icon

Znížená známka zo správania kvôli tetovaniu

lenka3008
16. jan 2023

Ahojte.Dcéra má 17 rokov chodí na hotelovú akadémiu a nedávno si dala tetovanie na ruku.Možno ma niektoré mamičky odsúdia ale ja som jej to dovolila.No problém je v tom že sa na ňu vykričal riaditeľ školy a povedal že bude mať 3 zo správania.Má nato právo?Veď je to jej vec čo robí so svojim telom.Inak je výbornou žiackou.Minulý rok skončila s vyznamenaním mala samé 1.A mňa si dal predvolať do školy a ja neviem ako mám reagovať.

zuzana76
16. jan 2023

@tiezjedna lojálny

zuzana76
16. jan 2023

@mtlc cize tym padom skolsky poriadok nemusi existovat, kedze podla tohot tvrdenia nema ziadnu platnost, na kazdej jednej skole sa priestupky schvaluju na pedagogickej rade a ide sa podla skolskeho poriadku

zuzana76
16. jan 2023

@mtlc Pravidlá si určujú školy
Ak školy podobné prípady nechcú tolerovať a trestajú ich dvojkou zo správania alebo naopak, neprekážajú im, je to v ich kompetencii.

Podľa slov hovorcu ministerstva školstva Michala Kaliňáka legislatíva určuje len nejaké rámce pravidiel správania žiakov v škole a mimo nej, konkrétne podmienky si stanovuje už každá škola sama v školskom poriadku.

Pravidlá spávania definuje vyhláška o základnej škole, podľa ktorej žiak musí byť v škole vhodne, čisto a bez výstredností oblečený a upravený.

Výstrednosti špecifikujú jednotlivé školy najmä podľa toho, kto je ich zriaďovateľom.

Kaliňák dodal, že nie je účelné, aby ministerstvo centrálne a striktne určovalo presné pravidlá v takýchto špecifických situáciách, lebo školy fungujú v rozličnom prostredí a líšia sa aj prístupom zriaďovateľa, napríklad cirkvi.

Poriadok = školský režim
Školské poriadky vydávajú riaditelia škôl po prerokovaní v školskej samospráve a v pedagogickej rade.

Na začiatku školského roka sa s ním majú oboznámiť žiaci aj ich rodičia. Veľkú vážnosť mu však neprikladajú, väčšina si pamätá len zákazy okolo mobilov.

Pritom školský poriadok je pre žiakov záväzný školský režim. Riaditelia doň pravidelne dopĺňajú nové situácie, ktoré prináša doba.

Čítajte viac: https://index.sme.sk/c/6573172/viete-co-vsetko-...

zuzana76
16. jan 2023

precitanie skolskeho poriadku podpisuje rodic a zavazuje sa jeho dodrziavanim

ivett1
16. jan 2023

@mtlc @tiezjedna dievčatá, nerozumiem prečo si myslíte, že školský poriadok je nejaký výmysel riaditeľov škôl 😊 školský poriadok musí byť najmä v súlade so školským zákonom resp. s ustanoveniami tohto zákona, ktorý je všeobecne záväzným predpisom... v samotnom školskom zákone sú uvedené aj práva a povinnosti žiaka a je tam aj, že žiak má dodržiavať školský poriadok a ďalšie vnútorné predpisy školy atď. a rodič sa má s tým oboznámiť...a tiež je tam uvedené, ake opatrenia môže riaditeľ uložiť za porušenie šk.poriadku...a okrem iného mal by ho schvaliť aj zriaďovateľ - hádam by si nedovolili, aby sa v ňom porušovali zákony, ľudské práva a pod.

@lenka3008 netreba z toho robiť vedu, len treba zistiť, prečo chce riaditeľ dávať hneď 3 ...nestačilo by len napomenutie alebo pokarhanie riaditeľom ? ( je to jedna z možností, ktorá sa uvádza aj v školskom zákone)...tak, ale my tu nevieme, čo je vo veci...či za tým ešte niečo nebude...
PS: tiež sa mi nepáči riaditeľov prístup, ale je to citlivá záležitosť, treba jednať slušne a bez emócií (ak sa to bude dať)

tykat
16. jan 2023

@lenka3008 .. no a co, jej tu 3 snad vytetuju na celo? Tak bude mat 3, svet kvoli tomu nespadne. Nikto si na to neskor ani nespomenie, akurat bude mat dobru historku. Moja mama mala tiez 3 zo spravania, zlomila ucitelovi ruku velkym drevenym trojuholnikom.

eeffka
16. jan 2023

@lenka3008 amo neviem kde ste mali obe rozum, pozrela som si namatkovo skolske poriadky hoteloviek a vsade je ze tetovanie nesmie byt na viditelnom mieste. Tak teraz budte frajerky a chodte si vypocut prednasku. 3ka je prehnana, stacilo by pokarhanie, ved toz ruky uz nevygumuje. Ale uprimne z 1* na 3 sa mi nezda len kvoli nejakej carbanici. Da si navlek a vybavene.

hipuska
16. jan 2023

Necítala som predchádzajúce komentáre, ale s riaditeľom by som sa porozpravala medzi 4 očami, bez prítomnosti dcéry. Bola by som.slusna ale rázna. Povedal by som mu, že sa ti nepáči, že kričal na dcéru, vyvíjal na ňu neprirodzený tlak a že do budúcna si praješ, aby pri týchto rozhovoroch si bola prítomná ty, alebo triedny učiteľ. Ďalej by som mu povedala, ze si s tetovaním súhlasila a že nech ti povie, ktorý bod sk.poriadku porušila. Pozri sa, či je na stránke školy, pretože mal by byť. Takže argumentuj tým, že nebol dostupný. A ešte mu povedz, že mu to vravíš medzi 4, lebo nechceš znižovať jeho autoritu pred dcérou, pretože ty s tým tetovanim problém nemas. A keď uzná za vhodné, nech jej 3 jku dá. A tým by som ukončila danú debatu s ním. Nieje to žiadna katastrofa. No a?

