icon

Ako správne zavárať doma kukuricu?

yababy
16. apr 2026

Ahojte žienky

chcela by som sa vás trochu popýtať a inšpirovať čo všetko si doma zavárate a čo naopak radšej kupujete v obchode?

Ja zatiaľ zaváram hlavne uhorky a robím si vlastné kompóty a celkom ma to baví. Teraz rozmýšľam, že by som skúsila zavárať aj kukuricu, ale úprimne vôbec neviem, aký postup je najlepší.

Máte s tým niektorá skúsenosť? Budem rada za každé tipy, recepty alebo rady.

Ďakujem krásne.

anonym_18209b
16. apr 2026

Ja podla toho, co zozeniem, ale uhorky urcite, broskyne, marhule, ceresne, na jesen prebytky z jablk, hrusky.
Mamina len to, co narastie v zahrade, ale oni mavaju dost broskyn, tak vacsinou to a uhorky, aj stplave s paprikami, toho strasne vela.
Potom este zelenu fazulku a struhanu tekvicu na privarok.

biba_18
16. apr 2026

zavárala by som iba ak by mi niekto dal prebytok, alebo by som si sama vypestovala (ale ja nemám záhradu, tak to je mimo ..)
absolutne nie je dôvod kupovať ovocie aby som zavarila ... v taký čas to radšej hoď do mrazničky, ak zoženieš lacné ovocie ...

helena1982
16. apr 2026

Ja uhorky robievam, tie mavame domace, s maminou robievame calamadu a zvykla som robit aj detske vyzivy. Ak je vela ovocia, tak spravim peceny caj. Kompoty napriklad u nas vobec nie su po chuti, takze to ee.

trema
16. apr 2026

zavarame ovocie (so solou bez cukru), uhorky, cviklu, papriku a paradajkovu stavu na plnenu papriku, sekane paradajky, pecene paradajky, papriku v oleji, tekvicove pyre, kvasene uhorky sme skusili minuly rok a boli super 🙂 a potom take zavaraniny ze spolu male uhorky, cibulky, hrasok, mrkva, karfiol, niekedy aj jablkove pyre alebo struhane jablka, peceny caj

lucik194
16. apr 2026

zavarat sa oplati vtedy, ak mas bud vlastne ovocie a zeleninu, alebo za uplne smiesny peniaz od niekoho kupis. urcite by som nesla do supermarketu a nekupovala odtial ovocie ci zeleninu a nesla ho zavarat.

robim dzem (vsetky mozne), par poharov slivkove chutney , nekonecne vela poharov smootie (ake je ovocie take urobim) to uz robim do 7dcl, ziadne male pohariky, mrazim cernice, ribezle a rakytnik, v ramci rodiny dostaneme zavarane uhorky (asi 10 poharov), lečo a nastruhanu cviklu v kyslom naleve zavarenu.
potom este par poharov peceny caj (tak do 5ks).
a este cucoriedky do mrazaku (ale to kupujeme z urbáru, tie velke kanadske)

katica06
16. apr 2026

@yababy konzevujem zamrezujem všetko čo sa mi urofikukuricu zostrúham zo súľku nezavaram, zamrazim

katica06
16. apr 2026

Zavaram iba mladé tenučké súlky na spôsob ako uhorky

katica06
16. apr 2026

Okrem toho si robím dzemy, sirupy, kompóty, pečený čaj, struhané jablká, aj tekvicu, šťavel, čalamady, chutney lečo, kečup, paprikovú pomazánku, gulašový krém, paradajkový pretlak, jablčný ocot, vegetu a isto som niečo vynechala

viestta
16. apr 2026

@yababy s kukuricou velky uspech mat nebudes, ide o to, ze neobsahuje kyseliny ako ovocie a tie su prirodzeny konzervant. Kukuricu v domacich podmienkach nevysterilizujes na 120° aby si mala istotu, ze znicis vsetky bakterie. To iste je vsetky zelenina, bezpecne to bude len ak pridas ocot do nalevu.
(paradajky su botanicky ovocie, lebo obsahuju ovocne kyseliny, takze vsetko kde su paradajky v nadpolovicnom mnozstve mozes konzervovat aj v domacich podmienkach)

aurelia2000
16. apr 2026

Kukuricu sme kedysi dávno zavarali. Najprv ju uvaris, potom zrnká dáš dole zo sulkov. Zrnká dáš do poharov, zalejes slanym nalevom a sterilizujes. Musíš sterilizovat 3x, čiže 3 dni po sebe, podobne ako hrach alebo fazuľku. Teplota sterilizacia je 100'C a cas 30-60 minút podľa veľkosti pohárov. 1 polievková lyžica soli 15g na liter vody.

aurelia2000
16. apr 2026

Neviem, ci sme nesterilizovali takto: 1. deň, 2. deň, 4.den.

bielasovicka
16. apr 2026

Ja kukuricu kupujem v lidli, také trojbalenie v plechovkach. Sú veľmi dobré, sladucke 😊