icon

Znížená známka zo správania kvôli tetovaniu

lenka3008
16. jan 2023

Ahojte.Dcéra má 17 rokov chodí na hotelovú akadémiu a nedávno si dala tetovanie na ruku.Možno ma niektoré mamičky odsúdia ale ja som jej to dovolila.No problém je v tom že sa na ňu vykričal riaditeľ školy a povedal že bude mať 3 zo správania.Má nato právo?Veď je to jej vec čo robí so svojim telom.Inak je výbornou žiackou.Minulý rok skončila s vyznamenaním mala samé 1.A mňa si dal predvolať do školy a ja neviem ako mám reagovať.

orangiiina
16. jan 2023

Osobne si myslím, ze sa to nafúklo. Veľa žien tu píše o odhaľovaní, ukázať ruku je aké odhaľovanie? Ak je to na viditeľnom mieste, tak tam asi z toho odhaľovania moc nebolo.
Druha vec - riaditeľ ziapal. Treba si uvedomiť, ze ak to majú v školskom poriadku a urobí si z toho jeden študent holubník, tak za mesiac prídu potetovani dalsi študenti. Bohužiaľ riaditeľ to riesit musí. A možno len zvýšil hlas, len 17rocné, ešte dieťa, tomu pridalo a opísali kvetnatejsie.
Za mna úplná hlúposť dovoliť dietatu, ktoré je na SŠ tetovanie. Keď dospeje a skončí strednú, kludne, nech si už robí, čo chce, už by som jej do toho nekecala.

kvetinka75
16. jan 2023

@tiezjedna takze aj ty ak mas v prac.zmluve dohodnutu prac.dobu napr. 6-12 hod. tak budes chodit na 7 hod leno ved doba? Lebo je bezne ze kopa firiem ma pohyblivu? Ak je raz nieco v skolskom poriadku tak to ma dodrzat. Potom sa ludia cuduju ze maju problem s mladymi ludmi v praci lebo nic nedodrziavaju. Je jedno v akom storoci zijeme. Ak idem na skolu dostanem skolsky poriadok a mam sa nim riadit. Potom sa necudujme ako to tu vyzera ked kazdy na vsetko kasle. A kntomu nahucal. Ktozvie ako to bolo . Staci len zvysit hlas a uz je z toho drama.

tiezjedna
16. jan 2023

@kvetinka75 tak ako pracovná zmluva, tak ani školský poriadok nestojí nad zákonom! Tupo sa podriaďovať neplatným normám je tu snáď národný sport, potom niet divu, že si s ľudmi kde-kto vytrie zadok. Rešpektovať áno, ale zmysluplnú legislatívu a nie nezmysly.

terezka1947
16. jan 2023

@tiezjedna neviem 😉,pokiaľ viem,je sloboda.
Ak ti v práci robia problém isté nariadenia,pravidlá,nepodpíšeš prác.zmluvu. ak ju podpíšeš, súhlasíš.
Ak práca,kolektív a skostnatelost vadí tvojmu presvedčeniu,je tu možnosť nájsť si iné miesto.
To isté platí so školou.
Bojovať s veternými mlynmi nie je životná múdrosť.

ivett1
16. jan 2023

@lenka3008 zachovajú rozvahu, pozri si školský poriadok, tam je to určite uvedené, keď sa riaditeľ vyhráža premiantke 3 zo správania...nehadaj sa s ním, len mu povedz pravdu, že si si bohužiaľ neprestudovala náležite ako rodič školský poriadok ( hoci ho rodičia podpisom schvaľujú...alebo inak), že dcéra nie je problémová, že ju škola baví atď. že by prijala nejaký nižší disciplinárny trest...

