icon

Ako robíte naozaj dobre pečené kura?

miskakyblik
Včera o 16:32

Ahojte baby gazdinky. Prosím, podelíte sa o recept alebo skôr postup, ako urobiť také to pečené kura ktoré má tú dobrú stavu s ktorou sa poleje ryža ? Taký ten školská jedáleň stajl, ale dobrá chutna...mne to chutí aj v tackarňach a takých menuckovych reštauráciách dokonca aj v nemocnici to robia dobre. Ale keď pečiem kura doma ja( ale ja som ozaj zlá kuchárka) a dám ho na taký ten mrezovany pekáč, vytečie z toho kuraťa taká skôr voda a teda vôbec to dobre nechutí ani nevonia, niekedy v Tom plávajú aj také akoby hnedé sopliky je to niečo medzi penou a tukom...proste absolútne to nieje také dobré a vábne ale chcela by som si také kura urobiť a vedieť to...prosím poraďte ten grif alebo ako to robíte že kura je chrumkavé zvonka, upečené znútra a má aj takú peknú cervenkastu štavu na ryžu...vopred ďakujem ❤️

viestta
Včera o 16:42

tu "vodu" treba dorobit, na to mas mnoho sposobov, od zaprazky, zahustenia mukov (jedno aj druhe neznasam) az po redukovanie v panvicke a nasledne dochutenie.
Ja peciem kurca (a kazdu hydinu) na dve fazy. Najprv peciem prikryte v pekaci na nizku teplotu az kym nie je prepecene 2 az 3 hodiny, potom odkryjem a na vysoku teplotu (200) dopeciem kozu do chrumkava. Cervenkasta stava je od papriky, ktorou dochutis vypek ked ho dohotovujes. Pozri si na internete stava z vypeku, v podstate je jedno ake maso, princip je rovnaky, svoj oblubeny sposob musis najst.

kavasmliekom
Včera o 16:43

@miskakyblik buď si kúpim zmes na pečenie kura, alebo dám mletú papriku, čierne korenie, soľ, olej. Tým potriem kura, poriadne. Na spodok narežem cibuľu, strúčiky cesnaku. Zvyšok zmesi rozriedim s vodou a podlejeme kurča. Prikryjeme alobalom, pečiem asi tak hodinu, naparcovane kura. Po hodine odkryjem, polejem tým výpekom a dám na každý kus plátok masla . Pečiem dochrumkava. Zostane dostatok šťavy na polievanie ryže a je dobrá. Keď stuhne, je to fajne na chleba, taká želatína 😃

lindous
Včera o 16:44

Každá bude mať asi to svoje, ja tak ako babka moja, robim v pekáči klasickom nie s mriežkou, “rozprestrené”, najskôr na nižšiu teplotu prikryté, máličko podliate, iba nasolené, kým nie je mäkké a potom odokryjem, popolievam výrokom, potriem roztopeným máslom, s červenou paprikou pripadne korením na kurča a pretlačenym cesnakom a na vyššej teplote dopečiem kožu do chrumkava, počas toho ešte raz v polovici dopekania potriem zmesou… štetec vždy výkupem v tom vypeku a ten už nijak špeciálne neskôr neupravujem

miskakyblik
autor
Včera o 17:43
@viestta

tu "vodu" treba dorobit, na to mas mnoho sposobov, od zaprazky, zahustenia mukov (jedno aj druhe neznasam) az po redukovanie v panvicke a nasledne dochutenie.
Ja peciem kurca (a kazdu hydinu) na dve fazy. Najprv peciem prikryte v pekaci na nizku teplotu az kym nie je prepecene 2 az 3 hodiny, potom odkryjem a na vysoku teplotu (200) dopeciem kozu do chrumkava. Cervenkasta stava je od papriky, ktorou dochutis vypek ked ho dohotovujes. Pozri si na internete stava z vypeku, v podstate je jedno ake maso, princip je rovnaky, svoj oblubeny sposob musis najst.

@viestta to som nevedela že sa to doraba, vďaka..ja som myslela že to vytečie počas pečenia a nevedela som čo robím zle..vďaka ❤️

miskakyblik
autor
Včera o 17:45
@kavasmliekom

@miskakyblik buď si kúpim zmes na pečenie kura, alebo dám mletú papriku, čierne korenie, soľ, olej. Tým potriem kura, poriadne. Na spodok narežem cibuľu, strúčiky cesnaku. Zvyšok zmesi rozriedim s vodou a podlejeme kurča. Prikryjeme alobalom, pečiem asi tak hodinu, naparcovane kura. Po hodine odkryjem, polejem tým výpekom a dám na každý kus plátok masla . Pečiem dochrumkava. Zostane dostatok šťavy na polievanie ryže a je dobrá. Keď stuhne, je to fajne na chleba, taká želatína 😃

