icon

Zoberú na strednú odbornú školu s tromi štvorkami?

2. feb 2025

Ahojte na SoŠ 4 ročný odbor napríklad elektrikár zoberú aj keď v 9tom.ročniku boli tri 4 na vysvedčení?

Strana
z2
euka210
2. feb 2025

A si schopny s takymi znamkami a vedomostami urobit prijimacky tak dobre, aby si sa dostal medzi takych, ktorych zoberu?

petruldo
2. feb 2025

tak ak to bolo z hudobnej, telesnej, občianskej a ešte nejakej inej výchovy tak možno hej.
no a teraz na zamyslenie, ak tie a 4 boli z hlavných predmetov ako chceš robiť maturitu?????

dskjhfdlkdjhl
2. feb 2025

Vyskusaj, uvidis, inak to nezistis. Ak mas stvorky z matiky a fyziky, tak za elektrikara nechod, to by mohlo dopadnut aj tragicky.

laurinka27
2. feb 2025

Na odborne skoly vacsinou chodia uplni hlupaci a zoberú tam snad kazdeho s hocijakymi vysledkami.

kataina
2. feb 2025

zákon: Povinná školská dochádzka je desaťročná a trvá najviac do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 16. rok veku, ak nie je ustanovené inak

a nemôžeš ísť na učňovku?

petronelag
2. feb 2025

Na stredne odborné školy tiež musí splniť predpoklady a ktoré sú vyhľadavanejšie, tak je celkom možné, že zoberú tých s lepšími známkami a prijímačkami, ak majú nadpočet záujemcov.

stankadu
2. feb 2025

Zoberú, ale musís pre to niečo urobiť, spraviť prijimačky. A potom sa učiť, inak maturita bude neskutočne náročná. Ale dá sa to, len si treba veriť. Ja som živý príklad 😁 stvorky na zakladke a maturita s vyznamenaním. Stredná je už úplne niečo iné ako základka, ale hlavne aby ťa to bavilo 👍

euka210
2. feb 2025

@laurinka27 podla toho kde a na aku...

marley3
2. feb 2025

@laurinka27 lebo gymnázia a obchodné akadémie sú asi zárukou toho, že tam chodia iba inteligentné a slušne vychované deti že 😏 nemyslitelná predstava, že sa niekto chce živiť remeslom. Známky neurčujú to či je niekto hlúpy ani to čo v živote môže alebo nemôže robiť

andrejka1974
2. feb 2025

Treba skúsiť a uvidíš moje deti tiež mali a v pohode to zvládli a zmaturovali

autor
2. feb 2025

Ďakujem vám všetkým za odpovede

skeblicka777
2. feb 2025

@laurinka27 spomeň si na tých hlupákov, keď ti bude treba napríklad meniť strechu, záchod alebo aj opraviť auto 👏. Určite to povedz majstrovi, ktorý príde, že je hlupák, lebo má len odbornú školu.

luliu
2. feb 2025

@laurinka27 to je názor ako od úplného hlupáka

laurinka27
2. feb 2025

To, ze niekto chce robit remeslo/nejaku manualnu pracu neznamena, ze je hlupak. Lenze na odborne skoly chodi mnoho ludi, ktori nemaju zaujem naucit sa dany odbor, celkovo nemaju zaujem o ziadne ucenie a po skonceni skoly ten odbor ani robit nebudu, lebo sa to nenaucia (a naroky na tych skolach su dostatocne nizke na to, aby sa tam dostali a prechadzali).

ivanakal
2. feb 2025

Moj muz mal v 9. rocniku stvorky, neviem uz kolko ale vela. 😄 Isiel na priemyslovku, elektrotechnicku. Zmaturoval a teraz robi technologa elektro, nieco take, a je velky odbornik. Takze ano sancu mas,treba vyskusat, nic za to nedas.

panonia
2. feb 2025

@laurinka27 Si si pomýlila strednu odbornú školu s učilištom, nie?

barborka2_2
2. feb 2025

@laurinka27 veľmi mylná predstava. Mám brata na gymnáziu a jeho spolužici z diktátov štvorky, pätky. Z matiky taktiež. Každý kto sa chce učiť je pre spoločnosť prospešný. A učňovka z neho hlupáka nespraví.

nelca84
2. feb 2025

@panonia a nie su tie ucilista v sucasnosti prave stredne odborne skoly? Lebo co ja poznam sos-ky, tak vsetky boli este nedavno ucilistami...

