Zasahovať do súkromia 18-ročnej dcéry? Rady a skúsenosti mamičiek
Ahojte maminy už skoro dospelých dcér
Mám na Vás otázku, do akej miery zasahujete svojim dievčatám do súkromia? Myslím tým že keď majú frajerov a vidíte že napriklad niečo nie je v poriadku?
Moja bude mať v januári 18, priateľa má od začiatku leta, ale všimla som si na nej isté zmeny, začala rapídne chudnuť aby sa mu páčila (má 53 kg čo je na jej výšku 171 cm podľa mna málo) a stále chce chudnúť
Keď niekam ideme musí mu povedať kam ide, kedy sa vráti, s kým ide a ak sú tam nejakí iní ľudia okrem rodiny tak chce vedieť kto sú, hrávala volejbal ale kvôli času s ním ho zrušila, s čím nie som veľmi stotožnená, pretože je šikovná.
Často ju vidím uplakanú a keď sa aj opýtam čo sa deje, povie nič.
Máme veľmi dobrý vzťah,sme len dve samé, snažím sa jej dať dostatok priestoru a súkromia a nechcem sa jej starať do vecí ale toto mi príde už cez. Keď som si ju posadila opýtala sa na to povedala len, že jej priateľ má zlé obdobie. Tak som jej povedala že toto bol jeden z dôvodov prečo sme sa s jej otcom rozišli. Lenže moj muž potom začal piť a bol agresívny. Už som si všimla že aj dcérin priateľ pije viac ako je nutné a každý víkend dospáva opicu.chcem ju od tohto trápenia ušetriť nechcem jej však zakazovať, prikazovať a moc ju nútiť že toto nie je zdravý vzťah.Predtým si dala koľko toľko dohovoriť v niektorých veciach čo sa týkalo školy atd atd ale pri tomto som bezradná.
Ja mám chuť tomu chlapcovi povedať svoje, troška ho ukľudniť že moja dcéra nie je sama a nemôže s nou manipulovať ale neviem aká by bola reakcia mojej dcéry. Či ju poriadne poučiť alebo nechať nech sa popáli. Ako to máte vy ?
@blonde_bella vidim ako ta nosilo na rukach, ked si musela tolko plakat. Opakujem, nie je normalne aby dievca tesne pred 18 bolo v depkach v parmesacnom vztahu. Nic viac nic menej
@lonely66 určite áno. Minimálne si jej ukázala, že nemusí takého chlapa trpieť v živote.... Proste pro jedno kviti, slunce nesviti....
@liv1 kde som ja plakala? Čítanie s porozumením? 😂😂😂😂😂 Muselo ťa to riadne sklamať 😂😂😂
@lonely66 absolútne súhlasím.
Akurát vieš čo je problém....že vidíme len čo hovorí jedna strana...a nevidíme čo hovorí druhá...nepoznáme ani tu povahu dcéry ...nevieme aký videla mužský vzor.....čiže aj dobre mienené rady nemusia padnúť na úrodnú pôdu....
Na jednu situáciu má viacero ľudí viacero uhlov pohľadu....
@lonely66 keď sme boli v tomto veku som napríklad moju najlepšiu kamarátku odhovarala od chlapa...boli sme dovtedy ako dvojičky....
Ale odstrihla mňa a feťáka si nechala kým nepadla na hubu...
Mne to bolo ľúto, ale videla som, že nemám šancu...mala som ju rada, chcela som jej dobre ..ale to zamilovaná žena nevidi....
@blonde_bella Dr. Ramani na Youtube, ale neviem presne uz ktore video. V anglicine je to, ona sa zaobera narcistickymi vztahmi.
@blonde_bella citujem tvoj komentar o stranu dozadu. Nejako rychlo zabudas 😁
“ A také blbosti, že zamilovaný ľudia neplačú....v 18tich sme plakali kvôli chlapcom všetci 😂😂 zabudol vol, že telatom bol”
@liv1 pane bože či sme všetci tvoji alebo len niektorí....drž sa. Pekný večer
@jumama diky moc, pozriem.