@kavasmliekom ďakujem a to kurča položis na tu cibuľu a cesnak ? Áno tu zmes na kura dávam aj ja ale zbytok vyskúšam , mňam 😁

miskakyblik
autor
Včera o 17:47
@lindous

Každá bude mať asi to svoje, ja tak ako babka moja, robim v pekáči klasickom nie s mriežkou, “rozprestrené”, najskôr na nižšiu teplotu prikryté, máličko podliate, iba nasolené, kým nie je mäkké a potom odokryjem, popolievam výrokom, potriem roztopeným máslom, s červenou paprikou pripadne korením na kurča a pretlačenym cesnakom a na vyššej teplote dopečiem kožu do chrumkava, počas toho ešte raz v polovici dopekania potriem zmesou… štetec vždy výkupem v tom vypeku a ten už nijak špeciálne neskôr neupravujem

@lindous ďakujem aj takto to znie mnamkovo asi vyskúšam postupne , asi si naozaj treba nájsť ,,to svoje,, 😁❤️

kavasmliekom
Včera o 18:34
@miskakyblik

@kavasmliekom ďakujem a to kurča položis na tu cibuľu a cesnak ? Áno tu zmes na kura dávam aj ja ale zbytok vyskúšam , mňam 😁

@miskakyblik áno, na cibuľu a cesnak, alebo môžeš aj medzi mäso dať, ako už chceš.

minenkaa
Včera o 18:35

U nás sa nedoraba štava ničím ,u nás to nema nik rad ,máme len to čo je z kurata a trochu vody dolejem

lindous
Včera o 18:42
@miskakyblik

@viestta to som nevedela že sa to doraba, vďaka..ja som myslela že to vytečie počas pečenia a nevedela som čo robím zle..vďaka ❤️

@miskakyblik keď dorobíš, tak to je skôr už taká prírodná omáčka, to robievam skôr k mäsu na prírodno opečenému z toho výpeku v panvici... ku kuraťu na ryžu sa mi hodí práve tá "vodová" šťava, ktorú pustí to kurča, aby bola pekná farebná, musí tam byť aj ten tuk, keďže farba z paprika sa rozpúšťa v tom, to máslo spraví podľa mňa rozdiel, ktorý hľadáš 🙂 ale veď poskúšaj a uvudíš... a od tej vyzrážanej bielkoviny ju kľudne sceď...

la_dolce_vita
Včera o 19:08

Kurca rozrezem napoly, osolim, posypem grilovacim korenim. Ulozim do misy, troskou vody podlejem, na maso dam kusky masla. Neprykryvam ako kacku, rovno peciem a polievam vypekom, ktory je z masla dozlatova, nezahustujem ho. Nakoniec dam chvilu grilovat. Je vzdy vyborne a pritom jednoducha priprava.

anonym_884dd7
Včera o 19:20

My mame decka "stavickove", cize musi byt stavy prevela..takze ci len stehna alebo kridla alebo kura davam rovnako.. sol, mlete cierne korenie, mleta paprika, suseny cesnak, trosku majoranu, niekedy aj trochu mletej rasce.. posypat z kazdej strany, dam na pekac najprv kozou dole, po 20-30mim otocim, potom este raz aby bola koza hore otocim na nejakych 10min a otocim pozledny raz na zapecenie.. podlievam priebezne , vzdy cca 1 cm vody je v pekaci. Peciem v keramickom nizkom otvorenom na 180 teplovzdusny ohrev

anonym_d41a84
Včera o 19:29

Keď chceš tú klasickú šťavu, tak kura upeč normálne trochu podlej, potom kura upečené vyber, výpek zlej do druhého hrca, pridaj vodu, nechaj prevrieť, dochuť vegetou, rascou, paprikou (ak ju chceš mať takú oranzovú), rozmiešaj v pohari trošku muky s vodou a vlej do tej ochutenej vody s výpekom. Treba to zahusťovať postupne, miešať zaroveň, aby si to nemala príliš husté.

anonym_aa6fbd
Včera o 20:11

@miskakyblik trocha podlejem, maso okorenim osolim, potom cibula cesnak davam na plech tiez, aj bobkac...na vrch maslo...dam alobal, podla potreby peciem na 180st a ked uz sa maso oddeluje od kosti, tak na 15minut dam na 230st ale este predtym potriem zase maslom nech sa vytvori kozicka chrusticka

anonym_aa6fbd
Včera o 20:12
@miskakyblik

@miskakyblik ano medzi kusy stehien davam cibulu a cesnak a velaaaaa urobi to dobru chut stave

anonym_e023c0
Dnes o 00:24

Aj tak najlepsie pecene grilovane kurata robia cerstve v Australii v supermarketoch v prepocte za 5 euro perfektne chrumkave stavnate a plne plnky., 6 ked chcete organicke.