Zrušené prijímačky na strednú
Mladší syn je deviatak...zrušili im prijímačky na strednú školu. On sa z hoto síce vytešuje, ale neviem, či je to najlepšie riešenie...nie je základná škola a základná škola. Všade lú latky postavené ináč. Na niektorej škole by mali deti čisté jednotky, na iných školách sú náročnejší a deti majú dvojky. Čo si o tom myslíte?
@celasapremenim synator si dal na priemyslovku elektrotechnicku a gympel srobarku...viac je nakloneny na priemyslovku...skor ho bavia odborne predmety ako biologia a pod. hoci mal z bioly 1, radsej sa uci veci, pri ktorých treba mysliet a nie biflovat sa
Dnes som sa dozvedela, že žiak, ktorý si dá zapisny lístok na školu, už jo nemôže potom zobrať a presúvať na inú školu, aj keby sa na inej škole, kde bol prihlásený a trebars ho hneď nevzali, posúvali poradie a mali voľne miesto. Je to definitívne. Takze vyberajte zodpovedne.
@celasapremenim školy budú vypisovať pri nenaplnení aj 2. kolo a počíta sa s prestupmi v septembri. Ale to už bude na ochote riaditeľov.
Veľa rodičov chce, aby ich dieťa navštevovalo gymnázium. Hlavne keď vidia, ako mu to páli, má jednotky, hoci nesedí vôbec nad knihami. A práve takéto deti sa na gympli strašne trápia. Doslova ten gympel pretrpia. Nie sú naučené sa učiť, nevedia si rozvrhnúť čas, trápia sa, nestíhajú termíny, stresujú sa chúdence. Neviem, načo je to dobré.
Olympiády sú veľmi dobrá príprava na gymnázium. Naučia sa pripravovať, zháňať materiály, sledovať termíny, organizovať si čas,aby sa všetko do termínu stihlo...
@evabb35 Neviem, ale ja som bola presne ten typ, o ktorom pises-neucila som sa a jednotky som mala a teda rozhodne som nemala ziaden problem ani na gymnaziu, ani na VS. Bohate mi stacilo davat pozor na hodinach. A to som chodila na jedno z narocnejsich gymnazii. A podobnu skusenost ma moj manzel, aj nasa dcera.
@celasapremenim prosím ta je niekde možnosť vidieť tie body lebo píšeš ze si pozerala že mu dali body navyše.. Ci treba čakať do toho 7.6?
@dskjhfdlkdjhl Veď to, že aj gymnáziá sú a boli rôzne. Tak isto aj VŠ.
@evabb35 No, ved som dost jasne napisala, ze som chodila na narocnejsie gymnazium a to iste plati aj o manzelovi a dcere, takze to Tvoje povodne tvrdenie absolutne pre nas neplati a takych ludi poznam vela.
@evabb35
A kam ma take dieta podla teba ist? Myslim nevyhraneny jednotkar, ktory pre to nepohol prstom a max si prelozi knihy v taske?
Mam takeho syna doma.
Ja som s takymto pristupom presla zakladnou, vyberovym gymplom a este vyberovejsou VS. S jednotkami. Prvy krat som sa ucila na prijimacky na VS. A nebol problem, ucit som sa vedela, len som to dovtedy nepotrebovala, na jednotky mi stacilo byt na hodinach. A nie, nie som nijak vynimocna, takych nas na gympli bola drviva vacsina.
Neviem si predstavit, kam inam ako na gymnazium by som mala syna smerovat.
@celasapremenim Taketo deti maju sancu v kazdej dobe, tam treba dat akurat pozor, aby sa nezacali flakat. Ale gymnazium je prave pre taketo deti dobra volba, ako som uz pisala, poznam vela takych ludi.
@demetria nevyhranený jednotkár, ktorému ide škola sama od seba, je študijný typ, patrí na gymnázium a tam snáď už nájde to, čo by ho bavilo.
Ale nerátaj s tým, že na gymnáziách je "drvivá väčšina" takýchto detí, dnes máme v triede 1-2 jednotkárov a sú triedy, kde nie je ani jeden. Veľmi sa to zmenilo, ked som chodila na gymnázium ja, bolo nás 10 samých jednotkárov a bol problém sa dostať na VŠ. A dnes tie jednotkári už toľkí nie sú a na VŠ ide 90-95% absolventov.
Myslím, že to súvisí, pretože ak žiaci vedia, že nie je problém sa dostať na VŠ, nemajú motiváciu sa učiť všetko, zamerajú sa na 1-2 predmety, ostatné flákajú, alebo idú na minimálny výkon. Bežne máme také, že trojkára vezmú na medicínu! Školu fláka, nabiflí sa knižku na prijímačky, chodí na doučko a ak nevezmú, v MT si zaplatí ako cudzinec a študuje...
Ja učím jazyky, nechápem,že aj toto flákajú, veď bez toho sa v živote nepohnú ... a pred maturitou sa stále len vypytujú, koľko % stačí a akonáhle majú 34% v cvičnom testovaní, sú spokojní, že prešli.
@hettinka
Mne je jasne, ako to teraz chodi. Ale tak toto bolo badat uz ked som ja koncila VS. Kym nas bolo na jedno miesto na VS na prijimackach 17, mojich mladsich kolegov bolo 6 a obcas aj menej. Syn je pravdepodobne jeden z troch cistych jednotkarov v rocniku, ktori mali jednotky celych 9 rokov. Vzdy som to brala tak, ze je to bezna skola, sikovnejsie deti su upratane po vyberovkach. Ale minule som stretla maminu deviataka, ktora ma dieta na “najlepsej” skole v meste a vravela, ze tam nie je ziadna konkurencia v triede a jej jednotkar je tam v rovnakej pozicii ako moj. Tak ja uz neviem.