Autorka drzim place nech viete o tom pokecat. Ja mam 17rocneho syna a vzdy si k mam pride po radu co sa tyka vztahu ❤️
Tu velmi vidno, ako deti ovplyvnuje to, v com ziju, co si vezmu za svoje. Nasavaju prostredie, spravanie rodicov - vzorec, v ktorom vyrastaju, si prisvoja a avlastne ich zivot sa stane neskor kopiou toho, v com vyrastali :( drzim palce
Toľko poviem, si mama a musíš dcere povedať. Darmo hovoria inak ostatné, ale ak ty vidíš červené vlajky, ušetri si dieťa od budúcich možných problémov. Ja som mala tiež vzťah ako 18 ročná, rodičia mi do toho nezasahovali napriek tomu, že videli červené vlajky. Vec sa mala tak, že som sa skoro vydala za toho chlapca a roky ťahala niečo, čo som nechcela so sebou ťahať a keďže ten chlapec bol clmanipulator, zmanipuloval si aj moju rodinu a tým pádom som sa nemala ani ako dostať z toho von, keďže každý videl chybu vo mne. Roky som sa trápila, robila zo seba psychického pacienta. Ja nevravím, že tvoja dcéra takto skončí, avšak ak ty ako matka vidíš zmenu správania sa, nikto iný nemá tak blízky vzťah k nej ako ty. Ide ti o jej bezpečnosť a vyčítala by si sama sebe, ak by sa niečo stalo. V tomto absolútne nesúhlasím, že sa musí sama po páliť, keďže sa jedná o vzťah a v dnešnej dobe sa to už nenosí, ale stále je potrebné požehnanie vzťahu zo strany rodiny. Keďže je tu väčšina neveriaca, tak to poviem takto, je potrebné odobrenie vzťahu aj zo strany rodičov. Láskavo prosím o to, aby sa do mňa nikto nenavazal. Vravím svoj názor a autorke zjavne na dcére záleží. Je stále moc mladá na to, aby prechovávala chorý vzťah, ktorý ju bude psychicky ničiť a nakoniec ten jedinec začne piť a nebodaj ju aj bit.
S dcérami mame kamarastky vzťah a taketo veci im.vysvetlujem uz dlho .ze si maju vazit same seba nedat sa niekym ovplyvnovat či obmedzovat atd .Maju teraz 15 a 13 a teda uprimne ,by som.si toho smrada chytila ...na deti som.extremne citlivá a nedovolím nikomu, keby aj v 30-ke im ubližoval .
Keby vola predomnou ,ze kde ide a stým a podobne aby som jej ten mobil vytrhla a jeho upozornila ,že si ju asi pomýlil so svojimi hodinkami ...ze len o tých môže rozhodovať, kontrolovat ale nie ju...
Im treba aj ukázať, že ma niekoho kto sa za ňu postaví....a nedávať mu priestor na to,až ju ničí...
Tiež mám sesternicu co mala dokonale msnzelstvo a zrazu prišiel zlom alebo to len dobre kryl...keď to zistil ujo ,tak mladého vyhodil z domu a bolo mu jedno . Jednoducho jeho dcéru nebude predsa nik fyzicky ci psychicky napádať a to už mali 2 deti ...rozviedli sa a teraz žije v šťastnom.vztahu ...jej tiež dal najavo ci jej hrabe že toto toleruje ....lebo tie ženy uz sú úplne zmanipulované a nevidia naozaj, ze je to už zle....
A myslím, že keby rodicia sa nevzdaju svojich "povinnosti "hneď ako deti dovŕšia 18r tak by toľko tyranych žien nebolo ....