kaktusik007
2. feb 2025

@nelca84 aj priemyslovkami - sa to pozlucovalo a uz sa to vola ze stredna odborna skola. Priemyslovky to degradovalo, ucnovky - tie uz vlastne degradovat ani neslo

marley3
3. feb 2025

@laurinka27 reálne percento ľudí, ktorý získali titul na vysokej škole a aj v danom obore naozaj pracujú tiež nie je moc vysoké. Večšina išla na výšku len preto,že buď nevedeli čo ďalej a ešte chcú získať čas alebo preto,že proste iba maturita so všeobecného vzdelania im na dobré uplatnenie nestačí. Tak ako sa nájdu výnimky na gymnáziách tak sú aj na učnovkách. Známky sú subjektívne hodnotenia učiteľov, ktoré môžu aj nemusía odrážať realitu. Podstatné je , že maturita je rovnaká či na učnovke alebo gymnáziu a prijímačky na výšku sú rovnaké pre učnovkara či gymnazistu, šancu majú obaja rovnakú. Známky na základnej škole neurčujú celý zbytok života

marley3
3. feb 2025

Predpokladám, že tu chalanovi radia večšinou rodičia. Tiež mám syna a tiež práve riešime prihlášku na strednú školu. Ako rodičia máme určitú predstavu o budúcnosti svojho potomka a keď predstava narazí na realitu nie vždy sme ochotní ju prijať, čo sa dá vidieť práve teraz a sama som to videla na rodičku kde sme riešili prihlášky. Polovica jeho spolužiakov si vybrala "iba" učnovky ale rodičia to rázne zamietli a prihlášky budú na gymnázia a obchodné akadémie. Sama som neskákala radosťou, keď mi syn povedal tiež "iba' učnovku. Ale bolo to jeho rozhodnutie, ktoré mi vedel veľmi dobre zdôvodniť a tiež si pripravil viacero scenárov pre prípadné ďalšie štúdium v danom obore. A to predsa ako rodičia chceme nie? Chceme aby boli deti samostatné a vedeli sa sami rozhodnúť a svoje rozhodnutia zdôvodniť. A ak bude chodiť na školu ktorú si sám vybral aj jeho motivácia bude o to večšia, než keby išiel niekam kam chcem ja. A ak sú prekážkou 4 na vysvedčení,treba to brať len ako jednu mnohých prekážok ktorých bude na ceste ešte veľa,ale dajú sa prekonať. Tak ti prajem veeeela šťastia na prijímačkách ☺️

petronelag
3. feb 2025

@marley3 To je ten problém, že radia rodičia (niektorí aj s ohľadom na to, že elektrotechnikov je málo a majú slušný plat), ale mali by pritom zobrať do úvahy aj čo im povie triedny učiteľ, lebo tí majú prehľad, čo potrebuje zvládať žiak, ktorý chce urobiť maturitu z elektrotechniky. Je dôležité z ktorých predmetov má štvorky, ak je to zo slovenčiny, matematiky, fyziky, tak bude mať problém už napojiť sa v prvom ročníku na stredoškolské učivo. A je aj možné, že neprejde ani prijímačkami, lebo tam tento rok bude prihlásených viac ako môžu prijať.

marley3
3. feb 2025

@petronelag to je samozrejmé a úplne súhlasím. Treba tiež zhodnotiť svoje možnosti a dnes už nato existujú rôzne stránky kde sa dá zistiť záujem o daný obor. Koľko detí prijímajú, koľko sa ich na danú školu hlási a podobne. Úroveň znalostí s toho ktorého predmetu je tiež odlišná škola od školy. Niekde učiteľ viac tlačí na úroveň znalostí z daného predmetu,niekde menej. Čo je u niekoho 1 u druhého môže byť 2 až 3, preto som písala že znamkovanie je veľmi individuálne a závisí od konkrétneho učitela

kvetinka_2
3. feb 2025

@ivanakal presne tak, ale toto niekto,, s veľkým nosom '' nevidí, resp. nechce vidieť

anita6666
5. feb 2025

Samozrejme,dnes to nikoho nezaujíma,žiadne znamky

bosorkabb
5. feb 2025

@laurinka27 môj brat má ucnovku a zarába viac ako ten s VŠ. A v prípade elektrikára nie je núdza o prácu.

laskonka_lasky
5. feb 2025

@laurinka27 mám odbornú školu, a nepovažujem sa za hlupáčku 🙂 navštevujes kaderníčku? Kozmetičku? Potrebovala si niekedy elektrikára alebo vodára? Za mňa stále platí,remeslo má zlaté dno. A vážim si každé jedno zamestnanie😉

nurse0
5. feb 2025

@laurinka27 aj zdravotná škola vám príde pre hlúpych?

gabulik007
Autor odpoveď zmazal
kataina
6. feb 2025

no netvrdim, že na odborne školy chodia jedine hlupaci, ale vezmu fakt každého. Bez strednej školy ostať nemôžeš, dakde ta zobrať musia, takže nezufaj

Strana
z2