veto
16. jan 2023

@tiezjedna Zakonom akym? Ze skolsky zakon nezakazuje tetovanie ale tuto klauzulu obsahuje sk. poriadok konkretneho zariadenia, tak sa to nemusi dodrziavat?
Tieto hluposti sa nesu uz od covidu a stale sa to slepo opakuje.
Podla tejto teorie, ked ti sofer zabije dieta na prechode kvoli vysokej rychlosti, lebo len porusil vyhlasku, ktorou sa upravuje zakon o cestnej premavke a o dodrziavani rychlosti v obci, tak sa nic nedeje, lebo zakon to neupravuje? 😉

tiezjedna
16. jan 2023

@veto spýtajme sa inak - dovolil by si ktorýkoľvek riaditeľ školy šacovať uchádzača o miesto učiteľa, aby zistil, či náhodou nemá tetovanie? Lebo z logiky veci vyplýva, že ani učitelia ho nesmú mať, že? Odpoveď: nedovolil. Pretože na pohovore sa nesmie spýtať ani na to, či má dotyčný/á deti, nietak tetovanie. Takže asi tak. Tvoje prirovnanie k šoférovi, ktorý zabije dieťa je neskutočne stupídne, ale to asi vieš.

veto
16. jan 2023

@tiezjedna Stupidne je bohuzial len tvoje vyjadrenie “tak ako pracovná zmluva, tak ani školský poriadok nestojí nad zákonom” pretoze v tomto pripade si uplne mimo.
O ziadnom sacovani autorka vobec nepise, to je len dedukcia ostatnych uzivateliek, treba citat aspon pozorne, ked sa clovek uz snazi byt pravnikom s vysokou skolou facebookovou 😉

saxana000
16. jan 2023

Na hotelovej je to tak.nesmie byt vidno tetovanie..pretoze casnik ako taky nie z 5tej cenovej reprezentuje podnik.moj brat ma tribal do pol bicepsu 13 rokov casnicil v Nemecku a veru na leto kosele s kratkym rukavom musel davat robit z dlhych tak aby uplne zakryl tetovanie inak by ho na rajon nepustili.kamoska maturovala na hotelovej a vsetky piercingy po usiach dokola museli ist von pocas celeho dna v skole dalsia spoluziacka s pismenkom za uchom musela nosit leukoplast a my ako maseri na praxi v nemocnici to iste cez piercing leukoplast cez tetovanie dlhe nohavice alebo rukavy..ak je to v skolskom poriadku co predpokladam ze bude ide o hrube porusenie a riaditel moze znizit znamku zo spravania.ak si v pohode s tetovanim budes musiet ostat v pohode aj s tou 3-kou z chovania.neviem na akej casti tuky fievca tetovanie ma.mozno by sa dalo dohodnut na spominanych dlhych koseliach ak uz zasahuju do oblasti hanok a prstov este prichadzaju do uvahy rukavice..vsetko sa da odkomunikovat.

tiezjedna
16. jan 2023

@veto ty si tak mimo, že viac ani nemôžeš byť. Právne úplne, vecne tiež. A ako bonus nerozumieš písanému textu.

lubkavargova1
16. jan 2023

@tiezjedna moja zlata, mna sa spytali ci mam deti a ci som vydata....a vsetci vieme, ze sa to zamestnavatel nesmie spytat. Jasne, ze som odpovedala s usmevom, a dala mu diplomaticku odpoved, ale daj si dole ruzove okuliarky. Na pohovoroch sa velakrat spytaju take veci, o ktorych ani zdania nemas. My mame v skolskom prevadzkovom poriadku, ze pedagogicky a nepedagogicky zamestnanci nesmu nosit kratke sukne nad kolena, roztrhane rifle, hlboky vystrih. Mame urcene biele nohavice a biele tricko...a komu sa nepaci, tak nech sa paci, dovi-dopo. Mozem sa hodit o zem a kopat nozickami, ze v inej skolke ucitelky chodia v beznom obleceni...toto mame upravene smernicami.