Nečítam komentáre, ale napíšem,, ako to bolo u nás, keď mala dcéra 18. Tiež mala priateľa, ani nie pol roka, keď som si všimla, že nie je šťastná. Chodila bez nálady, zamračena, nevyzerala ako by mal človek v čerstvom vzťahu vyzerať. My s mužom sme si všimli, že chlapec sa rad predvádza, bol to taký hlucnejsi typ, ktorého je všade veľa, sršal vtipom, len ona pri nom bola stále viac bez nálady a smutná. Veľmi o ňom hovoriť nechcela, tak sme na ňu netlačili, ale určite cítila, že sne tu pre ňu. Až raz prišla domov s tým, ze sa s nim rozišla. A všetko nám doma vysypala. Že mal zmeny nálad, ktoré vyplyvali z jeho žiarlivosti. Že raz bol ako med a potom z ničoho nič chladný, trápil ju tichom, nekomunikoval a ona nevedela čo mu sadlo na nos. Toto sa dialo vždy, keď mal pocit ze ju nemá dostatočne pod kontrolou, žiarlil na ňu, ak mala svoje aktivity, ďalších kamarátov a kamarátky, snažil sa ju obmedzovať, až to ona nezvládla a rozišla sa s nim. Sme na ňu hrdí, že si s tým takto poradila, že má dostatok sebaucty aby sa nedala takto manipulovať. Časom sme sa dozvedeli, že chalan toto robil každej ďalšej frajerke, je majetnicky, žiarlivý a podozrievavy a preto s nim žiadna nevydrží. Chlapec má ešte staršieho brata a ten robí to isté, dokonca jednu svoju priateľku v návale žiarlivosti prefackal.
Sme šťastní ze sa naša dcéra vymanila z toho sama, mala by s ním peklo celý život.
Momentálne má dcéra 23 rokov a priateľa uz rok a to je milý pohodovy človek, pracovitý a dusevne vyrovnaný.
skus jej kupit knihu o narcistoch a manipulatoroch vo vztahoch o toxickych vztahoch, teraz je takych dost na trhu. Ked to bude počuť z ust odbornikov, že taka je realita, a toxickým vytahom sa treba vyhnut, možno jej to pomôže pochopit že to nie je niečo čo jej hovoriš len ty.
Nemontuj sa dotoho,skor pozoruj a porad,lebo docielis opak,dohovaranim nič nezmozes, hlavne aby neotehotnela
@rebi789
@greta2017
@matkahelka
@alickapusinka
@mamamasama
@enmery
@mandzula Zeny…. ja, matka dvoch chlapcov stale rozmyslam, ako ich vychovat, aby raz boli dobri manzelia, partneri, aby moja buduca nevesta nebola nestastna a zaroven, aby boli silni a nemali za zeny tiez manipulatorky, kt. vyuzivaju dobrych chlapov….
Su to len deti a ja z pohladu zeny velmi dolezito vnimam to, ze raz budu mat svoje zeny a verim, ze ich s manzelom dobre vedieme.
Drzim palce mama dievcat, budte silne, nech ste stastne ! ♥️
@blonde_bella pozri si par videi o Gabby Petito, aj na tiktoku su. Tam rodicia nemali podozrenie a ako to s nou dopadlo. Čiže, ak autorka vidí fyzicky zmenu, mala by niečo robit. Neviem co, neporadim, lebo mam male deti, ale nie je to bezpecne, nechavat to len na dieťa. Gabby sa spamatala tiež až neskoro a už nevedela zohnať pomoc.
Necitala som ziadnu odpoved, preto to tu uz mozno zaznelo, len ti poviem, ze zenu ako tvoja dcera poznam a mozem jej dopodrobna ukazat obraz ako to bude u nich vyzerat o 20 rokov.....
v skratke, chalan bude o par rokov, tyran, manipulator a najskor aj alkoholik, ktory ju postupne znici....
Ja na tvojom mieste, riesila by som to okamzite!!! o par rokov sa ti podakuje!!!
Každá sa musí sama popáliť ale mala som to podobne.prvy vážny vzťah,kam ideš s kým ideš v noci volať keď prídeš.tucna som už bola keď som sa začala zaoblovat ako 20rocna...
A liečila som sa asi 10rokov z tohto vzťahu
A hlavne doteraz mám nízke sebavedomie...lebo tucnota,lebo hento....