terezka1947
16. jan 2023

@eeffka tiež mi nepríde,že to má byť 3 zo správania,žiacke s výborným prospechom.

ninusa221
16. jan 2023

My sme zas mali takú zástupkyňu nemohli sme nosiť roztrhané rifle inak nás nepustila do školy takže celkom haluz niekedy to bolo aj dobre 😂😂

1ryba
Odpoveď bola odstránená
xckaret
16. jan 2023

@lenka3008 lekari mozno ano, ale deti by nemali mat. A urcite nie na hotelovej skole. Som si na 1000 % ista, ze to maju v skolskom poriadku zakomponovane.

ahhola
16. jan 2023

Keby sa chcela presit na chlapa, ma to s ovaciami na SMEtiach
a pocmarana ruka je fujky... Pre mňa ani, ale kto chce kam... 🙃

kvetinka75
17. jan 2023

@lenjaona ale k prezentovaniu sa patrí aj výzor. Žiak má reprezentovať školu a výzor je jeden z bodov, ktorý sa hodnotí.

kvetinka75
17. jan 2023

@hipuska na stránke nemusí byť dostupný. Ak nie je na stránke, predpokladám, že ho dostávali na začiatku roka. Na každej škole dávajú šk.poriadok do pozornosti hneď na začiatku roka.

sherynkamalinka
17. jan 2023

mozno by stalo za otazku, co si dala vytetovat? Ak 10 cm svastiku, tak by som pohorsenie riaditela plne chapala, ak 5 cm srdiecko, tak nie...

luscious
Autor odpoveď zmazal
victoriab
17. jan 2023

@tykat suhlasim, tak bude mat a co? svet sa nezruti. ak je vyborna ziacka, 3 zo spravania posluzi v dospelosti ako dobra historka, ale neurcuje buducnost, ani hodnotu cloveka. zuzana kovacic hanzelova dodnes hovori, ze mala trojku zo spravania, lebo tusim tiez s niecim zo skolskeho poriadku nesuhlasila. a co? je tu. pokial vies, ake mas dieta a vies, ze obavat sa o nu nemusis, tak to tak neprezivaj.

luscious
Autor odpoveď zmazal
matussara
17. jan 2023

@lenka3008 sialenstvo.

chrustik2211
17. jan 2023

@lenka3008 je to neprijemne velmi. Pozri si skolsky poriadok aby si nebojovala za nieco co je ozaj zakazane ale mono len doporucene nemat. Dobre si pozri formulaciu. A normalne tam chod a postav sa za dceru, si jej to dovolilq a riditel nech jedna s nou normalne a nie ziapat a vyhrazat sa trojkou. Riaditel ma viest konstruktivnu slusnu ale prisnu debatu a nie ziapat. Tak to vyzaduj. A este sa spytam, no a co ked dostane 3🤷‍♀️😂? To akozesa jej nieco v zivote zmeni? Ja som mala dvojku, najskor navrhovali 3 a vyhaeazli sa a nakoniec dali dvojku sami od seba. A mam aj vysoku skolu a som zamestnana a zamestnanie mam skvele a v zivote to nikto nebral do uvahy🤷‍♀️To je inak take Slovenske toto, vyspele staty a skoly normalne vylucia na nejaky cas ziaka a pod veci a nie ze dam ti trojku bubububu😬

matussara
17. jan 2023

@lenka3008 mne sa pacilo ked ziacka napr. 9tr.dlhe nechty nemoze mat, ale ucitelka ano. Kde je rovnopravnost

luba28
17. jan 2023

@sergejj nie je vela muzov co sa im paci tetovanie??,,ty mas velmi mylne info,,zrejme tebe sa nepaci

laurika999
17. jan 2023

@marca12 Na tom predsa nezáleží, či je to mladý, alebo starý páprda. Raz je to riaditeľ školy, najvyššia inštancia, a vydal školský poriadok. Ktorý treba rešpektovať. On tým ani nechcel zrejme poukázať na to tetovanie ako také, ale na to, že sa porušujú pravidlá. A najprv ich poruší jeden žiak, zostalo by to nepovšimnuté, tak by ich porušovali aj ostatný. A mladí ľudia sa majú učiť disciplíne a pravidlám. Takže súhlasím z názorom, že kde zlyhali rodičia musela zakročiť škola... No a čo, že je to "in". Veď keď zmaturuje, alebo vyučí sa, bude dospelá, nech sa dá tetovať hoci kde. Zatiaľ je to len študentka, bez papiera o vzdelaní a nejakou " vstupenkou" do života.Takže pre ňu platia pravidlá riaditeľa školy.

lenka3008
autor
17. jan 2023

@ropucha6 má ho vyššie ako na úrovni hodiniek.bližsie pri záhybe ruky.

lenjaona
17. jan 2023

@kvetinka75 nikdy to na škole nikto neriešil
Takze aj žiaci môžu hodnotiť výzor učiteľov? 🤔

klaudi31
17. jan 2023

Ako povedala by som< že to je teda prehnané, aj keď teda nepoznám priamo školský poriadok danej školy. No ak to tam je uvedené, tak áno bohužiaľ má na to právo

lenjaona
17. jan 2023

@lenka3008 a čo si dala vytetovať?

lenka3008
autor
17. jan 2023

@1gabriela13 ona 5 ročnú školu takže by nemohla ani v 18

oneinamillion
17. jan 2023

@tuppuk a aký je to rozdiel prosím ta, v 17 nie a v 18 áno?