Ako spracovať údené bravčové plece?
Priateľ kúpil toto ako to spracovať ? Som mladá baba mám 25 rokov takže neviem, prvý krát idem to robiť ... To je vlastne tá šunka ktorá sa dá na tanier v pondelok ráno ku vajciam hrudke aj klobasam ?
@anonym_autor Na obale (vákuovo balené) by malo byť napísané, či je tepelne spracované. Ak áno, stačí len nakrájať, nemusí sa variť.
Ak nie, alebo je kupované na váhu (nebalené), tak treba uvariť. Postup je taký ako vyššie v komentári.
Ano, odporucam vybalit zo sacka, dat do hrnca, zaliat studenou vodou, priviest vodu k varu a na najmensom plameni pomalicky varit asi hodinu, potom nechat vo vyvare vychladnut. Najlepsie do zajtra rana. Zajtra ju mozes krajat na platky
@viestta ďakujem veľmi pekne za radu ❤️ a prosím ešte priateľ kúpil nejaké klobásy a môžu sa jesť aj neuvarene na raňajky ? Lebo také som chcela no nevedel mi povedať či sa dajú jesť hneď
@anonym_autor Na obale (vákuovo balené) by malo byť napísané, či je tepelne spracované. Ak áno, stačí len nakrájať, nemusí sa variť.
Ak nie, alebo je kupované na váhu (nebalené), tak treba uvariť. Postup je taký ako vyššie v komentári.
@anonym_3bfb6a ďakujem 🙂
Pokial je tepelne upravene, nevari sa. Nakrajas na tanier a hotovo. Je to napisane na tom obale. Ak ho mas vakuovo balene. Ak nie, kupene len tak na volno v masiarstve, to treba varit urcite.
Makke klobasy sa vacsinou varia, suchsie jes nevarene. Najlepsie je opytat sa hned pri kupe.
@viestta ďakujem veľmi pekne za radu ❤️ a prosím ešte priateľ kúpil nejaké klobásy a môžu sa jesť aj neuvarene na raňajky ? Lebo také som chcela no nevedel mi povedať či sa dajú jesť hneď
@anonym_autor klobasy podal toho ake. Susene sa daju jest n´hned, niektore polosuche treba varit
@anonym_autor klobasy podal toho ake. Susene sa daju jest n´hned, niektore polosuche treba varit
@viestta tak radšej uvarím no aby sa nám niečo nestalo
Šunku nedávaj do studenej vody, az do vriacej vody, nech sa stiahne, po chvíľke stiahni plameň a pomalicky var, dĺžka varu závisí od velkosti šunky, hodina na kilo šunky. Sieťku davam dole pred varenim, pri varení sa zvykne stiahnuť a potom sa velmi tazko dava dole. Klobásu nevarim, naco, bežne sa je bez varenia.
Ak je tepelne spracovaná stačí dať na 15 minút do horúcej vody, aby sa štava nevyvarila, variť, a dobré je nechat v tej vode aj vychladnúť. Ak je surové údené 45 minút takisto.
Šunku nedávaj do studenej vody, az do vriacej vody, nech sa stiahne, po chvíľke stiahni plameň a pomalicky var, dĺžka varu závisí od velkosti šunky, hodina na kilo šunky. Sieťku davam dole pred varenim, pri varení sa zvykne stiahnuť a potom sa velmi tazko dava dole. Klobásu nevarim, naco, bežne sa je bez varenia.
@deny3 presne tak. Udenu rolku z pliecka v sietke treba vlozit do vriacej vody, aby sa povrchova bielkovina zrazila a maso ostalo vnutri stavnate. Pomalu sa vari min. 45minut podla velkosti (nie viac ako 1h na 1kg).
Kedysi som dala na radu kuchara, ktory postup vysvetlil v radiu 😀 a skutocne udene maso bolo vynikajuce. Len som ho uz dlho nerobila a tak si nepamatam detaily, ale mam pocit, ze po uvareni som ho na jeho radu na par minut vlozila do studenej vody.
Rozhodne to nedavaj do studenej vody. Ak to das do studenej vyvaris chute do nej.. Vodu nechaj poriadne zovriet, odporucam pridat ciene korenie, nove korenie, bobkovy list, cesnak a do vriacej dat varit maso. Rataj s tym, ze na 1 kg masa priblizne 1 hodina varenia... Vodu potom mozes vyuzit na sosovicu, fazulu, kapustu alebo ine jedlo 🙂

Ano, odporucam vybalit zo sacka, dat do hrnca, zaliat studenou vodou, priviest vodu k varu a na najmensom plameni pomalicky varit asi hodinu, potom nechat vo vyvare vychladnut. Najlepsie do zajtra rana. Zajtra ju mozes krajat na platky