Ja by som skusila rozhovor ako si predstavuje idealneho partnera resp vztah. Co ocakava, ake ma predstavy. A povedala aj svoje predstavy a porovnala tie predstavy s partnerstvom s jej ocom, co bolo vlastne dovodom rozchodu, ze tvojw predstavy a realne skusenosti sa riadne rozchadzali. Nech aj ona porovna, mozno sama v sebe, predstavu a realitu. Mozno ju to prinuti zamysliet sa
@mikadooo velmi rozumne napisane. Mila @autorka ja mam 23 ročnú dceru a bohuzial ako 17-18 rocna mala prave takehoto chuja (nemam ho ako inak nazvat, aj ked nenadava). Cisty manipulator a ver, ze to bude aj horsie. Tiez dcere zakazoval, vsetko musela hlasit, za vsetko jej nadaval, nesmela sa s nikym stretavam, lebo hned cirkus robil, zakazoval, nakazoval co smie a nesmie na seba obliect.. Staci, ze dcera si hlavu zmyvala, nezodvihla okamzite tel. a uz bola pi.., kur.., urcite tam niekoho ma atd. Manipulator robi partnerovi zo zivota peklo, to myslim doslovne. Ja som mala tiez raz taky vztah, po troch mesiacoch som sa zbadala, ze halo, toto co sa deje, co mi to ten clovek robi... a snazila som sa s nim rozist. Trvalo to rok a pol, kym som ho uplne odsekla, lebo sa vyhrazal, manipuloval, hovoril, ze sa zabije, nadaval atd. Ten clovek ma na istý cas znicil a to som dost silna osoba a nemala som tak malo rokov. Toto všetko dcera so mnou zazivala, uz ked zacinalo byt ozaj zle, tak som jej hovorila, co vsetko mi robi, cize vedela co takyto typ cloveka dokaze stvarat.. Tiez mame velmi dobry vztah, ale tiez mi par mesiacov nepovedala, ze zaziva to iste co ja a co jej ten chalan robi. Tiez sa nim nechala zmanipulovať na cas, ale nastastie sa so mnou postupne zacala o nom bavit, aj ked stale bola pod jeho vplyvom. Snazil sa ju dostat odo mna, aby isli spolu byvat a aby mal úplnú nadvládu nad nou. Mohla som dohovárat, aj kricat (musela som) kolko som chcela, on sam sa mi smial, pisal mi, ze dceru dostane prec z domu, ze urobi co chce. Jedina stastie, ze si sama uvedomila, ze to trapenie neni zivot, ani vztah ktorý by chcela a rozisla sa s nim. Boli sme jej zmenit cislo, mlademu som nadala, napisala co si o nom myslim, ale jedine dcera musela razne zakrocit a nadobro zrusit akúkoľvek komunikaciu, alebo pokus o nu. Drzim moc palce, tiez radim pytat sa, ako sa ma, ci je spokojna, ci sa nic nedeje, ci jej nevadi, ze mu musi všetko hlasit, ci je to vztah v ktorom sa dobre citi. Hovor jej aka je dolezita sloboda, istota a klud vo vztahu, nech rozmysla ci jej toto, co by chcela. Naozaj si musi len sama uvedomit a sama sa rozhodnut, ale bud tam vzdy pre ňu a pocuvaj. Je to hrozne, ked si nase jedine deti, taketo veci zaziju a bohuzial, nie kazda je dost silna na to, aby sa dokazala s manipulatorom rozist, tak sa modli, dufaj a ver, ze tvoja dcera si to uvedomi a ze sa jej podari definitivne takyto "vztah" ukoncit. Hlavne je naozaj dolezite sa uz potom nikdy nestretnut, nepisat, nevolat, proste nic, inakto on pochopí ako dalsiu sancu a bude manipulovat znova a nadalej. Posielam moc moc sil a trpezlivosti.
Tu tvoje rady budú zbytočne. Ani my sme nechceli počuť, keď nám radili. Môžeme sa len spoľahnúť, že sme im odovzdali čo sa dalo. Mám 18 ročnú dcéru a viem, že má svoju hlavu. Poviem jej,čo si myslím, ale riešenie je na nej.
@nelili1978 ale my sme nemali ani mobil, nie to este socialne siete, vtedy ak si chcela prerusit kontakt a nezdielat už sukromie, išlo to ovela ľahšie. V sucasnej dobe ta vie cudzi človek dobre kontrolovat, vydierat, sledovať..