veto
16. jan 2023

@tiezjedna Ked dojdu argumenty, prichadza uz len utok 😉
Nic nehovoriace prazdne fraze o tupom stade a len ty si lietadlo 😁

tiezjedna
16. jan 2023

@lubkavargova1 myslím, že predstavu mám dosť presnú. Mám firmu a uchádzačov sa na tieto veci nepýtam. Nie preto, že by ma to nezaujímalo, ale preto, že ctím súkromie a zákon. Ono sa to potom aj tak ukáže, keď sa riešia mzdové veci. Takže fakt nie je dôvod prekračovať hranice, aspoň nie v našom odvetví. Navyše mne sa detní zamestnanci vždy osvedčili, sú viac loajálni...
@veto myslíš? a tvoja posledná reakcia je absolútne defenzívna, že... Aha...😉 Keď nemáš čo k veci, tak na mňa nereaguj.

lubkavargova1
16. jan 2023

@tiezjedna no vidis "ctis si sukromie a zakon"..cize aj ty podliahas normam ci uz pisane alebo nepisane a kostnatosti tohto systemu... :D :D :D

veto
16. jan 2023

@tiezjedna Praveze k veci mam, takze je treba nevedomost ostatnych opravit. Mozno rozumies pracovnemu pravu ale v ostatnych odvetviach mozes mat zasadne medzery.

jane1987
16. jan 2023

@sergejj podel sa o to, co su pre teba renomovane restauracie, pretoze kdekolvek ci u nas alebo vo svete je uplne bezne mat tetovanie. Co s tym ma liberalizmus? Zdravy rozum kaze, ze nebudem povysovat vyzor cloveka nad jeho spravanie a kvality.
At autorka: pozrite skolsky poriadok, je fakt mozne, ze to tam je zahrnute, casto na skolach, kde prichadzaju studenti do styku s ludmi je to s tetovanim problem. A teda v plnej slusnosti si naplanuj rozhovor s riaditelom, ideal tak, aby tam bola dcera i ty a skuste to nejako vykomunikovat. Mudrovanie tychto ,,dokonalych" rodicov na MK ti nepomoze, tam pomoze jedine rozumny rozhovor a teda uznat to, ze je mozne, ze porusila skolsky poriadok.

kvetinka75
16. jan 2023

@tiezjedna sacovat nie. Tetovanie nesmie byt na viditelnom mieste. A hadam nikto nie je slepy a vidi. Ja sa tiez necudujem ze to vyzera ako to vyzera. Mnohi si
demokraciu myslia s anarchiou a myslia si ze mozu vsetko. Robi im problem dodrziavat nieco co ma skola v sk.poriadku. ved mozeme vsetko ze? Ved zijeme v 21.storoci. ani sa necudujem ze potom kaslu na zakony a ludom prechdzaju nehody, neumyselne zabitia a pod. Ved co. Sme zvyknuti ze nic tu neplati

lenjaona
16. jan 2023

@melanta čo ma tetovanie s obsluhou? Mňa keď niekto obsluhuje neriešim tetovania piercing ale to či sa správa slušne

kvetinka75
16. jan 2023

@lenjaona tu sa jedna o skolu. Ta ma svoje zasady. To cinta uz niekto s tetovanim zamestna alebo nie je len na nom. Tu ide o princip.

lenjaona
16. jan 2023

@kvetinka75 riaditeľa do toho nič ,ak by ho mala skôr ako išla na školu tak ju neprijme?
X ľudí už v prvom ročníku na strednej ma tetovanie piercing gelové nechty rôzne účesy
Zbytočná veda, nech sa učia poslúchajú a nech ich nikto nerieši

kvetinka75
16. jan 2023

@lenjaona treba si ho prekryt. Ja som teraz chodila externe na zdravotku a kto mal tetovanie tsk si ho prekryval. Tak sa nemusime vobec nicim riadit. Kazdy nechnsi robi co chce a potom to tu ajntak vyzera

lenjaona
16. jan 2023

@kvetinka75 netvrdím nech si robia čo chcu ale nech hodnotia ich vzdelanie správanie učenie atd a nie výzor

