademické tituly a myslia si, že dobré známky rovná sa dobrý job. Nerovná sa a nikdy sa nebude. Prestali až keď som doniesol prvú výplatu o dvesto ečka vyššiu ako pán docent.
Faktom je, že nejaký nagelovaný pajác na instači dnes zarobí za mesiac toľko, čo nejaký vysokoškolský profesor zarobí za pol roka.
A štvorkár - päťkár, čo dvakrát prepadol a zmaturoval na štvorku v auguste, napríklad bagruje za 60€/ hodinu, alebo ti za 2000€ príde spraviť elektriku do domu, čo mu trvá asi týždeň.
Takže nie, dnes to fakt nie je o známkach, niekedy za socíku asi bolo, lenže už xy rokov nežijeme v socíku.
Hlavu hore, nenechaj sa odradiť, základ je venovať sa tomu, čo ťa baví. Zlepšovať sa, zdokonaľovať. Ak chceš robiť v IT, venuj sa tomu, uč sa, skúšaj, vypytuj sa, programuj. Nikoho nikdy na pohovore nebude zaujímať, či si mal z dejepisu jednotku, alebo štvorku.
Ak sa chceš venovať elektrike, remeslu, alebo chceš byť kuchár, pekár, cukrár, barber, kaderník, manikérka, pedikérka, proste sa tomu venuj, zdokonaľuj sa v tom a budú sa o teba klienti byť. Tak to proste je a bude ešte dlho.
@thirstymonk. Presne tak.....dôležité je aj to ze ľudia pracujú v tom co majú radi.....
Známky nie sú najdôležitejšie a nezaručia ti dobre platenú prácu. Mám kamarátku veľmi dobrú, tiež ju rodičia nútili do dobrých známok, nemohla kvôli tomu skoro ani von chodiť, lebo stále nad knihami sedela. Išla na VŠ, zdravotnú. Skončila prvy a druhý stupeň so samými jednotkami. Teraz je nešťastná, pretože robí ako otrok 12tky, nočné, sviatky atd. Dnes zarába menej ako ja, čo vysokú školu nemám. Mám ale zručnosti, v ktorých som dobrá a vďaka tomu mám dnes fungujúcu firmu a robím prácu, čo ma baví. Vlastne zarábam dnes viac ako väčšina ľudí z môjho okolia, čo sa drvili v knihách. Viac ako kamarátky lekárky, viac ako kamarátka právnička… nerozumej tomu prosím tak, že sa chcem chváliť. To vôbec nie. Len chcem poukázať na to, že známky a ani vysoká škola nie sú všetko. Nezaručia ti v živote ani šťastie ani peniaze. Skôr dbaj na to, čo ťa v škole baví a snaž sa byť dobrá v tom. Napríklad jazyky. Tie ti otvárajú v živote veľa dverí. To bol len príklad. Nájdi si sama, čo ťa baví. Rodičov asi nezmeníš a podľa mňa im to ani nevysvetlíš, pretože oni vyrastali inak , bola iná doba. Niekedy sa na gymnázium dostávali naozaj len tí najlepší. Dnes sa tam dostane sj štvorkar a vysokú školu ma dnes už pomaly každý druhý človek. A aj tak polovica z nich nemá prácu.
@dadka1997 áno viem
@gribka1 ja už ani sama neviem ja už mám taký pocit dlhšie ze ich menej zaujímam ale teraz mam pocit ako keby to bolo intenzívnejšie keď ide monitor a iba známky sa riešia, možno di myslia ze som staršia tak si akoby nepotrpim na ich pozornosť ale tak to nieje
@lenuska9999 môžem sa opýtať čo robís?
@domkakvet snažím sa to tak brat ale niekedy to tak viac na mňa dolahne
@jurly ďakujem
@lenkakravcova tak nepriamo áno, na zdravotnú a farmakológia a biotechnologia
@euka210 tak robím primacky z matiky ale tým ze je to novy odbor v presove tak potrebujú všetkých priať co sa budú hlásiť a nám aj pred primackami ukážu ze to tam bude z matematiky aj kde ich budeme písať a matematika by mala byt celkom ľahká na primackach
@pralinka25 áno ja chápem toto je môj pohľad ako sa ja cítim oni to možno inak berú/iný pohľad na to majú aj ja chodím na doučovanie aj zo slovenčiny aj z matematiky ale ja už teraz viem ze je dosť mala pravdepodobnosť ze ma primu bez primaciek keďže ja keď si robím monitor zo slovenčiny je to ešte celkom vpohode ale z matematiky sa nedokážem dostať nad 70% tak predpokladám ze na monitore pri ešte väčšom strese napíšem nad 80%
Niekedy sa ledva držím nad 65% takže je to aj celkom slabé tak sa skôr na primacky zameriavam aj keď sa na nich nejako rapídne neučím ale skôr na primacky sa sústreďujem
A normálne si sa rozprávala aspoň s jedným osamote? O tom ako to vidíš? Neverím, že nebudeš vypočutá. Divné by to bolo.