Kym bude miest na VS viac ako deti, asi sa nic nezmeni.
@hettinka no ved jasne, motivacia je obrovsky stimul. A vzdelavanie sa pre radost z ucenia a nasavania vedomosti uz ako stimul v dnesnej dobe akosi nestaci. Decka velmi dobre vidia, ze na zivotnu uspesnost nie vzdy je potrebne vzdelanie. Niektori ludia su mega uspesni bez klasickeho akademickeho vzdelania. Preto dnes namotivovat dieta je nieco uplne ine ako kedysi... hlavne ked sa o nich vysoke skoly trhaju a lakaju a beru pomaly kazdeho. Ja sa fakt zamyslam, kde skonci nase skolstvo...
@0silvia0 nase školstvo už zle skončilo. Človek vie byt úspešný aj bez akademického vzdelania, to je fakt ... ale keď počúvam napríklad projekty na tému “vysnívané povolanie”, veľmi veľa deciek nevie, co by robili, ale hlavne chcú dobre zarobiť, užívať si a nič nerobiť. Take veci ako písať cestovateľský blog, alebo fotiť, alebo byt influencerka... potom v 4. rocniku nevedia, akú VS si vybrať, orientujú sa podľa toho, kam ich vezmú. A kampaň mnohých VS je “poďte k nám, u nás je super, samé párty...”
@hettinka no ved to, dnes sa zije cez prezentovanie sa cez socialne siete, je to pre mladych lakave... Dcera mi vcera ukazovala nejake uspesne sestry, ktore navrhuju a siju oblecenie, velmi sa im dari, biznis im slape, pisu blogy o tych handrach a nakoniec mi hovori: pravopis si nevsimaj, ony nemaju ziadnu skolu dokoncenu...
Ja tento level ani neviem pochopit.
Pracujem na istej univerzite humanitneho zamerania vyse 25 rokov. Pamatam sa, ako to fungovalo vtedy a ako teraz, kedysi plne chodby studentov, dnes prazdne. Studenti povalujuci sa na tych tulivakoch, niektore odbory maju 3 studentov v rocniku... Kazdy chce studovat v zahranici, kto sa nedostane, v pohode sa uprace kde je volne. Zaverecne prace s katastrofalnym pravopisom. Upusta sa od strojenosti, ale toto co nastava, no ja neviem, akoby nase skolstvo nevedelo co s tym...
@0silvia0 ja sa ani nečudujem, že dobrí žiaci "utekajú" do zahraničia. Dcera bola na DOD tu a v Brne, vraj neporovnateľné, čo sa týka vybavenia školy, prístupu, samotnej prezentácie školy a predmetov v jej odbore, napojenie na firmy úplne inak funguje. Tam si vyberajú mozgy, berú bez prijímačiek na základe testov MENSA, alebo výhercov top súťaží, SCIO testy treba mať na vysoký percentil, zvyšní musia aj teraz cez coronu na prijímačky ... a tu konkrétne Žilinská univerzita berie všetko od kraja bez prijímačiek, navýšili počty prijímaných, len nech naberú študentov a majú peniaze od štátu. Prečo toto štát nereguluje, nechápem. A potok decko, čo sa cele 4 roky učí a drie vo výberovej triede na výberovom gymnáziu má byť v krúžku s trojkárom z nejakej priemyslovky?
A ja ju v tom podporujem, nech len ide, skúsi, však ked nebude dobre, vždy sa môže vrátiť.
@0silvia0
@hettinka
Cudujete sa, ze deti nevedia, co robit po SS? Ja nie. Zo vsade sa na mladych ludi valia informacie o dalsej technickej revolucii, robotizacii, umelej inteligencii, neuplatnitelnosti klasickych povolani... Mnoho mladych je rezignovanych.
Ja sama neviem detom poradit, co by malo naozaj realnu perspektivu. Napr. aj ta medicina - clovek si povie, ze tam bude treba ludi stale, roboty a umela inteligencia cloveka tak rychlo nenahradia. No neviem, v mojom odbore uz artificial intelligence skusaju a s pomerne slusnymi vysledkami. A aj ked to zatial na uplne nahradenie cloveka nevyzera ani v najbohatsich krajinach, kym dostuduju moje deti, vsetko moze byt inak ☹.
Minule som videla program o prichadzajucich zmenach v strukture zamestnanosti, kde napr. AI v oblasti prava porazala konvencne pracujucich pravnikov. Ani vysoko odborne povolania nie su do buducnosti neohrozene. A nie vsetky deti mozu byt programatori ☹.
Viem, ze sa to utrasie a nejake velke obavy z buducnosti nemam. Len naozaj neviem, co by som detom poradila ako naozaj perspektivne.
@demetria dcera sa rozhodla pre IT sektor. Ona vždy bola zameraná skôr na matematiku. No to nemôže študovať každý, je to náročná škola, aj vedomostne aj časovo. To sa nevie človek nabiflit a ist na skúšku.
U žiakov je populárna medicína, no skôr kvôli peniazom, a “istej práci”, ako pre iné pohnútky, ako je pomoc ľuďom napríklad.
A ti slabší idu na fyzioterapiu, časť aj pedagogiku, iné technické smery, ekonomika tiež. Už menej je právnikov, sociálnych pracovníkov, relativne malo sa študujú jazyky, slovenčina, dejepis a celkovo humanitne odbory. Ale to sa tak strieda.

@eliska13 no teda, este aj deti mame podobne, to fakt ako cez kopirak, dufam, ze nemas starsieho chlapa o 11 rokov ako ja a dve sestry🤪