kittykat22
16. jan 2023

Riaditel je stara skola 🙂 Nema tu trojku preto, lebo ucitelia prizvukuju studentom, ze si nemaju davat tetovania na viditelne miesta a tvoje dieta prislo s tetovanim na ruke, ako naschval? C bude mat tvoja dcera zo spravania, je popravde jedno. Nikoho znamka zo spravania nezaujima. Vsetkych zaujima maturita - ta je plosna a ak sa dobre uci, nebude mat problem. Aj keby v skole nesuhlasili s jej prejavom, na znamkach z maturity sa to neprejavi. Ak dcera planuje robit po hoteloch a restauraciach tak co ja vidim, tak v drahych a dobrych restauraciach a hoteloch piercingy a viditelne tetovania personal vazne nema. Pretoze hotel to posledne o co ma zaujem je viditelny individualizmus personalu. Personal je taky tichy nerusivy element hotela.

mtlc
16. jan 2023

@lubkavargova1 @veto
Zbytočne "kopete nožičkami"
@tiezjedna ma vo všetkom pravdu. Školský poriadok nie je nad zákon a na zníženú znamku zo správania sú tiež jasné kritériá dané metodickým pokynom ministerstva školstva. Ak sa matka neplnoletého dieťaťa obráti na školskú inšpekciu, pán riaditeľ bude iba šúchať nohami a opraví známku. Nebudem tu vysvetľovať prečo, treba čítať. Nech sa diskutujúci zamyslia nad tým či vôbec rozumejú pojmom vyhláška (tú vypracúvajú právnici s príslušnými odborníkmi a je v súlade so zákonom) a školský poriadok (ten vypracoval riaditeľ a učitelia a tí na 99,99% nemajú právne vzdelanie) - to len na margo predchádzajúcej diskusie.
PS: Obdivujem ako sem prispievajú ľudia, ktorí nemajú ani šajn o danej téme a len prezentujú svoje csesné názory.

aleshka_supermama
16. jan 2023

@lenka3008 chodila som na Hotelovú akadémia minimálne 3 moji spolužiaci mali tetovanie jeden celú hruď a chrbát druhý ruku a tretí biceps. Nikto to neriešil.

terezka1947
16. jan 2023

@mtlc od covidu tu už máme vlastne anarchiu.
Lebo sú vyhlášky a zákony.
Nikto nesmie nič,ale každý môže všetko.
Teraz nepočuť o ničom,iba o právach.
Ale akosi unikajú povinnosti.

veto
16. jan 2023

@mtlc Student hotelovej akademie musi mat platny preukaz pracovnika v potravinarstve. Student gymnazia to nepotrebuje. A k tomu sa viaze bezinfekcnost, ktora nie je v sulade s cerstvym tetovanim. A upravuje to vyhlaska o prevencii prenosnych ochoreni a zakon o ochrane zdravia.
Toto nie je o kopani nozickami, ale o tom, aby personal v restauracii (najma v kuchyni) ti nedaroval s tym stejkom aj zltacku, mrle ci iny bonus.
Stavajuce tetovanie nie je problem, cerstve ano. O tom to je.
Ale kludne si mozete mysliet nieco ine 😉

kittykat22
16. jan 2023

@aleshka_supermama a to chodili hore bez v tych restauraciach? 😀 Ako vedia hostia ze ma niekto tetovanie na hrudi alebo chrbte, pripadne bicepse? Ved to je schovane pod koselou :D Samozrejme pokial ste nepraxovali niekde v kabaretoch

aurelia2000
16. jan 2023

@mtlc Lenže podľa metodického pokynu sa správanie žiaka hodnoti podľa toho, ako dodržuje školský poriadok 😆...takže riaditeľ nebude "šúchať nožičkami"

macik166
16. jan 2023

@lenka3008 povedz mu, že aj bývalý minister školstva Grohling mal potetované obe ruky.