@thirstymonk tak moji majú myslím iba SŠ vystudovanu niesom si ista, idem si za tým co ma baví mňa baví biologia, chémia tak aj chcem ísť na školu biotechnologia a farmakológia
@gribka1 áno rozprávala keď mama bola v robote tak s ocom vypocuta som bola ale nič sa nezmenilo akurát mi povedal ze oni to tak viac berú na tie známky lebo ide monitor a primacky
dievcata trochu brzdite. vidime len jednu stranu. viete aj o vas by vasi pubertaci povedali kadeco. aj ked pre nich robite prve aj posledne. konieckoncov aj tu boli take temy.
vyzdvihovat to ze aj stvorkari sa maju dobre nie je spravne pretoze naozaj ani zdaleka nie vsetci. ano par ich je ale davat toto za priklad? to hovorite aj doma vasim detom? vazne? uprimne? ani ja nebazirujem na znamkach ale ani nahlas synovi nehovorim ze v pohode nos stvorky ved aj tak sa mozes mat dobre. ale vy to tu radite cudziemu dietatu o ktorom realne nic neviete. aj svojmu by ste toto radili.
mam doma pubertaka. raz mi povie aby som ho stale neotravovala otazkami inokedy povie ze si ho nevsimam. co nie je pravda. je najstarsi a popravde som mu venovala najviac casu lebo bol 5 rokov jedinacik. mala som na neho kopec casu pocas dalsich materskych a lockdownov.
a tu vyzdvihnut ze influenceri sa maju super a pan docent je prd lebo malo zarobi. to fakt? aj svojmu dietatu toto budes hovorit smadny mnich? nie kazdy influencer skonci dobre. ze ano. je to kratka slava a vidis len pozlatko ale nie to potom. nevies kam ich to dostane o 5 10 rokov. toto radit dietatu? fakt? nestacim sa cudovat.
a to ja si naozaj vobec nemyslim ze mat tituly je terno. tiez hovorim ze clovek by mal robit to co ma rad a bavi ho ale treba mat torsicku sudnost aj na anonymnom fore a radit opatrne.
autorka skus si s rodicmi este pohovorit. mozno nie raz a naraz o vsetkom. vztahy su v puberte kostrbate. vsetci robime chyby. ani rodicom nie je lahke. navod k detom nedavaju. ani ty nie si dokonale dieta ani tvoji rodicia nie su dokonalymi rodicm. vsetci sa navzajom ucime. aj ty mozes svojich rodicov vela naucit. skus to.
drzim palce na prijmacky. nech sa dostanes tak mak tuzis ist.
@lonely66 ďakujem. Tiež mi to príde blbosť známkovat radšej by som bola keby sa písalo slovne ,,hodnotenie" ze ako na tom som, čo treba zlepšiť, čo doucit q tak alebo percenta nech sú ale nie na znamku aj keď si robím monitor tak sa držím na známke 3 tak kvôli monitoru budem mať na konci roka 3? To podľa mňa hlúposť
Biologia a chemia sú krásne vedy, mňa tiež bavia + ešte aj fyzika a trošku aj geografia (ale neporovnateľne menej ako toto trio). Miloval som, že sme boli v triede len dvaja, ktorí vedeli parádne odprezentovať mechanizmus fotosyntézy aj dýchania, vrátane tých hrôzostrašných pojmov ako nikotínamídadeníndinukloetidfosfát a tak. :D
Biologia a chemia je napr. aj super základ pre medicínu - ale chápem, že nie každý túži byť doktorom, to je úplne v poriadku. Nie je povinnosť stať sa doktorom len preto, že na to máš.
A z biologie som napr. na strednej (gymnázium) mal jeden ročník trojku, keď sme mali genetiku a šutre, čo ma až tak nebavilo :D Respektíve vôbec ma to nebavilo. No a čo? Prijali ma aj na prirodovedecku vysokú školu, napokon som si to rozmyslel.
Teraz robím niečo úplne iné a nikdy nikoho moje známky nezaujimali.

Je mi to ľúto.Takto veru rodičovstvo nemá vyzerať.Mam 14 ročného syna,je osmak.Pre mňa je najdôležitejšie,že vie,čo chce v živote robiť a ide si za tým.A že je šťastný a spokojný.